IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Как в България да търгувам с ДЦК и корпоративни облигации

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Може ли някой да ми обясни случая с корпоративните облигации на БФБ? Номинал 1000 ЕUR, а средна цена, на която се търгуват е около 100 лв? Като на всичкото от горе, на една от въпросните емисии и предстои падеж тази година и тогава ще бъде изплатен номинала...
    Кое ми убягва от цялата ситуация?

Коментар

• Първоначално изпратено от Dash Riprock
      Просто от издаването си досега, облигациите са дали много добра възвращаемост (7.5 - 8.25% купон на година + около 20-25% капиталова печалба от началото досега). Това имаше предвид човекът.
      Абсолютно, благодаря за пояснението, Даш - очевидно съм се изразил неточно.

Коментар

• Аджеба.

Коментар

• Вие правите ли разлика между възращаемост (total return) и доходност (yield to maturity)? Просто от издаването си досега, облигациите са дали много добра възвращаемост (7.5 - 8.25% купон на година + около 20-25% капиталова печалба от началото досега). Това имаше предвид човекът. А в момента доходността (YТМ) им е много малка, защото са много скъпи. Търгуват се с много ниски спредове спрямо бенчмарковите емисии на САЩ и Германия съответно.

Коментар

• Лъки има предвид, вероятно, че ако в момента ги продаде ще има допълнителен доход от промяната в цената. Ако обаче ги държи до подежа, ще е изкарал, точно толкова, за колкото ги е купил - например YTM 8%.
            Иначе забележката ви е правилна - в момента YTM е малко над 4 процента.

Коментар

• Мисля, че имаше предвид, че YTM e паднал до 6%, но не се изрази правилно.
              Не е препоръка за покупко/продажба, а просто мнение! Поздрави на КаФеНе!

Коментар

• абе и аз това се замислих, ако облигацията ти е станала по-скъпа, то доходността трябва да ти е намаляла....

Коментар

• Първоначално изпратено от LuckyStrike
                  Първоначално изпратено от Bobi75
                  LuckyStrike, а каква ти е доходността на година за тез книги
                  Не съм си играл да я смятам точно, но при всички случаи тези еврооблигации са уникално доходни. Имат 7.5% годишен лихвен купон. През януари след плащането на купона цената им беше с около 24% над номинала (това е по памет, може и да не съм точен). Значи още около 6% средно годишно. Ако добавим някаква капитализация на годишната лихва (защото парите са ти в джоба) а и факта че отначало се продаваха с отстъпка няколко процента от номинала се получава нетипично висока доходност за ДЦК.

Нови емисии на такива облигации вече няма и едва ли ще има.

нещо не те разбрах, кво значи уникално доходни? има junk bonds който могат и 100% yield да изкарат на година...освен това не успях да разбера как сметна че щом облигацията е overpriced с 24%, ти имаш 6% допълнителна доходност...нещо не те разбирам...сам знаеш че когато си над номинал, имаш YTM < IR...или не знаеш?

Коментар

• Първоначално изпратено от Bobi75
                    LuckyStrike, а каква ти е доходността на година за тез книги
                    Не съм си играл да я смятам точно, но при всички случаи тези еврооблигации са уникално доходни. Имат 7.5% годишен лихвен купон. През януари след плащането на купона цената им беше с около 24% над номинала (това е по памет, може и да не съм точен). Значи още около 6% средно годишно. Ако добавим някаква капитализация на годишната лихва (защото парите са ти в джоба) а и факта че отначало се продаваха с отстъпка няколко процента от номинала се получава нетипично висока доходност за ДЦК.

Нови емисии на такива облигации вече няма и едва ли ще има.

Коментар

• LuckyStrike, а каква ти е доходността на година за тез книги

Коментар

• Първоначално изпратено от SubZero
                        Вероятно си прав, Лъки. В този случай /щом не плащаш големи такси/, книжата ти са на името на ОББ в Люксембург ли беше или Лихтенщайн, незнам точно. За таксите имах предвид, че ако искаш да бъдат на твое име, ще трябва да ги плащаш.
                        Стоят в някаква швейцарска банка, ако не ме лъже паметта. Не знам точно как се водят, аз имам договор с ОББ. Не мисля че е от такова значение, по-важното за мен е че като съм им продавал обратно облигации, сумата е била в сметката ми в рамките на деня.

Коментар

• Вероятно си прав, Лъки. В този случай /щом не плащаш големи такси/, книжата ти са на името на ОББ в Люксембург ли беше или Лихтенщайн, незнам точно. За таксите имах предвид, че ако искаш да бъдат на твое име, ще трябва да ги плащаш.

Коментар

• Първоначално изпратено от SubZero
                            <...> ДЦК-тата ще се водят, един вид, на името на банката, като в някои случаи /като еврооблигациите ни с падеж 2013 и 2015/ депозитарната институция е чужда и ще трябва да плащаш годишна такса за поддържане на регистъра - доста солено, ако не си голям инвеститор.
                            Имам такива облигации. Посредникът ми за тях е ОББ и нито в договора ми се говори за годишни такси, нито съм забелязал да ми удържат на практика. Сумата е петцифрена в евро, едва ли ме броят за "голям инвеститор".

Иначе съм съгласен че в момента не е много изгодно сам да си правиш нискорисков портфейл от ДЦК и корпоративни облигации. Освен че трудно ще биеш по доходност пенсионните фондове, ще трябва да вложиш време и усилия в изграждането и поддържането на портфейла. Пък и рискът при корпоративните облигации е по-висок от този при пенсионните фондове според мен. Друго важно предимство на ПФ е че поне за част от сумата отлагаш плащането на ДОД.

Единственото, което трябва да се има пред вид е че при ПФ има такса на входа. За Алианц е между 3% и 4.5% доколкото си спомням. С други думи хоризонтът на инвестицията ти трябва да е над година.

Коментар

• какво точно те интересува? Дали ДЦК и корп. облигации са алтернатива на ПФ?
                              Не мисля. Те по принцип са алтернатива на всеки опит за дългосрочно спестяване, но много нискодоходна. При това, корп. облигации трябва на всеки 3-5 години да ги заменяш, поради краткия им матуритет. ДЦК са подходящи, от гледна точка на инвестиционния хоризонт, но дори и при тях "най-далечните", които съм виждал са с падеж през 2019-та. Освен това, при ДЦК трудно ще намериш такива с YTM повече от 4,5-4,7%. Корпоративните "дават" повече /до 7-8% при някои/, но при съответния по-висок риск и кратък срок - 2-3 години.

Търговията с корп. облигации е предимно на борсата, така че можеш да си ги купиш през ИП. Има и непублични емисии, но май повечето облигационери предпочитат борсовата търговия и с това се съобразяват емитента и мениджърите на конкретната емисия.
                              ДЦК се търгуват на междубанковия пазар и почти всяка по-голяма банка ще ти котира цени "продава" и "купува". Технологично, подаваш заявка до банката и плащаш парите. ДЦК-тата ще се водят, един вид, на името на банката, като в някои случаи /като еврооблигациите ни с падеж 2013 и 2015/ депозитарната институция е чужда и ще трябва да плащаш годишна такса за поддържане на регистъра - доста солено, ако не си голям инвеститор.

Дано съм бил полезен.

Коментар

• ама никой ли не знае?

Коментар

Working...
                                X