Първоначално изпратено от markov
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Скъп ли е наистина ядрения ток
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от markov Разгледай мнение...
Нито стойността на централата ще бъде колкото твърдиш ......Според изпълнителя щеше да бъде 6.7 милиарда евро ....
Изобщо много лъжеш ...ама давай не ми пречиш....
"За какви 3,5 млрд. говори Станишев, защо лъже народа?", попита министър-председателят.
Първоначално изпратено от markov Разгледай мнение.....Изобщо много лъжеш ...ама давай не ми пречиш....
(приеми, че за ВЕИ смятаме, дан се вълнуваш
Коментар
-
Първоначално изпратено от satz Разгледай мнениеЩе е повече, защото рубладжиите у нас имат нужните качества.
Виж, че на аргумента, с АЕЦкозлодуйска печалба, 20милиардното белене ще се изплаща над 200 год има само мъцване - ама бият негрите
Но пък иначе 160лв./Мвтч им било скъпо....
Да пускат акции/облигации на АЕЦБелене и който иска да си чака парите от "незаробващата инвестиция" след 100 годиниНе спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит
Коментар
-
Първоначално изпратено от Имхотеп Разгледай мнение
Та да се върнем отново към евентуална цена на тока от белене като добавим още някои разходи, за които бегло споментах.
От линка на Фон се жижда, че финансирането на турските АЕШ е при лихви между 7% ~ 8%.
При нашите сметки е 6.5% (това беше преди десет години).
Сега ако приемем че Белене ще се построи за десет години и веднага ще заработи, то трябва да прибавим към горните разходи сумата за лихвите за тези средства за периода от 10 години. Та средната цена на лихвата е 3.25% на година, за цялата сума, което прави допълнителни 4 025 000 000 евро или още 7 848 750 000 лева към цената.
Трябва за добавим и накъм 1млрд лева (според бат' Бойко) за инфраструктура - да речем че държавата я финансира и няма лихви - та общата сума досега отхвърча на 8 848 750 000 лв...................
Нито цялата централа ще е назаем че да олихвяваш цялата стойност , а ще бъде 50 на 50 собствен капитал и заем....
Нито цялата сума за заема ще бъде ще бъде отпусната в първия ден на проекта че да го олихвяваш за целия период на строителството, финансирането ще бъде на етапи....като последната вноска ще бъде чак след въвеждането във експоатация.
Нито стойността на централата ще бъде колкото твърдиш ......Според изпълнителя щеше да бъде 6.7 милиарда евро ....
Изобщо много лъжеш ...ама давай не ми пречиш....
Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит
Коментар
-
Първоначално изпратено от Имхотеп
...
При това положение цената на 1 МВ електроенергия произведена от Белене ще струва ~ 177.53 лв/МВ
Само да добавя, че това е цена при положение че Белене започне да работи веднага след вземане на решение. На другия ден.
Всъщност, в най-добрият случай строежът ще отнеме 10 (десет) години, през които трябва да има осигурено финансиране. Което има съответната цена. Например да се изплащат само лихвите върху тази сума за този период.
Не е включена цената на необходимата инфраструктура за присъединяване към мрежата, която инфраструктура липсва.
Така че тази цена е много отдолу на реалната цена
...
От линка на Фон се жижда, че финансирането на турските АЕШ е при лихви между 7% ~ 8%.
При нашите сметки е 6.5% (това беше преди десет години).
Сега ако приемем че Белене ще се построи за десет години и веднага ще заработи, то трябва да прибавим към горните разходи сумата за лихвите за тези средства за периода от 10 години. Та средната цена на лихвата е 3.25% на година, за цялата сума, което прави допълнителни 4 025 000 000 евро или още 7 848 750 000 лева към цената.
Трябва за добавим и накъм 1млрд лева (според бат' Бойко) за инфраструктура - да речем че държавата я финансира и няма лихви - та общата сума досега отхвърча на 8 848 750 000 лв.
Тук много се говори за частни инвеститори които били имали интерес, но се чуват само слухове засега. Но да видим ако се намери някой какво ще се получи:
Всеки частен инвеститор ще потърси печалба от вложените пари. От отчета на АЕЦ Козлодуй се вижда, че те калкулират накъм 10% ~12% печалба.
Получава се първо, че към приходите на Белене от продажба на ток ще трябва да добавим сумата от 8 848 750 000 лева, разделено на 20 години. Получаваме 3 202 212 000 лв приходи за година от продажба на ток. Като добавим и 10% печалба, то получаваме 3 522 433 200 лв.
Ся да приложим модела към съществуващия на Козлодуй:
Произведена енергия - 15 545 499 МВ/ч --> евентуалната цана на тока от Белене вече е ~ 226.59 лв за МВ/Ч
И всичко това на пръв поглед....Не спори с идиот (мурзилка)! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от fon Разгледай мнение
Как така след толкова доводи и дискусии не разбра колко ще е цената на тока от Белене? Ти инженер ли си? Ами да хванем най-елементарния начин по който го доказахме.
[B]Белене е нов АЕЦ, неизплатен и следователно цената на тока му ще е колкото на тока от Аккую което е към 300 лева,....
Виж, че на аргумента, с АЕЦкозлодуйска печалба, 20милиардното белене ще се изплаща над 200 год има само мъцване - ама бият негрите
Но пък иначе 160лв./Мвтч им било скъпо....
Да пускат акции/облигации на АЕЦБелене и който иска да си чака парите от "незаробващата инвестиция" след 100 години
Коментар
-
Първоначално изпратено от v_tin Разгледай мнение
Амииииииии къде намеси русия, колхози и конгрес за анексите- въобще манджа с грозде. Ти считаш че цената ще поскъпне до 153 долара, е да де ама аз смятам че ще си остане на 123. Нещо като песимиста, оптимиста и чашата. Не може да докажеш че ще поскъпне нали? Е толкова по въпроса.
Представяш ли си щом Русия успява да направи това в Турция какво може да направи във васална държава като България? И тя го прави всеки ден и с Белене и с Южен Поток, тройни шлемове и т.н. Добре е само, че Големият брат от Брюксел като погледне тези неща, те са му ясни и изсъска на Путин и оня се прибира в кочината си. Путин е толкова тъп, че веднъж се изпусна директно и изрева публично "Ама големите държави в ЕС защитава малките страни за цената на газа!" Да ти го търся ли този цитат на интернет? Хубаво е, че нещата отиват натам, че след пет години думата Русия почти няма да се споменава у нас. Нашият износ за Русия е едва 1.3%. Скоро ще стане така и с вноса - днес внесохме първия американски газ в България, 140 милиона, значи към 5% от годишните ни нужди. И го внасяме само за половин година, а аз го слагам за цяла. И то през най-отдалечената точка на Гърция. До пет години с азерския газ, този от Египет и Израел, руски газ изобщо няма да ни трябва ... А пък дивашкия манталитет на колхозниците изобщо не ни трябва.
Коментар
-
power grid - точно така е, ниското потребление на ток извади страната от режими на тока. Защото има два начина да се регулира мрежата и напрежението в нея - първия е с бързи мощоности които да заработват и да обират пиковете на потреблението и втория като скочи потреблението спираш тока на част от потребителите. Това с централи пък атомни как ще се оправи така че да се прилага първия способ а не втория с режими на тока просто не се сещам.
D.Y.F-091066
Коментар
-
Може ли коментарче, че не разбрах какво съм излъгал? На тебе сигурно $123.5 ти се струват като 54лв от Козлодуй. Шо ми не обърнеш 1000 лева при този курс в долари? Кое е това единствено нещо според тебе цената на Белене да се различава от цената на Аккую? Щото аз изброих доста неща
за разликите между Козлодуй и Белене.
И накрая. Ти в саксия ли си расъл, та считаш, че щом в договра има допустима цена 153.3 та тя ще е 123.5. Между другото първата цена е неодостъпна по медии за масовия турчин, просто някой се е изпуснал на някакъв си конгрес за анексите в договора. Което точно ще се случи и в България в някаква форма, ако се намери купувач.
Доколкото разбирам, си и чистокръвен колхозник, като скриването на този факт по тази тема си е наистина ЛЪЖА. Разбирам, че не ти пука какво ще се случи на България за сметка на Русия, но на чистокръвните българи ни пука.
Коментар
-
Как така след толкова доводи и дискусии не разбра колко ще е цената на тока от Белене? Ти инженер ли си? Ами да хванем най-елементарния начин по който го доказахме.
Белене е нов АЕЦ, неизплатен и следователно цената на тока му ще е колкото на тока от Аккую което е към 300 лева, а не колкото на тока от Козлодуй което е 54 лева!
Това е доказателство в едно изречение. Доказахме и го с едни чаршафи по-долу, като икономисти. Доказахме го и с цената на тока от други АЕЦ-ове като тези в Англия и САЩ. Доказахме го с това, че никой в ЕС и САЩ не искат да строи нови АЕЦ. Доказахме го с многобройни линкове на специалисти в изграждането на АЕЦ които завявяват директно "Ядреният ток е вече много тъп и не си заслужава". И ти накрая ми казваш "Аз не знам колко ще струва тока от Белене не съм гадател....". Какво обсъждаме тук? Като не си гадател считаш ли, че ще е сцената на Козлодуй, щото и това си е гаделставо.
И какво значи "живота на Козлодуй изтича."? Доколкото знам живота а Козлодуй е докъм 2050-та година. Това са думите на руски и френски специлисти след отговорен оглед на централата.
https://dariknews.bg/novini/biznes/u...godini-1196453
Или ще и ми доказваш с думите на оня престъпник Иван Генов, че Козлодуй трябваше да е затворен до 2017-та? Ти знаеш ли че в изостаналите САЩ тази твар за тези си думи вече отдавна щеше да е в затвора. Намира се адвокат, който да го закара в съда, показват му копие от дипломата му и документ за заеманата му длъжност, съдията му обяснява, че няма право да осигурява механизъм с който да ощетява обществото с милиарди и му тряскат поне 10 години затвор. Това съм го виждал, в САЩ има доста такива реални примери, специалисти отиват в затвора за дълго само заради едно изречение което са казали публично пред обществото. А него го бутнаха във Висшия съвет на БСП.
Ето ти още едно доказателство в едно изречение. Цената на тока се определя за АЕЦ, при 80% от началната инвестиция. Значи ако цената на Козлодуй е 54лв, колко ще е цената от Белене. Учил ли си "правилото на кръст"?
Козлодуй -> 54лв при 20%
Белене--> х лв при 100%
значи грубо Х = 54 * 100 / 20 = 270 лева.
По нещо да ти прилича това на 54лв и може ли да му слагаш епитета "евтин"?
Ега ти народа, дай му мечтата за "евтин ядрен ток", кажи му че американците го мразят и можеш да го шибаш отвсякъде. Имаше едни "пирамиди" 90-те години, внесени отвън, който е бил жив си ги спомня. Обикаляха дори пред Кристал да зарибяват баламурници. Бая народ обраха. Ама пирамидата "Белене" си е наистина с качества. Хем с реферндум набутваш народа, та и който не иска да му се такова таковата, хем толкова години след това, хем за сума съизмерима с БВП.
Коментар
-
Първоначално изпратено от power grid Разгледай мнениеАз не знам колко ще струва тока от Белене не съм гадател...Но докато умуваме и се ядем едни други времето си тече живота на Козлодуй изтича..
Белене е нов АЕЦ, неизплатен и следователно цената на тока му ще е колкото на тока от Аккую което е към 300 лева, а не колкото на тока от Козлодуй което е 54 лева!
Това е доказателство в едно изречение. Доказахме и го с едни чаршафи по-долу, като икономисти. Доказахме го и с цената на тока от други АЕЦ-ове като тези в Англия и САЩ. Доказахме го с това, че никой в ЕС и САЩ не искат да строи нови АЕЦ. Доказахме го с многобройни линкове на специалисти в изграждането на АЕЦ които завявяват директно "Ядреният ток е вече много тъп и не си заслужава". И ти накрая ми казваш "Аз не знам колко ще струва тока от Белене не съм гадател....". Какво обсъждаме тук? Като не си гадател считаш ли, че ще е сцената на Козлодуй, щото и това си е гаделставо.
И какво значи "живота на Козлодуй изтича."? Доколкото знам живота а Козлодуй е докъм 2050-та година. Това са думите на руски и френски специлисти след отговорен оглед на централата.
https://dariknews.bg/novini/biznes/u...godini-1196453
Или ще и ми доказваш с думите на оня престъпник Иван Генов, че Козлодуй трябваше да е затворен до 2017-та? Ти знаеш ли че в изостаналите САЩ тази твар за тези си думи вече отдавна щеше да е в затвора. Намира се адвокат, който да го закара в съда, показват му копие от дипломата му и документ за заеманата му длъжност, съдията му обяснява, че няма право да осигурява механизъм с който да ощетява обществото с милиарди и му тряскат поне 10 години затвор. Това съм го виждал, в САЩ има доста такива реални примери, специалисти отиват в затвора за дълго само заради едно изречение което са казали публично пред обществото. А него го бутнаха във Висшия съвет на БСП.
Ето ти още едно доказателство в едно изречение. Цената на тока се определя за АЕЦ, при 80% от началната инвестиция. Значи ако цената на Козлодуй е 54лв, колко ще е цената от Белене. Учил ли си "правилото на кръст"?
Козлодуй -> 54лв при 20%
Белене--> х лв при 100%
значи грубо Х = 54 * 100 / 20 = 270 лева.
По нещо да ти прилича това на 54лв и може ли да му слагаш епитета "евтин"?
Ега ти народа, дай му мечтата за "евтин ядрен ток", кажи му че американците го мразят и можеш да го шибаш отвсякъде. Имаше едни "пирамиди" 90-те години, внесени отвън, който е бил жив си ги спомня. Обикаляха дори пред Кристал да зарибяват баламурници. Бая народ обраха. Ама пирамидата "Белене" си е наистина с качества. Хем с реферндум набутваш народа, та и който не иска да му се такова таковата, хем толкова години след това, хем за сума съизмерима с БВП.Last edited by fon; 31.05.2019, 16:19.
Коментар
-
Първоначално изпратено от power grid Разгледай мнение
Аз не знам колко ще струва тока от Белене не съм гадател...Но докато умуваме и се ядем едни други времето си тече живота на Козлодуй изтича..Далавераджиите потриват ръчички и прибират тлъстите пачки.Нищо не се прави по Язовир Яденица и увеличавне на времето в което Чаира може да работи в генераторен режим.Язовир Чаира е малък...Ние сме в някакво безвремеие само европейски чалъми дърдорене на празни приказки гонене на Русия и прочее безсмислени неща...Нашите европейски приятели ни го слагат яко без вазелин.Непрекъснато се измислят разни шменти капели които да ни ливидират...Квоти моти нам кво си.Целта е да се вдигне цената за да сме неконкурентноспособни.Тогава ще мирясат...Изпаднали сме в ситуация в която само бог може да ни помогне.Между другото ти не ми отговарш на въпросите.А и да попитам след като знаеш колко ще е тока от Белене колко ще е този от перкопанелите вецовете тецовете?Щото не бива да сравняваме днешната цена на тока с такава след 10години
Коментар
-
Хайде да си отговорим първо на въпроса наистина ли тока от Белене ще е към 300лева, пък после да обсъждаме последствията.
Не виждаш ли, че масата хора тук още считат, че тока от Белене ще струва 54лв или близо до тази цена.
Напиши го ясно: Токът от Белене ще стува към 300 лева! и тогава може да преминем към въпроси като кой вал къде рита, как се регулират честоти и т.н. Отворил съм тема само за цената, за да може всеки земледелец и човек поне с основно да разбере колко ще е, а ти я пълниш с хиляди други въпроси и коментари. Отворих дори и съседна тема специално за най-популярните ти въпроси за да не объркваш другите с тях.
Коментар
Коментар