If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Пълна информация за орехите (като плод и като дървен материал) могат да ти дадат в с. Орешак, Ловешко, при Троянския манастир. Там е царството на орехите в България. Зная, защото имам стара къща там.
От орехови насаждения нямам никакво понятие. Но миналата година ми се наложи де търся декоративни храсти - от рода на кипариси, и подобни. Ставаше въпрос за облагородяване на парково пространство между хотели. Ужас! В цяла южна България не открихме такъв разсадник. Освен за тополи, акации ....нищо друго!! Ето пазарна ниша. В строителството не малка част от пазарната цена се формира и от оформянето на прилежащото пространство. Да не говорим за курортни компликси!
Q pomislete malko po-raz4upeno!
Darvetata(po4ti vsi4ki vidove) plododavat sved pone 3-4 god a nqkoi sled 5-6.
Ima i drugi vidove rasteniq koito plododavat dori sled parvata godina!
A osven tova vlizat i v glava-ekologi4no zemedelie,taka 4e perispektivite tam sa dosta po dobri!
A dosega v tazi nasoka v Balgariq ima napraveni mnogo malko investicii!
Taka 4e pomislete da vidim dali 6te se setite
Всичко е възможно,само желание да има!
Делян Костов ;-)
Ама трябват и разходи за въоръжена охрана - да не ги обират чернокраките.
Да.
За съжаление наличието на масово плячкосващите почти всичко което не се охранява води до следните тъжни последствия: селскостопанската продукция се оскъпява значително сравнено със страни където този проблем не съществува (не е нужна охрана); убива се инициативата на предприемачите да инвестират в земя и селско стопанство - като цяло това довежда до все по-голям внос на храни от чужбина - никак не е чудно че имаме такъв висок външно-търговски дефицит! :-(
И както всички знаят няма проспериращи държави без проспериращо селско стопанство.
За съжаление този проблем няма (лесно) решение! :-(
А ако някои от орехите се разболее ще го вземат за орехова библиотека , а ако е по- млад направо на табуретки - ще ги глътнат .
Ако на 1декар има примерно 10 ореха х 200лв. прави 2000лв. което напълно покрива разходите по закупуването на земята и засаждането.
инвестиция от 500лв. на дка. за земя и насаждане се равнява на 2000лв. след 20г. при 10% доходност на г.
Не е ли по-добре да се работи върху основния проблем - защитата
от недобросъвестни минувачи . Технологиите са доста напреднали
но аз нищо не знам по въпроса . Така че ако знаете нещо кажете .
[/code]
Доста се бях интересувал по едно време от орехови насаждения и стигнах до извода, че не си струва. Защо:
1. До 4-5г си само на червено.
2. Много е трудно, да не кажа невъзможно да се намерят подходящи дръвчета за засаждане, Сорт, потенциал и т.н.
3. Само за засаждане на градината се изискват от порядъка на 250-300 лв на декар инвестиция.
4. Без ограждане и охрана не може да се мине, защото шанса да останеш без реколта от бракониери или злосторници е огромен.
Ако прибавим и евентуална инвестиция в земя, разходите стават значителни, без перспектива да се възвърнат подобващо до 10 г.
5. Да не говорим за пазарната конюнктура, т.е. променливата цена на ядките на пазара, вътрешен и международен.
На база на горното, считам че има доста по-привлекателни начини човек да си изхарчи парите.
Желая ти успех. На мен са ми по-интересни черешите. Орехите мисля само ми пречат, но нали са включени в червената книга за изчезващите видове, могат да се режат само с разрешение на някакви органи.
Коментар