IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

НАП: Търгуващите на БФБ с оборот над 50 000 лв. трябва да се регистрират по ДДС

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от maduhator Разгледай мнение
    Аз съм с по-висок месечен доход по трудов договор - регистрация ДДС не се налага.
    знам, че не се налага.
    въпроса е, че закона вероятно не е написан акуратно и това позволява на НАП да решава дали да задължава лица, които имат оборот от необлагаеми с ДДС дейности да се регистрират или да излязат със становище, че това е ненужна бюрократична мярка.
    ако обаче задължат лица търгуващи на БФБ да се регистрират, а тези с граждански договор не са задължени, мисля, че държавата ни може да бъде осъдена, защото това е противоконституционно (всички граждани са равноправни пред закона).
    може би всичко това е просто още 1 стъпка към полицейска държава, някой иска да знае поименно кой търгува и евентуално да бъде рекетиран и изнудван. друга полза от евентуална регистрация има ли?

Коментар

• Първоначално изпратено от BSEtrader Разгледай мнение
      Този казус възникна още преди повече от 2 години, когато имаше едни изменения в Закона за ДДС и отпаднаха едни изключения дето имаше дотогава.

За съжаление не мисля че този шум който се вдига ще доведе до нещо добро. Ако очаквате от НАП да излязат с точно и конкретно становище и да ви стане напълно ясно ... не мисля че ще стане. Просто излишно се насочва вниманието към въпроса. Там ще кажат на някое юристче да разтълкува закона и без грам мисъл що за абсурд е това и колко е безмислено - ще изкарат едно становище, дето няма да ни зарадва особено.

Надявам се да не съм прав. Дано!
      +1. На мен също ми се искаше темата да си остане извън полезрението на НАП

Коментар

• Първоначално изпратено от bbzz24 Разгледай мнение
        някой чел ли е закона? оборот от облагаеми дейности за над 50,000лв ли става дума или оборот от всякакви дейности над 50,000лв? защото 2-рото включва абсолютно всичко, дори и трудово-правови, покупка на стоки за лична консумация и т.н., т.е. всеки с над 2,100лв месечен доход е потенциален кандидат за ДДС регистрация.
        Аз съм с по-висок месечен доход по трудов договор - регистрация ДДС не се налага.

Коментар

• някой чел ли е закона? оборот от облагаеми дейности за над 50,000лв ли става дума или оборот от всякакви дейности над 50,000лв? защото 2-рото включва абсолютно всичко, дори и трудово-правови, покупка на стоки за лична консумация и т.н., т.е. всеки с над 2,100лв месечен доход е потенциален кандидат за ДДС регистрация.

Коментар

• Първоначално изпратено от BSEtrader Разгледай мнение
            Там ще кажат на някое юристче да разтълкува закона и без грам мисъл що за абсурд е това и колко е безмислено - ще изкарат едно становище, дето няма да ни зарадва особено.

Не е сефте държавата да губи дела - НАП в момента са като петел без глава и само подхвръкват по двора...
            Не бой се, законите не се променят с писмо на НАП.

Коментар

• Този казус възникна още преди повече от 2 години, когато имаше едни изменения в Закона за ДДС и отпаднаха едни изключения дето имаше дотогава.

За съжаление не мисля че този шум който се вдига ще доведе до нещо добро. Ако очаквате от НАП да излязат с точно и конкретно становище и да ви стане напълно ясно ... не мисля че ще стане. Просто излишно се насочва вниманието към въпроса. Там ще кажат на някое юристче да разтълкува закона и без грам мисъл що за абсурд е това и колко е безмислено - ще изкарат едно становище, дето няма да ни зарадва особено.

Коментар

• А някой може ли даже как ще се документират сделките на регулирания пазар за целите на ДДС? В смисъл - какво ще съдържа фактурата, кой ще е посочен за получател...? И изобщо, идеята да се издават фактури при всяка извършена продажба на борсата, изглежда леко малоумна. А всъщност по ЗДДС това е задължително.

Коментар

• НАП ще обмисли регистрацията по ДДС на инвеститорите на БФБ в срок от 30 дни
                  http://www.investor.bg/news/article/108241/339.html

Коментар

• тези са пълни малоумници. ако седна на плажа и цял ден си пълня и изпразвам джобовете с пясък ще достигна 'оборот' от 50,000лв. тогава пак ли трябва да се регистрирам по ДДС?

спекулата не добавя стойност, а точно обратното от гледна точка на спекуланта: той плаща комисионно, за да придобие актив. ако този актив се оскъпи и има реализирана печалба се плаща capital gains данък, в нашият случай това е данък доход.
                    вече, ако финансов посредник има оборот от комисионни над 50,000лв. тогава трябва да се регистрира по ДДС... но ние сме си държава с уникално просто управление.

Коментар

• Според мен неможеш да отидеш и да регистрираш фирма с основна дейност инвестиране в ценни книжа. Ти си я регистрираш по стандартния начин и това че после си само си търгувал не е основание да кажеш ама тя моята фирма е с основен предмет на дейност търговия с ценни книжа.

Коментар

• Първоначално изпратено от low Разгледай мнение
                        Не може да си юридическо лице с основна дейност инвестиране в ценни книжа без да имаш лиценз. Това че се навъдиха много фирми с част от името си асет мениджмънт и други изобщо не ги прави фирми с основна дейност инвестиране в ценни книжа.
                        Що да не може? Говорим за инвестиция на СОБСТВЕНИ пари, а не за управление на чужди активи. Ако имаш едни 200-300 000 свободни и искаш да инвестираш и спекулираш на БФБ имаш 3 варианта да го правиш - като физическо лице, което не е ЕТ; като ЕТ и като ЕООД. Твоя си работа каква форма ще избереш. Зависи от много неща - данъци, осигуровки, разходи за счетоводство и т.н. Така че нищо не пречи да си регистрираш едно ЕООД с ткъв предмет на дейност. Никакъв лиценз не е нужен.
                        He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.

Коментар

• Първоначално изпратено от low Разгледай мнение
                          Не може да си юридическо лице с основна дейност инвестиране в ценни книжа без да имаш лиценз. Това че се навъдиха много фирми с част от името си асет мениджмънт и други изобщо не ги прави фирми с основна дейност инвестиране в ценни книжа.
                          Само ако управляваш чужди пари. Като ще управляваш свои никой няма да ти иска лиценз

Коментар

• Не може да си юридическо лице с основна дейност инвестиране в ценни книжа без да имаш лиценз. Това че се навъдиха много фирми с част от името си асет мениджмънт и други изобщо не ги прави фирми с основна дейност инвестиране в ценни книжа.

Коментар

• Първоначално изпратено от kircone Разгледай мнение
                              E, мисля си, че повечето от вас дължат извинение на Мариян. Очевидно е, че НАП не знаят какво се случва

НАП ще обмисли регистрацията по ДДС на инвеститорите на БФБ в срок от 30 дни
                              Предоставям на НАП безплатно направения от мен анализ в тази тема. Единственото ми условие е НАП да спомене, че е ползвала и материали от форума. За едната слава (анонимна) живеем

P.S. Дано указанията да следват здравия разум и духа на закона. Щото в противен случай ще се започнат едни съдебни битки ......

P.P.S. Очевидно е, че ЕООД с предмет на дейност сделки на БФБ ще трябва да се регистрира по ДДС при надхвърляне на 50 000 лева оборот.
                              He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.

Коментар

• Първоначално изпратено от kircone Разгледай мнение
                                E, мисля си, че повечето от вас дължат извинение на Мариян. Очевидно е, че НАП не знаят какво се случва

НАП ще обмисли регистрацията по ДДС на инвеститорите на БФБ в срок от 30 дни
                                Ами това е юридическо лице с основна дейност инвестиции на БФБ много ясно че ще трябва да се регистрира.

Коментар

Working...
                                X