IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Скъп ли е наистина ядрения ток

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от markov Разгледай мнение
    Фоньо, как вървят отрицателните цени за ел.енергията.
    АЕЦовете фалираха ли вече ?
    ЕК да не са ги признали за зелена енергия вече ?

    Дълбоко си се покрил , дано да е от срам за глупостите които изписа ...
    Надявай се ти. Човекът доказа неведнъж, такова нещо, при него, няма. Виж, отрицателни цени - дал Господ.

    Коментар


    • Фоньо, как вървят отрицателните цени за ел.енергията.
      АЕЦовете фалираха ли вече ?
      ЕК да не са ги признали за зелена енергия вече ?

      Дълбоко си се покрил , дано да е от срам за глупостите които изписа ...
      Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит

      Коментар


      • Никоя от официално обявените икономически политики на кабинета не може да бъде изпълнена. Той води сложни преговори с Лондонския клуб на банкерите, на които България дължи над 9 милиарда долара.https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F...80%D0%BE%D0%B2

        Коментар


        • Името на града има турски произход: „Бу-хава“ и означава хубав, чист въздух.
          https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94...80%D0%B8%D1%8F

          Коментар


          • Как стартира процеса по преразпределение на световния уранов пазар

            03.02.2022, 08:25 Владимир Прохватилов 6542коментараСвят
            /Поглед.инфо/ Казахстан е най-големият доставчик на радиоактивни метали в света. Неговата компания “Казатомпром” е водещият производител на уран в света. В републиката се разработват 5 от 10-те най-големи уранови находища в света. Според Световната ядрена асоциация на Казахстан се падат повече от 41% от световното производство на уран (в този обем руските активи представляват около 40%). От 13 мини, добиващи уран в Казахстан, 11 принадлежат на чужденци. В преработката на уран в минно-химическия комбинат в Степногорск участват британските компании собственици “Ганберг” (60%) и “Гесиор” (40%).

            Уран от Казахстан отново се продава на световния пазар чрез англосаксонците, по-точно британската компания “Йелоу Кейк”, собственост на британския инвестиционен фонд “Бакхус Капитал”. Компанията, специализирана в изкупуването и продажбата на тази стратегически важна суровина, продава на световния пазар закупен от “Казатомпром” уран от 2018 г. В същото време “Йелоу Кейк” го доставя на друга англосаксонска (канадска) компания, “Юрейниъм Роялти Корп”, която след това го разпространява на пазара.

            До есента на 2020 г., след появата на първия в света борсово търгуван фонд, инвестиращ във физически уран, спот цените на тази стратегическа суровина започнаха да се покачват до небето. Цената на един фунт уран се е увеличила повече от два пъти. В същото време, в края на лятото, “Спрот Юрейниъм”, който се конкурира с “Йелоу Кейк”, започна агресивно да изкупува активите на световните уранови компании. Това предизвика изкуствен спад на цените на урана на пазара. До октомври-ноември, след като стана известно за възможната покупка на “Йелоу Кейк”, световните цени на урана започнаха да падат. В резултат на това през ноември-декември акциите на фирматасъщо паднаха.

            В същото време правителството на Казахстан реши да търгува с добития в републиката уран самостоятелно, без посредничеството на британците. На 22 ноември “Казатомпром”, използвайки условията на 10-годишно споразумение, купи на намалена цена 25% от запасите от уран, продадени в “Йелоу Кейк” през 2018 г. (2 милиона фунта). Още на следващия ден “Йелоу Кейк” и “Генчи Глобал” (ОАЕ) подписаха споразумение от фонда за физически уран “АНУ Енерджи”, който започна да функционира на същия ден, 23 ноември.

            В резултат на това до началото на тази година “Казатомпром” се превърна в ключов доставчик на уран в света, както де юре, така и де факто. Въпреки това, само няколко дни след като Казахстан се опита да влезе на пазара на уран, заобикаляйки британските компании и фондове, на 2 януари в републиката започнаха масови протести и бунтове. В същото време акциите на “Йелоу Кейк” започнаха да се покачват; заедно с вълненията в Казахстан британската компания започна бързо да подобрява разклатеното си финансово положение. По време на пика на сътресенията на 4-6 януари общият борсов оборот на компанията достигна 3,7 милиарда.

            Едновременно с дестабилизирането на Казахстан стартира процесът на преразпределение на пазара на уран. Докато печалбите на англосаксонците скочиха, на държавната компания “Казатомпром” паднаха с почти 10%.

            На 4-6 януари цените на акциите и австралийските компании за добив на уран започнаха да се покачват. Всичко това позволи на експертите да декларират възможността за криза на пазара на уран, сравнима по мащаб със световната петролна криза, която би настъпила, ако събития, подобни на случилото се в Казахстан, се случат в Саудитска Арабия. (Показателно е, че на фона на новините за стабилизиране на ситуацията в Казахстан акциите на “Йелоу Кейк” отново започнаха да падат).

            В геоикономически смисъл дестабилизирането на Казахстан беше опит от страна на „англосаксонския” Южен Казахстан (британци + канадци+ американци), където се намират повече от половината от мините и комбинатите за преработка за уран, да завземат пазара и властта от все още условно настроения проруски и прокитайски Северен Казахстан. Една от главните награди са находищата на уран в Туркестанска и Кизилордска области (една четвърт от световното производство), борбата за които ще се разгърне през идващата пролет.

            Прави впечатление, че турските експерти (например Умур Челикденмез) пряко свързват протестите в Казахстан с нарастващото влияние на Великобритания, която инвестира над 25 милиарда долара в суровинния сектор на Казахстан и се превърна в убежище за редица казахстански опозиционери. Сред тях беше и внукът на Назарбаев Айсултан, който заемаше високи постове в казахстанските специални служби и беше награден с британския медал „За храброст“ за участие в операции, еквивалентни на бойни. Айсултан почина внезапно в Лондон, след като поиска политическо убежище във Великобритания, след като успя да напише преди смъртта си за джихадистки лагери в планините на Казахстан.

            Архитектите на проекта “Глобална Великобритания” се нуждаят от постоянна нестабилност в Казахстан с преразпределението на властта и преразглеждането на законодателството, задължаващо чуждестранните компании при добив на уран да създадат дъщерно дружество в партньорство с държавния “Казатомпром”. Това е много изгодно за британците. През март-април 2022 г. запасите от уран, изкупени от “Казатомпром” на намалена цена, трябва да им бъдат върнати.

            Основните икономически бонуси за “Глобална Великобритания” при дестабилизирането на Казахстан са уранът, петролът и контролът върху китайския транзит. Един от изворите на “Казах-Майдан” бяха междуклановите разпри на кръстовището на конфронтацията между Лондон и Пекин в петролния и газовия сектор на Казахстан. Близките на Назарбаев се опитаха да пуснат китайски капитал там - едновременно с подобно "дебритизиране" на търговията с уран да балансират интересите на англосаксонските ТНК, които от пролетта на миналата година притежаваха 74,5% от казахстанския добив на петрол.

            В този смисъл Мухтар Аблязов, който разтърсва ситуацията в Казахстан, се свързва с британския банков сектор и различни „казахстанско-украински“ екстремисти (например ръководителят на организацията “Тил Майдан” Куат Ахметов, националистът Мухтар Тайжан, Йелдос Насипбеков, Заманбек Тлеулиев и други) атакуват от Киев интересите на китайския Си-Ен-Пи-Си и руския “Росатом”, като помагат за укрепване на позициите на англосаксонските корпорации.

            Не по-малко важен е интересът към урана във военно-политическата сфера До 2030 г. Китай планира да увеличи броя на своите ядрени реактори от сегашните 53 на 110. Казахстан със своите уранови суровини е стратегически партньор на Китай в това отношение.

            Разклащането на ситуацията в републиките в полза на едни или други местни елити, тяхното разцепление и подкрепата на джихадистите позволяват на англосаксонците да нанесат удар по стратегическите интереси на Русия и Китай, прекроявайки световния пазар на уран в своя полза.

            Коментар


            • https://www.banker.bg/upravlenie-i-b...ata-na-lukanov
              https://www.bulgartransgaz.bg/pages/...-data-185.html
              https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1...87%D0%B5%D0%B2
              Last edited by mikimaus; 31.01.2022, 15:15.

              Коментар


              • Правителството пусна в "Булгаргаз" Троянски кон на "Газпром"

                Автор: Стефан Джендов
                ВСИЧКИ СТАТИИ НА АВТОРА
                31.01.2022 11:20 652 преглеждания 12 коментар/аСамо двама в избрания, но още невписан в Търговския регистър нов борд на директорите на “Булгаргаз”, са с опит в газа. Това са Людмил Йоцов и Анжела Славова. Останалите са заемали управленски позиции в компании, които са далеч от газовата сфера. Йоцов е избран за шеф на газовата компания, а председател на съвета на директорите ще бъде Иван Топчийски. Людмил Йоцов е бил финансов директор на “Булгаргаз” до 2015 г. Връща се като изпълнителен директор от “МЕТ енерджи” - швейцарската компания, която игра за капацитет в “Балкански поток” и е на българския пазар на газ и ток. Негови колеги казват, че е минал през няколко фирми, докато започне в “МЕТ енерджи”, за която е писано, че е в добри отношения с “Газпром”. Спускането на директор от МЕТ в креслото на изпълнителния директор на „Булгаргаз“ позволява „Булгаргаз“ бързо да бъде изместен от българския пазар и да влезе посредник, свързан с „Газпром“.



                От изявления на министъра на енергетиката Александър Николов и на определения за нов председател на съвета на директорите на „Булгаргаз“ Иван Топчийски става ясно, че се подготвя промяна в модела на ценообразуване, която ще позволи на посредници да отхапят лъвския пай от сегашния милиарден пазар на „Булгаргаз“.



                На „Булгаргаз“ ще му бъде вменено да продава по-евтиния газ само на топлофикационни и газоразпределителни дружества, а индустрията ще бъде принудена да купува на европейските цени от руския доставчик. Апетити има и дружеството на Валентин Златев - „Енергико“ - филиал на руската „Литаско“, с което отново ще бъде възкресена забравената от българския пазар схема за внос на руски газ през посредници.



                И вместо ползите от добрите условия по договорите на „Булгаргаз“ да достигат индустрията и всеки потребител на природен газ стотици милиони левове отново ще се стичат към посредници, а оттам под една или друга форма финансовите потоци ще отиват към Русия за сметка на България. България ще бъде уязвена и политически. Индустрията ще бъде поставена изцяло в зависимост от волята на посредниците. След като овладеят „Булгаргаз“, пътят на газовата олигархия в България е отворен.



                И всичко това се случва пред очите на Херо Мустафа зад плътната димна завеса, спусната от красивите приказки на харвардските любимци.



                Намеренията на четворната коалиция да обезсили „Булгаргаз“ като фактор на националния газов пазар не са тайна, но са добре замаскирани в многословието на публикуваното коалиционно споразумение. В Приложение № 3 „Енергетика“, в „Дългосрочни мерки“, т. 20 гласи: „Проучване на възможностите и ефектите от премахване на лиценза на „Булгаргаз“ като обществен доставчик в дългосрочния контекст за преструктуриране на енергетиката – постигнато съгласие.“



                Въпросът е само в чий частен интерес ще се извърши това преструктуриране.

                Коментар


                • Съвсем очаквано и Азерите се гласят да ни покажат конфигурация от три пръста с преобладаващ среден:

                  Имало е две посещения на представители на правителството в Баку, от които няма резултат за увеличаване на количествата, които България получава по договора с доставчика на газ от "Шах Дениз ІІ" в Каспийско море. Това стана ясно от коментар на отстранения директор на "Булгаргаз" Николай Павлов пред БНТ.

                  Той поясни, че в компанията е получено писмо, с което доставчикът е заявил, че ако има излишни количества газ, може да ги достави на България, но по пазарни, а не договорени цени. "Това са фактите и когато имаш договор, той трябва да бъде изпълняван", допълни още Павлов.

                  https://www.investor.bg/energetika/4...aidjan-344795/
                  Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит

                  Коментар


                  • Вероятно затова мислят за бъдеще на водород, технология за производство на много водород от ток има откъде да вземат.от тук, само имат нужда от много ток от всякакъв вид централи и инфраструктура за съхранение и дистрибуция на водород. Такива проекти за водород са правени, обаче са скъпи и са били само опитни в Япония. Т.е. не става въпрос за пари, а за много пари и е много скъпо в началото.
                    D.Y.F-091066

                    Коментар


                    • Втечнения газ е по-скъп и е решение за моменти като настоящия с високи цени и недостиг. Дългосрочно Европа трябва да мисли за бъдеще с много по-малко природен газ, който да се ползва основно за производства в химическата индустрия. Само дето никой няма да ни чака да станем енерго-самодостатъчни и последната права ще е с препятствия поставени от големите сили производители на изкопаеми горива.
                      това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

                      Коментар


                      • Grigor Lilov

                        23 ч. ·
                        КОНВОИТЕ С ВТЕЧНЕН ГАЗ ЗА ЕВРОПА
                        Корабите в европейски води, превозващи втечнен природен газ, рязко се увеличиха, показват сателитни данни, тъй като страните започват да внасят втечнен природен газ в случай че се разгори война на Русия срещу Украйна, показват анализи на световните борси.
                        Анализирайки сателитните данни, например Nikkei установи, че този месец средно дневно по 40 кораба с втечнен природен газ са пребивавали в Северно море, Балтийско и Средиземно море и водите по западния бряг на Франция. Броят им е нараснал с близо 70% спрямо миналия януари, когато 24 такива кораба са преминавали през тези води.
                        В момента тези кораби са 50.
                        През ноември 2020 г. над 110 кораба превозваха LNG в азиатски води. Проследяването на активността на едни и същи кораби във времето чрез специализираните сайтове показва, че в средата на този месец повече от 20 от тези кораба плуват по маршрутите между Северна Америка и Близкия изток към Евопа.
                        Проблем е, че капацитетът на пристанищните съоръжения за втечнен природен газ почти е достигнал своя предел.
                        –––––––––––––––––––––––––––––––––––
                        ПОСЛЕПИС
                        Пояснявам за коментиращите.
                        САЩ нямаха газ за Европа. В Азия по принцип цената на газа е по-висока и се предпочита там да се търгува. Без руснаците, защото имат малък капацитет да втечняват.
                        В Европа цените се вдигнаха:
                        1. покрай тези в Далечния Изток, които също нараснаха неимоверно заради оживлението на икономиката.
                        2. търсенето не може веднага да бъде задоволено, понеже част от сондажите бяха спрени покрай пандемията и трябва немалко техническо време да заработят отново;
                        2. в Европа допълнително се вдигнаха заради редица нормативни тъпотии на Брюксел;
                        3. допълнително кризата се задълбочи с отказа на Русия да участва с каквито и да е количества на свободните пазари;
                        4. и съвсем експлодира, когато се разбра, че Газпром е саботирал пълненето на своите хранилища – негова собственост в европейски държави. Най-голямото европейско е руско и е в Германия и в началото на зимата беше пълно под 10%;
                        5. разминаха се прогнозите за много мека зима с действителността;
                        6. САЩ нямат количества да задоволят търсенето в Европа, затова приказките, че искат монопол, са глупости;
                        7. заради недостига на газ Белият дом разблокира американските държавни резерви. Това от една страна посмъкна световните цени, а от друга позволи извънредни доставки. Това фактически е помощта.
                        8. Останалото е търговия

                        Коментар


                        • bertram, едва ли имат, доколкото знам такива неща се дават отнякъде..американците имаха шанс но глътнаха вода, енергийните източници все пак са пръснати по света доста по равномерно отколкото биха могли да се концентрират производственните мощности за нещо такова. Всъщност има какво да се гори и е достъпно за всички еднакво, не се е стигнало до него но това ще бъде живот като в ада от екологична гледна точка. Вече като се премине и през него нещата ще станат други, но от там минава пътя. Има ядрено гориво за нов тип реактори достатъчно за поне няколко хиляди години, не са малко. В момента е напълно достатъчно като за по близкото бъдеще от няколко хиляди години.
                          D.Y.F-091066

                          Коментар


                          • Вероятно с пиролиза Киро Харварда може да произвежда графен.
                            https://ui.adsabs.harvard.edu/abs/20...2034A/abstract
                            https://www.sciencedirect.com/scienc...69702111701432
                            https://www.youtube.com/watch?v=j_npCJqBp4k

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение

                              То добре, ама самият добив на водорода...сещаш се, поглъща много.
                              Вероятно е икономически изгодно ,но не е за масова употреба все още.
                              https://www.nrel.gov/news/press/2020...fficiency.html
                              https://arena.gov.au/projects/direct...-electrolysis/

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
                                Освен да се появи някой Стенли Майер наново и да не е необходима толкова много енергия за да се добива водород. Иначе наистина ако се добива лесно проблема с енергията за човечеството просто отпада. По принцип ако има такъв водород не е проблем да се превръща в ток с горивни клетки, вече с един килограм тежаща клетка се постигат 5.4 киловата мощност. Например за електричество за една къща ще е като енергийно пиршество тока да се произвежда с една 5 килограма тежаща горивна клетка - 27 киловатчаса, съответно отопление и всичко от което има нужда без значение дали е ден или нощ, без значение от географското положение и скоростта на вятъра.
                                надявам се да имат нещо в ръкава, и да не ни тормозят с изпаемите горива прекалено дълго... ама тия докато може да носи магарето
                                големите компании от години държат този раздел на науката не под око , а под 1000 очи и не се свенят да купуват компании, които работят по темата водород, батерии и тн.

                                когато германците обявиха, че си спират АЕЦ след Фукушима си казах "тия маймунки сигурно имат някое асо в джоба, но се правят на умрели лисици"
                                чакам чакам, но нещо асото го няма, а се вързаха яко с Газпром и сега берем ядове.
                                това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

                                Коментар

                                Working...
                                X