IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Скъп ли е наистина ядрения ток

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от fon Разгледай мнение

Ей това е позицията на всеки русофил-еничар у нас. Вместо да се радва, че САЩ са ни осигурили ниски цени на нефт и газ, той седи и по цял ден реди молитви и заклинания с получовеците кладенците на американците да пресъхнат. Е няма да пресъхнат, те са много, има много нефт в тях и най-важното американците имат технологиите и уменията да ги добиват. Путколандия загива, защото друго няма. И после ме питат що съм русофоб.
    Всъщност, уменията им за добив, на американците, са критично зле и безбожно скъпи + екологично опасни, като единственото що-годе дето го имат е, че някак работят и дават нещо. Виж, рашките се помайват (неизвестно защо) и, чудо голямо, че имат 50%повече залежи.
    Last edited by Pyramid; 07.06.2019, 15:12.

Коментар

• Първоначално изпратено от markov Разгледай мнение
      Безпощадната истина.
      Ей това е позицията на всеки русофил-еничар у нас. Вместо да се радва, че САЩ са ни осигурили ниски цени на нефт и газ, той седи и по цял ден реди молитви и заклинания с получовеците кладенците на американците да пресъхнат. Е няма да пресъхнат, те са много, има много нефт в тях и най-важното американците имат технологиите и уменията да ги добиват. Путколандия загива, защото друго няма. И после ме питат що съм русофоб.

Коментар

• Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
        Всъщност, отработеното гориво става ценна суровина за следващите поколения реактори. Така че, отлежаването няма да е вечно, а и от горивото, ще започнат нови финансови постъпления... ако има България, да ги инкасира.
        става, за КТО?

Също и за който има реактори Канду, братушките положиха специални и успешни усилия срещу несбъдването на канду в България.
        И няма филм, тая суровина да си "седи" - със всяка година, тя намалява.
        Last edited by satz; 07.06.2019, 11:32.

Коментар

• Ето, например, довода на Ткилата "30% амортизация".
          Бум! Си ейбъл мейдж, както се казва на английски.

Но доводът е тежък само с неявното предположение, че амортизиращото се оборудване е скъпо. Ако е евтино, бизнесът може да си позволи да го подменя цялостно на една година, че и на полвин, без това да го засяга особено.

А аз не знам скъпо ли е, евтино ли е. И не ми се губят часове в мрежата, за да си изясня със сигурност.
          Ако Ткилата беше добавил и сравнение на тези амортизационни разходи с общите капиталовложения, щеше да ми е по-ясно.

Коментар

• Първоначално изпратено от Tkilata Разгледай мнение

Няма нищо.
            Просто ми стана жал да гледам как ви мачкат с Валентин.
            Ъ, мачкат...
            Мачкат ми дедовия

Не знам как са другите, ма аз ухо не им надавам.
            Оня малкия неграмотник прескачам.
            Затца все още го чета, ма и там мъгла... Представям си, как извира от ушите му и замъглява пейзажа на темата.

Заради тех темата стана не спор, а надвикване.
            В техната мъгла само викането остава.
            Last edited by eta orel; 07.06.2019, 11:00.

Коментар

Няма нищо.
              Абе мачкат , помагаме им по малко да регистрират активност че да им капят центчетата че гладен не се стой........
              Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит

Коментар

• Първоначално изпратено от markov Разгледай мнение

Безпощадната истина.
                Няма нищо.

Коментар

Тази индустрия се крепи на надеждата, че ОПЕК и Русия ще поддържат цените високи, защото било в техен интерес.
                  Представяш ли си да си в позицията на един от стотиците дребни шистови производители и единствената ти надежда да е че твоите най-големи конкуренти ще ти поддържат цената висока, докато ти ежедневно подкопаваш пазарния им дял.

И още. Има едно понятие в тази индустрия - depletion rate. Най - грубо казано амортизация на активите. Тя вече клони към 30%..
                  Значи всяка година ти трябва да планираш капиталови инвестиции минимум равни на 30% от миналогодишния си оборот само за да поддържаш бизнеса флат. Инвестираш ли по-малко и почваш да отпадаш/. Е чувал ли си в историята на икономиката за бизнес с устойчиви 30% амортизации да е оцелял. Аз съм го виждал в полупроводниковата индустрия за известно време и е страшно. Следват фалит след фалит. Но там поне е циклично. А тук е заложено в бизнес модела докрай. Просто не инвестираш ли - след година добива е паднал с 30%.
                  Безпощадната истина.

Коментар

• Първоначално изпратено от satz Разгледай мнение
                    Твърде е ново, че да има точни преположения, та затова и "малоумен" не подхожда, еле като има резултатите които има.

А атомна теза нямам, просто сметки, за цената на нещо, атома като атом ме кефи.
                    не е кеф да ти го продават четворно на цената му, със съответните последствия.

Сложи на атом 2Гвт. 5млр.лв заедно със 100г. хранилище и сметките ще са почти ок. И пак ще е почти, защото ще сме зависими от един единствен източник на гориво, който източник се е доказал злоупотребител.
                    Може малоумен да е пресилен аргумент, докато сме в спора за това дали и в каква степен вреди на околната ни среда, засега.
                    Все пак Монсанто я разсипаха десетилетия по-късно, чак когато я шитнаха на немците.

Но има още. Все пак твърдя, че рулира световните стандарти за глупост.
                    Тази индустрия се крепи на надеждата, че ОПЕК и Русия ще поддържат цените високи, защото било в техен интерес.
                    Представяш ли си да си в позицията на един от стотиците дребни шистови производители и единствената ти надежда да е че твоите най-големи конкуренти ще ти поддържат цената висока, докато ти ежедневно подкопаваш пазарния им дял.

И още. Има едно понятие в тази индустрия - depletion rate. Най - грубо казано амортизация на активите. Тя вече клони към 30%..
                    Значи всяка година ти трябва да планираш капиталови инвестиции минимум равни на 30% от миналогодишния си оборот само за да поддържаш бизнеса флат. Инвестираш ли по-малко и почваш да отпадаш/. Е чувал ли си в историята на икономиката за бизнес с устойчиви 30% амортизации да е оцелял. Аз съм го виждал в полупроводниковата индустрия за известно време и е страшно. Следват фалит след фалит. Но там поне е циклично. А тук е заложено в бизнес модела докрай. Просто не инвестираш ли - след година добива е паднал с 30%.

Коментар

• Първоначално изпратено от satz Разгледай мнение
                      Твърде е ново, че да има точни преположения, та затова и "малоумен" не подхожда, еле като има резултатите които има.
                      Но чисто за размисъл - какви са последствията за софиянци, от дима на запалена цигара на черни връх?

Сложи на атом 2Гвт. 5млр.лв заедно със 100г. хранилище и сметките ще са почти ок. И пак ще е почти, защото ще сме зависими от един единствен източник на гориво, който източник се е доказал злоупотребител.
                      Всъщност, отработеното гориво става ценна суровина за следващите поколения реактори. Така че, отлежаването няма да е вечно, а и от горивото, ще започнат нови финансови постъпления... ако има България, да ги инкасира.

Коментар

...

Кажи ми само твоето предположение. Колко време има шистовия бизнес, до момента в който ще бъде задължен да изсмуче със сламка и да оближе земята, която е осрал?
                        Но чисто за размисъл - какви са последствията за софиянци, от дима на запалена цигара на черни връх?

Last edited by satz; 07.06.2019, 09:56.

Коментар

То за шистов газ ако има спорни проблеми за екологията, за шистов нефт няма, защото там необходимото налягането е много пъти по-ниско. И нека благодарим с дълбок поклон на САЩ за ниските цени на нефт и газ в света и в България. Защото не Путин и камиларите ги осигуриха. От тях може да се очаква само картели, подкупи, политически игри, тролове и всякакви гадости.

Ниските цени на света и на България ги осигури САЩ! 12,400 милиона барела дневно за миналата седмица!
                          https://www.eia.gov/dnav/pet/hist/Le...s=WCRFPUS2&f=W

Чакаме още 2 милиона съвсем скоро от Permian Basin като пуснат тръбопроводи до месеци. Чао Путин! Не ни трябваш изобщо.
                          Мнението ти е силно и мотивиращо, но
                          създава напълно погрешната асоциация, че щом добива на шистов нефт и газ расте, то това е обещаваща инвестиция.
                          Не е.

Коментар

• Първоначално изпратено от national power

Бе тъпанар невеж кой си ти та да говориш за Богомил Манчев.Я излез с името си публично да те видим ще посмееш ли да кажеш нещо мижитурка такава.Какво се криеш в анонимен форум и се правиш на отворко.Демокрацията отприщи невежеството и заля България с простотия а интернета даде поле за изява на всякакви смешници.Некакъв смешник дето няма и ден трудов стаж в енергетиката тръгнал акъл да раздава.Земи се скрии некъде.Видяхме ви че до каквото се докоснахте всичко затригте,Време е за истинска цензура и отпор на това агресивно невежество.Най простия човек тука тръгнал акък да раздава.Тебе и такива като тебе требе Енергото да ви откачи и да минете на панели да ви видим тогава как ще дрищите из нета
                            И аз това се чудя , няколко човека тук сигурно къщичка за птиченца не са построили праз живота си , ама иначе смело размятат милиарди и се изживяват като последна инстанция. И ако някои случайно изрази съмнение в " експетизата " им веднага бива обявен за агент на Путин ...

Коментар

България. Защото не Путин и камиларите ги осигуриха. От тях може да се очаква само картели, подкупи, политически игри, тролове и всякакви гадости.

Ниските цени на света и на България ги осигури САЩ! 12,400 милиона барела дневно за миналата седмица!
                              https://www.eia.gov/dnav/pet/hist/Le...s=WCRFPUS2&f=W

Чакаме още 2 милиона съвсем скоро от Permian Basin като пуснат тръбопроводи до месеци. Чао Путин! Не ни трябваш изобщо.
                              Ъхъ , даже ние уж си купихме Американски втечнен газ през Гърция.

После някои мимоходом спомена че фактически американския газ бил с произход от Русия и не бил шистав а втечнен конвенционален .......Ма иначе дерзай, продължаваи да громиш идеологическия враг.
                              Last edited by markov; 07.06.2019, 09:11.

Коментар

• Първоначално изпратено от Имхотеп Разгледай мнение

Ми ти чете ли надоле? 230 млн евро за 200 мв, до ключ. 2 300 000 000 евро за 2000МВ.
                                А белене? 11.5 млрд евро. 5 (пет) пъти по-скъпо.
                                Само за строеж.

Пак лъжа , строежа според самия изпълнител които би трябвало да знае много по - добре от грантово мотивираните балалайки е 6,3 милиарда евро.

"Ако погледнем изявленията на самата руска компания, натоварена с изграждането на ядрения блок - „Атомстройекспорт“, преди малко повече от година коментарите бяха, че цената на АЕЦ „Белене“ е 6,3 млрд. евро. Сергей Кириенко обясни, че в края на ноември 2010 година са били подписани документи, според които централата е трябвало да бъде изградена за 6,7 млрд. евро, но по-късно цената е намалена до 6,4 млрд. евро.

През март 2011 година Кириенко заяви: „6,3 млрд. евро е нашата фиксирана цена до 2017 година. Нашата позиция не е променена, но сме готови на различни варианти за развитие на събитията, в това число и при нефиксирана цена“.

Коментар

Working...
                                X