IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Сертификат на ABN Amro не индикира атака срещу борда

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Mr.Profit
    Първоначално изпратено от Jay Gould
    Първоначално изпратено от Mr.Profit
    Чрез пласиране и изкупуване на ДЦК, БНБ може да контролира инфлацията.
    По принцип да! Но това е много драстичен метод който може да стагнира икономиката, защото вместо да се влеят в икономиката и да се модернизира индустрията се събират пари които да харчи правителството, а както е известно то никога не харчи разумно.
    На всичко отгоре все в един миг ДКЦ трябва да се покрият с пари. При Жан това не доведе до нищо добро.

Добър вариант би бил да се затегнат потребителските кредити и да се поощрят тези насочени към бизнеса. За съжаление в последните години се прави точно обратното.
    Драстичен или не е факт и наскоро четох за пусната емисия. Обемът не беше нещо значително откъдето и рискът от стагфлация е ограничен. При голям обем съм склонен да се съглася. И парите, които БНБ събира за пласираните ДЦК задължително ли е да отидат като харчове на правителството? С този заложени бюджетни излишъци и преизпълнението им, едва ли. От тук и покриването на пласираните ДЦК не вярвам да е проблем.

При Жан бях млад и повече ме интересуваха фустите и какво ще ям за вечеря и няма как да коментирам защото не съм запознат но според мен са много по-различни нещата сега.
    чети повече профит и мисли критично - само това ще ти даде верен според теб поглед.

http://www.minfin.bg/bg/statistics/

Коментар

Heraclitus,

Aз мисля, че донякъде МФ заложи на по-висока инфлация досега за да може тя да влезе в нужните изискваните рамки от ЕС през идващите периоди. ...
      Те така казаха от МФ, но питам КЪДЕ Е ЛОГИКАТА ОТ ПОДОБНО ДЕЙСТВИЕ И ЗАЩО Е НУЖНО ДА СЕ ИЗДЪРПВА ИНФЛАЦИЯ?!
      Какво печели държавата или гражданите от нещо такова?
      Разбира се нищо, а казаното по-горе е само оправдание за пред медиите! Дори за бегло запознат с финасовата или икономическа логика изказването за "издърпване" звучи смешно.

Не бъдете наивни джентълмени! Когато ф. министър и шеф на БНБ ви кажат "Добър ден", погледнете небето.
      Има един процент инфлация, който просто трябва да се случи и е неизбежен. Той ще бъде в резултат на разликата в покупателната способност на валутите и тази разлика ще се размие поради отворената икономика, която изповядваме. Дали сега ще е повечко инфлация за сметка на по-бавни периоди в бъдеще за да се впишем в онези критерии не мога да прогнозирам но съм склонен да дам кредит на доверие. Когато не го оправдаят ще гледам по-критично.

От написаното твърдя, че логиката според мен се корени в това, че трябва да поддържаме инфлация до 2% над Европейската в период от 3 години ако не се лъжа. Точно до момента на влизане на еврото. Ако сега я понадуем то после ще имаме малко по-голяма свобода.
      Countries wishing to make the currency switch need to cap inflation to within 1.5 percentage points above the 12-month average inflation rate of the three EU nations with the slowest price growth. That rate in October was 2.56 percent.

2.56% инфлация в БГ на годишна база - могат да я докарат само при контролирани цени на 80 % от стоките.и подходящ шеф на стъкмистиката.

Коментар

Heraclitus,

Aз мисля, че донякъде МФ заложи на по-висока инфлация досега за да може тя да влезе в нужните изискваните рамки от ЕС през идващите периоди. ...
        Те така казаха от МФ, но питам КЪДЕ Е ЛОГИКАТА ОТ ПОДОБНО ДЕЙСТВИЕ И ЗАЩО Е НУЖНО ДА СЕ ИЗДЪРПВА ИНФЛАЦИЯ?!
        Разбира се нищо, а казаното по-горе е само оправдание за пред медиите! Дори за бегло запознат с финасовата или икономическа логика изказването за "издърпване" звучи смешно.

Не бъдете наивни джентълмени! Когато ф. министър и шеф на БНБ ви кажат "Добър ден", погледнете небето.
        Има един процент инфлация, който просто трябва да се случи и е неизбежен. Той ще бъде в резултат на разликата в покупателната способност на валутите и тази разлика ще се размие поради отворената икономика, която изповядваме. Дали сега ще е повечко инфлация за сметка на по-бавни периоди в бъдеще за да се впишем в онези критерии не мога да прогнозирам но съм склонен да дам кредит на доверие. Когато не го оправдаят ще гледам по-критично.

От написаното твърдя, че логиката според мен се корени в това, че трябва да поддържаме инфлация до 2% над Европейската в период от 3 години ако не се лъжа. Точно до момента на влизане на еврото. Ако сега я понадуем то после ще имаме малко по-голяма свобода.
        Напротив! Ако не държим инфлацията под контрол НЯМА ДА ВЛЕЗЕМ В ЕВРО ЗОНАТА! А ние не само не я държим, но и я помпим изкуствено с предсрочни акцизи.
        Това отдалечава приемането на Еврото (ако забелязваш вече никой не говори за 2010 година) с което пък се поставя под риск борда който ще трябва да работи още няколко години!
        Как смяташ дали нещата се правят случайно?

На всичко отгоре не е задължително в рамките на ЕС цените навсякъде да са еднакви!
        В страни като САЩ или Русия те не са. Дори в една малка страна като България една четка за зъби има една цена в София, една във Варна и трета във Видин например.
        Най- голямата грешка е да се търси уравнивиловка в цените и стандартите или те да служат за оправдание.
        Кредит на доверие? На кого? На себе си ли на бизнеса в страната да, но на тях не! Може би ми е омръзнало да слушам все за утре, а днес да не се прави нищо или да се прави зле.
        http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

Коментар

• Първоначално изпратено от Jay Gould
          По принцип да! Но това е много драстичен метод който може да стагнира икономиката, защото вместо да се влеят в икономиката и да се модернизира индустрията се събират пари които да харчи правителството, а както е известно то никога не харчи разумно.
          На всичко отгоре все в един миг ДКЦ трябва да се покрият с пари. При Жан това не доведе до нищо добро.

Добър вариант би бил да се затегнат потребителските кредити и да се поощрят тези насочени към бизнеса. За съжаление в последните години се прави точно обратното.
          Драстичен или не е факт и наскоро четох за пусната емисия. Обемът не беше нещо значително откъдето и рискът от стагфлация е ограничен. При голям обем съм склонен да се съглася. И парите, които БНБ събира за пласираните ДЦК задължително ли е да отидат като харчове на правителството? С този заложени бюджетни излишъци и преизпълнението им, едва ли. От тук и покриването на пласираните ДЦК не вярвам да е проблем.

При Жан бях млад и повече ме интересуваха фустите и какво ще ям за вечеря и няма как да коментирам защото не съм запознат но според мен са много по-различни нещата сега.
          Keep going ...

Коментар

• Първоначално изпратено от Jay Gould
            Heraclitus,

Keep going ...

Коментар

http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

Коментар

Heraclitus,

Коментар

• Vor allem aber wird die bulgarische Wirtschaft vom EU-Beitritt und der Perspektive Wдhrungsunion profitieren. Schon heute erfьllt Bulgarien die Mehrzahl der Maastrichtkriterien. Es sind vor allem Defizite im Justizwesen, bei der Korruptionsbekдmpfung und bei der Umsetzung von EU-Normen, die in Brьssel noch fьr Kopfschmerzen sorgen. Fьr den Fall, dass hier in nдchster Zeit keine Fortschritte erzielt werden, hat sich die EU-Kommission Sanktionen durch die Aussetzung von Mitgliedsrechten vorbehalten. Der EU-Beitritt sorgt fьr zunehmende Investitionen aus dem Ausland und fьr Kapitalzuflьsse. Das kann trotz des Leistungsbilanzdefizits einen Aufwertungsdruck auf den Lew mit sich bringen, wie er jetzt schon beim nicht fest an den Euro gebunden Rumдnischen Leu zu beobachten ist. Mit dem Zinszertifikat auf den Lew wьrden Anleger von einer solchen Aufwertung profitieren. Bei einem anhaltend hohen Цlpreis, der dem Land hohe Exporterlцse beschert, dьrfte die russische Zentralbank eine Aufwertung zulassen. Dadurch kann die Zentralbank die durch die hohen Devisenzuflьsse verursachte Inflation etwas dдmpfen.

ili kratko prevedeno, az pe4elja ot tozi zertifikat ako lewa se poka4i sprjamo evroto, pri currency peg i ako pravilno se spomnjam pariteti , ot lihventa razlika.

Коментар

• Чрез пласиране и изкупуване на ДЦК, БНБ може да контролира инфлацията.
                    Keep going ...

Коментар

• Heraclitus,

Aз мисля, че донякъде МФ заложи на по-висока инфлация досега за да може тя да влезе в нужните изискваните рамки от ЕС през идващите периоди.

Имаш ли информация за преминалите търгове на ДЦК като предложен и записан обем? Според мен каквото се е предложило е купено. Чрез предлагане на ДЦК, БНБ намалява парите в обръщение и това има пряк ефект и върху БФБ. Просто излизащите евро от бълграрската икономика трябва да излязат и като лева за да се запази равновесието.
                      Keep going ...

Коментар

• Първоначално изпратено от Bobi75
                        1 Aко се обърнем към здравата логика, няма как да се направи директен извод, че като е нисък интереса към сертификат аевро/лев на ABN Amro, то няма атаки срещу борда!

2 Сертификата е много малък като обем и предназначен за крайни дребни инвеститори, предимно извън България, и предимно крайно спекулатично настроени.

3 Ако тези инвеститори се бяха "усетили", че става нещо с борда и бяха тръгнали да купуват, то тогава борда щеше вече да е паднал. Както се казва, ако нещо се знаео от почти всички, значи вече е факт и късно да се реагира!

4 Само големите биха могили да се възползват ефективно от падането на борда и то не по този начин. Обема е малък, а организацията прекалено сложна и може да крие много изненади.

5 Не виждам как само от макроикономически анализи и анализи на поведението на някои играчи (единици от хиляди съществуващи) може да се определи дали борда ще падне или не.

Това е въпрос на инсайдерски придобити знания! Но засега борда няма да пада.
                        по 1 точка. Този сертификат дава възможност да се спечели от девалвация на лева. Това може да стане ако падне борда. В глобализиращият се свят в който живеем възможностите рядко се изпускат. Този сертификат показва пазарния интерес към такова развитие. Склонен съм да вярвам, че ако там видим сериозни обеми то има мегдан да става нещо и за мен това ще е сигнална лампа. Атаки към борда има и сега. Погледни някои медии. Въпросът е доколко организирани и сериозни са те. На този етап са изключително хаотични според мен но един от вариантите бордът да изпадне в затруднение е всичко живо да започне да обръща лева в евро. Доколкото си спомням обаче БНБ има подписано споразумение с ЕЦБ за доставка на евро в критични моменти и такъв чисто спекулативен сценарий неподкрепен от фундамент няма как да издържи.

по 2 точка. Колкото и да е малък като обем сертификата той показва пазарните настроения. Те са резултат на всичко написано до тук.

по 3 точка. Бордът няма как да падне за секунди

по 4 точка. Всеки може да се възползва от падането на борда ако заеме къса позиция срещу лева като заложи на девалвация. Виж статията на Мариан кои икономически субекти ще спечелят и кои загубят. Спекулантите не пикаят срещу вятъра

по 5 точка. Аз виждам
                        Keep going ...

Коментар

• Първоначално изпратено от franky4fingers
                          A be q se stignete ...
                          франки, те хората по света се стегнаха - сега сме ние на ред.

ама като има лява коалиция дето наядане няма - скоро ще ни сложат на място.

Коментар

• Първоначално изпратено от Bobi75
                            Aко се обърнем към здравата логика, няма как да се направи директен извод, че като е нисък интереса към сертификат аевро/лев на ABN Amro, то няма атаки срещу борда!

Сертификата е много малък като обем и предназначен за крайни дребни инвеститори, предимно извън България, и предимно крайно спекулатично настроени.

Ако тези инвеститори се бяха "усетили", че става нещо с борда и бяха тръгнали да купуват, то тогава борда щеше вече да е паднал. Както се казва, ако нещо се знаео от почти всички, значи вече е факт и късно да се реагира!

Само големите биха могили да се възползват ефективно от падането на борда и то не по този начин. Обема е малък, а организацията прекалено сложна и може да крие много изненади.

Не виждам как само от макроикономически анализи и анализи на поведението на някои играчи (единици от хиляди съществуващи) може да се определи дали борда ще падне или не.

Това е въпрос на инсайдерски придобити знания! Но засега борда няма да пада.
                            боби

тука се оформя следната дилема :
                            колко ще се заформи ОЛП през 2008г ?
                            един бегъл поглед за миналите периоди:

01.02.2008 I 4.75
                            01.01.2008 | 4.68
                            01.12.2007 | 4.58
                            01.11.2007 | 4.26
                            01.10.2007 | 4.24
                            01.09.2007 | 4.09
                            01.08.2007 | 4.10
                            01.07.2007 | 4.01
                            01.06.2007 | 3.84
                            01.05.2007 | 3.81
                            01.04.2007 | 3.68
                            01.03.2007 | 3.52
                            01.02.2007 | 3.53
                            01.01.2007 | 3.43

повишението от 3,43 на отиващаото на 4,80 е точно (4,80/3,43) - 1 = 39.94 %. Банките са буфера - но този път като частни те няма да са жерваните -БОРДА ЩЕ Е АГНЕЦЪТ.

по скромното ми мнение - външните инвеститори не биха купували левови ДЦК при рискова премия под 200 базисни точки.

Това че имаме ИЗВРАТЕН ПАЗАР НА ДЦК ПЪРВИЧЕН И ВТОРИЧЕН е факт и той скоро ще се нормализира.

Трябва на всички да е ясно че банките които обслужват бюджета скоро А и вече си го връщат през лихвите по активните си операции.

Показателен е факта че- МФ не може директно да пласира ДЦК на гражданите. Изкривените механизми -рано или късно се изправят.

Още по притеснително е БЮДЖЕТНОТО РАЗХИЩЕНИЕ НА ИЗЛИШЪКА - ТОВА Е ИЗВЕСТНО НА ЕС И ТОВА НЯМА ДА СЕ ТОЛЕРИРА.

120 милинона за батко..пътищата......

42 милиона за тел-112 ......и т.н.

Кухия бюджетен комфорт който има Орешака ще е до време.Ще се моли кой да му взема ДЦК тата.Идат едни други времена.

Коментар

• Първоначално изпратено от hah
                              ... Няма централен банкер в света, който да иска да разбие фундамента на финансовата система, която управлява, но има достатъчно примери в историята, когато обстоятелствата са принуждавали централните банкери да признаят поражението си. Просто, понякога се стига до ситуация, в която те трябва само да подпишат това, което вече се е случило. За радост, при нас това е сценарий с малка вероятност.
                              Точно

Коментар

• A be q se stignete ...

Коментар

Working...
                                X