IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Скъп ли е наистина ядрения ток

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Имаше един наистина специалист netware5, за съжаление той бега благодарение на модераторските изцепки

    Do telefona- така правят на село и в агенция ЕЖК- ако искаш малко по професионално да подходиш дай няколко числа и линкове към няколко борси за ток. Хайде от мен да мине- ето ти първия линк- защото си но ъндъстен да си намериш сам--http://www.ibex.bg/bg

    Оставям на теб да ни дадеш поне още 2 -3 линка- например на борса във франция, в германия , в канада
    Last edited by v_tin; 10.05.2019, 10:52.

    Коментар


    • Нека приведа несъмнени и прости факти за това, че отговорът е "не", особено пък за "безумно скъп".

      1.Произвежданото електричество във Франция е над 70% от АЕЦ. Би трябвало, ако твърдението ти е вярно, токът във Франция да е най-скъпият в света, а такова нещо не съм чувал.

      2. Германия много зазеленя, спря си АЕЦовете и сега внася от "скъпия" френски ток.

      Пп. Барбаронът лош твърди, че живее във Франция. Би могъл да ни осветли в общи линии за цената на (производство на) тока там.
      Last edited by eta orel; 10.05.2019, 10:07.

      Коментар


      • Скъп ли е наистина ядрения ток

        Отварям тази тема защото се оказва, макар и да има поне 10 нетрудни начина човек да достигне до извода, че ДНЕС ЯДРЕНИЯТ ТОК Е БЕЗУМНО СКЪП, изпитвам ужасно затруднение да убедя някои хора в съседни теми в това. Може лесно да се прочете и какво пишат специалистите по света, без да слушат Позитано 20, ТВ Алфа и подобни, но явно не се прави. Българите имат масово набити в главите някакви клишета от комунизма, тъй като идеологията на Ленин, КПСС и БКП включваше по неизвестни причини лозунги за тока, енергията и АЕЦ. Очевидно доверието в мене като непознат е близо до нула, има предпочитания и да се спори вместо да се приеме нещо, не знам ... Има и двама руски възпитаници, пък там както знаем всичко и постоянно се доказва с аргумента "много си тъп"

        Първо моля не само да говорим тук за АЕЦ, но и само за себестойността на тока му. Защото се чувствам в някои ситуации като тенесист на който му забиват удар ляво-дясно-ляво. Казва ти "ядреният ток е евтин"- после "ВЕИ са грозни" - и после "добре е да си имаме евтин ядрения ток" и ти търчи нагоре-надолу за да му обясниш три изречения логично и подред

        Ще поясня какво означава твърдението на Корнелия Нинова "Ядреният ток е най-евтин по дефиниция" тъй като то освен явния идиотизъм който включва видимо, включва по-подразбиране и някои други неща, а именно:

        - говорим за статистическа величина, тъй като в света има 454 работещи реактора в момента и няма два от тях, на които себестойността на тока да е равна. Има такива на които цените се различават десетки пъти, а ако включим и изоставените в строеж може и стотици пъти, пък при авариралите може и да е хиляди пъти... Мантрата, че "в света няма АЕЦ на загуба" е чист идиотизъм и няма нищо общо с реалността.

        - твърдението по подразбиране включва само реактори на които предстои изплащане на началната инвестиция. Това означава, че реакторите на Козлодуй, които се изплатиха поради хиперинфлация трябва да се изключат от твърдението, а не да се включват на първо място, както правят "специалистите" от Позитано 20. То е все едно да твърдя, че някаква кола ми е евтин защото е държавен, някой ми го е подарил и т.н. Та който е учил малко статистика знае, че от извадката първо се изваждат неподходящите единични примери.

        -твърдението "ядреният ток е безумно скъп" се отнася по подразбиране ЗА ДНЕС, т.е за реактори които се строят или ще се строят, а не за такива строени преди 40-50 години които също трябва да се изключат. Знам, че е трудно да се намерят такива между работещите 454 тъй като в развитите държави почти никой не строи АЕЦ от над 30 години насам освен може би единични бройки, може би и с военни цели, но може да се справим и с този проблем.

        - говорим по подразбиране за себестойност, а не за цена на пазара и то в точката на производство като Белене. Токът от АЕЦ вече е с безумно висока цена, но най-евтин на пазара поради дървените си динамични характеристики. С транспорта си до Турция би поскъпнал много, а до Черна гора би поскъпнал космически.

        Та давайте с твърденията си ядрения ток според вас дали е евтин или скъп.
        Last edited by fon; 10.05.2019, 08:56.
      Working...
      X