IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

И нека Силата бъде с нас

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• сега, дето ще се занимаваш с транспорт на енергиата на сума ти километри, иситната е да направиш оранжерии там. за 30 декара за януари ще ти трябват около 3000 мегавата за отопление, лятото можеш да охлаждаш.

P.S. 10 ноември осуетява издигането на оранжерии до АЕЦ, били за закарани първите 60 декара конструкции

Коментар

• Второ извинение за Гей-Люсак.
      Не Жан-Луи, а Жозеф-Луи...Нали казах, и праведните сме малко грешни... Но той сигурно е взел фамилии от двама предци, както малката ми щерка Мария-Десислава, буквички от баба и дядо. :-)
      Но истинските Гей и Люсак са най-вероятно двама различни. Така де. Или неговите не са могли да се разберат като хората за една нормална фамилия и са комбинирали :-)
      Иначе няма нужда да ми посочваш неща, за които не става дума в темата. Отклоняване на удара? Не, елементарно извъртане, щото не можеш, Зарко, да дадеш смислен отговор на въпросите. Пак нямаш цифри. А що е психрометър и аз знам, и за Авогадро съм чувал, даже и за Ампер /Андре-Мари/, и зо Ом /Георг-Симон/ и т.н.
      Е, който чете вече е прозрял разликата м/у двете "позиции". Всъщност, ти нямаш. Твойто е лапешки инат. "Не може, щото ТЪЙ!" И вечно отклоняваш въпросите "защо", "как", "колко" и т.н.

И още нещо:
      Не ми трябва "да вържа" и после "да бягам". Не съм космополит. Отварям очите, толкова. Някои мои начинания вече успешно се въплъщават, който внимателно ме "следи" в Мрежата, знае. Или поне се досеща. Моята далавера в "случая термопомпи" ще е, ако /дай Боже / проектът почне, да се намери местенце и за мен да работя като обикновен труженик, а после да ме черпят задето съм им отворил очите. Е, може и акции да придобия, лошо няма...
      Но всички май са свикнали да мерят другите със своите си разбирания.
      Чети "Трудно е да бъдеш бог" на Аркадий и Борис Стругацки, там има писано по този повод нещо. Какво ?
      Е, няма пък сега и за това да те светвам :-)

trader1, здравей, приятелю ! :-) Не мога да приема, че вечно ще сме в опашката на развитието. Никой не е абониран, нищо не е забранено за малките страни. При нас даже това е фактор, работещ и в наша полза-ако да речем, в Щатите, Русия и т.н. големи страни разстоянията от АЕЦ-ите до големите градове са значителни /познай, защо ! ;-) / при нас са доста по-къси, а това намалява загубите по пътя, поевтинява трасето,облекчава инвестиционния проект... за Зарко нещата са ясни, той не е компетентен. Просто си плямпа, прави се на голям. Аз иначе не се хабя, нищо ми няма.
      Дали ще излезе нещо или не...абе, по-добре да излезе.
      Цифри, сметки, предпоставки сочат, че трябва да излезе, че ще бъде изключително изгодно и перспективно. На добрите неща да се дава стимул, начален тласък, да се зачеват... Опитвам се според силите си.

Коментар

• Абе Зарко, какво си се захванал с Pyramid, нещо лично ли имаш или просто ти се заяжда с някой? Темата си е тема, или ти допада или не, какво си се хванал подигравателно да поучаваш....

Pyramid, мойто мнение също е че нищо няма да излезе... Примерите с някои развити страни са неуместни - затова те са развити, а ние - не. Те са похарчили пари за подобни неща и са ги осъществили, ние едва успяваме да си довършим магистралата от боричкане и кални номера... едната магистрала, дето не е никаква философия, а въпрос на пари и изпълнение... затова и занапред ще сме си прецакани от по-богатите и по-развитите, не защото сме по-некадърни, а 'щото сме по-глупави (разбираш смисъла на "глупави" в случая, вярвам). Така че не се хаби за идеи с такива мащаби, Б-я не е подходяща среда за това...
        life is simple and clear when you make the right choices

Коментар

• Първоначално изпратено от Pyramid
          Пуснато на: 17:28:24 ч. | 23.04 Заглавие: :-)

...б) Не съм заклеймявал, нито отричал и не отричам нито Дизел, нито Бойл и Мариот, нито Ото, нито Айнщайн, нито Гей, нито Люсак /Различни хора са това двамата/, нито Карно, нито Ренкин, нито когото се сетиш...

Pyramid, дори слабите ученици знаят кой е Гей-Люсак, а че това е един човек - обясняват по своеобразен начин. Виж в ученическите „бисери” - дори от тях ТИ има какво да научиш:

http://forum.hphex.com/viewtopic.php...8a6f15cab982dd

"оооо,в нашия клас има толко много,че...ето някои:

- Гей Люсак го направил сам със себе си..."

Ако оставим настрани несериозните писания, то прочети това:

http://bg.wikipedia.org/wiki/9_%D0%BC%D0%B0%D0%B9

Починали:
          • 1805 г. — Йохан Кристоф Фридрих фон Шилер, немски поет-романтик и драматург
          • 1850 г. — Жозеф-Луи Гей-Люсак, френски физик и химик
          • 1852 г. — Албърт Майкелсън, нобелов лауреат за физика (1907)
          • 1949 г. — Принц Луи II (Монако)
          • 1974 г. — Любомир Пипков, композитор
          • 1978 г. — Алдо Моро, председател на италианската християндемокрация (убит)
          • 1986 г. — Тенсинг Норгей, непалски алпинист

http://www.inrne.bas.bg/wop/ARCHIVE/.../07-Kamish.htm

Психрометърът е уред за определяне абсолютната влажност на въздуха. В него се използва физическото явление охлаждане при изпарение. Теорията за скритата топлина е създадена през 1815 г. от Жозеф Луи Гей-Люсак (1778 - 1850). [19].

Энциклопедия для детей «Физика» (Том 16) «Аванта +». М, Аванта +,2001 ...
          admin.childfest.ru/doc1/files/good/214/7569/1.rtf

Химия Зависимость между V газа и t ещё до Гей-Люсака изучал французский физик Жак Александр Сезар Шарль (1746-1823). Однако он вовремя не опубликовал полученные данные, Гей-Люсак же чётко сформулировал закон, который у нас называют законом Гей-Люсака. Энциклопедия для детей «Химия» (Том 17) «Аванта +». М, Аванта +,2001
          Химия В 1808 г. Гей-Люссак (совместно с немецким естествоиспытателем Александром Гумбольдтом) сформулировал важнейший для развития химии закон объёмных отношений. Согласно ему, реагирующие газы соединяются таким образом, что соотношу
          между их объёмами, а также объёмом газообразного продукта реакции выражается простыми целыми числами. Тремя годами позже Авогадро изложил свою теорию ещё более чётко и сформулировал её в виде закона, который носит его имя:
          Равные объёмы газообразных веществ при одинаковом давлении и температуре содержат одно и то же число молекул, так что плотность различных газов служит мерой массы их молекул...
          Энциклопедия для детей «Химия» (Том 17) «Аванта +». М, Аванта +,2001

http://kosmos.pass.as/static/kosmos/1964/10/pg_0047.htm

В науката Авогадро е известен предимно със своята
          хипотеза, изказана още в 1811 година, а утвърдена като
          закон през 1860 година, четири години след неговата
          смърт. До това време в атомното учение съществува
          хаос и объркване. Въпреки че извършва верни количе-
          ствени измервания, Далтон не успява да даде точните
          атомни тегла на елементите, защото допуска пог-
          решно, че те се свързват в съединения по най-простия
          начин — по един атом от всеки елемент. Гей-Люсак
          обаче доказва опитно, че два обема водород се съединяват
          с един обем кислород и образуват два обема водни пари.
          Но и той не успява да използува законите си за точ-
          ното определяне на атомните тегла.

Няма да коментирам повече твоите постинги по същество. Живей и убеждавай хората в своята истина. Пожелавам ти да постигнеш бленуваната от теб цел: да "вържеш" някого поне с начални 2-3 млн. EUR, след което: бягай бързо, без да се обръщаш назад, защото няма да ти помогнат дори извиненията, които сам правиш:

Първоначално изпратено от Pyramid
          Извинявам се на Жан-Луи и ние, праведните грешим.
          (кой пък беше ТОЙ, или може би ТЕ - аз не зная - ти си отличникът - ти ще кажеш, нали???)

То, честно казано, важно е да се извиним на народа, нали? Как до сега това не е проумял и Вальо Топлото (когото - не зная защо толкова често споменаваш?!?)... оставям ТИ място да продължиш тази мисъл .................................................. .....................................

И нека Силата бъде с теб, но не както беше - до време - и с въпросния Вальо!...
          "Погледната със страстно око, действителността се превръща в приказка!" П.Пикасо

Коментар

• Зарко, въглища ли продаваш, че така се пънеш ?
            Извинявам се на Жан-Луи, и ние, праведните грешим. :-)
            А сега,
            1. Термопомпите не превръщат енергията от един в друг вид. Влиза и излиза направо топлина. Значи, твърдението ти е некоректно. Ефектът е от употребата на много по-малка мощност за прехвърлянето на единица, като при това, основния поток загуби се сумира с прехвърляната мощност.
            2. Идеята за термопомпите като явление наистина не е моя, съгласен съм . Но и патент за тях и да е бил издаван, отдавна е изтекъл. Не са от 20-40-60 или 80 години, тук никой няма да дотича да иска авторско право. В този форум, обаче, именно аз опитвам да задвижа нещата и това е видно и явно, идеята в този й вид и употреба за такъв мащаб тук в България, изглежда, ми принадлежи. Но и да не е така, аз не я продавам, развивам я, само и само да стане, да живее българинът по-сито и по-сигурно плюс създаване на нови работни места, плюс нови хоризонти за развитие на инфраструктура и съпътстващи производства... малко ли е? Реализирането й, уви, не е по скромните ми възможности. Какво ревеш, че не била моя? Може би е твоя, а? ;-)
            3. Загубите от топлопренасяне може да се сметнат, просто трябва да се знаят доста променливи на проекта. Който проектира, със сигурност ще отчете вида топлоизолация, вида на тръбите, дебита /важно е/, сечението на тръбопровода, едно, друго...Там не става дума само за анализ, а за синтез /на система/ и е доста трудоемко. Няма да сдъвча всичко и да го изплюя някому в човката, при това, съвсем безплатно. Не сме пингвини я. :-) Но ето пример: Дунав извира с няколко градуса температура над нулата /около 10-12/ Дълъг е не 100 и не 200 километра. И даже зимата, при околна температура под минус10 -20 градуса, много бавно и то доста надалеч от изворите замръзва, при това само отгоре. Тече седмици до вливането си в Черно море, площта на контакт със студения въздух е огромна, стотици, че и хиляди квадратни километри... Друго е топлоизолиран тръбопровод и 50-60 градуса на входа, нали?
            4. Обосновка на ползата от реализация на такъв проект тук я дадох аз. Грубичка, но все пак. Многократно увеличените потребни мощности за преноса пак аз ги дадох по-долу. Нека ги удвоим. И? Ами пак, посоченият от мен диапазон се спазва. Помолих те, Зарко, да дадеш икономическата обосновка за евентуалната нецелесъобразност на такъв проект. Без да пречупваш през собствените си бизнес-интереси /там, с кюмюра :-) /Докажи “по-високата цена” и необходимостта да си разбиват жилищата”. Голяма част от тях, че и промишлени потребители на топлина в големите градове са на ТЕЦ. Т.е., има пуснати тръби, сложени радиатори...Пускаш водата и-готово. Ама била малко по-хладка...ами ще тече по-дълго между спиранията бе. /Грубо казано, така е./
            5. Турбините не се охлаждат принудително. Целта е разширението да е адиабатно за по-висок кпд. Е, има топлинни загуби и там, това е неизбежно. Не знам ти какво си завършил, аз съм с ел.мрежи и централи от техникума и някакво ел.инженерно образование с отличие, попрочел съм, ще рече, туй-онуй.
            6. В Козлодуй колко вадят “с много по-голям ефект”? Сигурно се топли градът. Но...не е ли малко недостатъчно за цялата тази изхвърляна мощност? Все пак, 4000 Мегавата, ами тя България толкова не потребява като ток...
            7.

Георги,
            Чуках аз в Гугъла.
            Ето какво:
            1. Мащабите са далеч над тези “фирми дето сега в момента работят, инсталират, и то най вече при ново строителство”. Те са значими за страната, какво остава за тях.
            2. Инвестициите са наистина ОГРОМНИ. Но за излишни пари дума не може да става. Няма инвеститор с “излишни пари”. Излишни може да има Манго или Асан. Инвеститорите изобщо мислим другояче, за нас това е вложение, а то никога не е излишно. :-)
            3. Колекторите на покрива са доста по-скъпи за единица мощност, по-тежки за единица мощност, с по-големи загуби за единица мощност, обслужването, разполагането, опазването им от хайдуци, даже, е проблем на муждусъседски отношения, нощем /т.е. поне половин година/ не топлят с пълна сила...Още, колко колектора ще сложиш на блок с 20-30 апартамента? А ако е с керемиден покрив? А ако е на северен склон? И т.н.
            ВВЕР-ите, прочее, работят по около 8000 часа годишно, има специално звено за поддръжка и ремонт на място, най-квалифицирано и оборудвано, работят хората, знаят си работата...
            4. АЕЦ по принцип търгува с ЕНЕРГИЯ. Какво я бърка да продава още и направо топлина?
            И друго има, но се уморих да пиша.

Коментар

• Re: И нека Силата бъде с нас

Първоначално изпратено от Pyramid
              Периодично в мое лице се явява един дразнител, няма да нарушавам традицията, и сега пак ще го пусна в действие. Просто дочетете до край, ще разберете идеята. Обръщах се в разни институции, дано се размърдат – всуе. Вкл. правителство, вкл. кметът на София св.бат’ Бойко Борисов…Обръщах се, засега към един от най-уважаваните от мен Големи Българи – засега няма реакция. Него поне го разбирам, и му стискам палци, в момента има много сериозен проблем, няма да го тревожа повече, дано се оправи…
              Що не чукнеш просто в Google. Ще ти излезат фирми дето сега в момента работят, инсталират, и то най вече при ново строителство. Но е голяма инвестиция. Все едно да обвиниш целокупния български народ че не иска да кара Поршета!! Трябва да имаш много излишни пари! Два, или три слънчеви колектора на покрива е по-примамливо! От април до октомври имаш постоянно топла вода. Дори и през слънчевите дни през зимота.
              http://georgipiskov.blogspot.com

Коментар

• Приятел, направо ме застреля! Що тъй се нервиш?

Никой не оспорва съществуването на термопомпите (най-малко - аз) и ефектът от тяхното използване чрез превръщането на един вид енергия в друг.

Един от твоите проблеми е в това, че не можеш да определиш загубите от топлопренасянето, оттук - размерът на инвестицията. Друг сериозен проблем (долу ти го казах) - да мотивираш масово хората, за да са готови да си разбият жилищата в продължение на месеци, за да монтират контурът в своя дом. Казвам ти само, че цената ще бъде твърде висока (сравнена с традиционните методи за отопление - газ, ток, разновидностите на водно-, парно отопление) и невъзможна за болшинството от хората.

Идеята, да се използват термопомпите не е твоя.

Проучил ли си добре законовите рамки (ограничения) които имаш, за да реализираш проект от такъв мащаб с чужда идея? (може би И това е причината, за да не можеш да заинтересуваш все още твоя бъдещ финансист)...

Няма да ти правя икономическа обосновка. Приеми, че не го умея това! Ако бих се наел с обосновката, ти ще изпищиш, че съм ти откраднал идеята (КОЯТО, РАЗБИРА СЕ, НЕ Е ТВОЯ)!

Проблемът си е твой, но ще помогна поне с това - ако търсиш ефект - разработвай чуждата (си) идея малко по-на изток - по черноморието, а не около АЕЦ (където са налице други възможности за утилизация на топлината от охлаждането на турбините, уверявам те - с много по-голям ефект...). Сам си отговори защо е така (преговори си отново техническата термодинамика).

Докато преговаряш, можеш да си отговориш и на въпроса, колко човека се крият зад имената на видниТЕ учени, работили в областта на техническата термодинамика: Бойл, Мариот, Никола, Леонар, Сади, Карно (жокер: 1, 2 или 3).

И мисли преди да пишеш!
                "Погледната със страстно око, действителността се превръща в приказка!" П.Пикасо

Коментар

• Забелязвам още нежелаещи.
                  -Заповядайте, изкажете се. Може би, вие ще представите по-съществени аргументи от колегата. Не ви натрапвам да приемете. Моля, ако съм в грешка, да бъда поправен.
                  Понасям шеги,хумор,разбивания...
                  но:
                  Цифри и доводи, please...Така се прави.
                  А не "дрън-дрън" и заявления, че било "глупости" - това е за политиците и тези, които им се хващат.
                  Аз пораснах. Вече :-)

Коментар

• :-)

1.Термопомпа - това е топлинна машина, прехвърляща топлина от по-нисък температурен потенциал към по-висок температурен потенциал. Т.е. от място, тяло и т.н. с по-ниска температура към място, тяло и т.н. с по-висока температура. Термопомпите биват различни видове, но най-масовите и най-ефикасни са използващите фазовите преходи течност-газ-течност на някакво работно тяло. Създадената разлика в наляганията в степените на изпарение и кондензация определя температурния диапазон на работа, наляганията и химическата природа на работното тяло - изискванията към конструкцията, но това е нормално. За различните работни тела /напр. амоняк, пропан, пентан, разните там фреони, вода,спирт, етери и т.н. тези разлики са наистина строго определени, в разните температурни диапазони машини,използващи различни режими, естествено могат да имат имат различни характеристики и ако тях имаш предвид - да, прав си.
                    Но хладилният коефициент при фиксирани две температури на кипене и на кондензация, даже при различни работни тела, е еднакъв и няма теоретически ограничения върху температурния праг. важното е преходът да е от по-ниска темп. към по-висока за сметка на въведена отвън енергия.
                    За това хората книги са написали.
                    Чети, не се излагай бе!

2.От думите ти лъха пълно непознаване на материята, за съжаление, както и опит да ми припишеш неща, които не съм си и помислял, а именно:
                    а) Да се пиша "репресиран". - Не, не съм. Никой не ме е закачал, обиждал, наранявал, вкл. и "Серго" . Ако внимателно четеш, и тази дума не съм използвал. в някаква степен би могло да се каже даже, че съдбата доста ме е пазила, вкл. и от идиоти.
                    б) Не съм заклеймявал, нито отричал и не отричам нито Дизел, нито Бойл и Мариот, нито Ото, нито Айнщайн, нито Гей, нито Люсак /Различни хора са това двамата/, нито Карно, нито Ренкин, нито когото се сетиш. Не приемам разсипията, призовавам да се погледне стратегически на това, с което се разполага и има всички средства да бъде уловено, насочено и използвано, това-да. Вярвам, че възможност има, и то практическа. И вярвам, че това би донесло печалби и изгоди, които можеш само да сънуваш. Все пак, само в Козлодуй се изхвърлят в момента повече Мегавати, отколкото цялата ни страна /бит, индустрия, ВСИЧКО ! / потребява. И, наистина, в Дунава. То друга голяма река там и няма де. А, да: и се достроява АЕЦ Белене.
                    Всъщност, на посочените източници съм обърнал повече внимание от теб, ако ще това и да те разочарова. Там пише така, вярвам им. В редовете, а не между тях. Ако те лъжат...
                    в)Не съм отричал температурните разлики вход-изход на топлинните двигатели даже и на сън. Без тях тези двигатели изобщо не биха работили.
                    А пропо, къде са твоите цифри и данни, с които да подлатиш думите си?
                    Аз някои неща вече написах, с цифри. Ако публиката не възрази, бих продължил, макар че ще ни поотнеме време и сили - на мен - да пиша, на вас-да четете...
                    Твоите цифри, данни и обосновкикъде са?
                    Не ги виждам.
                    Ти тук такива реално не си публикувал.
                    Да обобщим:
                    Ако данните лъжат, лъжа и аз.
                    Ти, уважаеми, ако и да казваш /някаква си своя/ истина то, освен емоции и несвързани подмятания, уви, друго не си използвал.
                    Ако ти си един истински инвеститор, кое би проверил по-лесно, на кое би обърнал внимание - на празни приказки или на цифри с посочен източник?
                    Както казах и преди - питам аз, работа си нямам...:-(
                    Бъди здрав, прочее :-)

Коментар

• Този път наистина приключвам, защото:

1. Говорим на различни езици: термопомпите работят точно при определени условия, а температурните разлики (вход-изход) при топлинните двигатели имат решаващо значение, което ти не отчиташ.

2. Ако се бориш за званието "репресиран" - получаваш го! Всяка втора твоя дума започва със "Серго...". Не одобрявам отношението на администрацията на "Серго", ако поне не са ти казали това, което ти писах, но и много други факти. Ако не са направили това, значи и експертите му са "кухи лейки".

Добре, заклеймихме ги тези в правителството! Но не можем да заклеймим толкова лесно: Бойл, Мариот, Карно, Нютон, Айнщайн, Гей-Люсак, Дизел,................няма да изброявам още - все хора, които са работили за теб! И някак няма да е честно, ако се отричаш от тях, без да си ги чел.

Бъди здрав и успех!

Коментар

• Зарко, ето какво:
                        Отговора, че "подкрепяш иновативното мислене" го видях и това ми носи морално удовлетворение. Не аз съм измислил термопомпите и може да прочетеш по-подробно, преди така яростно да "защитаваш нещо". Не съзирам обаче, какво. Статуквото? Ако да, сигурно много ти харесва, инак не разбирам, тъп съм, явно. Гоним вятъра и още ще го гоним, но тая, дето Серги я подписа, трудно ще я бъде. Сматайте по колко Мегавата трябва годишно да се инсталират, за да се направи за 10 години 660-700 МВ от вятърни източници. Непредвидими, непостоянни, несигурни - като духане отгоре, ние тук ще духаме супата още дълго и сигурно.
                        За Прахосване - то в момента се прахосва. Понеже още някой ги брои "държавни" тези пари и просто бърка в меда, ако може. Това е породило феномени като Вальо Топлото, бъдете сигурни. Безхаберието и безотчетността. И някой смята за нормално 2-те трети от наличната енергия да се ИЗХВЪРЛЯТ. Като ненужни...Ама не са. Всички реват от сметките. Защо?
                        За реалния свят-и аз вярвам. Аз също в него живея и плащам реални сметки на нереално високи цени. Но има монополисти на пазара, сори. Другите неща довечера ще ги пиша, по-подробните. Но, ако си наистина за практическата мъдрост, предполагам, ще се огледаш и ще почнеш да виждаш колко излишни неща държиш до себе си и на колко важни не си обърнал внимание. За колко простотии плащаш двойно и тройно, а за най-елементарни и нужни...
                        Направи си труда, няма да е напразно. За 40 години това съм го разбрал със сигурност.
                        Например, да държиш вместо 70 цели 200 коня под капака на колата и да гориш вместо по 5-6, по 20 на сто само за тъпия и преходен кеф, погубвайки възмонжността двойно и тройно повече полезна работа да свършиш, плюс опасностите от гъзариите по пътя? Вчера едно момче се преби с над 200 км/ч, гадост. И да питаш "Защо"? сигурно би получил /ама няма, щото си е отишло завинаги :-( / отговор,
                        като от онзи полуидиот от "Армагедон", дето щеше да избие своите с картечницата - "Да усетел мощта между краката си".
                        Да продължавам ли?
                        Още?
                        Този партньор - аз му казвам "инвеститор", който е, преди да даде парите - не на мен, аз просто ще се радвам да намеря една нормална инженерска работа покрай такъв проект - той сигурно ще си направи сметките.
                        Сам.
                        Или, още по-добре, ще му ги изготвят истински експерти, а не политически платени такива. щото те са подкупни. Спомнете си как някои бивши министри на енергетиката, г-н Ковачев /Mr. Smith/ доде не бяха такива, уж от Козлодуй дошли, "защитаваха" реакторите, а, седнали на софрата - кой плаща-тайна!- как обърнаха края.
                        Та, Инвеститорът ще знае. Ако ще дава, то той няма да прахосва, а ще инвестира в добре пресметнато предприятие,средно- и дългосрочно с добра стабилност, предвидим пазар, сигурно изкупуване...
                        "Не съм казвал, но ще повторя" :-)
                        Обидно ми е за държавата, народа и пустия интелект, с който се хвали, а да живее бедно. Тъпо, безполезно живуркане все в угода някому. Не ви ли писна?
                        Сметката излиза, даже ако подаваш две за едно при платена цена наполовината от обикновената.
                        Примерно. Т.к. мащабите са големи, възможно е тези пропорции още да дръпнат надолу, факторите са ясни. Не, че със сигурност накрая няма да иска да продава , да речем, с допълнително оскъпяване, но фактите са факти. Ако това не си разбрал, извинявай...как си завършил Първи клас?
                        А за виждането на идеята - който има очи, ще види, който има разум, ще прозре. Ние двамата с теб сме само обикновени човеци...

Коментар

• Значи, да поясня още малко написаното от мен: „ще изгубиш поне 5-6 години здрав труд и много (десетки милиони EUR) средства на твоя финансиращ партньор” – да се чете и възприема буквално – ПАРИТЕ ЩЕ БЪДАТ ПРАХОСАНИ, ще отидат на вятъра (това искам да кажа), защото:

...повече от 270 години са изминали, откакто е поставено началото на теорията на топлинните двигатели. Тази теория се е развивала и е намерила приложение през последните – над 100 години - в двигатели и топлинни машини, принципи, които са в основата и на съвременните хладилни агрегати.

За да приключа (без да навлизам в подробности, от които имат нужда някои, които изглежда познават само числото на Рейнолдс, без да са прочели поне цитираната библиография в собствената си обосновка), бих казал, че няма да стигнат 270 години (оттук – нататък), за да се обори науката с нейните достижения, както и да се докаже, че СИ ВЪОБРАЗЯВАМЕ, че милиони двигатели работят по улиците, също и че много повече хладилни инсталации създават уют в нашия бит.

Аз вярвам, че живея в реален свят.

Аз също съм за иновативното мислене.

Аз подкрепям всяка разумно обоснована идея! Тук не виждам такава!

Аз желая успехи на знаещите и можещите!

Не гласувам в анкетата по разбираеми причини (защото тя НЕ Е под мотото: "Подкрепяте ли иновативното мислене?).

Коментар

• Хора това тука са празни приказки.
                            Енергията се прахосвала в Дунава, термо помпи и ала бала.
                            И дори и да може да е използва тая топлина, я кажете
                            как ще пренесете топлото от Белене до София да речем?
                            На това и Вальо дето сега е на топло ще се смее!

Далаверата е друга - заради едни или други интереси
                            си спряхме четирите реакторчета и сега ще духаме
                            в перките на вятърните генератори щото толкова ни е
                            акъла.
                            Истината е една - атомна енергия ама нали сме еколози
                            първо ще изгорим всичкото нефт и въглища и тогава
                            ще се сетим че можело и иначе.

Коментар

• ... Честно казано нямам никаква техническа аргументация ЗА и ПРОТИВ... щото просто нямам хал-хабер от тази материя...
                              ... Адмирирам с две ръце иновативното градивно миклене...
                              ... Но към казаното от Зарко просто ще добавя че МНОГОТО МИЛИОНИ евро (които споменаваш, пак казвам че нямам сериозна подготовка и аргументи за спор) позволяват да разшириш хоризонта на проектите си, ПОЧТИ ДО БЕЗКРАЙ ...

Успех
                              Ходя по въже.Не ръкопляскайте, това е моят път.С костюм на клоун съм, да ми се смеете, когато падна

Коментар

• Зарко, благодаря за отговора. Трябва да има здрав разум в нещата, затова го приветствам.Ако вместо страшния си ник /нарочно съм го избрал такъв, да стряска :-) / се пишех, да речем, Тошо, това дали щеше да промени нещата? Точно за Многото пари и Гоолемите работи - съмнявам се. И така:
                                1. Загубите могат да се уточнят предварително, има начини за смятане. Наистина, твърде приблизително, по формули в споменатия учебник по хидрогазодинамика прехвърлих набързо загубите от напор - за 5 куб. метра в секунда и гладки тръби с диам. 1 метър, число на Рейнолдс - между 1 и 10 ли беше, забравил съм, сметките ми са във Варна - милиона, та от напор се губеха няколко /около 6, нека са 600 kW на всеки 100 километра. Т.е. 2,5х600...нека са 1000 - 2,5х1000=2500 киловата. За 250 километра, пренасяме 500 Мегавата, обаче.
                                Значи от тук - практически нула.
                                2.Загубите от топлообмен, според мой познат тук, на този форум, в производството на именно такива тръби, могат да се сведат "до третия знак след запетаята". Човекът твърди, че това - при "доста високите температури, над 100 градуса". Тук са доста под 1000. Но нека ги приемем, суперпесимистично, до Първия.Т.е., 100 пъти по-високи. Хайде, стават 50 Мегавата.
                                За преодоляване на разликата във височината M.g.h=5000.9,8.400=19,6 E6 W, окръгляме ги на 20, не - 40 Мегавата. Дотук - 92,5 Мегавата.
                                3.Перпетуум Мобиле...Къде го, тази енергия си постъпва отвън във вид на "загуби", но от триене още по пътя, турбуленции и др. водата се дозатопля, а не изстива. Елементарно.
                                Освен това, физиката учи, че загубите са право пропорционални на температурната разлика. Т.е., едно е да топлиш от външна температура 1-2-3 градуса до 50 и друго - от 25 до същите 50. Бог по физика не съм, но това и децата го виждат.
                                4.Естествено, че водата ще пристигне малко по-студена, все пак, пътува към 6 денонощия. Но, щом има топлоизолация, и тръбите са /желателно е, да не пречат, и т.н/ заринати в почвата, която е лош топлопроводник, докато близката до тях страна се загрее - да, ще са малко по-големи, но с влизане в режим ще спаднат значително....

Следва продължение, трябва да излизам по спешност :-(

Коментар

Working...
                                X