IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Скъп ли е наистина ядрения ток

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • foncho, исках ти да го намериш и да дадеш данните, хайде сега го прочети и ги извади тези 7% - https://bnr.bg/radiobulgaria/post/10...lenieto-na-tok , защо ЛЪЖЕШ ?
    D.Y.F-091066

    Коментар


    • The Sahara has only two permanent rivers and a handful of lakes, but it has substantial underground reservoirs, or aquifers.
      https://www.youtube.com/watch?v=t6zZViGy_yQ
      https://www.desertusa.com/du_sahara.html

      Коментар


      • Първоначално изпратено от fon Разгледай мнение

        Още ли не можеж да си намериш колко са инсталираните ФЕЦ в България? Дай на някое хлапе да ти го намери. После намери "минимален електрически товар" - това е основен параметър на ЕСО за всяка година и също лесно се намира, и ще разбереш каква глупост твърдиш, че си чул по телевизията.
        Месец септември 2021 г. не е особено различен от обичайното в Германия – тихо и спокойно време, което предпоставя относително ниско потребление на ток. Цените обаче чупят рекордите през ден.Ето някои данни за първите 20 дни на септември, които ясно показват как се развива царят на немската политика на XXI век – енергийният преход (Energiewende).

        Първо, инсталираната мощност от всякакви типове централи вече надхвърля 221 GW, което е почти двойно повече в сравнение с преди 20 години. Цели 120 GW, или 55% от тях, са слънчеви и вятърни. Ядрените централи са останали само 8 GW, a лигнитните ТЕЦ – 20 GW.

        Поглед върху нетното производство на електроенергия от различните типове централи обаче показва, че през септември слънцето и вятърът заедно са произвели само 24.7% от тока. Почти всяка вечер по залез общият им товар рязко спада под 3 GW, a в отделни вечери – и под 1 GW.

        Ядрените централи са произвели повече ток от 63 GW вятърни и почти колкото 57 GW слънчеви. Работили са почти със 100% натоварване – общо шест централи, които представляват по-малко от 3.7% от инсталираната мощност на страната, са произвели 14.6% от тока.

        По-интересното е, че в това време и лигнитните централи работят изключително интензивно, въпреки че са с най-голям въглероден интензитет и плащат най-много за въглерoдни квоти на единица енергия. Те имат общо 28 блока, представляват 9% от мощ*ността, но дават 23.3% от всич*кия ток през септември. 18 от лиг*нитните блокове работят с над 75% от капацитета си, 13 от тях – с над 90%. Въпреки че Германия разполага с много повече центра*ли на газ, черни въглища и нафта (общо 58 GW), последните про*извеждат общо толкова енергия, колкото лигнитните.

        В горното няма нищо учудващо – цените на въглеродните квоти може да са рекордни, но тези на природния газ (внос основно от Русия и Норвегия) и черните въглища (внос основно от Колумбия, Русия, САЩ и Австралия) са умопомрачителни. Съответно тези централи работят минимално.

        На 1.01.2022 г. Германия тряб*ва да затвори половината от мал*кото останали ядрени централи. При горните ценови условия на*сред немската зима те ще бъдат заместени почти изцяло от лиг*нитни централи. Не случайно те все още не могат да бъдат затво*рени – днес Германия има повече работещи лигнитни ТЕЦ, отколко*то през 2000 г.

        Въглеродните емисии на прехва*лената немска енергетика ще счу*пят тавана, вместо да намаляват. А в това време немците купуват субсидирани термопомпи и електромобили, които очевидно ще за*реждат с все „по-лигнитна“ енер*гия. Ако изобщо има с какво…

        Това е положението след повече от 20 години говорене, обещания и инвестирането на трилиони евро в енергийния преход – в изграждане на ВЕИ, трансмисионни кабели, заряд*ни станции, електромобили. Според публикувано тези дни проучване на водеща консултантска компания в сектора в следващите 25 годи*ни Германия трябва да инвестира нови 6 трилиона евро, или по 240 милиарда на година, в същите тези неща, за да успее с енергийния си преход. Това е почти колкото съот*ветните инвестиции в целия свят през 2020 г. Вероятно обаче и това ще се окаже недостатъчно.

        Най-подходящият израз в случая е: Царят е гол!

        Дали в Германия ще се намери достоен политик, който да каже истината на хората, да бъде избран и да прекрати тази върховна глупост? Съмнявам се. Истината там отдавна е заложник на уто*пията.

        В никакъв случай не трябва да допуснем нещо подобно да се случи и в България.
        Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит

        Коментар


        • Първоначално изпратено от fbr65 Разгледай мнение
          Има един важен параметър, който не се споменава в спора Ви, а това е коефициент на годишна разполагаемост. При ФВ той е около 23-25% при ветрогенераторите около 30-тина %, а при АЕЦ 92-94%..
          Това не е ясно само на фоньо, само според него волтайците и ветрогенераторите дават подобни количества целогодишно и че даже и през ноща

          А реалността се очертава да друга ...... зимните месеци много скъп ток поради недостиг щото ВЕИ-тата почти ги няма.

          Лятотто през деня евтин докат пече слънце, през ноща рязко поскъпване щото пак дефицит ...
          Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит

          Коментар


          • Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
            И Петър изпада иначе в излишни подробности, а същественното което написах е че произведеното количество ток от фотоволтаици зависи от товара който захранват, т.е. и да имаш невъобразимо голямо количество което в дадения момент може да произвежда ток, ако не им подадеш товар който да захранят няма да произведат количеството електричество което биха могли. Какъв е смисъла да инсталираме много след като просто само ще ги пече слънцето лятото ?
            Дани, ПРОДАДЕНОТО зависи. Иначе, за собствени нужди, колкото-толкова.

            Коментар


            • Първоначално изпратено от fon Разгледай мнение

              Още ли не можеж да си намериш колко са инсталираните ФЕЦ в България? Дай на някое хлапе да ти го намери. После намери "минимален електрически товар" - това е основен параметър на ЕСО за всяка година и също лесно се намира, и ще разбереш каква глупост твърдиш, че си чул по телевизията.
              Добре де, за сетен път: РЕШЕНИЯ дали предлагаш? Би трябвало да знаеш че, дори революциите в техкиката, ПРЕДПОЛАГАТ степен на завършеност, на която, да може уверено да се стъпи и стои на приемлива цена. С како наистина разполамр, освен лафовете за отрицателни цени? Как да ти споделим ентусиазма, ако основни моменти не само куцат, ами ги и нямаме?

              Коментар


              • Има един важен параметър, който не се споменава в спора Ви, а това е коефициент на годишна разполагаемост. При ФВ той е около 23-25% при ветрогенераторите около 30-тина %, а при АЕЦ 92-94%..

                Коментар


                • Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
                  Някъде има ли информация колко е пиковата мощност на изградените в България фотоволтаични централи ? Защото той твърди че те са много малко, а добре си спомням като казаха едно лято по телевизията, че за деня тока по обяд е бил изцяло произведен от фотоволтаичните мощности. Нещо повече обясниха че тока от централите - Козлодуй е работил само за износ в него момент. Разбра се това е било пресметнато като количества, но потреблението е било покрито с ток от фотоволтаици напълно. Така че да се твърси че са инсталирани много малко просто не е вярно.
                  Още ли не можеж да си намериш колко са инсталираните ФЕЦ в България? Дай на някое хлапе да ти го намери. После намери "минимален електрически товар" - това е основен параметър на ЕСО за всяка година и също лесно се намира, и ще разбереш каква глупост твърдиш, че си чул по телевизията.

                  Коментар


                  • И Петър изпада иначе в излишни подробности, а същественното което написах е че произведеното количество ток от фотоволтаици зависи от товара който захранват, т.е. и да имаш невъобразимо голямо количество което в дадения момент може да произвежда ток, ако не им подадеш товар който да захранят няма да произведат количеството електричество което биха могли. Какъв е смисъла да инсталираме много след като просто само ще ги пече слънцето лятото ?
                    D.Y.F-091066

                    Коментар


                    • Някъде има ли информация колко е пиковата мощност на изградените в България фотоволтаични централи ? Защото той твърди че те са много малко, а добре си спомням като казаха едно лято по телевизията, че за деня тока по обяд е бил изцяло произведен от фотоволтаичните мощности. Нещо повече обясниха че тока от централите - Козлодуй е работил само за износ в него момент. Разбра се това е било пресметнато като количества, но потреблението е било покрито с ток от фотоволтаици напълно. Така че да се твърси че са инсталирани много малко просто не е вярно.
                      Last edited by supertrader; 25.01.2022, 22:50.
                      D.Y.F-091066

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от v_tin Разгледай мнение
                        Е и аз видях един, ама хората които питах казаха че това е галфоню с отрицателните це3ни. Всички се смееха за тези цени, но на галфоню не му пукаше
                        Аз него, за разлика от някои, бих искал да го чуя, КАКВИ ТОЧНО технически мерки предлага, за да стане устойчива тази система, според него тъй, щото, да не се разпада и съсипе при инциденти като миналогодишния, дето Петърът го приведе но, уви: Твърди, че бил бил инженер и той, бил "внедрявал" и т.н., а по същество - не се отделя от заклинанията. Да, ама заклинания система не карат и не стабилизират, нали? Нито "административни включвания" на физически и електромашинни системи към повар, кога я има, ви ням са ни вятър, ни слънце. Идва ми. повече. И тук, нашият взе, като онзи другия, Импотехът, да си измисля "носачи на цимент" на гарата и кой го знае още, какво. Болни хора.
                        Last edited by Pyramid; 25.01.2022, 22:14.

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от Имхотеп Разгледай мнение

                          Живи и здрави да сте, и да хващате пътя за натам.

                          Добрите момчета отиват в рая, а лошите-където си поискат.

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от terziеv Разгледай мнение

                            Ако знеш колко върли русофили произведохте с тази некадърна пропаганда. Понякога си мисля, че сте наети от руското разузнаване, за да дискредитирате американското посолство. Ама след това гледам вашия президент, гледам вашето Псаки, та ми става ясно, че толкова си можете.
                            Живи и здрави да сте, и да хващате пътя за натам.

                            Не спори с идиот (мурзилка)! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от fon Разгледай мнение

                              Е как кой? Видели са те да носиш цимент на гарата в Горна. И да седиш там до някакъв шалтер да чакаш отрицателни цени на тока. Пък то отрицателните цени на тока не са там.
                              Мензше пить надо.

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от fon Разгледай мнение

                                ВЕИ-та се "оказаха" непредвидими смо в България, с помошта на руската пропаганда.
                                Ако знеш колко върли русофили произведохте с тази некадърна пропаганда. Понякога си мисля, че сте наети от руското разузнаване, за да дискредитирате американското посолство. Ама след това гледам вашия президент, гледам вашето Псаки, та ми става ясно, че толкова си можете.

                                Коментар

                                Working...
                                X