IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Скъп ли е наистина ядрения ток

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Така е за термина, започна да се пробутва от момента в който беленето взе да става "националноотговорно"

Коментар

• Първоначално изпратено от satz Разгледай мнение
      ядрен инженер : "Един от любимите чалга шлагери на (из)родната политико-медийно-енерГЕПИйна мафия е, че не можем да си позволим отказа от АЕЦ и ТЕЦ в производството на електроенергия, защото щели сме да се лишим от базови мощности"
      Както обясних по рано в английския език и в енергетиката на английско-говорящите страни терминът "базови мощности" изобщо не съществува! Има само термин "базов товар", който на първо място се запълва по закон с ВЕИ и аз не съм чувал да им спират тока като у нас, като например когато не достига тока някой като дедо Пешо изключва няколко села от мрежата и готово.

Не знам кой е въвел този термин у нас, но с него се дава неявно твърда заявка, че токът от АЕЦ Белене ще бъде гарантирано продаван. Което при Мариците, задължителните 30% ВЕИ до 2030г и наличие друг АЕЦ няма как да не доведе до катастрофа в мрежата ни. Най-малкото Козлодуй трябва да бъде затворен предсрочно.
      Last edited by fon; 28.06.2019, 10:13.

Коментар

• ядрен инженер : "Един от любимите чалга шлагери на (из)родната политико-медийно-енерГЕПИйна мафия е, че не можем да си позволим отказа от АЕЦ и ТЕЦ в производството на електроенергия, защото щели сме да се лишим от базови мощности"
        Ядрена престъпност :: Ко прАим ся?

Коментар

• Първоначално изпратено от national power Разгледай мнение

Че то Механото в Червен бряг е класи над тебе филмовият специалист по всичко.какво ревеш кат ощипана мома.Мозъчният тръс на Козяк пак се оплаква на моля другарката.
          На Механото в Червен бряг мое да му се опъне само Кашата.

Коментар

• Първоначално изпратено от fon Разгледай мнение

Аз не разбирам как се правят термофотоволтаици и не виждам смисъл да ги разучавам за себе си в детайли, вероятно няма да ги видим и на пазара близките няколко години, но понеже Тъпо парче и оня хаплогрупестият ми казаха, че съм много тъп да приказвам подобни идиотизми се оказа, че имали точно такъв проект в MIT. А да приказваш, че в MIT са идиоти е твърде неловко. Това е най-добрия инженерен университет в света. Както и, че ще се занимават с "ват или два с клизма". И какво излиза? Че някакви дето и понятие си нямат от въпроса, седнали да ми се подиграват, че нищо не разбирам от въпроса. И защо го правят? Има 2-3 причини, ама хайде да избегна бана тук.
            Беги беги с тия смешници.Виждаме и добрите университети дет произвеждат Фончовци циркаджии които на връзано куче леб не мое дадат.Беги се скрии некъде.Ония с дръвените стълбове ше ми дават акъл ха ха ха

Коментар

• Първоначално изпратено от fon

Някой тук има ли навик да разговаря с подобни простаци? Някой знае ли как се разговаря с подобни диви тъпаци, аз си нямам нито идея, нито опит. Тоя ако преподава и в техникум, то ще е някъде я в Червен бряг или най-много в Горна Оряховица.
              Че то Механото в Червен бряг е класи над тебе филмовият специалист по всичко.какво ревеш кат ощипана мома.Мозъчният тръс на Козяк пак се оплаква на моля другарката.

Коментар

• Pyramid - вече спряха да я правят точно поради липса на средства .пари веднъж, какъв е смисъла от втори опит дори при по лоша или не подобра икономическа ситуация. Това за спиране по политически причини и искали или не искали аец са фантазии, всички знаем как спряха да я строят защото държавата нямаше средства. Частните инвеститори не са опция и ще избягат в момента в който при реализация на проекта се случат трудностии а такива не може да няма. Единственния сигурен инвеститор защото притежава суверенното право да емитира пари необвързани с други книжа или някакви обезпечения е ЕЦБ или ЕС, ако финансират построяването на аец в България той ще бъде построен. Друг вариант не виждам който практически да е осъществим.

D.Y.F-091066

Коментар

• Първоначално изпратено от Pyramid

То на теб един бан за месец може ти даде време да почетеш и дапонаучиш едно-друго, да не се излагаш. Иначе, MIT са леге да, а МГТУ „Бауман” -Сила. Да, лоши са, що са рашки...н'е л'тей?
                  Смешник.
                  Някой тук чете ли ги тези работи? Поне за забавление. MIT не стрували. В Масковските институти се ковяла науката, на по няколко водки. После идват от там някакви като Р.Овч. и не могат да сметнат най-грубо колко ще струва един реактор в Белене, а с прогнозите си за печалбите му може да убие някое живо същество.

Коментар

А бе какво общо има между Козлодуй и Белене те питахме 50 пъти? На тоя от руското посолство сигурно с длето някой е издълбал несъществуващи връзки в мозъка му.
                    Със сигурност повече общо от колкото Българските ФЕЦ и аналозите в чужбина с които спамиш тук
                    Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит

Коментар

• Първоначално изпратено от markov Разгледай мнение
                      Я един друг факт:
                      А бе какво общо има между Козлодуй и Белене те питахме 50 пъти? На тоя от руското посолство сигурно с длето някой е издълбал несъществуващи връзки в мозъка му.

Коментар

• Първоначално изпратено от satz Разгледай мнение

И още един факт:
                        преди десетина години, горивото на Козлодуй е било ~110млн.лв в момента е над 240млн.лв
                        заплатите в АЕЦКозлодуй са най-ниските в Европа.....(тук вече, част от работещите там направо не ги разбирам с позициите им)
                        Я един друг факт:

Печалбата на АЕЦ „Козлодуй“ за първото тримесечие на 2019 г. е достигнала 127,4 млн. лв. За същия период на миналата година чистата печалбата е била 87 млн. лв. Това сочат финансовите резултати на компанията. Първа атомна е и едно от най-печелившите предприятия за цялата изминалата 2018 г. в групата на БЕХ. Печалбата за изминалата година на АЕЦ е 163,5 млн. лв., а основната част от добрия финансов резултат идва от работата на централата на свободния пазар. Именно на него вече атомната централа продава почти 80% от произведената електроенергия. Отличната работа на двата ядрени блока, заедно с надграждането на генерацията им на 104% също са допринесли за отличните резултати на АЕЦ-а.

Ето и повече данни от доклада на централата: “АЕЦ Козлодуй” ЕАД приключи първо тримесечие на 2019 г. с подобрени производствени и икономически показатели спрямо съпоставимия период на 2018 г. Най-голям принос за това имат значително по-благоприятното развитие на пазара на електроенергия, което доведе до повишаване на средните пазарни цени, липсата на регистрирани отклонения в планирания режим на работа на ЯЕБ и съответно недопроизводство на електроенергия, както и допълнително произведената електроенергия от блок 6 от работата му на 104 %.

Осъществяването на безопасната експлоатация на ядрените енергийни блокове, изпълнението на инвестиционните проекти за продължаване на срока на експлоатация на ЯЕБ и за повишаване мощността им, беше финансово осигурено със собствени средства.

През първото тримесечие на 2019 г. “АЕЦ Козлодуй” ЕАД произведе електроенергия (бруто) в размер на 4 552 324МWh. Производството е с 8 814 МWh (0,2%) повече в сравнение със същия период на 2018 г.
                        Last edited by markov; 27.06.2019, 23:43.
                        Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит

Коментар

• Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение

Почти през цялото време, сам се злепоставяш, наистина. И аз се чудя, защо ти е? Не е лошо термофотоволтаици и при 0 °С да има. И сигурно, нещо някак би давало ват или два с клизма. ОК. В темата, обаче, говорим за енергетика на държави...
                          Аз не разбирам как се правят термофотоволтаици и не виждам смисъл да ги разучавам за себе си в детайли, вероятно няма да ги видим и на пазара близките няколко години, но понеже Тъпо парче и оня хаплогрупестият ми казаха, че съм много тъп да приказвам подобни идиотизми се оказа, че имали точно такъв проект в MIT. А да приказваш, че в MIT са идиоти е твърде неловко. Това е най-добрия инженерен университет в света. Както и, че ще се занимават с "ват или два с клизма". И какво излиза? Че някакви дето и понятие си нямат от въпроса, седнали да ми се подиграват, че нищо не разбирам от въпроса. И защо го правят? Има 2-3 причини, ама хайде да избегна бана тук.

Коментар

• Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
                            Pyramid голям проект в който се харчат два пъти повече пари от тези които в държавата се завъртат за година не става да се финансира с пари от заеми. Риска заемите да поскъпнат или да бъдат отказани от кредиторите е много голям. Такива неща се правят със спестени пари, които стаят и чакат да бъдат вложени, така си мисля. За самолетите мисля че са голямо бреме макар да са по евтини от централата, също сумата е голяма за възможностите на страната.
                            То вярно, ама доде ги спестиш, с тези темпове...

Коментар

Трябва да те запозная с един, ама истински инженер по електроника. Обясняваше ми, че електромобилите са измислени в България, ама вече не помня точните му аргументи. Странно ми се вижда в България да се е занимавал някой с термофотоволтаици пред 20 години, когато хората тук и за фотоволтаици не бяха чували много и още дори много инженери си мислят, че могат да произвеждат ток само за калкулаторчета, но нямам намерение да изследвам този въпрос. Ако е истина обаче, сигурен съм че ти си бил между тях. Докато си правил вятърен генератор вероятно. Сигурно се опозорих обаче напълно.
                              Почти през цялото време, сам се злепоставяш, наистина. И аз се чудя, защо ти е? Не е лошо термофотоволтаици и при 0 °С да има. И сигурно, нещо някак би давало ват или два с клизма. ОК. В темата, обаче, говорим за енергетика на държави...

Коментар

• Pyramid голям проект в който се харчат два пъти повече пари от тези които в държавата се завъртат за година не става да се финансира с пари от заеми. Риска заемите да поскъпнат или да бъдат отказани от кредиторите е много голям. Такива неща се правят със спестени пари, които стаят и чакат да бъдат вложени, така си мисля. За самолетите мисля че са голямо бреме макар да са по евтини от централата, също сумата е голяма за възможностите на страната.
                                D.Y.F-091066

Коментар

Working...
                                X