If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Как в България да търгувам с ДЦК и корпоративни облигации
Въобще не се пъна - пиша дипломна работа и понеже в учебниците ми измерителя на риск при облигациите е кредитния рейтинг, за това питам, дали да го ползвам и в практическата част на разработката си и ако да - къде да го търся.
А ти, явно не знаеш отговора на въпроса ми, така че не се прави на много светнат!
Ей, много неотзивчиви хора има тук...
tri osnovni faktora za risk/risk- premijata:
credit spread
probability of default-kolkoto e po-visoka, tolkova po nisko legi risk premijata pod credit spreda
recovery rate
a i vagano risk premia ne e ravno na credit spread.
Aми в общи линии лихвения риск ти се измерва чрез волатилността на лихвената крива. Кредитният риск - или на базата на таблиците с преходи от мудис - шмудис и фич - пич, или с кредитния спред - разликата м/у теоритичната цена и котировките.
начи така като попрегледах от корпоративните облигации само банките са с рейтинги ама те не са правени точно заради издаването на облигации
иначе за търговията само институционалните си разцъкват по някоя и друга бройка
облигациите масово се записват частно има глад за облигации на пазара и просто няма начин облигация да попадне в непрофесионален инвеститор
друг е въпроса че с тия номинали от по 1000 евро кое ф.л. ще иска да ги купи
айде като напишеш дипломната дай я тук да ти намираме кусури
*Не е предложение за покупко-продажба на ценни книжа.
Въобще не се пъна - пиша дипломна работа и понеже в учебниците ми измерителя на риск при облигациите е кредитния рейтинг, за това питам, дали да го ползвам и в практическата част на разработката си и ако да - къде да го търся.
А ти, явно не знаеш отговора на въпроса ми, така че не се прави на много светнат!
слушай бе ей момиченце, я откогато съм у финансовата сфера- не те зная ти родена ли си била. Пиши си там и това е.
Aма батко, пенсионните имат 8% доходност точно защото по закон са ограничени в притежанието на акции. Иначе какво по-хубаво от акции за дългосрочна инвестиция :mrgreen:
къф рейтинг кви 5 лева
рейтинги имат предимно общините ама и те не знаят за кво им е
от емитентите на корпоративни облигации едва ли има повече от 3-4 дето са с рейтинги при около 160 емисии
на по развитите пазари масово се ползват рейтинги ама у нас цъ
*Не е предложение за покупко-продажба на ценни книжа.
Друг въпрос - От къде може да се види кредитния рейтинг на някоя компания? Всъщност той ли се използва при оценяването на риска на корпоративните облигации, или само в теорията е критерий?
Може ли някой да ми обясни случая с корпоративните облигации на БФБ? Номинал 1000 ЕUR, а средна цена, на която се търгуват е около 100 лв? Като на всичкото от горе, на една от въпросните емисии и предстои падеж тази година и тогава ще бъде изплатен номинала...
Кое ми убягва от цялата ситуация?
targuvat se na okolo 100% ot nominala, a ne na sto leva. Toest, ako se targuva na cena 99.95, shte triabva da platish 999.50 EUR za 1000 EUR nominal.
Коментар