If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
точно против това съм принцип на солидарност - будалите внасят, тарикатите харчат! Но май будалите са на привършване и проблем в системата....
Причината за това е лошото устройство на системата.
Затова размерът на пенсиите трябва да се обвърже с направени вноски, както се предлага вече от някои места, а не с някакви съмнителни формули.
Освен това, вноските в първия и втория стълб трябва да се изравнят и да станат по 10%. Така ако има срив в едната система, няма да сме свидетели на това след 20 години 20 хиляди пенсии да тропат с празни тенджери пред Народното събрание.
извини ме, но трябва да емигрираш за Северна Корея, тука за радост комунизма свърши....
Не бъди така краен. Всъщност, по-заможните хора нямат интерес от крайно бедни мизерстващи пенсионери, защото това значи че те не могат да потребяват, което пък е ограничение пред ръстта на бизнеса на по-заможните.
Така че, забрави за стабилен ръст при големи дисбаланси между най-богатите и най-бедните.
Неслучайно на Запад подоходния данък е прогресивен, а не е плосък.
Недей да бъдеш егоист и да гледаш само себе си.
Осигуряването не е нещо равносилно на спестяване. То следва да бъде една солидарна система в която всеки внася колкото може, за да може после да получи един стабилен и сигурен доход осигуряващ му добър живот на старини.
Аз мога да внасям 10-на лева месечно, но за добър живот на старини ще ми трябват поне по 1000. Това устройва ли те?
Не знам колко внимателно сте чели статията, но там ставаше въпрос за ЗАДЪЛЖИТЕЛНО внасяне на 10% от заплатата в пенсионния фонд, на инвидуална партида. Тази вноска е преди облагане с данъци. Имаш право доброволно да внасяш още 10% пак без облагане с данък, пак по индивидуалната партида. И в случай че пукнеш, то с парите ти разполагат наследниците. По този начин си стимулиран да работиш и то на по-висока заплата.
След тези 10 до 20 % вноска, заплатата ти се облага с данък. Нали трябва да има и за държавата.
На мен тази Чилийска система ми харесва.
И въобще държавата трябва да ти осигурява пенсия колкото да не умреш от глад. За 1 хляб и 2 кофички кисело мляко. Около 2.50 на ден. 70-80 лв на месец. Хайде да са 100 лв, а 60 да е социалната помощ.
Туй е първия стълб. От там нататък колкото ти е индивидуалния принос и колкото ти желаеш. Ако искаш достойни старини ще работиш и ще се осигуряваш допълнително
Осигуряването не е нещо равносилно на спестяване. То следва да бъде една солидарна система в която всеки внася колкото може, за да може после да получи един стабилен и сигурен доход осигуряващ му добър живот на старини.
Ако визирате медицинското осигуряване, то съм съгласен, но и тук то трябва да бъде подкрепено със съответната застраховка. По отношение на пенсионното такова, то то си е точно спестяване за осигуряване на достойни старини. СПЕСТЯВАНЕ !
Не стига, че докато работя издържам по 4-ма пенсионера и по една каруца кафяви олигофрени, но и когато се пенсионирам да трябва да деля спестените ми парички с още някой , който не е имал амбицията или волята да прогресира и спестява ???? Мисля, че това не се доближава и до комунизма, това си е чиста проба ИДИОТИЗЪМ !!!
Не знам колко внимателно сте чели статията, но там ставаше въпрос за ЗАДЪЛЖИТЕЛНО внасяне на 10% от заплатата в пенсионния фонд, на инвидуална партида. Тази вноска е преди облагане с данъци. Имаш право доброволно да внасяш още 10% пак без облагане с данък, пак по индивидуалната партида. И в случай че пукнеш, то с парите ти разполагат наследниците. По този начин си стимулиран да работиш и то на по-висока заплата.
След тези 10 до 20 % вноска, заплатата ти се облага с данък. Нали трябва да има и за държавата.
На мен тази Чилийска система ми харесва.
И въобще държавата трябва да ти осигурява пенсия колкото да не умреш от глад. За 1 хляб и 2 кофички кисело мляко. Около 2.50 на ден. 70-80 лв на месец. Хайде да са 100 лв, а 60 да е социалната помощ.
Туй е първия стълб. От там нататък колкото ти е индивидуалния принос и колкото ти желаеш. Ако искаш достойни старини ще работиш и ще се осигуряваш допълнително
Не спори с идиот! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.
Симеон Дянков: Инвеститорите имат къса памет, стига крайният резултат да ги удовлетворява
Инвеститорите имат къса памет, стига крайният резултат да ги удовлетворява. Така министърът на финансите Симеон Дянков отговори на въпрос на студенти от УНСС за сигналите, които дава правителството с предложението за преминаване на професионалните пенсионни фондове към НОИ, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Инвеститорите ги интересува окончателният резултат, подчерта Дянков. Той уточни, че за няколко дни е имало известен шум, който се е отразил на капиталовия пазар, но инвеститорите вече са доволни от взетото вчера решение, което е било по предложение на самите частни фондове. С това се поставя и въпросът доколко трябва да се дава гласност на решенията на правителството, които предстоят да се вземат, посочи министърът. Според него по-добрият вариант е да има обществен дебат, макар и труден, защото така се взимат по-добри решения, с по-голям консенсус.
Пич,
извини ме, но трябва да емигрираш за Северна Корея, тука за радост комунизма свърши....
ако не плащах данъци за 15 г., сега щях да имам минимум двустаен в южен квартал! сега имам....да не казвам кво! само наемът е 250-350 евра! още 15 г. още един апартамент или спестявания около 150 000 лв- на влогове и ето ти добра пенсия и пенсиониране на 55 г. Просто храня тези, които не внасят! Сбъркан е моделът с тази солидарност и т.н....който не внася няма да има пенсия и толкова! Жестоко е, но е справедливо! Просто всеки да си има индивидуална партида и да прави със средствата квото намери за добре!
Сега плащам 300лв само данъци....ако ги спестявам знаете ли каква пенсия ще взимам
А ако нямаш склонност към пестене? Или пък в един момент решиш да ги инвестираш, а инвестицията се окаже лоша? Или пък започнеш да ги харчиш и свършат?
ако не плащах данъци за 15 г., сега щях да имам минимум двустаен в южен квартал! сега имам....да не казвам кво! само наемът е 250-350 евра! още 15 г. още един апартамент или спестявания около 150 000 лв- на влогове и ето ти добра пенсия и пенсиониране на 55 г. Просто храня тези, които не внасят! Сбъркан е моделът с тази солидарност и т.н....който не внася няма да има пенсия и толкова! Жестоко е, но е справедливо! Просто всеки да си има индивидуална партида и да прави със средствата квото намери за добре!
При капиталовия модел има един сериозен недостатък и той е че ако ръстта на заплатите е по-голям от този на доходността на фондовете, когато хората почнат да се пенсионират процента на заместване може да е доста малък.
Другият основен проблем е че в момента когато изходящите потоци се изравнят и изпреварят входящите потоци, това може да засегне силно финансовите пазари и да срине цената на финансовите активи.
Затова, най-добрият вариант, според мен е смесен модел - първи и втори стълб, като във всеки отиват по 10% от заплатите.
Коментар