IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Скъп ли е наистина ядрения ток

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от national power Разгледай мнение

    Я напиши за следващата ти разработка Ядрен реактор Горна Оряховица 2М с КПД 100% и как ти кадърния го направи
    Никой дори няма илюзии, че е възможно, Петъре. Не манипулирй простото население.

    Коментар


    • Един такъв момент: Нашите АЕЦ, с кпд 34€, са ПРОЕКТИРАНИ в страна, в която, е нормално големи източници и потребители на енергия, да са на огромни разстояния. ГЕОГРАФИЯ.
      При нас, нещата са различни. И само ... недостатъкът на здрав разум, ни пречи да се възползваме.

      СКЪП Е ЯДРЕНИЯТ ТОК.

      Заради серсеми.

      Коментар


      • Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
        ...Какви ли „мъдрости” съм пропуснал да прочета? Цели трима автори са творили, дерзали, а - нА: 2000 (ДВЕ ХИЛЯДИ !) МЕГАВАТА . ЗАГУБИ.
        ОТ ВСЕКИ работещ ВВЕР 1000.
        За тях, НИЕ сме платили. Ама в мрежата, те НЕ СА влезли...

        Няма да забогатее народ и(или и) държава, щедро пилеещи нещи само, щото някой, някога, жил счел ТОВА за „нормално”. Протести? НЯКОЙ от вас, да протестира срещу подобна „щедрост”/
        Ще разкрия още нещо: Има едни изделия, бълг.патент, с търговска марка „Аквасоник”. Може да се използват при преноса на топлото и още да всият и без това, малките загуби. Видях първото на пловдивския панаир, 2008-ма.
        Бях поразен.
        Пита се, знае ли Петър, като как, е интегрируема една такава „играчка”, в усвояването и използването на около 2000 (общо) мегавата?
        Я напиши за следващата ти разработка Ядрен реактор Горна Оряховица 2М с КПД 100% и как ти кадърния го направи

        Коментар


        • ...Какви ли „мъдрости” съм пропуснал да прочета? Цели трима автори са творили, дерзали, а - нА: 2000 (ДВЕ ХИЛЯДИ !) МЕГАВАТА . ЗАГУБИ.
          ОТ ВСЕКИ работещ ВВЕР 1000.
          За тях, НИЕ сме платили. Ама в мрежата, те НЕ СА влезли...

          Няма да забогатее народ и(или и) държава, щедро пилеещи нещо само, щото някой, някога, бил счел ТОВА за „нормално”. Протести? НЯКОЙ от вас, да протестира срещу подобна „щедрост”/
          Ще разкрия още нещо: Има едни изделия, бълг.патент, с търговска марка „Аквасоник”. Може да се използват при преноса на топлото и още да свият и без това, малките загуби. Видях първото на пловдивския панаир, 2008-ма.
          Бях поразен.
          Пита се, знае ли Петър, като как, е интегрируема една такава „играчка”, в усвояването и използването на около 2000 (общо) мегавата?
          Last edited by Pyramid; 17.07.2020, 09:21.

          Коментар


          • Ето, виждаме, имаме несъгласен...

            Кажете, Петре, с колко-цената на ядрения може да СПАДНЕ?

            Коментар


            • Друг въпрос, ако преминем към по-дълбочинно усвояване ядрената енергия. Аз представих тук индикативен проект -нещо, което никой друг не се осмели да стори - и,от него излезе, че в хоризонт от 30 години, може да се ползва топлина при цени от 8+ до под 6,5 ст/kWh. Вярно е, също така, че, никой друг не изведе каквото и да е аргументирано срещу това. Грубите хули за мнима "неграмотност", не са аргумент, просто, щото падат в един миг.
              Last edited by Pyramid; 16.07.2020, 21:36.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от Мачу Пикчър Разгледай мнение

                Както и в авиацията инструкциите за каране на самолет.
                Матеев разкри инмного опасния момент, да допуснеш до такъв...експеримент, фактически, неподготвени хора. Дори "само" на жертвите да се спрем, ядреният ток, определено, е подценен на пазара. А, значи, ще поскъпва...

                Коментар


                • Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
                  ...Долното идва да покаже, че правилниците за охрана на труда, безопасност и т.н., са написани с кръв. МНОГО кръв.
                  Както и в авиацията инструкциите за каране на самолет.

                  Коментар


                  • ...Долното идва да покаже, че правилниците за охрана на труда, безопасност и т.н., са написани с кръв. МНОГО кръв.

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение

                      Ще ти разкажа накратко в синтезиран вид какво съм научи след четенето на много източници:

                      По план на реактора е трабвало да му се направят някакви тестове, за да получи някакъв сертификат, че е безопасен. Такива тестове са се правили много пъти на всички други реатори в Русия, и винаги са били успешни. Тестовете изисквали да се намали мощноста, да се изключат част от защитите на реактора, и след това отново да се вдигне. За тези тестове е имало подробна писмена инструкция и точен план-график. Знаело се е и коя смяна ще прави тестовете, и нейните оператори са били допълнително обучавани и инструктирани за всички аспекти.

                      Тестовете обаче не са били направени на насрочената дата от тази смяна, защото енергийната система е била натоварена, и от Киев са се разпоредили реактора да не му се намалява мощноста. Така тестовете са били отложени за нощната смяна, която не е била компетентна и не е била обучавана за тези тестове. Просто дошлия на работа персонал е бил изненадан без предупреждение. Връчили са на всеки един човек някакви папки с инструкции, но едва ли са имали времето подробно да изчетат целите папки от по 50-60 листа хартия.

                      Следва началото на експериментите, но нещо се обърква. Тука трябва да се разгледа хронологията минута по минута, която обаче не е много ясно дали наистина е била такава или не. Важното е, че се появява се ксеноново (йодно) отравяне на реактора, което се почиства само посредством много бавно вдигане на мощноста в продължение на 1-2 денонощия. Оператора е запонал да вади прътите, но вместо повишаване на мощноста тя е продължила да намалява.

                      И тука е ключовото решение на шефа на смяната Дятлов. Той заповядва прътите да продължават да се вадят далече над нормалното им работно положение. Това е довело до развиването на някакъв лавинообразен процес, който се е развивал с голяма скорост и който е вдигнал мощноста на реактора далече над това, което могат да отчетат уредите. Тогава вече оперативния персонал се е уплашил и е задействал защитата, която е трябвало с огромна скорост да спусни всички пръти вътре в реактора.

                      Да, ама точно тука е била най-голямата им грешка, защото именно спускащите се пръти допълнително са увеличили мощноста на реактора 100 или 1000 пъти. Събитията са се развивали за милисекунди. На върха на тези пръти е имало графитови накрайници, които вместо да забавят са ускорили реакцията и са довели до взрива на реактора.

                      Защо реактора се е държал по този начин не мога да обясня, защото не съм специалист, но всичко е свързано с това ксеноново отравяне, което е първопричината за това странно поведение на реактора. Разбира се виновна е и конструкцията на реактора, която е позволила това да се случи, както и липсата на аварийни сигнали, които навреме да предупредят оперативния персонал.

                      Ако не беше гръмнал реактора в Чернобил, щеше да гръмне някъде другаде. Просто тези реактори са имали конструктивни недостатъци, и е било въпрос на време някой от тях да гръмне.

                      Между другото и американците са имали реактор с конструктивни недостатъци, който е гръмнал на една арктична станция. При него е имало 5 пръта, но се е оказало, че крайните 4 въобще не влияят на реакцията вътре в ядрото. Достатъчно е било да се извади само централния прът, и един работник го е направил без да иска. Пръта е трябвало да се повдигне само с няколко сантиметра, но нещо е заяждал, работника се понапънал, и пръта се изважда целия. В следващата милисекунда реактора се взривява и убива 3-ма човека.

                      Така гръмва и реактора на една съветска атомна подводница. Пак конструктивна грешка - при вдигане на капака за подмяна на горивото поради разклащане и наклон на въжетата на крана капака със себе си изважда и прътите. И пак взрив с 10-15 убити човека.
                      Това звездите ли ти го нашепват

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от Мачу Пикчър Разгледай мнение

                        Допълнително изводите на съветските комисии са били изкривени от факта от коя организация, имаща общо с конструирането или работата със или обучението на персонала на реактора, идват.

                        Но след 1989 има пак руски изводи в които вече няма тази зависимост, па и техните изводи са доста предположителни.
                        Говоря по материалите на руската уикипедия.
                        Не съм чел още английската по този въпрос.

                        Не казвам, че знам нещо по въпроса а споделям трудностите ми в ориентирането в тази гора.
                        Ще ти разкажа накратко в синтезиран вид какво съм научи след четенето на много източници:

                        По план на реактора е трабвало да му се направят някакви тестове, за да получи някакъв сертификат, че е безопасен. Такива тестове са се правили много пъти на всички други реатори в Русия, и винаги са били успешни. Тестовете изисквали да се намали мощноста, да се изключат част от защитите на реактора, и след това отново да се вдигне. За тези тестове е имало подробна писмена инструкция и точен план-график. Знаело се е и коя смяна ще прави тестовете, и нейните оператори са били допълнително обучавани и инструктирани за всички аспекти.

                        Тестовете обаче не са били направени на насрочената дата от тази смяна, защото енергийната система е била натоварена, и от Киев са се разпоредили реактора да не му се намалява мощноста. Така тестовете са били отложени за нощната смяна, която не е била компетентна и не е била обучавана за тези тестове. Просто дошлия на работа персонал е бил изненадан без предупреждение. Връчили са на всеки един човек някакви папки с инструкции, но едва ли са имали времето подробно да изчетат целите папки от по 50-60 листа хартия.

                        Следва началото на експериментите, но нещо се обърква. Тука трябва да се разгледа хронологията минута по минута, която обаче не е много ясно дали наистина е била такава или не. Важното е, че се появява се ксеноново (йодно) отравяне на реактора, което се почиства само посредством много бавно вдигане на мощноста в продължение на 1-2 денонощия. Оператора е запонал да вади прътите, но вместо повишаване на мощноста тя е продължила да намалява.

                        И тука е ключовото решение на шефа на смяната Дятлов. Той заповядва прътите да продължават да се вадят далече над нормалното им работно положение. Това е довело до развиването на някакъв лавинообразен процес, който се е развивал с голяма скорост и който е вдигнал мощноста на реактора далече над това, което могат да отчетат уредите. Тогава вече оперативния персонал се е уплашил и е задействал защитата, която е трябвало с огромна скорост да спусни всички пръти вътре в реактора.

                        Да, ама точно тука е била най-голямата им грешка, защото именно спускащите се пръти допълнително са увеличили мощноста на реактора 100 или 1000 пъти. Събитията са се развивали за милисекунди. На върха на тези пръти е имало графитови накрайници, които вместо да забавят са ускорили реакцията и са довели до взрива на реактора.

                        Защо реактора се е държал по този начин не мога да обясня, защото не съм специалист, но всичко е свързано с това ксеноново отравяне, което е първопричината за това странно поведение на реактора. Разбира се виновна е и конструкцията на реактора, която е позволила това да се случи, както и липсата на аварийни сигнали, които навреме да предупредят оперативния персонал.

                        Ако не беше гръмнал реактора в Чернобил, щеше да гръмне някъде другаде. Просто тези реактори са имали конструктивни недостатъци, и е било въпрос на време някой от тях да гръмне.

                        Между другото и американците са имали реактор с конструктивни недостатъци, който е гръмнал на една арктична станция. При него е имало 5 пръта, но се е оказало, че крайните 4 въобще не влияят на реакцията вътре в ядрото. Достатъчно е било да се извади само централния прът, и един работник го е направил без да иска. Пръта е трябвало да се повдигне само с няколко сантиметра, но нещо е заяждал, работника се понапънал, и пръта се изважда целия. В следващата милисекунда реактора се взривява и убива 3-ма човека.

                        Така гръмва и реактора на една съветска атомна подводница. Пак конструктивна грешка - при вдигане на капака за подмяна на горивото поради разклащане и наклон на въжетата на крана капака със себе си изважда и прътите. И пак взрив с 10-15 убити човека.
                        Last edited by Mateev; 16.07.2020, 12:46.

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение
                          Та искам да кажа, че донякъде това обяснява различните мнения на западните пък и руските експерти. Всеки един развива някаква теория, базираща се на силно ограничена, изкривена и може би невярна информация, като липсващите звена всеки си ги е допълвал (измислял) сам по начин, който той си го мисли че е най-вероятен и правилен.
                          Допълнително изводите на съветските комисии са били изкривени от факта от коя организация, имаща общо с конструирането или работата със или обучението на персонала на реактора, идват.

                          Но след 1989 има пак руски изводи в които вече няма тази зависимост, па и техните изводи са доста предположителни.
                          Говоря по материалите на руската уикипедия.
                          Не съм чел още английската по този въпрос.

                          Не казвам, че знам нещо по въпроса а споделям трудностите ми в ориентирането в тази гора.

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от Мачу Пикчър Разгледай мнение
                            Като чета уикипедиите гледам че въпроса с причината/ите за аварията не е така еднозначна, както показва Матеев.

                            Там има изводи на руски и международни организации (МАГАТЕ) от различни години и човек бая може да се залута в тях.

                            Единственото лесно и определено за разбиране за мен е, че по конструктивен недостатък на реактора в началото на вкарване на гасящите пръти се получава обратен ефект, намаляване на гасенето то ест засилване на реакторната мощност. Защото в каналите на гасящите прътове има вода, която при движението им се измества от графитови пръчки за да не поглъща толкова много неутрони водата то ест да намалява ефективноста на реактора.

                            Но това е отбелязано като само една от няколко предполагаеми причини.
                            Непосредствено след аварията истинските причини за нея са се криели от международната общност. След това пък уж са били разкрити, но не точно така, както е било в действителност. Междувременно част от очевидците и най-важните свидетели измират от лъчева болест. А главният учен Валери Легасов, който разследва аварията, и който е притежавал най-подробната и най-вярната информация, се самоубива (или е бил убит) две години след аварията.

                            Тоест КГБ е положило сериозни усилия да прикрие истинските причини за аварията, но един или друг аспект е достигал до западното общество. Информацията обаче е била от втора или трета ръка, което означава, че може да е била изкривена или дори манипулирана.

                            Та искам да кажа, че донякъде това обяснява различните мнения на западните пък и руските експерти. Всеки един развива някаква теория, базираща се на силно ограничена, изкривена и може би невярна информация, като липсващите звена всеки си ги е допълвал (измислял) сам по начин, който той си го мисли че е най-вероятен и правилен.

                            Между другото аз имах невероятния шанс сам да разговарям с един от пожарникарите, гасил пожара в Чернобил. Не че ми каза нещо повече, но представете си какво вълнение изпитва човек, когато има шанса дни на ред да разговаря с очевидец на събитията.

                            Бяхме заедно в един хотел по една програма на Норбеков преди около 5-6 години. Той беше с цялото си семейство - пожарникаря, жена му и сина му. И тримата имаха диабет, и се лекуваха от него, но за лъчева болест въобще не е ставало въпрос. И да е бил облъчен, това не му е подействало сериозно, освен влошено здравословно състояние. А е бил там до реактора с маркуча часове наред.
                            Last edited by Mateev; 16.07.2020, 11:57.

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от Мачу Пикчър Разгледай мнение
                              Като чета уикипедиите гледам че въпроса с причината/ите за аварията не е така еднозначна, както показва Матеев.

                              Там има изводи на руски и международни организации (МАГАТЕ) от различни години и човек бая може да се залута в тях.

                              Единственото лесно и определено за разбиране за мен е, че по конструктивен недостатък на реактора в началото на вкарване на гасящите пръти се получава обратен ефект, намаляване на гасенето то ест засилване на реакторната мощност. Защото в каналите на гасящите прътове има вода, която при движението им се измества от графитови пръчки за да не поглъща толкова много неутрони водата то ест да намалява ефективноста на реактора.

                              Но това е отбелязано като само една от няколко предполагаеми причини.
                              Тръбичката и Матеев са лаладжии без грам знания по темата

                              Коментар


                              • Като чета уикипедиите гледам че въпроса с причината/ите за аварията не е така еднозначна, както показва Матеев.

                                Там има изводи на руски и международни организации (МАГАТЕ) от различни години и човек бая може да се залута в тях.

                                Единственото лесно и определено за разбиране за мен е, че по конструктивен недостатък на реактора в началото на вкарване на гасящите пръти се получава обратен ефект, намаляване на гасенето то ест засилване на реакторната мощност. Защото в каналите на гасящите прътове има вода, която при движението им се измества от графитови пръчки за да не поглъща толкова много неутрони водата то ест да намалява ефективноста на реактора.

                                Но това е отбелязано като само една от няколко предполагаеми причини.

                                Коментар

                                Working...
                                X