IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Ветрогенератори

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Ветрогенератори

Е, парите във вятърни мелници на тоя етап са само в някакви хипотетични данъчни облекчения - нещо като схемата със зедемеделска продукция - в частност, рибовъдната или картофената такава.

Хубаво нещо е от нищо нещо да излиза, но технологията още е неефективна - съоръженията са твърде скъпи, защото трябва да се вдигнат на височина и поради това вибрациите са големи. Затова и конструкцията е от стъклопласти, които въпреки това бързо се износват. Абе засега е екзотика.

Коментар

• Ветрогенератори

Това, Генчо, за чистото...прав си в едно: Всичко е опасно, и всичко може да бъде експлоатирано без инциденти, стига да си отваряш очите. Аз също съм фен на АЕЦ, но, за съжаление, като евтина и бърза инвестиция, достъпна на всеки етап за контрол и въздействие в нам угодна посока, е недостъпна. Мислиш ли, че при някакъв абсолютно сигурен източник на финанси , ама толкова, че всекиму да стигат, някой чак толкова би се завихрил по ветровите генератори? Аз не мисля. Друг въпрос, че, когато се появи подобна инвестиция маймуни на клона ще има - с лопата да ги ринеш, и я цената ще скочи до Бога, я до някои от нас акции няма да стигнат. Тук, долу, "в ниското", извън света на ГО-О-О-ЛЕМИТЕ ИГРАЧИ обаче, има добри шансове за личностна изява, не е като да те движи системата по инерция. Лично аз затова слязох и не съжалявам. А има и пари, просто трябва да ги види човек

Коментар

• Ветрогенератори

Пак до СИКО - ядрената енергетика в Русия е поне на нивото на САЩ! Инцидентите в Русия в никакъв случай не са повече от тези на САЩ /"Тринити"/ и Франция, където пък работят реактори само с тежка вода, т.е. с допустимо изпускане на радиация!

Коментар

• Ветрогенератори

Пак до СИКО - ядрената енергетика в Русия е поне на нивото на САЩ! Инцидентите в Русия в никакъв случай не са повече от тези на САЩ /"Тринити"/ и Франция, където пък работят реактори само с тежка вода, т.е. с допустимо изпускане на радиация!

Коментар

• Ветрогенератори

Ей, СИКО! Нещо си станал с д.то нагоре! Търсиш си ядрена реакция.
            Аз лично съм писал, че за водни централи все пак има мегдан, но не и за вятърни.
            Инак - по голям фен от мене на АЕЦ няма! Чисто и доходно! Екологично и евтино,
            ако човек си отваря очите на четири, разбира се.

Коментар

• Ветрогенератори

Докато не е станало съвсем късно: доогледах цените и т.н., поднасям извинения, че не съм споменал още нещо: Та при тях "аксесуарите" , ако натовариш и тяхната цена към самия генератор, я се огледай какво става!?!

Коментар

• Ветрогенератори

Pyramid, спор няма има много мозъци в Русия, но тая Водка им разгонва фамилията от всякъде. Впрочем това е проблем и в България, просто това е манталитета на всички екс-социалистически държави. Интелекта не се цени (тук нямам в предвид само финансовата страна), и на хората какво им остава......или лудват, или се алкохолизират. Дори и нашите Профита по енергетика са доста напред с материала..... :-)))) Колкото до руските реактори, спор няма "дурако" устойчиви са (ако говорим за технологията ВВЕР разбира се).... Но да не забравяме, че това не е единствения критерий за избор, все пак става въпрос и за (гео)политика. Впрочем неконвенциалните източници набират все по-голяма популярност с развитието на новите технологии, така че въпросът остава отворен........

Коментар

• Ветрогенератори

Разгледах линковете. Генераторчетата са много хубави даже, но ме притеснява ето какво:
                  1. Все пак цената не я видях точно, но мисля, че посочвате $2000, явно за най-малкия и евтин вариант?
                  2.Високата ефективност по вятър се балансира от високите технологии на производството - вижте само какви материали използват за витлата : усилено с карбонови нишки фибростъкло. Значи - хубаво, ама с много пъти по-скъпо от обикновената ламарина, и не се поддава на ремонт - чупи-купи ново. Знаете ли колко струва 1 кг от този иначе тъй хубав материал? А доставката на едно ново витло при евентуално счупване, но след гаранция? А не старее ли на слънцето чудото?/даже глупава ламарина май не се влияеше?/ Купувайки такова ветрово изделие, вие инвестирате ли или си купувате всъщност играчка, чийто срок на служба я стигне, я-не 5-6 години, все пак, вътре има контакти, четки, и те се износват, чупят и т.н.
                  3.Витлата омитат голяма напречна площ с нисък коефициент на покритие /тънки са и тесни/ - много птици са станали жертва на подобни "мелници", докато опитват да прелетят през омитаната площ. Колкото по-мощна е машината, толкова по-голяма площ омита.
                  4.Генерират ПОСТОЯНЕН ТОК. От една страна добре, т.к. честотата не е проблем, може директно да зареждате акумулатор, да работи от тях портативен телевизор и т.н., лесно се регулира напрежението... От друга - за да захранвате променливотоков консуматор /например хладилник, климатик , стандартен вентилатор, обикновен телевизори т.н./, трябва да купите инвертор, а той чини доста / вжте този тук http://www.mitsubishisolar.com/tarifas2004.pdf линк, не е от най-скъпите
                  5.Как се обслужва самият генератор? За целта не трябваше ли да свалите цялото устройство от /или заедно с/ кулата?
                  6.При подобни цени чудите ли се, защо българинът /а и не само/ някакси не се е втурнал масово да ги купува? Та те са повече като предмет на лукс и при такива условия кога мислите, ще се изплатят?
                  7.Гаранция дават хората - добре, но къде е гаранционният техник, сервиз и т.н.? Не беше ли някъде в чужбина?
                  8.А ако поставите два САМО ДВА! такива един до друг, какво би трябвало да е разстоянието помежду им, през него вятър духа ли, може ли да го използвате, ако там няма генератор, не е ли , ама много, леко, та мангалите да го помъкнат при първа възможност? А какво от полезните неща, искащи кула за разполагане, например УКВ или КВ антени може да закачите и издигнете на ограничено място, заето от такова /като препоръчваното от Вас, trader1/ техническо творение?
                  9.А може ли две такива "въртележки" да работят на общ вал с общ генератор, че стъпва по-евтино?
                  И други такива "тъпи въпроси" с елегантно решение при нас и без задоволителен, поне за мен, отговор /при тях/.

За Сико: Не разбрах, какво точно им е на руските реактори, използвани у нас? / Не на системите за управление и автоматика, нали тях уж ги модернизираха и замениха със западни, мисля, на СИМЕНС? /
                  "Тъпите руснаци", както съм чувал да ги наричат, случайно са втората ядрена сила и имат многогодишен , в т.ч. горчив опит и с човешките грешки и безхаберие, нима мислите, че наистина са чак толкова тъпи и неразбиращи от урок? Случайно и Вие да сте инженер по ядрена физика, да сте проектирал реактор?
                  Моите уважения, но там също творят умни и съвестни хора и дават най-доброто от себе си, като често са НАД, а не под световното ниво. Но да не прекаляваме, въпросът на темата е друг, нали?

Коментар

• Ветрогенератори

Генчо и компания - стига с тези глупости. Водните и евентуално ветровите централи са само един два процента от националното производство. Единствената перспектива е атомната енергетика, при положение че е на световно ниво, не на руско.
                    А за токамаците, пъте е все още дълъг - 10 години най-малко.

Много по-лесно бихте предложили някакъв печеливш бизнес на желаещите,а после с доходите да си плащат тока, произвеждан от държавата.
                    Тия магарии с генератори са генератор на мизерия.
                    If you're not sure - google it!

Коментар

• Ветрогенератори

Е, Макиавели показва исторически анализ, който се потвърждава от сегашните наводнения.
                      Водата е което имаме. Прочие, приватизацията на ВЕЦ-овете се радваше на най-голям успех.
                      Интересно, преглеждах документите - повечето ни ВЕЦ-ове са с оборудване на Сименс от 40-60 години и до ден днешен работят добре!
                      Проблема е, че трябва всеобхватна схема за Балканите, на която да се подчинят всички водни басейни, язовири и каскади. Инак лошата организация се видя докъде води.
                      Аз обичам да слушам песента "Ветрове" на Лили Иванова, но и тази тема тука е забавна.
                      Само искам едно от местните ентусиасти - цена на 1 kWh - земя, съоръжения, експлоатация, амортизации, ветрочасове с необходимата скорост - дайте стойност!

Коментар

• Ветрогенератори

Ако Овчаров стане министър на енергетиката, може и аз да стана фен на вятърните ел. централи.

Коментар

• Ветрогенератори

Значи, ето един-два линка със ветрогенератори, които са на подобни цени ($ 2-5К). Pyramid, какви са им според теб недостатъците от твоя гледна точка - цена, конструкция, мощност - би ми било интересно мнението ти на човек който се е ровил и разбира от тия неща...

http://www.k1hybrids.com/K1_Hybrids/Southwest_Wind.html

http://www.windenergy.com/
                          life is simple and clear when you make the right choices

Коментар

• Ветрогенератори

Само не казвай, че е Израел.

Коментар

• Ветрогенератори

Генчо, аз писах за ТОКАМАК и парниковия ефект. А онзи млад ентусиаст дето е писал нещо за някакви инвестиции е някой друг.
                              Иначе от вятърния генратор може и да се спечели. Но чак пък някакъв ел енергиен ефект да се постигне невярвам. Пак ще ви припомня историческия факт че у нас вятърни мелници практически не е имало, но за сметка на това, тепавици самокови, валявици и воденици са се ползвали повсеместно.Защо?
                              Впрочем знаете ли коя държава е лидер в използването на енергия от възстановими източници? Един жокер: всичките и ненавистни съседи са прозводители на петрол но тя не е. Тази държава май не ползва вятърни централи?

Коментар

• Ветрогенератори - за Генчо Оригинал и Индианеца:

А само ако събереш ветровете, що на нашенеца в главата дуат, АЕЦ ти не требе )
                                А сега сериозното:
                                Я познайте сега с какво превозно средство пътните задръствания се минават най-лесно?
                                Правилно...та: луд е, който мисли сериозна конкуренция на НЕК да прави и Електроснабдяване.
                                Но, докато трае /а ще е доста време, не ден-два/ енергийната криза, нужда от дребни, евтини и ефикасни решения без излишно усложняване ще има, и луд ще съм, ако пропусна да направя нужното да я удовлетворя.
                                С вас или без вас.

P.S.
                                Но по-добре да не съм сам

Коментар

Working...
                                X