IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

И нека Силата бъде с нас

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Pyramid, реших да си изгубя времето, за да ти отговоря и това ще е само веднъж. Но ти желая успех! Един съвет към теб в аванс: потърси друго поле за изява - ще имаш много по-реален шанс да печелиш (тук само можеш да се изявиш, което означава: да "събереш очите" на хората, които не са се занимавали с технически дисциплини).

Много "СЕРИОЗНИ АКО" има в твоята обосновка, приятел! МНОГО ПАРИ ТРЯБВАТ ЗА ТОВА ПРИ СЪМНИТЕЛЕН УСПЕХ в близките десетилетия за нашата страна! Това, разбира се никак не те притеснява, което означава, че, ако намериш ОРГАНИЗАЦИЯ, която да финансира твоята идея(!), след няколко месеци на работа и усвояване на голяма част от средствата, изведнъж ще почнеш да проумяваш празнотите в твоите знания. Ето ти 2 малки довода в подкрепа на моите думи:

1. Можеш да тръгнеш оттук, като ще изгубиш поне 5-6 години здрав труд и много (десетки милиони EUR) средства на твоя финансиращ партньор:

Първоначално изпратено от Pyramid
    Ако загубите за енергия за извличане,транспортиране по пътя и от топлопредаване към околната среда бъдат сведени...

2. Трябва да вземеш предвид и мащабните промени в конструкцията на жилищата на "твоите" бъдещи клиенти, които биха консумирали енергията. Те в момента потребяват енергия от други източници! Не е достатъчно да доведеш системата до външната врата на жилището. И колко точно ще са потребителите, които ще приемат безрезервно твоята идея, за да извадят веднага 5-6 хиляди EUR (минимум)?

Няма да се задълбочавам повече - горното е достатъчно, за да те накара да се замислиш, аджеба, дали така някак да не си смениш поне никнейма (много издайнически ми се вижда на пръв поглед). Тия неща може да ти ги каже всеки среден техник, който се е занимавал с техническа термодинамика, топлопренасяне, хидравлика и пневматика и други техн. дисциплини, с топлинни двигатели, както и с идеалните цикли - прав и обратен - на Карно... Няма да е зле да си ги преговориш малко, както и да се опиташ да си представиш - що е то "перпетуум мобиле", както и къде- и защо (температурната разлика!!!) може да помогне да се използва "оная" топлина (напр. в Темза).

Толкова! Ако искаш, вземи предвид горното, ако не - продължавай да търсиш!

Първоначално изпратено от Pyramid
    Аз категорично ще взема участие. АЗ съм се обосновал. Вас да видя, "колеги-спекуланти"

Аз категорично НЯМА да взема участие. АЗ СЪЩО съм се обосновал. Твой "колега-спекулантИН"!

Успех!
    "Погледната със страстно око, действителността се превръща в приказка!" П.Пикасо

Коментар

• Не мога да повярвам че до сега никои по света не се е сетил да използва тази енергия,при положение че е много по достъпна от геотермалната.И не е ле далеч чак до София,загубите на топлина няма ли да са твърде големи?

Коментар

• "Заел се" е твърде силно казано, засега "ръчкам".
        До момента не съм получил физически, технически и икономически аргументирано становище защо, аджеба, да не става. Бяха само общи приказки за отмахване на досадници - явно, така ме усещат...техен проблем. Ако някой изкопа цифри, данни, приведе примери и ДОКАЖЕ че не става - също добре, да знам да не се хабя напразно. Иначе, ще се включа реално в икономическо начинание с такъв мащаб. Стига да се почне и да успея да организирам за начало човешкия фактор. Да видим ще успея ли.

Коментар

• Гласувах с ДА,защото смятам че на всички нови идеи,трябва да се даде шанс,особено ако се окаже че са ефективни.За сажаление мога да окажа само морална подкрепа,от скоро сам на борсата,а и от техника много не разбирам,признавам си.Енергиината ефективност ни е много необходима,ще ми е интересно да следя как върви начинанието с което си се заел.Желая успех!!!!!!!!!!!!!

Коментар

• Коментари?
            Моля, в писмен вид. Понеже днес приятел /чел-недочел?Обичам го този човек, харесвам го, но някак тъй, напук ли - не му повярвах/ обяви, че това са "глупости" и че "не са интересни".
            Е ли това така или не е?
            Форумът само за съществуващи начинания ли е ограничен, или за свободни дискусии по предмета?
            Значи ли, че ако още не сте се захванали с нещо или че ако не можете, то не заслужава да бъде обсъдено?
            Вярно ли е, че тук народът е само и главно от спекуланти и сме направо от различни вселени?
            Приятелят ми направи забележка: "Казвай, дума ми, че онзи сайт за идеите е твой, не се прави на луд." Ей тук слагам картите на масата:
            -Да, www.idedas-portal.com е мой и аз съм администратор, честна пионерска :-)
            Там приемам /форум още не съм пуснал, надявам се скоро и това да стане/ за публикации статии, възгледи, вярвания, ако щете, реклами, просто хрумвания...
            В Америка преди години, имало едни надписи: "За негри и кучета забранено". Ако допуснем, че с нещо се различаваме, вие /болшинството/ и аз, да речем - е ли за "негъра" Pyramid - моля за извинение тъмнокожите братя, само и единствено в контекста употребявам израза, против дискриминацията съм изобщо - та, е ли за Pyramid забранено по този признак?
            Питам си аз, работа си нямам :-(
            Сега към темата:
            Ако гласувате "Да" - защо, ако "Не" - също. Моля мотивирайте се. Затова възбудих темата. И още с надеждата
            нещо да почне да се прави
            Аз категорично ще взема участие. АЗ съм се обосновал. Вас да видя, "колеги-спекуланти" :-)

Коментар

• И нека Силата бъде с нас

Периодично в мое лице се явява един дразнител, няма да нарушавам традицията, и сега пак ще го пусна в действие. Просто дочетете до край, ще разберете идеята. Обръщах се в разни институции, дано се размърдат – всуе. Вкл. правителство, вкл. кметът на София св.бат’ Бойко Борисов…Обръщах се, засега към един от най-уважаваните от мен Големи Българи – засега няма реакция. Него поне го разбирам, и му стискам палци, в момента има много сериозен проблем, няма да го тревожа повече, дано се оправи…

И така, сигурно имате климатик? Или някой ваш познат?
              Та, това е една от най-ефикасните машини, измисляни някога – тегли 4-5 срещу едно, та и до 6 и повече, зависи от степента на изпипаност (има там един хладилен коефициент ε = T0/(Tk-T0), за него става дума, зависи от разликата на температурите на кипене и кондензация на работното тяло) - Т.е., консумира от 1/4 до 1/5 от извличаната мощност, а накрай това всичкото става пак топлина. Изобщо, гълта едно, дава сумата им с тези 4 или 5 – цели 5до 6 – на изхода. Кпд.-то съответно е η= [ε/( ε+1)] /при хл.коеф. 4 кпд=0.8 – 0,85, т.е. гълта само 1/5 – 1/6 от подаваната към изхода енергия.
              В Лондон не съм бил, но ми разказваха, че в Роял Албърт Хол отоплението е направено по този начин с термопомпи /така е научният термин/ , потопени в Темза. Там, обаче, температурата на входящата вода е колкото навън – от 2-3 до 15 градуса /щото за зимата иде реч/, но топли яко на цена от 1/3 до 1/4 от това, ако беше просто на ток. Също така, в Канада парламентът така се топли, в Цюрих – кметството…
              В България потреблението на цялата страна е около 3300-3500 MW, като поне 1/3 от нея отива за отопление през зимата и все повече-за охлаждане през лятото.
              Предложението към държавните мъже бе да се размърдат и да се задейства разработването на проект, съгласно който такава /но по-мащабна/ термопомпа да бъде потопена в изходящата вода на охлаждането на АЕЦ-а.
              Защо?
              Ами понеже двата /само двата!/ хилядника изхвърлят – всеки! - по около 2000 MW (1) топлина в Дунава срещу своите вливани 1000 като ток в мрежата и ще работях поне още 30 години.
              Наборът, премиерът Серги Станишев ми отказа - най-учтиво, но пак-не лично. Все секретари им вършат работата, много заети тези държавници бе!  - Мотиват беше:
              “ В света има общо 441 реактора в света с кпд 29-34% и доколкото ни е езвестно, на никоя АЕЦ досега такава идея не е осъществена”.
              Сякаш това означава автоматично “скъпо, трудно, невъзможно, неизгодно”.
              На това му казвам РАЗСИПИЯ. И безотговорно отношение към нея точно от “отговорните фактори”в страната ни, която е на ръба на сериозна енергийна и екологична криза.
              Видях няколко истини, а главната е, че или сега на комунягите /как съм се заблуждавал някога, аз им вярвах - бедни ми, бедни Йорик!/ не им се бачка -то кога ли им се е бачкало?
              Или се заформя схема на умишлено “забравяне”, та после да си го изтикат на някой етап като свой актив това.
              Да, ама не.
              Сега тук го разкривам, не може да няма нормално решение проблемът.
              Обосновката е следната:
              При консумирана мощност /за една установка или степен, примерно!/ около 100 MW, закупувани “на място” по локален къс електропровод /от сградата на инсталацията до АЕЦ, надали по-дълъг от 2-5 км! / , т.е. преди да бъде вкарана в мрежите за пренос и разпределение. Термопомпата вади от там още 400-500MW при температура на водата на входа към 25-27 градуса и дебит на малка река, топли вода докъм 50-60 градуса,като топлина предава за пренос резултатните 500-600 MW, и тя по тръби се подава до големите градове – София, Плевен, Видин, Монтана, В.Търново – не само от там, а и от Белене, щом бъде построена. Водопроводите, естествено, са топлоизолирани, положени подземно и гладки за намаляване загубите. Паричните потоци се формират от разликата в цените на енергията на влизане и излизане от мрежите ВН и коефициента на ефективност:
              Ако цената на изкупуване от АЕЦ е 2,4 или даже 4 евроцента, а я продават на нас, потребителите, по 7-8 за kWh, само от тук потокът е около 4 цента на всеки kWh, дори и да се купува от АЕЦ по цените на влизане в мрежата, които им плаща НЕК. Потребителят ще може да получава направо топла вода с приблизително същата цена.
              Ако загубите за енергия за извличане,транспортиране по пътя и от топлопредаване към околната среда бъдат сведени / а имам пълните основания да смятам, това е възможно, има учебници по хидродинамика също, всичко може да бъде изчислено/ до не повече от 200 MW а и по-малко на всеки 500-600 вкарани, остават пак и стигат до потребителите поне 300-400 MW, за които енергията е купена поне с цели 4 цента по-евтино. Това са 30-40000 потребителя средно всеки с по 10 kW, работещи денонощно на всяка степен или установка, т.е. жилища, по 3-4 души средно – 90-160000 души ще се топлят чисто и сравнително евтино, само от едната степен.
              Системата е естествено дублирана (реакторите са два в Козлодуй, два ще има и в Белене), няма възможност за претичане на радиация, в контурите на термопомпата, понеже те работят под свръхналягане дори и ако -не дай, Боже! - централата изпусне навън , т.к.по тръбите се движи друга вода, топлината се прехвърля през метална стена, т.е. непряко. В същото време, големите градове като София, Плевен и т.н. ще се освободят от огромен облак пушеци през зимата, ТЕЦ-овете ще освободят мощности за други потребители, може пътищата да се поддържат размразени през зимата и т.н., не е едно нещо.
              Колко вода ще се пренася? Ами, около 41,7 MW /m3 при разлика от 10 градуса, умножени по 4 или 5 /зависи до колко се подгрява/ значи, между 3 и 5 кубика в секунда за една установка /степен/. Влязъл съм в контакти с производители на неръждаеми тръби с двойни стени, намерих някои и други информации - има в Мрежата толкова много! – та, технически минимизирането на загубите не е проблем. Продължението на проекта е евентуално пускане на тръби под Дунава с топла вода и за Румъния – ей ти пряк доход без ДДС-та и др. такива, стига само реакторите да бачкат – за каквото са направени де.
              Финансиране?
              Първо, Колко?:
              Ами нека помислим / засега “отгоре-отгоре”, по-нататък може и с подробности: Ако климатик, да речем, 2 kW потребление от мрежата, струва /а струва ли?/ 2000 Евро, няма основание /освен мащаба на една серия/ индустриална система 250000 пъти по-мощна, да струва повече от 250 милиона. Нищо не се бута по тези реактори, АЕЦ изобщо не се пипа с ръка. Само още веднъж им гарантираш продажбата на “едни мегавати” – това би могло да доведе до частично кредитообразно финансиране именно от АЕЦ, от фондовете за извеждане от експлоатация на същите тези реактори. В допълнение – 250-400 км тръбопроводи по 1000 лв/метър го кажете – общо, 500-650 млн лв, закръглете на милиард.
              Второ, Откъде?:
              1.Има предвидени “едни милиони Евро” за присъединяването в ЕС, едни “други милиони”-за компенсации по изключването на /Бедните!/ 1,2,3 и 4-ти блокове – Ами и оттам, още повече, че те по този начин няма просто да се похарчат, а стратегически и дългосрочно ще се пуснат в система за умножаване, така ще генерират нови пари и за много други дела – инфраструктурни развития, едно-друго…
              2.Още – ами от БФБ, http://www.bse-sofia.bg излезе ли предприятието на борсата. Така ще възникне могъща енергийна корпорация на Балканите, дял от която би могъл да има всеки българин, вкл. Вие лично и даже аз.
              Други пътища за възвръщаемост?
              Ами, например, http://forum.investor.bg/viewtopic.php?t=6567 – ето фирми, произвеждащи термоизолации /от нужния за обекта тип/ ще получат солидни поръчки, , тогава няма да е зле да държи човек някоя и друга от техните акции;
              Още: производители на споменатите гладки тръби от нержавейка – също;
              В допълнение: като се въведе такъв допълнителен източник на топло в страната, цените на ел. енергията ще се поусмирят, ето ви перо на икономии=нереализирани загуби или реални “фантомни” приходи.
              А, Щях да забравя:
              Библиография:
              1. Л.В.Матвеев, А.П.Рудик – “Почти все о ядерном реакторе” – руска, Москва, Энергоатомиздат, 1990.год.
              2. В.Кудинов, Э.Карташов –“Техническая термодинамика” – руска, 2000 год-изд. “В,сшая школа” , 2000 год
              3. “Technical thermodynamics “ – Sushkov V. – руска, англ. издание,
              4. “Термодинамика”, Е.Ферми …
              5. В.П.Коваленко “Лекции по прикладной гидрогазодинамике” руска, 1984 г.
              6. http://www.oval.ru/enc/79972.html
              7. http://www.otvaszavas.bg/Svoboden_do...7/enefekt7.htm
              8. http://www.geowatt.biz/?id=44
              9. http://www.miho-turbo.com/Presentation.ppt
              10. http://www.krugosvet.ru/articles/13/.../1001381a1.htm
              11. http://forum.investor.bg/viewtopic.p...b5248ef1d8d26c
              Има и още писано по книги от хора умни, просто сега не мога да ги докопам, за да цитирам точно и дословно:
              Основания да считам такъв проект за осъществим:
              1. Нищо ядрено в него - т.е. няма да има дълги и сложни процедури по съгласуване относно ядрена безопасност;
              2. Материалоемкостта в относителни единици с увеличаване на мощността и габарита, съответно, спада-значи, по-малко килограми на киловат се харчат, отколкото в домашния климатик;
              3. Ефективността на по-едрите машини по принцип е по-висока, т.е. по-ниски загуби поначало;
              4. За закупуване на количества се ползват прогресивни отстъпки, т.е. и от тук нещата стъпват по-евтино. Много по-ниски относителни разходи за реклама, още повече, че няма да се харчи самото изделие, а известната енергия, която тъй или иначе купуваме, търсим и без която все едно, не можем;
              5. От химическа безопасност – при такива температурни диапазони ама хич не е нужно хладилният агент да е скъп, отровен и еко-опасен, движи се по затворен контур;
              6. Компресорите за целта, въпреки, че не се произвеждат в момента масово, тъй като ще работят в много по-леки условия от обикновените парни турбини /температури и налягане, работни мощности/в ТЕЦ-овете, да речем, имат пълното основание да бъдат не кой-знае колко по-скъпи от тях. Проектират се по същите начини, обаче;
              7. Който очисти въздуха в София /и не само/ и тъй ще го водят за герой;
              8. И други опции и възможности, ако бъде популяризирано, пари ще се намерят. Обаче излиза, че премиерът много натоварен, този-онзи само се чудят как да бъркат в общата каца с меда /В. Топлото и Ко/, па и други мераклии…
              Аман от такива, дето само се чудят как да си набиват цената и да измислят поредното “не може”, ако и да не е така. България има нужда, Пазарът има нужда…

E?

Посетете www.ideas-portal.com - още скромен, но чист и твърд в профила си.
              18
              Да
              83.33%
              15
              Не
              16.67%
              3
            Working...
            X