Първоначално изпратено от fon
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Скъп ли е наистина ядрения ток
Collapse
X
-
Last edited by Pyramid; 07.06.2019, 15:12.
-
Първоначално изпратено от markov Разгледай мнениеБезпощадната истина.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнениеВсъщност, отработеното гориво става ценна суровина за следващите поколения реактори. Така че, отлежаването няма да е вечно, а и от горивото, ще започнат нови финансови постъпления... ако има България, да ги инкасира.
Също и за който има реактори Канду, братушките положиха специални и успешни усилия срещу несбъдването на канду в България.
И няма филм, тая суровина да си "седи" - със всяка година, тя намалява.Last edited by satz; 07.06.2019, 11:32.
Коментар
-
Ето, например, довода на Ткилата "30% амортизация".
Бум! Си ейбъл мейдж, както се казва на английски.
Но доводът е тежък само с неявното предположение, че амортизиращото се оборудване е скъпо. Ако е евтино, бизнесът може да си позволи да го подменя цялостно на една година, че и на полвин, без това да го засяга особено.
А аз не знам скъпо ли е, евтино ли е. И не ми се губят часове в мрежата, за да си изясня със сигурност.
Ако Ткилата беше добавил и сравнение на тези амортизационни разходи с общите капиталовложения, щеше да ми е по-ясно.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Tkilata Разгледай мнение
Няма нищо.
Просто ми стана жал да гледам как ви мачкат с Валентин.
Мачкат ми дедовия
Не знам как са другите, ма аз ухо не им надавам.
Оня малкия неграмотник прескачам.
Затца все още го чета, ма и там мъгла... Представям си, как извира от ушите му и замъглява пейзажа на темата.
Заради тех темата стана не спор, а надвикване.
В техната мъгла само викането остава.Last edited by eta orel; 07.06.2019, 11:00.
Коментар
-
Няма нищо.
Просто ми стана жал да гледам как ви мачкат с Валентин.Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит
Коментар
-
Първоначално изпратено от markov Разгледай мнение
Безпощадната истина.
Просто ми стана жал да гледам как ви мачкат с Валентин.
Коментар
-
Тази индустрия се крепи на надеждата, че ОПЕК и Русия ще поддържат цените високи, защото било в техен интерес.
Представяш ли си да си в позицията на един от стотиците дребни шистови производители и единствената ти надежда да е че твоите най-големи конкуренти ще ти поддържат цената висока, докато ти ежедневно подкопаваш пазарния им дял.
И още. Има едно понятие в тази индустрия - depletion rate. Най - грубо казано амортизация на активите. Тя вече клони към 30%..
Значи всяка година ти трябва да планираш капиталови инвестиции минимум равни на 30% от миналогодишния си оборот само за да поддържаш бизнеса флат. Инвестираш ли по-малко и почваш да отпадаш/. Е чувал ли си в историята на икономиката за бизнес с устойчиви 30% амортизации да е оцелял. Аз съм го виждал в полупроводниковата индустрия за известно време и е страшно. Следват фалит след фалит. Но там поне е циклично. А тук е заложено в бизнес модела докрай. Просто не инвестираш ли - след година добива е паднал с 30%.
Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит
Коментар
-
Първоначално изпратено от satz Разгледай мнениеТвърде е ново, че да има точни преположения, та затова и "малоумен" не подхожда, еле като има резултатите които има.
А атомна теза нямам, просто сметки, за цената на нещо, атома като атом ме кефи.
не е кеф да ти го продават четворно на цената му, със съответните последствия.
Сложи на атом 2Гвт. 5млр.лв заедно със 100г. хранилище и сметките ще са почти ок. И пак ще е почти, защото ще сме зависими от един единствен източник на гориво, който източник се е доказал злоупотребител.
Все пак Монсанто я разсипаха десетилетия по-късно, чак когато я шитнаха на немците.
Но има още. Все пак твърдя, че рулира световните стандарти за глупост.
Тази индустрия се крепи на надеждата, че ОПЕК и Русия ще поддържат цените високи, защото било в техен интерес.
Представяш ли си да си в позицията на един от стотиците дребни шистови производители и единствената ти надежда да е че твоите най-големи конкуренти ще ти поддържат цената висока, докато ти ежедневно подкопаваш пазарния им дял.
И още. Има едно понятие в тази индустрия - depletion rate. Най - грубо казано амортизация на активите. Тя вече клони към 30%..
Значи всяка година ти трябва да планираш капиталови инвестиции минимум равни на 30% от миналогодишния си оборот само за да поддържаш бизнеса флат. Инвестираш ли по-малко и почваш да отпадаш/. Е чувал ли си в историята на икономиката за бизнес с устойчиви 30% амортизации да е оцелял. Аз съм го виждал в полупроводниковата индустрия за известно време и е страшно. Следват фалит след фалит. Но там поне е циклично. А тук е заложено в бизнес модела докрай. Просто не инвестираш ли - след година добива е паднал с 30%.
Коментар
-
Първоначално изпратено от satz Разгледай мнениеТвърде е ново, че да има точни преположения, та затова и "малоумен" не подхожда, еле като има резултатите които има.
Но чисто за размисъл - какви са последствията за софиянци, от дима на запалена цигара на черни връх?
Сложи на атом 2Гвт. 5млр.лв заедно със 100г. хранилище и сметките ще са почти ок. И пак ще е почти, защото ще сме зависими от един единствен източник на гориво, който източник се е доказал злоупотребител.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Tkilata Разгледай мнение...
Кажи ми само твоето предположение. Колко време има шистовия бизнес, до момента в който ще бъде задължен да изсмуче със сламка и да оближе земята, която е осрал?
Но чисто за размисъл - какви са последствията за софиянци, от дима на запалена цигара на черни връх?
Сложи на атом 2Гвт. 5млр.лв заедно със 100г. хранилище и сметките ще са почти ок. И пак ще е почти, защото ще сме зависими от един единствен източник на гориво, който източник се е доказал злоупотребител.Last edited by satz; 07.06.2019, 09:56.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от fon Разгледай мнение
То за шистов газ ако има спорни проблеми за екологията, за шистов нефт няма, защото там необходимото налягането е много пъти по-ниско. И нека благодарим с дълбок поклон на САЩ за ниските цени на нефт и газ в света и в България. Защото не Путин и камиларите ги осигуриха. От тях може да се очаква само картели, подкупи, политически игри, тролове и всякакви гадости.
Ниските цени на света и на България ги осигури САЩ! 12,400 милиона барела дневно за миналата седмица!
https://www.eia.gov/dnav/pet/hist/Le...s=WCRFPUS2&f=W
Чакаме още 2 милиона съвсем скоро от Permian Basin като пуснат тръбопроводи до месеци. Чао Путин! Не ни трябваш изобщо.
създава напълно погрешната асоциация, че щом добива на шистов нефт и газ расте, то това е обещаваща инвестиция.
Не е.
Коментар
-
Първоначално изпратено от national power
Бе тъпанар невеж кой си ти та да говориш за Богомил Манчев.Я излез с името си публично да те видим ще посмееш ли да кажеш нещо мижитурка такава.Какво се криеш в анонимен форум и се правиш на отворко.Демокрацията отприщи невежеството и заля България с простотия а интернета даде поле за изява на всякакви смешници.Некакъв смешник дето няма и ден трудов стаж в енергетиката тръгнал акъл да раздава.Земи се скрии некъде.Видяхме ви че до каквото се докоснахте всичко затригте,Време е за истинска цензура и отпор на това агресивно невежество.Най простия човек тука тръгнал акък да раздава.Тебе и такива като тебе требе Енергото да ви откачи и да минете на панели да ви видим тогава как ще дрищите из нетаНе спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит
Коментар
-
Първоначално изпратено от fon Разгледай мнение
България. Защото не Путин и камиларите ги осигуриха. От тях може да се очаква само картели, подкупи, политически игри, тролове и всякакви гадости.
Ниските цени на света и на България ги осигури САЩ! 12,400 милиона барела дневно за миналата седмица!
https://www.eia.gov/dnav/pet/hist/Le...s=WCRFPUS2&f=W
Чакаме още 2 милиона съвсем скоро от Permian Basin като пуснат тръбопроводи до месеци. Чао Путин! Не ни трябваш изобщо.
После някои мимоходом спомена че фактически американския газ бил с произход от Русия и не бил шистав а втечнен конвенционален .......Ма иначе дерзай, продължаваи да громиш идеологическия враг.Last edited by markov; 07.06.2019, 09:11.Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит
Коментар
-
Първоначално изпратено от Имхотеп Разгледай мнение
Ми ти чете ли надоле? 230 млн евро за 200 мв, до ключ. 2 300 000 000 евро за 2000МВ.
А белене? 11.5 млрд евро. 5 (пет) пъти по-скъпо.
Само за строеж.
"Ако погледнем изявленията на самата руска компания, натоварена с изграждането на ядрения блок - „Атомстройекспорт“, преди малко повече от година коментарите бяха, че цената на АЕЦ „Белене“ е 6,3 млрд. евро. Сергей Кириенко обясни, че в края на ноември 2010 година са били подписани документи, според които централата е трябвало да бъде изградена за 6,7 млрд. евро, но по-късно цената е намалена до 6,4 млрд. евро.
През март 2011 година Кириенко заяви: „6,3 млрд. евро е нашата фиксирана цена до 2017 година. Нашата позиция не е променена, но сме готови на различни варианти за развитие на събитията, в това число и при нефиксирана цена“.
Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит
Коментар
Коментар