Най-големият проблем обаче е УЙДЮРДИСВАНЕТО - тоест настройка на сечения към един единствен константен дебит, белким нещата да потръгнат. Малко по-голям дебит, и тръбичката му започва да прелива. Да, сложен е преливник, но той първо губи енергия, което е много тъпо конструктивно решение, и второ преливника също е с малко сечение, и като се препълни, мивката започва да става на басейн.
Другият голям проблем е намаляването на сечението на изхода на тръбичката. Това също е много тъпо конструктивно решение, което ще доведе до бързо и интензивно замърсяване на тръбичката с мазнини и с твърди отпадъци. Ще доведе и до гниене и до силна и отвратителна миризма, която излиза от сифона на мивката.
Най-големият проблем обаче е нуждата от различни работни дебити за една нормална кухня. Знам ги какви са, защото ги виждам в реално време на електронния си бойлер Stiebel Eltron. Ами че те могат да бъдат само 1-2 L/min, но могат да достигнат и до 10 L/min. При такъв широк диапазон от дебити как ще се напаснат сеченията на тръбичката? Ами че НИКАК НЕ МОГАТ ДА СЕ НАПАСНАТ !!!
И в края на краищата човек си задава въпроса СТРУВА ЛИ СИ ВСИЧКО ТОВА?
Ефективноста на прехвърляне на енергия е ниска (1-2%), при това такава ефективност имаме само при изкуствено стеснена в дъното тръбичка, което обаче навлича една камара недостатъци, най-големия от които е появата на нужда от преливник, което е много тъпо. Освен това имаме топлинни загуби в обема (масата) на тръбите, мивката и чиниите, за да се темперират, и в един момент не остава енергия, която да се опитваме да я връщаме обратно.
И последно - още един практически пробем - НИСКАТА ТЕМПЕРАТУРНА РАЗЛИКА, която силно намалява топлинния поток, и която изисква по-голяма контактна площ от нормалното, за да се прехвърли една предварително зададена мощност:
Човек мие чиниите с температура 40 градуса по Целзий. По-висока температура предизвиква силен дискомфорт. Знам го, защото мога да си го регулирам електронно, и отдавна съм намерил комфортната температура за миене/къпане. В моя случай дори е 39.5 градуса, а жена ми дори я сваля на 38.5 градуса.
В същото време входящата вода средно за региона на България пристига с температура 14 градуса по Целзий. Следователно говорим за температурна разлика от само 26 градуса, от която в идеалния случай можем да прехвърлим от другата страна на тръбичката само 13 градуса (в реалноста само 7-8 градуса). И това след не по-малко от 5 минути от началото на миенето, защото през останалото време тръби, мивки и чинии се темперират. И то докато дойде времето за прехвърляне на топлина, и те чиниите вече са измити и няма какво да се прехвърля.
Другият голям проблем е намаляването на сечението на изхода на тръбичката. Това също е много тъпо конструктивно решение, което ще доведе до бързо и интензивно замърсяване на тръбичката с мазнини и с твърди отпадъци. Ще доведе и до гниене и до силна и отвратителна миризма, която излиза от сифона на мивката.
Най-големият проблем обаче е нуждата от различни работни дебити за една нормална кухня. Знам ги какви са, защото ги виждам в реално време на електронния си бойлер Stiebel Eltron. Ами че те могат да бъдат само 1-2 L/min, но могат да достигнат и до 10 L/min. При такъв широк диапазон от дебити как ще се напаснат сеченията на тръбичката? Ами че НИКАК НЕ МОГАТ ДА СЕ НАПАСНАТ !!!
И в края на краищата човек си задава въпроса СТРУВА ЛИ СИ ВСИЧКО ТОВА?
Ефективноста на прехвърляне на енергия е ниска (1-2%), при това такава ефективност имаме само при изкуствено стеснена в дъното тръбичка, което обаче навлича една камара недостатъци, най-големия от които е появата на нужда от преливник, което е много тъпо. Освен това имаме топлинни загуби в обема (масата) на тръбите, мивката и чиниите, за да се темперират, и в един момент не остава енергия, която да се опитваме да я връщаме обратно.
И последно - още един практически пробем - НИСКАТА ТЕМПЕРАТУРНА РАЗЛИКА, която силно намалява топлинния поток, и която изисква по-голяма контактна площ от нормалното, за да се прехвърли една предварително зададена мощност:
Човек мие чиниите с температура 40 градуса по Целзий. По-висока температура предизвиква силен дискомфорт. Знам го, защото мога да си го регулирам електронно, и отдавна съм намерил комфортната температура за миене/къпане. В моя случай дори е 39.5 градуса, а жена ми дори я сваля на 38.5 градуса.
В същото време входящата вода средно за региона на България пристига с температура 14 градуса по Целзий. Следователно говорим за температурна разлика от само 26 градуса, от която в идеалния случай можем да прехвърлим от другата страна на тръбичката само 13 градуса (в реалноста само 7-8 градуса). И това след не по-малко от 5 минути от началото на миенето, защото през останалото време тръби, мивки и чинии се темперират. И то докато дойде времето за прехвърляне на топлина, и те чиниите вече са измити и няма какво да се прехвърля.
Коментар