IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Ветрогенератори

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Pyramid,страхотно есе си написал приятелю,направо като дипломна работа по философия ми звучи.Не знам в какво има да вниквам,но наи приятелски те съветвам да не се занимаваш с облаци.Питаш ме какво означавало малка част от страната-ами означава,че само около калиакра и каварна има възможности за някакво по индустриално впрягане на вятърната енергия на практика.Иначе много силни ветрове има по билата на Стара планина например,но там са много трудни и сурови условията и на практика много малко проекти ще могат да се реализират там.навсякъде другаде резултатите ше са скромни-казвам ти го на базата на собствен опит,а не на базата на разни теоретични разработки.Иначе сайта на Тончев е интересен,много добре съм запознат с него.Между другото,този ветропарк,който е показал на снимката,в момента се продава,защото не оправдава очакванията на инвеститорите-трима германци,които явно също са надценили потенциала на Бг.И друго-на картата може и да е точка,може и да е картен лист,но аз не говоря в "космически мащаб" ами ти говоря съвсем практически за място,с подходяща средна скорост на вятъра,с достъп до него и с възможност за включване към ел.мрежата.Е за такива места ти казвам 4е в БГ почти няма,а ти както искаш,така разбирай какво имам впредвид под "почти няма".
    Айде желая ти успех.ако искаш някакви по-конкретни данни с които разполагам на базата на моя опит и на опита на няколко други собственици на ветрогенератори,отговори ми ще ти пратя е-маил,на който да ми пишеш.

Коментар

• а дали сте първите?
      следя този пазар от известно време. има три фирми, които са доста напред в подготовката за добиване на енергия от възобновяеми източници (вятър). тази подготовка включва терен на ПОДХОДЯЩО място /колко ли ще струва?/ и пробив през бюрократичните стени на НЕК, за включване в енергийната система. това последното е един вид гарантирано от закона за енергетиката, но това е на книга. практиката е нещо друго. и други и други barirers to entry.

във всички случаи ви желая успех. обмислям дори символично включване, ако видя смислен план за задействане на проекта.

ето ви и малко новини от в. "дневник" за тези, които са по-напред:

РИОСВ - Варна одобри три проекта за вятърни електроцентрали
      ДОРОТЕЯ СПАСОВА 22/8 - 15:09 ч.

Проектите за изграждането на вятърни електроцентрали по Северното Черноморие на фирмите "Универсум енерджи" ООД, "Инос 1" ООД и "Вертикал - Петков и сие" получиха одобрение както от експертен съвет в РИОСВ, така и от експертният съвет към министъра на околната среда и водите. Това съобщи директорът на Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите (РИОСВ) във Варна Теодора Караиванова.

Тя обясни, че вятърните паркове, които предстои да бъдат изградени в районите на Каварна и Българево, не могат да бъдат заплаха за птиците, прелитащи по Виа понтика, защото не попадат нито в границите на резервата "Калиакра", нито в буферни му зони.

Така на практика отпада една от основните пречки пред осъществяването на три от одобрените проекти за изграждането на вятърни електроцентрали по Северното Черноморие.

Две от компаниите - "Универсум енерджи" и "Инос 1", ще изградят съоръженията си върху общинска земя с отстъпено право на строеж. "Универсум енерджи" е със смесено българско-германско участие.

Паркът й ще бъде в границите на няколко имота на площ от около 1.3 хил. дка в района на Каварна. През 2004 година от "Инос 1" обявиха, че имат договор за съвместна дейност с японската корпорация "Мицубиши". Третата фирма - "Вертикал - Петков и сие", ще издигне своите три съоръжения върху собствени земеделски земи.

Коментар

• за да има генератори, трябва някой да ги произвежда.

генератори ще има, защото пазара го иска.

ако не сме ние, някой друг ще е.

това е неумолимия ход на историята.

който иска да е с първите в България е добре дошъл.

Коментар

• Около 3.7 - 4.5 м/сек.
          Около 400 W, при 10 м/с - около 2400 W, при 11 м/с - 3000 W.
          Иначе - кпд. на генератора или на целия ветро-енергиен преобразовател?
          Ами със сигурност няма да е макс. възможният, все пак, "откраднах" голяма част от размерите от едно испанско подобие, изложено на панаир - там все пак можеш да гледаш, да питаш, не са тайна. Казвам "подобие", защото няма пълно съответствие. Отново: Не твърдя, че "мойто гардже е най-хубавото". Твърдя, обаче, че моментът е повече от подходящ в България да бъде започнато производство на такива и, поддържайки известна линия на пазарно поведение, използвайки някои новопоявили се възможности и отричайки се от някои заблуди, можем да постигнем масово разпространение, съпроводено от съответните печалби. Не е задължително да се харесва на всички.

Коментар

• 2 vaprosa + linkove

Ako ne e taina moga li da popitam avtorite za minimalnata skorost
            na viatara pri koiato shte moge da se generira energia i kakva
            shte e moshnostta pri tazi skorost na viatara?

Vtori vapros - ima li praveni smetki za k.p.d. na generatora?
            (59% teoretichno max k.p.d.)

Pozdravlenia za smelostta i reshitelnostta da se zahvanete s neshto takova!

Eto i malko web stranici po temata za vsichki ot foruma:
            http://en.wikipedia.org/wiki/Darrieus_wind_turbine
            http://www.ecowindenergy.com/
            http://www.selsam.com/
            http://www.integener.com/index.htm
            http://www.eurowind-uk.net/default.htm?page=2
            http://www.ropatec.com/
            http://www.solwind.co.nz/vertical.htm
            http://www.massmegawatts.com/
            http://www.eurowind-uk.net/default.htm?page=3

-wlado

Коментар

• Евлоги, за комерсиалното използване може и да си прав и то не съвсем. Иди по-добре, запознай се на сайта на Георги Тончев относно вятърните генератори и после ми се смей, става ли? www.b2b.bg/star.html
              А явно и още не си вникнал. "Малка част от страната" - ясно, но колко и къде?
              А за какво по-точно?
              А за какви ресурси става дума?
              А от какво може да се печели, свързано с думата "ветрова енергия"?
              А какви възможности дава Държавата?
              А стимулира ли се и как?
              А ти к'во направи за хип-хопа? /това беше от друг филм, но нейсе ! )) /
              Изобщо става дума за много фактори, някои играят за нещо, други -против. Явно не си чел по-предните публикации по темата. Не би трябвало никой, без да прецени лично, и да сподели поне част от нашите доводи и разбирания, да се включва. Прави са тези /и аз ги подкрепям/, които не искат да изтърват от поглед парите си и това, какво се прави с тях. Инак би било, най-малко, неблагоразумно. Всъщност, разчитам даже повече на тяхното съдействие, отколкото само на дяловото им участие - всеки да стори нужното, за да се задвижи едно такова, може и малко, но амбициозно предприятие. Имаш желание - добре дошъл! Имаш съмнения? - Питай, проверявай, контролирай; Имаш несъгласие по някои въпроси - сподели ги, ще обсъдим, ще измислим нещо; Имаш по-добра идея?
              Вариантите тук са два: Ако е в нашата посока, по-добре заедно да се впрегнем, бавно, но ще стигнем.
              Ако ли си на друга страна - воля твоя, прави каквото сметнеш за нужно.
              "Почти няма места" какво означава? Че има едно, две, десет, колко? "Място" на картата, в зависимост от мащаба, може да е точка, а може и цял картен лист. Ние, в космически мащаб, живеем в една точка 6 милиарда души, в мащаба на времето - в един миг... и всеки изживява ЦЯЛ ЕДИН ЖИВОТ.

Коментар

• По смешна идея не съм чувал.Някъде по назад във форума прочетох,че по цялата територия на Бг плътността на вятъра била достатъчна за ефективно използване на вятърната енергия)).Всъщност много малка част от територията на страната става за подобно не6то.Цитирам климатичния справочник на БАН-за по голямата част от територията на страната средната скорост на вятъра на височина десет метра е между 1.5 и 2.3 метра в секунда.Не знам как е с малките перки но за големите трябва поне 4.5 метра в секунда за да има някаква минимална ефективност.
                Говоря и от собствен опит-от близо година фирмата ни има един 400 кВт генератор ,закупен втора ръка от Германия,и мога да твърдя 4е нови генератори в България по4ти няма места където да работят ефективно

Коментар

• Хе-хе, че аз няма да дам кинти без да се запозная по-подробно с проектът !!!! А при всички положения по-добре от Химко, дето никога няма да работи.
                  Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Imp. ako tolkova ti se riskuvat pari, ti preporuchvam Himko. Tam moje i da spechelish nesto, ama pri "Piramid" malko trudno, az bussines plan ne sum vidjal, prototip ne sum vidjal, nisto ne sum vidjal! Ti da si vijdal nesto?? Samo goli prikazki i hvalopruzkane !!! A inache ima baluzi za milioni kakto se pee v edna pesen Ne budi edin ot tjah

Коментар

• В идеята на Плюсов хляб мисля има... не си ли струва, колегите, малко кинти да рискувате? :-)
                      Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• записването за акции е до 30.08.2005г.

Коментар

• Да. И, ако обичаш, ДИДО, кажи ми, какво разбираш под "бързо", "много бързо", "бавно" и др. развитие на пазара? Какво ще кажеш за предлаганата -да, от комунягите, които и аз този път загърбих на изборите, но май само те! - стимулираща мярка за пазара "нулева ставка данък печалба за реинвестираната такава"? Не че е факт, но стане ли, как ти се струва? Например ти:
                          - Криво-ляво си докарал 10 бона тази година, нямаш кой знае какви перспективи за развитие, но не ти се плаща данък? Още ли ще се правиш на беден, или ще гледаш нещо ...като какво? Повтарям: Не е задължително точно по този път. И?

Коментар

• ДИДО, На панаира не съм ходил от 1994-та, съжалявам. А за мощността - казах, имам съображения. И по този повод съществуват маса заблуди. Колко ли машини е продал този човек? А защо не е направил той бум /не, че аз съм, той е в проект, но все пак/, запитвал ли си се? Да не ти казвам, че пазарът, освен на проучване, се поддава и на формиране - лично аз имам нещо предвид
                            И още - пуснах ти съобщение по ICQ, там поглеждаш ли?

Коментар

• Pyramid-Добре сагласявам се с теб,но не мислиш ли че за да излезае6 на международен пазар 6те ти трябват доста солидни инвистиции.Всичко малко по малко трябва да е.А в България развитието няма да е много бързо поради спецификата на пазара(неплатежоспособен). Усилията трябва да се насочат кам тази група хора-платежоспособни бизнесмени :-).А на тях едва ли им епроблем да си плащат тока,и няма да са много заинтересовани мисля.
                              Следващ въпрос-3kW-ами тожа за едно домакинство(къща) мисля 4е изобщо не е достатачно. Даже може да се каже и за 10 kW.
                              Oще-мислиш ли че само разработката на тази перка е достатачна?Останалата част е доста по-сложна,мисля и ще отнеме много повече време в изчисления.
                              Ако си ходил тая година на Пловдивския панаир,там има6е един човек който е конструирал сам генератор като мощноста му беше 6kW и цената беше между 2 и 3 хил. лева.Само че перката му не беше от тази уникалната ;-) абе6е напражена от полипропилен
                              Всичко е възможно,само желание да има!
                              Делян Костов ;-)

Коментар

• Хайде стига...

ДИДО, интересен човек си. Ще се емитират първоначално толкова акции, колкото са първоначално записани в уречения срок. Второ, търсенето: нищо ново не е съвсем без пари. Все пак, сравнено със западния пазар /обърни сумата в Евро или в Долари/ и стандарта на живот там и тук не е чак толкова зле. Освен това, като изключим големите, мегаватски турбини, останалото даже за тях са просто скъпи играчки без сериозен икономически принос в домакинството и бизнеса, докато ние се прицелваме в един инвестиционен, и затова по-привлекателен продукт, нима не е ясно? Та по тази логика ти ще ги искаш по два за лев, опомни се! И наистина трябва да се съобразяваме с китайците, вярно. Дотам, че и за тях да бъде неизгодно да ни понтират.
                                За Генчо оригинал: патентова се от името на юридическото лице. Понеже същото ПРЕДСТОИ ДА СЕ УЧРЕДИ, снимка в нета НЯМА да публикуваме. Откажи се. Ще бъде показана компютърна графика на учредителното събрание - не ни взимай за идиоти, ако обичаш.

Коментар

Working...
                                X