IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Свръхмодерно производство на краставици!!!

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от sim Разгледай мнение
    До Forex Master
    РЕЦЕПТАТА НА БАБА:
    Обираш зелените домати преди първата слана и ги нареждаш един по един върху рафтовете в мазето,като подлагаш някаква хартия под тях.Постепенно с течение на времето те узряват един по един, ти си ги хапваш и дори имаш за салатка по Коледа/когато цените са брадварски/та да ти спори ракийката.
    Поздрави!
    първата слана...това пролетта ли
    и имаш салатка и за Коледа, ихаааа
    прочетох малко по-долу за протекционизъм от държавата - същото правят и в ЕС като ни налагат квоти
    Никак не е лесно да си земеделец в днешно време, но кое ли пък е лесно )

    Коментар


    • До Forex Master
      РЕЦЕПТАТА НА БАБА:
      Обираш зелените домати преди първата слана и ги нареждаш един по един върху рафтовете в мазето,като подлагаш някаква хартия под тях.Постепенно с течение на времето те узряват един по един, ти си ги хапваш и дори имаш за салатка по Коледа/когато цените са брадварски/та да ти спори ракийката.
      Поздрави!

      Коментар


      • Г-н Bertram.
        Благодаря за тълкуванието което правите във връзка със себестойността на продукцията.То е на пълно вярно за жалост.Това което исках да кажа на всички във форума е,че дори да не приемат технологията за производство като безвредна въпреки моите уверения същите "те" отиват и си купуват от пазарите продукти произведени в Гърция или Турция по същия начин , но без гаранциите на такива изчезващи индивиди като мен.Съжалявам за закъснелия отговор,но както споменах по-рано напуснах оранжерията и сега се занимавам с обикновено полско земеделие в което се отглеждат пшеница,ечемик,рапица, слънчоглед .Видях коментара Ви още тази сутрин,но поради спешни ангажименти нямах възможност да отговоря.Да,щеше да бъде добре да се намесим като производители на биологична сезонна продукция в свободната пазарна ниша,но за това е необходима поне малко воля от страна на държавните институции да блокират вноса на зеленчуци с неясен произход от Турция,Мароко,Израел и др. държави и избягвайки техните дънпингови цени да оцелеем като фирми.Уви до сега това не се е случило, не очаквам и скоро да се случи каквото и правителство да управлява България.
        Благодаря за проявения интерес към дискусията от Ваша страна.Няма нищо лошо да поспориш с някого за каквото и да било.Желая Ви успехи!

        Коментар


        • Първоначално изпратено от luboil Разгледай мнение
          Margin-a според мен друго искаше да каже.
          Едва ли. Мисля че правилно съм го разбрал. Той е прав, естественият пчелен мед не се разваля лесно.

          Не съм биолог но ако трябва да направя предположение то е, че пчелите използват захарите в меда като консервант за да съхранят от разваляне полезните му съставки. Тоест за тях полезното в меда не са захарите, а другото. Мисля че и за човека е така.
          Седерастите, сините талибани, соросоидите и НПО простетата са безочливо нагла зомбирана сган!

          Коментар


          • Първоначално изпратено от Forex Master Разгледай мнение
            Не съм чувал някой да смята, че меда е зеленчук или пък плод... Меда е най-вече захари, но от животински произход. Меда не трябва да се употребява като храна, а като подправка заместител на захарта. Той не се разваля така както захарта не се разваля, така както солта не се разваля, така както оцета не се разваля.

            Краткият отговор на твоят въпрос е, че меда не е храна а подправка. Така както захарта не е храна, а подправка. А съветът е - не злоупотребявайте с меда! Той не е за всекидневна употреба.
            Margin-a според мен друго искаше да каже.
            Че както сиренето не е сирене, както краставиците не са краставици, а пластмаса (за доматите още по-важи), то и меда не е мед, който се продава в магазините. Търсих си мед и като се зачетох в етикетите в магазина на бурканите чета - не мед, а някакъв продукт беше. Пчелен продукт или нещо подобно, но не мед.
            Та това, може и Margin-a друго да е искал да каже, ама мен ми се струва, че това искаше.

            Коментар


            • Първоначално изпратено от alphaomega Разгледай мнение
              Ей такива мухали като вас ще ебат майката на света и на природата! Със вашите пестициди ,торове и "модерни технологии" ....... заради вашата жажда за пари накрая ще си ядете ушите! ЩОТО НЯМА ДА ИМА ДРУГО.
              В България земя за чудо и приказ , каквото боднеш РАСТЕ !
              Лятото на вилата си садя по малко домашни зеленчуци и си стават ЧУДЕСНИ.............
              само от един ред краставици 4-5 метра и няколко реда домати сме яли цяло лято, че и на роднините и на съседите раздавам. ДА ВИ ПИКАЯ НА ТЕХНОЛОГИИТЕ
              Подкрепям те напълно.
              Работа и заплата?

              Коментар


              • Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение
                Сим,
                Не виждам къде в поста ми съм те накарал да мислиш, че има нещо срамно да си от село?! Но да не се отклоняваме.

                Въпросното производство според мен тотално обезличава българския производител и го прави неразделна част от пласмасовата индустрия на хипермаркетите. Въпросните зеленчуци нямат нищо българско..освен , че са отгледани на терирорията на РБ, но не и в земята и.

                Според мен производителите залитат в грешната посока като наблягат на добив от единица площ. Макар и да изглежда, че така нещата стават рентабилни всъщност се влиза в един сегмент на пазара, който е меко казано труден. От една страна са гърците, който имат по-добро географско разположение за оранжерии комбинирани с по-големи дотации, а от друга са турците, който бачкат яко и там климата е по-изгоден за оранжерии. Погледни през прозореца -2/3 градуса и яко сняг. В момента оранжериите в БГ дърпат много енергия за отопление и това удря много себестойността. В Турция (на юг) е достатъчен буквално един слой найлон и никакво ототпление за същата дейност. За това ти казвам, че добивното (пластмасово) производство макар и на пръв поглед да дава много...дава малко защото в сегмента нещата се диктуват от един единствен фактор - себестойност.

                България има прекрасна земя за производство на зеленчуци. В голямата си част все още не е така замърсена и износена както земята в другите страни от ЕС. Според мен истината е масимално да се използва нишата на биологичното сезонно земеделие, защото макар и с малки добиви там има много добавена стойност. Не случайно един от най-сериозните износители на зеленчуци е точно в сферата на био производството. Специалистите по хранене и здраве казват, че най-добре е човек да се храни с това, което естествено расте там където живее .. при това сезонно.

                Лично за мен въпросните супертехнологични краставици не са уникални, защото се правят масово, а за полезни точно толкова колкото е полезно сиренето направено от палмово масло и струващо 3 пъти по малко от това от краве и овче мляко.

                Технологията може да е съвършенна, но не искам да храня децата си с нейните продукти.

                бъди здрав и успешен
                Поздравявам те за това изказване.
                Удивлявам се как всичко вече опира само до количество и пари, а не до качество и здраве. Превърнали сме се в бетоново-асфалтови чудовища, които се тъпчат с пластмаса, а природата и истинската храна са само спомен от далченото минало.
                Работа и заплата?

                Коментар


                • Първоначално изпратено от sim Разгледай мнение
                  Г-н Bertram!
                  Рецептата за хранене на растенията не се изготвя съобразно изискванията за добив на собственика,а според нуждата им от недостигащи или излишни хранителни вещества.Тук не съществуват понятия като максимум или минимум хранителни елементи,следи се за оптимални количества нужни на растението да се развива,живее и плододава нормално през целия си жизнен цикъл.Що се отнася до сортовете същите се отглеждат с еднакъв успех и на хидропоника и на почва,развиват се добре стига да ги гледаш кадърно.
                  Що се касае до втората част от твоя коментар ,аз нямам роднини от село.Аз самият съм селянин живеещ на село,произвеждащ на село и не виждам никаква причина да се срамувам от това.
                  Сим,
                  Не виждам къде в поста ми съм те накарал да мислиш, че има нещо срамно да си от село?! Но да не се отклоняваме.

                  Въпросното производство според мен тотално обезличава българския производител и го прави неразделна част от пласмасовата индустрия на хипермаркетите. Въпросните зеленчуци нямат нищо българско..освен , че са отгледани на терирорията на РБ, но не и в земята и.

                  Според мен производителите залитат в грешната посока като наблягат на добив от единица площ. Макар и да изглежда, че така нещата стават рентабилни всъщност се влиза в един сегмент на пазара, който е меко казано труден. От една страна са гърците, който имат по-добро географско разположение за оранжерии комбинирани с по-големи дотации, а от друга са турците, който бачкат яко и там климата е по-изгоден за оранжерии. Погледни през прозореца -2/3 градуса и яко сняг. В момента оранжериите в БГ дърпат много енергия за отопление и това удря много себестойността. В Турция (на юг) е достатъчен буквално един слой найлон и никакво ототпление за същата дейност. За това ти казвам, че добивното (пластмасово) производство макар и на пръв поглед да дава много...дава малко защото в сегмента нещата се диктуват от един единствен фактор - себестойност.

                  България има прекрасна земя за производство на зеленчуци. В голямата си част все още не е така замърсена и износена както земята в другите страни от ЕС. Според мен истината е масимално да се използва нишата на биологичното сезонно земеделие, защото макар и с малки добиви там има много добавена стойност. Не случайно един от най-сериозните износители на зеленчуци е точно в сферата на био производството. Специалистите по хранене и здраве казват, че най-добре е човек да се храни с това, което естествено расте там където живее .. при това сезонно.

                  Лично за мен въпросните супертехнологични краставици не са уникални, защото се правят масово, а за полезни точно толкова колкото е полезно сиренето направено от палмово масло и струващо 3 пъти по малко от това от краве и овче мляко.

                  Технологията може да е съвършенна, но не искам да храня децата си с нейните продукти.

                  бъди здрав и успешен
                  това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от MarginCall Разгледай мнение
                    Щом "нещата са безкрайно прости", как стои въпросът с пчелния мед? Че, гледам, и него, нещо, не го ядат бактериите?
                    Не съм чувал някой да смята, че меда е зеленчук или пък плод... Меда е най-вече захари, но от животински произход. Меда не трябва да се употребява като храна, а като подправка заместител на захарта. Той не се разваля така както захарта не се разваля, така както солта не се разваля, така както оцета не се разваля.

                    Краткият отговор на твоят въпрос е, че меда не е храна а подправка. Така както захарта не е храна, а подправка. А съветът е - не злоупотребявайте с меда! Той не е за всекидневна употреба.
                    Седерастите, сините талибани, соросоидите и НПО простетата са безочливо нагла зомбирана сган!

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от Forex Master Разгледай мнение
                      Виж, сим, нещата са безкрайно прости. Ако нещо не се разваля или се обработва по начин за да не се разваля то е да стане така че бактериите да не щат да го ядат. Щом бактериите не щат да го ядат, защо трябва човека да иска? Ясно е че щом дори и бактериите не щат то е отровно!

                      Съветът ми за здравословно хранене е яжте само неща, които бързо се развалят!!!
                      Щом "нещата са безкрайно прости", как стои въпросът с пчелния мед? Че, гледам, и него, нещо, не го ядат бактериите?

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от sim Разгледай мнение
                        Не съм напълно съгласен с теб защото спокойно мога да съхраня до 3 месеца домати произведени в собствената ми градина без прилагането на един грам химия в мазето.Това са го правили и нашите баби.
                        Как? Като ги стерилизираш в буркани или като ги поръсиш със сол да станат на туршия?
                        Седерастите, сините талибани, соросоидите и НПО простетата са безочливо нагла зомбирана сган!

                        Коментар


                        • Не съм напълно съгласен с теб защото спокойно мога да съхраня до 3 месеца домати произведени в собствената ми градина без прилагането на един грам химия в мазето.Това са го правили и нашите баби.

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от sim Разгледай мнение
                            Forex Master
                            Първо-Абсолютен мит е че продукцията получена по тази технология не се разваля.
                            Всичко се разваля, сим. Въпросът е колко време му трябва за да се развали? Ето защо съветът ми е - яжте само неща, които бързо се развалят! Те са най-полезни. Другото просто е отрова!
                            Седерастите, сините талибани, соросоидите и НПО простетата са безочливо нагла зомбирана сган!

                            Коментар


                            • Г-н Bertram!
                              Рецептата за хранене на растенията не се изготвя съобразно изискванията за добив на собственика,а според нуждата им от недостигащи или излишни хранителни вещества.Тук не съществуват понятия като максимум или минимум хранителни елементи,следи се за оптимални количества нужни на растението да се развива,живее и плододава нормално през целия си жизнен цикъл.Що се отнася до сортовете същите се отглеждат с еднакъв успех и на хидропоника и на почва,развиват се добре стига да ги гледаш кадърно.
                              Що се касае до втората част от твоя коментар ,аз нямам роднини от село.Аз самият съм селянин живеещ на село,произвеждащ на село и не виждам никаква причина да се срамувам от това.

                              Коментар


                              • Сим,
                                Всички сме яли дърветата продавани от 'реномираните' магазини и е трудно да ни убедиш в качествата на произведените зеленчуци.
                                1. подбират се сортове, които 'дават' много и траят много
                                2. търси се максимален добив (на ръба на закона) - като влаганите химически вещества се дозират близо до максимума (а често и над него) само и само да има добив
                                3. търси се ниска себестойност.


                                Всичко това е супер, но е смешно да хвалиш качествата на тази стока пред хора, които все още си спомнят вкуса на истинския БГ зеленчук (някои имат роднини на село и все още си хапват градински домати, салати и краставици). Съгласен съм, че тези високи технологии може да се използват успешно в борбата с глада в световен мащаб, но по никакъв начин не съм съгласен, че продука е по-добър от натуралния отгледан в градина и несъсипан с торове зеленчук. Ако нямам избор (беднотия) е по-добре да ям нещо пред нищо, но ако имам избор никога няма да ям тези пластасови сортове.

                                поздрави
                                това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

                                Коментар

                                Working...
                                X