IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Ветрогенератори

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Токът за фирмите поскъпва през октомври

След повишението дружествата ще плащат 1,74 лева за киловат през деня

в. Новинар

С между 3 и 5 на сто да поскъпне токът средно напрежение за фирмите от 1 октомври, обмисля Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕРВ), съобщи председателят й Константин Шушулов. Комисията иска да промени и цената на тока ниско напрежение за фирмите и тя да се изравни с тази, която плащат гражданите.

С повишаването на цените ще се спре кръстосаното субсидиране и аномалията офисите на фирми и малките магазини да плащат по-ниска цена за електричество от гражданите, въпреки че разходите за доставка и разпределение на тока са еднакви, обясни Шушулов. Ако предложението на комисията бъде прието, бакалиите и офисите ще плащат по 1,74 лв. за квтч дневна енергия и по 93 ст. нощна. Сега токът им струва 1,30 лв. през деня и 63 ст. нощем.
    Изпрати статията

Коментар

• Лошо няма, мисля
      Да не сме градски?

Коментар

• Ще осъди климатът... аз сериозно си мисля да го съдя, щото ми писна, добре, че на 10-тият етаж живея... я, Пирамидов, ама ти си бил Горненец ли? :-)
        Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• За Императора:
          - Но за това нали първо самото дружество трябва да стане факт?
          За Tony Wolf
          - Не знам, сигурно е, че нетните приходи от продажба на енергия, добита от вятъра, са по-големи от тези от производство и продажба на генератори. Но!
          1.Това са нетни приходи от единица продукция. Много kWh -много кинти; Много генераторчета - ПАК много кинти Откаже ли един голям генератор - голям проблем. Ремонти, гаранции, шаш, паника, големи пропуснати ползи. Няколко малки да откажат - няколко, но малки проблемчета, често далеч едно от друго, от теб-още по далеч. За ремонта им пращаш някой-друг лагер по пощата или колетче с контролер и-готово. Дори и след гаранция ти да го поемеш. Я ми кажи колко струва само да качиш или свалиш едно витло на голяма машина?
          карат ги едно по едно с ТИР-ове, не ми се мисли...
          2.Относителният им дял зависи от времето в една точка, докато продажбите на една стока на широк пазар са малко по-различни като явление.
          3.Освен това, такава инвестиция/ но това го казвахме и по-рано/ е тежка и мнооого обвързваща, а да излезеш на чиста печалба се искат /по мои сметки, възможно е малко да греша/ между 8 и 13 години. Лично на мен толкова не ми се чака.
          4.Ние може да сменяме модели, пазарно поведение, тактика, пазари - я ми кажете, дали този, който си построи голям ветрови парк, в случай , че се окаже не дотам изгодна тази му инвестиция, лесно ще се пренасочи, ще я продаде, какво? Ами аз, ако мен питаш, видя ли, че някой бърза да се оттърве от "златна кокошка", първо хуубаво ще се огледам дали е златна, пък после - и дали изобщо е кокошка - току виж се оказал петел. Ялов. Ще си седи паркът, ще си кюта криво-ляво, но ... само толкова. Ще осъди този, дето му е правил ветровия одит ли?

Коментар

• Мисля, ще се включа... ще трябва да ме светнеш кинтите как да ви пратя. Хрумна ми (май това не го писах в мейлът), че може да се монтират по няколко генератора и в частни имоти (евентуално), ако дружеството се споразумее със собствениците им за подялба на добивът на ток или на печалбата.
            Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Зададе Императора въпроси следни. Обстойно отговаряме, надявамесе.
              1. Значи на събранието - 1/4 от емисионната стойност от 1.10/акция? А де ще е това събрание? А ако не успея да дойда? това ще е проблем ли?

2. Де ще фабрикуваме тия джаджи? Има ли база, дето производството да се организира?

3. Каква ще е производствената им цена? А продажната евентуално?

4. Оттам - за колко време се изплаща една такава машинка?

5. Разправяте за някаква специална перка - има ли патент?

6. Финансирането? Ако не успеем да сберем кинти?

7. Към какви клиенти е насочено производството?

8. Какво като цяло е планираната маркетингова политика?

9. Планирате ли в бъдеще дружеството публично да стане?

10. Ще правим ли вятърни централи за в бъдеще? Де? Не си ли струва тия терени в Плевенско да се погледнат?

11. Какво представлява тая перка и може ли човекът примерно на фасадата на блокът да си я монтира - както сателитна чиния напримерно слага си? Ако може - това е идейно.

12. Това дава идея - ако се направи перка с по-широки платна (като корабен винт) няма ли да може да се ползва същевременно за сателитна чиния с помощта на 1-2 допълнителни приспособления?

13. Чували ли сте, че има перки с 1 платно и противотежест - мисля по-евтини са за производство...

Мисля, че ако ще се фабрикува ток - може да се слагат геунератори и в частни имоти - при договорка със собственикът за подялба на печалбата или доставка на ток - не си ли струва това да се обмисли?

Последно - дискусията скорост набира - що не отпуснете още да кажем 2 седмици срок за заявки?

Благодаря за въпросите Императоре,
              Всъщност това очаквах от форума - въпроси, а не нападки и обяснения как няма да стане.
              И така по ред на номерата.

1. Събранието ще е във Варна, в зависимост от участниците ще бъде определено и мястото. Зала, където ще се чувстваме спокойно и удобно. С технически възможности за презентацията. От въпросите ти личи, че ще направиш всичко възможно да дойдеш, но ако все пак не успееш, можеш да упълномощиш мен или някой по-близък.
              2. Това тук е фирмена тайна, но от мен да мине..... Най-общо погледнато генератора е съставен от три модула: перка, редуктор, генератор. Перката ще се произвежда от външен изпълнител. Редуктора и генератора са серийно производство. Това означава, че няма да се налага организирането на производство, а по скоро на лаборатория за изследване на характеристики, поддръжка и ремонт. В момента има база, където се работи по прототипа.
              3. За производствената цена – ще бъда неточен, но определено вносното производство на аналозите няма да е с по-ниска. Продажната ще се формира в маркетинговия отдел.
              4. Ако генераторите се продават на лизинг дефакто лизинговите вноски ще са за сметка на намалените разходи за ток, или казано просто уреда ще е изплатен след първата вноска.
              5. Перката ще бъде регистрирана като промишлен образец, собственост на дружеството/значи след възникване на юридическото лице/, за не се изкуши някой от екипа или акционерите да започне конкурентно производство.
              6. Както обичам да казвам: “Кинти мно-о-о-о-го, идеи липсват.”. Т.к. това е добра идея – кинтите няма да закъснеят. Има заявени акции за едно дружество. Имам и принципно одобрение за инвестиционен кредит.
              7. Това е много важен въпрос. Ако говорим за генераторите ще ти отговоря индиректно. Знам, че това което ще прочетеш звучи ...............не мода да намеря точна дума, но преди да го оцениш си спомни максимата, че големите резултати могат да бъдат постигнати само с големи планове. И така: Навремето Форд е казал, че ще осигури на всеки американец възможност да има по един модел Т. Ще се боря философията на фирмата да бъде ветрогенератора да стане един от домакинските уреди на едно семейство. Или І тип потребител-домакинство, ІІ тип потребител-хотели по Черноморието и планината/там винаги духа/. ІІІ тип потребител-крайпътни заведения, крайградски къщи. ІV тип потребител-други.
              8. вж. 7. Участие в панаири и изложения. Директен маркетинг.
              9. Да.
              10. Мен ако питаш – да! Иначе – решение на акционерите. Където може. Струва си.
              11. Плоските покриви на панелните блокове са идеални за монтажа на една или няколко перки/нямаме още данни за нивото на шума, но доколкото се запознах с конструкцията то ще малко/. Опитай се да си представиш уред, при който перката не е като на самолет.
              12. Не мога да отговоря поради некомпетентност.
              13. Чувал съм. Ако акционерите решат да има в компанията развойна дейност може и да се реализира.
              14. Това също е въпрос от компетенцията на СА.

Събранието ще е по-близо до 15.09.2005г. така, че време има.

Коментар

• DIDO- извинявай приятелю, правя учечнение, че имах предвид да се инвестира в този бизнес.

моля за извинение и всички, които са се почуствали засегнати от последното ми включване. не съм имал никого предвид конкретно.

добрия тон наистина е най-добрия декор за полезен дебат. повече няма да излизам от неговите рамки.

още веднъж - извинете!

Коментар

• Pyramid, видя ли dir.bg днес?

http://dnes.dir.bg/LISTS/IZ_DNESNEW_...ews_746416.php

Интересно кои са специалистите решили, че нивите ще се продават за парк за вятърна енергия на търг!?

Коментар

• Връщам се от работа и-какво да видя: Спорът тече с пълна сила
                    Сега по същество:
                    Евлоги, щом не си съгласен за перспективите - добре. Благодаря за предложеното съдействие с информация - на драго сърце ще се възползвам, очаквам мейл на адрес: cangaroo@start.bg . Хубавото на производството на ГЕНЕРАТОРИ, а не на енергия от вятъра е, че тях може да ги продаваш и настрани - в места, дето духа по-силно. Наистина в моя край, Горна Оряховица, не духа цяла година. Освен това, имам някоя-друга връзчица къде в Канада, къде във Франция, къде в Испания и Русия- може да е малко, но нещо, което води точно към такива места. Имам връзки и в Грузия /на място мнооого ветровито, духа 200 дена в годината над 10 м/с /, както имам "агенти" в Мароко, в Израел и Холандия... А "експерименталното монтиране на голям генератор" си е, как да го кажа...абе, "-Имал си бол пари-платил си" . Освен другото: нищо, че даден продукт може да бъде в центъра на дейността на дадена компания. По-голямата част от приходите да идват от съвсем различно място. - Знам няколко такива компании. Не говоря за преобладаваща част, но също имам нещо предвид. Няма ТУК да го разкрия, за целта си има Учредително Събрание на АД-то.
                    За Владо:
                    Преди две седмици моят приятел в Париж ми писа, че цената на ел енергията там е ...0.56 Евро за kWh. Не е зле, нали?
                    За ДИДО:
                    Здрасти! Не се притеснявай за ++++++++++, знае какво прави. А, виждам, и точно на място го прави. Успокой се, не е лош човек. Пък темата си я направил толкова удачно, че и аз зарязах тази, дето сам я отворих, за да дойда тук. като казах...чакай и там да се врътна.
                    Беше ми приятно !

Коментар

• Първоначално изпратено от evlogi
                      ... експериментално да си монтираш голям генератор ...
                      Вятърни генератори съществуват в много страни,ама в големи индустриални проекти. ...

Evlogi,

Blagodaria ti za informaciata koiato spodeliash sas nas!
                      Az se opitvam da si otgovoria na slednia vapros i bih gelal da chuia
                      tvoeto ekspertno mnenie (zashtoto ti si eksperta v tozi forum):

Ako priemem che srednia viatar za Bulgaria ima skorost kam 3 m/s
                      (+- 1m/s) ima li ikonomicheska celesaobraznost v investiraneto
                      vav viatarna energia v Bulgaria izobshto?

Moge bi ako sashtestvuva mnogo evtin generator koito moge
                      da generira energia pri viatar v diapazona 1 - 5 m/s (kakvato predpolagam e skorostta na viatara v 80-90% ot godinata)
                      toi bi bil ikonomicheski opravdan?

Megdu drugoto kakva e cenata na toka v Germania i Dania?

Blagodaria predvaritelno,
                      wlado

Коментар

• Ei plusovia temata q otkrih AZ, ti moje i da si si go mislil ama ne si go napravil!Zatova 4e ne se samozabravqi!
                        Всичко е възможно,само желание да има!
                        Делян Костов ;-)

Коментар

• +++++++++++,когато постигнеш толкова,че да можеш да си позволиш експериментално да си монтираш голям генератор,тогава раздавай определения кой е постигнал нещо и кой не е.
                          Все повече се убеждавам,че ти би имал по-голям успех в някой философски факултет.
                          Вятърни генератори съществуват в много страни,ама в големи индустриални проекти.
                          доста съм пътувал в северна Германия и Дания,ама не си спомням да съм видял някъде малки вятърни генератори за индивидуални потребители,при това в страни където вятъра е в изобилие, и цената на тока е доста по-висока от БГ.Мислиш ли,че ако тази идея беше жизнеспособна,нямаше да се наложи в тези страни,в които вятърната енергия отдавна не е екзотика?
                          Ама знам ли,може да не съм гледал в нужната посока.

Коментар

• да наистина, признавам, че съм се заблудил относно дейността на вашето бъдещо съдружие. извинявам се, че разводнявам темата. желая ви успех.

Коментар

• evlogi и junkmail, т.к. не сте разбрали за какво става въпрос Ви съветвам да върнете малко назад и да влезете в час. тук говорим не за производство на ел. енергия изобщо, а за производство на ветрогенератори/ВИЖ ТЕМАТА/, с мощност до 10кВ, за индивидуални потребители.

арументите Ви вече до болка втръснаха на всички.

отваряйки темата не исках да предизвикам дебат, защото е нелепо да обсъждаш как не може да стане нещо, което вече съществува в редица страни, но т.к. съм човек, който винаги търси положителното всъщност съм доволен, че осигурих място на всички неуверени в себе, за които отричането по принцип е нещото, което ги спасява от натрапчивата мисъл, че не могат да постигнат нищо и за това трябва постоянно да търсят оправдания.

Коментар

• Junkmail,това което си цитирал наистина е така,но историята си има продължение.Посочените три фирми наистина получиха одобрението на МОСВ и на РИОСВ, но при решението им веднага бе обжалвано от няколко екологични организации,като в случая бе привлечено вниманието и на някои европейски институции.Така че изграждането на тези ветропаркове е много далеч от сигурното.

Коментар

Working...
                                X