Първоначално изпратено от mikomikov
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Скъп ли е наистина ядрения ток
Collapse
X
-
Last edited by Pyramid; 29.01.2024, 08:49.
-
Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
........
. Развиваш нещата които може да си позволиш в крайна сметка.[/B]
Концентрирай се върху последното ми изречение: "прибираш се в къщи и... О, ЧУДО: има ток!"
При "ЗЕЛЕНАТА" енергия- това е сериозен проблем (който ни "спестяват" и ние се правим, че не знаем...). Мислех, че - като техник - си даваш сметка за "непостоянните", за които пишеш. Тук НЕ става въпрос за това, което "може да си позволи някой - Франция, защото и Германия трябва да го може...)
Та, за да допълним: Франция, с тия свои ядрени реактори би компенсирала ония, които "затварят" ЯЕЦ, заради "зелениИте" (в енергийния пръстен на ЕС).
Коментар
-
mikomikov, и с ядрените реактори има проблем и той е че струва 1-2 милиарда, а те говорят за някакви 80. Тези които си ги правят ги получават по 1 милиард с печалба за фирмата, там са разходите от всякакъв вид и се покриват с такава цена и печалба има. Развиваш нещата които може да си позволиш в крайна сметка.D.Y.F-091066
Коментар
-
Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнениеВетрогенераторите и соларните панели се наричат - непостоянни източници на енергия. .....
............
За да стане ясно написаното - не е трудно да се върнеш около 150-200 години назад и си припомниш опитите в областта на електромагнитната индукция - (през 20-30 години) на: Фарадей, Максуел и Херц.
Херц - освен името на физика - е мерна единица в SI-системата за ЧЕСТОТА на тока.. 50Hz
Оттук - постепенно разбираме плановете на французите да "добавят" едни 10 ядрени реактора (към повече от 40-те си налични, което ги подрежда на второ място в света след САЩ)...
За да се върнем към твоето определение за "непостоянни "ЗЕЛЕНИ" източници" - та, все някой трябва да може да гарантира ПОСТОЯННО честотата от 50 Hz, нали?
Да си дойдем на думата:: "зелените - непостоянни" трябва да се покрият от "ПОСТОЯННИ", а с последните се осигурява най-елементарното: прибираш се в къщи и ... ЧУДО: има ток!
(казано в сбита форма)
Коментар
-
Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнениеTurbolan, ако можеш с аргументи да ми оспориш. Има един клип на Мъск как обяснява на китайците че ако остъклят Китай с панели и всичкия ток ще си го правят с тях. Залата се залива от смях. В България вече има инсталирани панели да се захраним с тях, хората демонстрират че през деня панелите им правят поне половината от това което е написано на тях и когато слънцето ги удари пряко - 500 вата пише че е панела, толкова и дава - 500 вата. Значи ние сме се остъклили достатъчно - 3 гигавата, че и перки има. Защо правят толкова малко ток ?
Затова се осланям на преценката си за честността и коректността на някой източник, който е професионален.
Например този, в който учени от Харвард (до)казват, че ветрогенераторните "ферми" далеч не са толкова ефективни, колкото ги рекламират:
https://news.harvard.edu/gazette/sto...its-down-side/
Публикацията е от преди пет години.
Не я препрочетох сега, а трябва да се има предвид, че Зелената мафия натиска и с времето такива "скандални" научни публикации биват променяни по един или друг начин, ако въобще са останали в общ достъп – лично съм го наблюдавал.
Коментар
-
Защото тук има един който казва - много сте прости, трябва да слагаме още гигавати, другите си правели всичкия ток с тях.
На мен панелчетата много ми харесват и перките също, защото са техника а не съм против техниката, но като виждам какво става. В момента с тези които са наслагали трябва техническо решение да се направят полезни и нищо няма да заменят - нито газта, нито въглищата, а атомните реактори просто са вали, гърми, трещи и тока пак си върви. Хората имат по 6 ст. ток.Last edited by supertrader; 28.01.2024, 19:13.D.Y.F-091066
Коментар
-
Turbolan, ако можеш с аргументи да ми оспориш. Има един клип на Мъск как обяснява на китайците че ако остъклят Китай с панели и всичкия ток ще си го правят с тях. Залата се залива от смях. В България вече има инсталирани панели да се захраним с тях, хората демонстрират че през деня панелите им правят поне половината от това което е написано на тях и когато слънцето ги удари пряко - 500 вата пише че е панела, толкова и дава - 500 вата. Значи ние сме се остъклили достатъчно - 3 гигавата, че и перки има. Защо правят толкова малко ток ?D.Y.F-091066
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Turbolan Разгледай мнение
Вие двамата със Супертрейдър трябва да управлявате световната енергетика!
Толкова успешни в идеята не съм срещал.
Останалите академици-технолози-бизнесмени ряпа да ядат – вия сте великите единствено знаещи!
ПП. Тесла е просто пале наспроти вас...Last edited by Pyramid; 28.01.2024, 17:01.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение...Иначе, днес обсъждахме с приятел линка към железните проточни батерии. ТАМ, нещата изглеждат . Работата е там че, дори да се сменя непрекъснато електролитът, на разрушително действие се подлагат самите електроди. Рашат шимобаче проблема с тях (а, струва ми се, и дирекъната им периодична замяна на място с кратки прекъсвания за целта), това е едно доста добро решение.
Толкова успешни в идеята не съм срещал.
Останалите академици-технолози-бизнесмени ряпа да ядат – вия сте великите единствено знаещи!
ПП. Тесла е просто пале наспроти вас...Last edited by Turbolan; 28.01.2024, 15:20.
Коментар
-
...Иначе, днес обсъждахме с приятел линка към железните проточни батерии. ТАМ, нещата изглеждатТвърде хубаво, за да е истина.
Коментар
-
Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнениеВетрогенераторите и соларните панели се наричат - непостоянни източници на енергия. Варианта е тяхната енергия да се преобразува в някаква друга или да се използва само когато е налична. Другия проблем е че не са мощни и не могат да преодоляват пиковите токове които причинява включването в мрежата на мощни консуматори, защото има консуматори които при включване тръгват през почти късо съединение за части от секундата и този ток по закона на Ом трябва да се вземе от най близкия източник по пътя на най малкото съпротивление. Съответно индустриални консуматори, мощни електродвигатели, реотани и други са проблем за мрежа в която тока е от соларки и ветрогенератори, като вторите се справят по добре защото все пак са генератори. При ветрогенераторите пак има сравнително малка мощност в сравнение с някои индустриални потребители.
Като се говори за реактори е добре да се купят от там откъдето цената е най ниска - Русия или Китай, такива реактори по 80 милиади няма, един реактор на производителя не му излиза повече от 1.5 милиарда. Ако си ги произвеждахме с 80 милиарда над 50 реактора щяхме да имаме, затова в Китай има, защото за тях цената е ниска и никой няма да ги измами.този ток по закона на Ом трябва да се вземе от най близкия източник по пътя на най малкото съпротивление.
Last edited by Pyramid; 28.01.2024, 15:08.
Коментар
-
Ветрогенераторите и соларните панели се наричат - непостоянни източници на енергия. Варианта е тяхната енергия да се преобразува в някаква друга или да се използва само когато е налична. Другия проблем е че не са мощни и не могат да преодоляват пиковите токове които причинява включването в мрежата на мощни консуматори, защото има консуматори които при включване тръгват през почти късо съединение за части от секундата и този ток по закона на Ом трябва да се вземе от най близкия източник по пътя на най малкото съпротивление. Съответно индустриални консуматори, мощни електродвигатели, реотани и други са проблем за мрежа в която тока е от соларки и ветрогенератори, като вторите се справят по добре защото все пак са генератори. При ветрогенераторите пак има сравнително малка мощност в сравнение с някои индустриални потребители.
Като се говори за реактори е добре да се купят от там откъдето цената е най ниска - Русия или Китай, такива реактори по 80 милиади няма, един реактор на производителя не му излиза повече от 1.5 милиарда. Ако си ги произвеждахме с 80 милиарда над 50 реактора щяхме да имаме, затова в Китай има, защото за тях цената е ниска и никой няма да ги измами.Last edited by supertrader; 28.01.2024, 14:07.D.Y.F-091066
Коментар
-
Първоначално изпратено от sosi Разгледай мнение
Ха-ха-ха... Продължавай да разработваш концепции. Като гледам тук не си сам обаче.
...Ама за това, обзалагам се, дори не си се замислял.Last edited by Pyramid; 28.01.2024, 15:09.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Turbolan Разгледай мнение
По мой спомен основната енергия, която се "вади" от Токамака, е от неутроните, които се получават при ядрената реакция на сливане.
А неутроните се ловят много по-лесно от гама-излъчването.
Не знам разпределението на енергията, получавана от елементарен акт на синтез, но ако голяма част от нея отива в неутрони, алфа-частици, протони и др. под., "хващането" на енергията на ядрения синтез е много по-лесно, отколкото ако всичко или голама част отива в гама-излъчване.
Демек този Острецов (не знам кой е, но ако е от квазиакадемията на недоучките РИАН, не ми го хвали...) говори за енергетиката на чисто температурно излъчване на (абсолютно черно) тяло, но съвсем друга боза е енергетиката на ядрения синтез.
Ето ти тук нещо интересно за гледане по темата : https://youtu.be/qGbxHA4kIkk?si=8AHnSmHEQPdbXJxv
Други свързани неща, ще тинизлязат веднага с търсачките.Last edited by Pyramid; 28.01.2024, 12:53.
Коментар
Коментар