IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Национализацията на частните пенсионни фондове

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Abritus, ако се въведе истинска разходо-покривна система, то пенсиите трябва да са по 30-40 лв. Защото толкова горе-долу влиза от вноските за пенсия. Всичко друго се взима от данъците ни. Аз лично не съм съгласен да ме ограбват така, но никой не ме и пита. Все още съм относително млад човек и при настоящите тенденции или няма да доживея до пенсия, или ако случайно доживея няма да е останал никой да внася и нищо няма да взема. За мен цялата пенсионна система е порочна и се използва за допълнително ограбване на всички работещи. Да се направи доброволна и който иска да взима пенсия - да внася, който не иска - ако ще да умре от глад - не ми пука. Да остане едно социално подпомагане за тези, които не са могли да работят, примерно инвалиди, тежестта върху държавата ще е стократно по-малка от сегашната.

Коментар

• Първоначално изпратено от nyseico Разгледай мнение
      За да запушат дупката в НОИ, ББ и компания са готви да посегнат на парите на хората без да мислят какви ще са последствият оттова! Ако всички помним Виденов с банковите фалити, засъжалене си мисля че ще помним ББ с ограбването на парите за пенсии!
      Не съм фен на ББ,но в случая той реагира на вече приключилото "пиршество" с гарантираните субсидии за борсата.А Виденов пасивно наблюдаваше как го предават "колеги ".Аналогично май се създаде и банковата криза?С кражби,наречени лоши кредити" се фалираха банки,за да дойдат нови собственици?
      Поинтересуваи се за доклада Добрев,банкера Вълчев и не пропагандирай неумело;-)))Хаи,Абе ,Кондратиев май е бил идеолога на комунягите,а? С чужди карти гласуването от миналия парламент доведоха до ефекта "Калина Аг"
      Last edited by Minavast; 21.10.2010, 14:09.

Коментар

• Първоначално изпратено от Abritus Разгледай мнение
        Гледам мнозинството защитават частните фондове.
        Обаче искам да попитам защо се правят тези фондове - да се акумулират пари по индивидуални партиди, да се инвестират и да плащат пенсии на осигурените. Тези пари които се събират обаче реалната им стойност пада от инфлацията и за да негубят стойността си трябва да бъдат инвестирани, но то така, че дохода от инвестициите да надвишава инфлацията. Реалността обаче е друга, фондовете заради високите такси и некачественото управление на активите постигат ниска доходност. Дела на един фонд се е повишил средно с 25 % от средата на 2004 година - проверих в сайтовете на фондовете, в същото време инфлацията от 2005 до септември 2010 година е 37 %.
        Което излиза че реално погледнато ако съм вкарал 100 лева в личната си вноска през 2000 година сега ще имам 125 лева. С тези пари обаче ще мога да купя 90 % от това което можех да купя 2000 година. След още десет години при запазване на сегашната им доходност спрямо инфлацията аз ще мога да купя 80 % от това което можех да купя през 2000 година.
        Така че реално погледнато всеки който се осигурява в личен фонд ще загуби значителна част от си средства заради обезценката на вложените и инвестираните средства.
        И това става за период, през който инфлацията е ниска, не ми се мисли ако има хиперинфлация както 1989-1997 година, тогава вероятно от личните фондове нищо няма да остане.
        Единствените които ще имат печалба ще са собствениците на фондове.
        Какво е предимството на фона на това на разхдо-покривния модел в случая: парите които се събират се раздават на пенсии веднага и реално няма загуба от инфлация.
        Като цяло ще има полза от пенсионните фондове и на натрупването на средства в тях ще има само ако инвестират тези средства и постигат доходност поне колкото инфлацията, а това не става. За това по-добре парите да остават в хората и те да преценят какво да ги правят, дали и къде да ги инвестират. Защото както се знае държавата е лош собственик, но се оказва и че частните пенсионни фондове, не са много по-добри.
        Ти,мой човек,определено си малоумен! То нали НОИ затова е на този хал о е изтърбушен отвсякъде! И с това застаряващо население след 20-30 години,който се пенсионира или няма да получава нищо или преди това трябва да е плащал по 50-60 % осигуровки!Я щом е толкова добър разходно- покривния модел,ми кажи защо има такава дупка в бюджета на НОИ?Единствената причина да има разходно-покривен модел е социалната справедливост - за да може нашите майки и бащи да получават някакви пенсии.Това е!
        Всяка краткосрочна спекулация е потенциална дългосрочна инвестиция.

Коментар

• за да имат доходност, тези фондове трябва да са управлявани професионално и прозрачно и да инвестират в акции и облигации на професионално и прозрачно управлявани компании и държави.
          горните условия не са на лице. тогава какво значение има дали са държавни или частни тези ПФ? важното е да търсим минимални разходи, за да не се топят парите толкова бързо, колкото досега.

и мотива на правителството е ясен : няма пари, cash flow insolvency. тази държава е на прага на несъстоятелност поради липса на приходи и необуздани харчове.

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
            Разликата е че при разходопокривен най-вероятно ще вземеш много по-малко токлокото си внесъл ако населението пада. Което е случая в България. И тогава не инфлацията ще е проблема а просто че си внесъл да кажем 30000 а ти плащат общо 10000 защото междувременно населението е застаряло и няма кой да ти плаща пенсията след 20 години.

Ако населението растеше то разходопривния е по-изгодния вариант.

Смятам че ПФ е можело да дейсват много по-добре. Но това не означава че НОИ всъщност действа по-добре от тях.

За да ни е стабилна пенсионната система вноските за пенсия трябва да станат сигурно 20-25% от заплатата. При разходоприквен. При капиталов пак трябва да се вдигнат но е възможно и с 15 до 20% от заплатат да стигнат.

Тези които ще се пенсионират след 20 години ги очаква едно нещо ако разчитат на пенсията си - бедност. И то много по-брутална бедност от настоящите пенсионери.

P.S. при разходопокривен съм се изказал май прекалено оптимистично. При съотношение работещи към пенсионени от 1 към 1,5 то всъщност трябва да се взима за пенсия около 80% от заплатата общо за да получава пенсионера 60% от заплатата си преди пенсиониране.
            Специално се регистрирах да изкажа мнение по темата, но някои вече ме е изпреварил. Напълно съм съгласен с ravnovesie.

Коментар

• Разликата е че при разходопокривен най-вероятно ще вземеш много по-малко токлокото си внесъл ако населението пада. Което е случая в България. И тогава не инфлацията ще е проблема а просто че си внесъл да кажем 30000 а ти плащат общо 10000 защото междувременно населението е застаряло и няма кой да ти плаща пенсията след 20 години.

Ако населението растеше то разходопривния е по-изгодния вариант.

Смятам че ПФ е можело да дейсват много по-добре. Но това не означава че НОИ всъщност действа по-добре от тях.

За да ни е стабилна пенсионната система вноските за пенсия трябва да станат сигурно 20-25% от заплатата. При разходоприквен. При капиталов пак трябва да се вдигнат но е възможно и с 15 до 20% от заплатат да стигнат.

Тези които ще се пенсионират след 20 години ги очаква едно нещо ако разчитат на пенсията си - бедност. И то много по-брутална бедност от настоящите пенсионери.

P.S. при разходопокривен съм се изказал май прекалено оптимистично. При съотношение работещи към пенсионени от 1 към 1,5 то всъщност трябва да се взима за пенсия около 80% от заплатата общо за да получава пенсионера 60% от заплатата си преди пенсиониране.
              Last edited by ravnovesie; 21.10.2010, 13:55.

Коментар

• Гледам мнозинството защитават частните фондове.
                Обаче искам да попитам защо се правят тези фондове - да се акумулират пари по индивидуални партиди, да се инвестират и да плащат пенсии на осигурените. Тези пари които се събират обаче реалната им стойност пада от инфлацията и за да негубят стойността си трябва да бъдат инвестирани, но то така, че дохода от инвестициите да надвишава инфлацията. Реалността обаче е друга, фондовете заради високите такси и некачественото управление на активите постигат ниска доходност. Дела на един фонд се е повишил средно с 25 % от средата на 2004 година - проверих в сайтовете на фондовете, в същото време инфлацията от 2005 до септември 2010 година е 37 %.
                Което излиза че реално погледнато ако съм вкарал 100 лева в личната си вноска през 2000 година сега ще имам 125 лева. С тези пари обаче ще мога да купя 90 % от това което можех да купя 2000 година. След още десет години при запазване на сегашната им доходност спрямо инфлацията аз ще мога да купя 80 % от това което можех да купя през 2000 година.
                Така че реално погледнато всеки който се осигурява в личен фонд ще загуби значителна част от си средства заради обезценката на вложените и инвестираните средства.
                И това става за период, през който инфлацията е ниска, не ми се мисли ако има хиперинфлация както 1989-1997 година, тогава вероятно от личните фондове нищо няма да остане.
                Единствените които ще имат печалба ще са собствениците на фондове.
                Какво е предимството на фона на това на разхдо-покривния модел в случая: парите които се събират се раздават на пенсии веднага и реално няма загуба от инфлация.
                Като цяло ще има полза от пенсионните фондове и на натрупването на средства в тях ще има само ако инвестират тези средства и постигат доходност поне колкото инфлацията, а това не става. За това по-добре парите да остават в хората и те да преценят какво да ги правят, дали и къде да ги инвестират. Защото както се знае държавата е лош собственик, но се оказва и че частните пенсионни фондове, не са много по-добри.
                Last edited by Abritus; 21.10.2010, 13:45.

Коментар

• За да запушат дупката в НОИ, ББ и компания са готви да посегнат на парите на хората без да мислят какви ще са последствият оттова! Ако всички помним Виденов с банковите фалити, засъжалене си мисля че ще помним ББ с ограбването на парите за пенсии!

Коментар

• Първоначално изпратено от bbzz24 Разгледай мнение
                    дайте да си го кажем право в очите: тези, които защитавате тези факири от ППФ сте набълбукани с БГ акции и сега треперите при възможността, да се разпродадат 250мил. лева акции, защото това ще ги срине с поне още 80%
                    Дай да си го кажем право в очите - ти си нещастен държавен чиновник,който за нищо друго не става и подкрепя безумията на любимия ръководител,че да не го изхвърлят от държавната ясла
                    Всяка краткосрочна спекулация е потенциална дългосрочна инвестиция.

Коментар

• Първоначално изпратено от The Economist Разгледай мнение
                      Няма ли противоречие тук?

Сутринта:

Бойко Борисов национализира пенсионни фондове, включително пенсионен фонд на една от най-големите баварски компании – Allianz.

Следобяд:

Бойко Борисов е в Бавария и кани още баварски инвеститори да инвестират в България заради предвидимостта в страната ни и добрия бизнес климат.
                      Ами след национализацията вече има нови активи за приватизиране

Коментар

• дайте да си го кажем право в очите: тези, които защитавате тези факири от ППФ сте набълбукани с БГ акции и сега треперите при възможността, да се разпродадат 250мил. лева акции, защото това ще ги срине с поне още 80%

Коментар

• Първоначално изпратено от The Economist Разгледай мнение
                          Няма ли противоречие тук?

Сутринта:

Бойко Борисов национализира пенсионни фондове, включително пенсионен фонд на една от най-големите баварски компании – Allianz.

Следобяд:

Бойко Борисов е в Бавария и кани още баварски инвеститори да инвестират в България заради предвидимостта в страната ни и добрия бизнес климат.
                          Няма. Човека е на екскурзия до Бавария, да види свят...

Коментар

• Няма ли противоречие тук?

Сутринта:

Следобяд:

Коментар

• Джей, триковете с апартаменти за разни шушумиги на държавна служба минаваха през БОДК навремето (бюрото за обслужване на дипломатическия корпус). И Желю Желев е ползвал апартамент оттам, и спортната им база в Бояна приютяваше политици като Юнал Лютфи (говоря за неща които лично съм видял).
                              8000 ли? Много повече от 8000 струва на държавата тая любовница Какво сладва вече знаем - като дойде ред да я изритат - "бременна съм!"

Коментар

• Първоначално изпратено от Abritus Разгледай мнение
                                Ами, че вноските по фонда надвишават плащанията и няма проблеми за плащане на пенсиите от фонда.
                                Ликвидност одначава:
                                Характеристика на финансовия актив, изразяваща възможността той да бъде продаден или купен, без конкретната сделка да оказва влияние върху цената. При други равни условия високоликвидните инструменти са по-малко рискови, тъй като е лесно да бъдат продадени бързо.

http://www.oam.bg/index.php/analysis..._letter/%D0%9B

Коментар

Working...
                                X