Първоначално изпратено от fon
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Скъп ли е наистина ядрения ток
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от fon Разгледай мнение
Аз останах с впечатление, че си икономист в САЩ и по-млад. Тия години и аз бях студент. Правец имаше процесор СМ600 краден от Моторола, май по-това време малко по-добър от Интел. Но Моторола минаха нещо към военните ли, Интел ги мина много. ДОС си е на Майкрософт. Всъщност беше на IBM но понеже IBM не предположили изобщо,че някой друг ще произвежда като техните компютри забравили да напишат в договора изключителни права за собственост и загинаха.
Крадяхме и компютри всякакви технологии, но имаше и ембарго ако си спомняш. А той фалита ни, което още не го признават за национална катастрофа си беше заради какво ли не, но най-общо заради социализъм натресен ни от Масква. Ние помним ама виж как другари като Марков вече почват да лъжат за това време и младите може и да му се хващат.
СМ600 беше нищо, това не е същото като 8086. Съвсем друга история.
Както и да е.
За младите не се тревожи. Те се оправят добре, като погледнеш, дори децата на най-простите мурзилки отиват на запад да учат и да се устройват. Разбира се ако родителите им могат да си го позволят.
Не спори с идиот (мурзилка)! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Имхотеп Разгледай мнение
Никога не съм чувал за подобни неща. Но не това е главното.
Ся, правец си беше краден, изкопиран едно към едно. Това всъщност трябва да се смята за постижение, нашите успяха да изкопират процесора и чипсета, само съм забравил дали беше епъл или 8086. Май второто. ДОС не е епъл.
Обаче, нещата взеха да излизат извън контрол - чиповете мистериозно преминаха от ниска степен на интеграция към висока, и крадненето се затрудни неимоверно.
Даже не неимоверно, а невъзможно. Там и спря да се развива електронната промишленост на България някъде '85-6 година. А лошият Рейгън каза аааа, стига сте крали, купувайте си. То хубаво но с преводни рубли не ставаше, а само с долари, та взе да се появява и дълг, който не можеше да се обслужва. Каскетите обаче отде да знаят че това което американците продават на нас, продават и на други, и каскетско-замисления пробив всъщност се оказа... фалит на държавата.
Крадяхме и компютри всякакви технологии, но имаше и ембарго ако си спомняш. А той фалита ни, което още не го признават за национална катастрофа си беше заради какво ли не, но най-общо заради социализъм натресен ни от Масква. Ние помним ама виж как другари като Марков вече почват да лъжат за това време и младите може и да му се хващат.
Коментар
-
Първоначално изпратено от fon
Ти и без простаци си си простак. И на какво пък трябва да свиквам?
Преди време се появи в една темичка на Измамника и леко му подсказа за температурния коефициент на водата. Измамника нали обаче е инжинер, въобще не се усети, а продължи да се излага. Ся, аз обаче реших че след такава подсказка, и най-простия ще схване за какво става въпрос, обаче... недооцених способностите на Измамника...
Чак толкова глупав човек не очаквах че има, и му издадох секрета... Не очаквах че няма да разбере. Това беше първият път когато Измамника чу за Фурие.
Сигурно още щях да го въртя на шиш и да го мачкам, но сам съм си виновен, дадох му твърде много кредит...
Та такива работи, човека като цяло си е ОК,
Коментар
-
Първоначално изпратено от Тъпо парче Разгледай мнение
Говоря за по-назад във времето: Правец - краден епъл, Дос - краден доскъм него един куп софтуер - все краден. Естествено с авторски доработки. Естествено, това го е имало и в обратна посока.
Ся, правец си беше краден, изкопиран едно към едно. Това всъщност трябва да се смята за постижение, нашите успяха да изкопират процесора и чипсета, само съм забравил дали беше епъл или 8086. Май второто. ДОС не е епъл.
Обаче, нещата взеха да излизат извън контрол - чиповете мистериозно преминаха от ниска степен на интеграция към висока, и крадненето се затрудни неимоверно.
Даже не неимоверно, а невъзможно. Там и спря да се развива електронната промишленост на България някъде '85-6 година. А лошият Рейгън каза аааа, стига сте крали, купувайте си. То хубаво но с преводни рубли не ставаше, а само с долари, та взе да се появява и дълг, който не можеше да се обслужва. Каскетите обаче отде да знаят че това което американците продават на нас, продават и на други, и каскетско-замисления пробив всъщност се оказа... фалит на държавата.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Имхотеп Разгледай мнениеМежду другото това с охлаждането е ин дженеръл, около 20% от слънчевата енергия се превръща в електричество.
Продават се infrared solar panels
https://www.alibaba.com/showroom/inf...lar-panel.html
Както и такива с много слоеве
https://www.extremetech.com/extreme/...solar-spectrum
Но тук става въпрос само за по-изместена дължина на вълната, не и на топлина както го виждам на пръв поглед. Може би в бъдеще като успеят да скъсят контролираните разстояния и да ги правят все по-тънки плюс разни други хитринки ще успеят да преобразуват и топлината направо в ток с полупроводници.
Коментар
-
Ехе, по-полека, пиратството беше защото даже държавни учреждения ползваха краден софтуер, а после се хванаха и за филмите от разни торенти. Едно е да хванеш и да изкопираш епъл и да го произведеш, друго е да го откраднеш и да го продаваш.към него един куп софтуер - все краден. Естествено с авторски доработки. Естествено, това го е имало и в обратна посока.
Коментар
-
Между другото това с охлаждането е ин дженеръл, около 20% от слънчевата енергия се превръща в електричество. Локално обаче, за самия панел не е така. Той си се нагрява доста, и панела е тъмен на цвят и поема по-голямата част от падналата светлина. Но конвекцията все пак го държи в дадени рамки.
Също така колкото е по-нагрят - по добре, поради както споменах спецификата на полупроводниците. До определена температура разбира се, след това материала деградира.Не спори с идиот (мурзилка)! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.
Коментар
-
Ехе, по-полека, пиратството беше защото даже държавни учреждения ползваха краден софтуер, а после се хванаха и за филмите от разни торенти. Едно е да хванеш и да изкопираш епъл и да го произведеш, друго е да го откраднеш и да го продаваш.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Тъпо парче Разгледай мнениеДа ти го обясня също толкова просто - като удариш 2 еднакви чука един в друг, единия охлажа ли се за сметка на другия? Не виждам какво ми се пробваш с "Демона на Максуел".
И в американското посолство бях за да си подам годишната данъчна декларация в САЩ, така че аз работя в конкурентна среда между инженери от цял свят .Last edited by fon; 26.06.2019, 02:06.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Тъпо парче Разгледай мнениеНа българите им казаха, че са пиратите на Европа - щото всичкото електроника, ЕИТ, софтуер - все крадено. А крадци у европата не искали. Пък китайците си го направиха държавна политика, та целия свят си строши краката да ходи там да произвежда.
Същата работа като с ВЕИ-тата - едни може, други - не.Не спори с идиот (мурзилка)! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.
Коментар
-
Спомням си преди 30 години, Китай беше 20 пъти по-зле от нас. Но си казаха, сега ще гледаме какво правят най-успелите и ще копираме всичко колкото можем. Какво направиха българите
Същата работа като с ВЕИ-тата - едни може, други - не.
Коментар
-
Не знам дали аз споря с термодинамиката, но на тебе не ти е ясен най-основен принцип в природата - че енергия се запазва. Значи от едната страна температурата ще се повишава, а от другата ще произвеждаме ток? Ето кой откри перпетум мобилето! Нашенец във форума.Хубаво си прочел за ЗЗЕ в нета, сега прочети и за ЕНТРОПИЯ. После се опитай да го разбереш - че това което ти искаш да постигнеш е перпетум мобиле, а аз се опитвам да споря със стената и да ти налея акъл.
Първоначално изпратено от fon Разгледай мнениеДа ти го обясня по-просто. Ако хвърлиш камък във вода, и вълната се разбие в бетон, вълната ще отдаде своята енергия на бетона, а тя ще загуби енергията си. Няма как и вълната и бетона да повишат енергията си! ....
Първоначално изпратено от fon Разгледай мнениеДо известна степен температурата също може да се разглежда като вълни - примерно инфрачервени, но не ми е ясно как.
Първоначално изпратено от fon Разгледай мнениеАко те крадат с парното сега можеш да викнеш някой с FLIR камера за 50лв да излови крадеца отвън.
Първоначално изпратено от fon Разгледай мнениеВсъщност всяко движение може да се разглежда и като вълни, щото може да се разложи в ред на Фурие, ама не ми е ясно какво би се получило с едно напълно хаотично движение при този подход.
Ай лека, отивам да си събера рублите от позитано, че лекцията пари струва.
Коментар
-
Първоначално изпратено от fon Разгледай мнениеСигурно почти никой не забеляза в разговора ни с дедо Пешо, как той твърдеше, че много ВЕИ не може да има в една мрежа, питах го многократно точно какъв дял и намерих отговора в най-официалния документ на нашето ЕСО. При сегашния дял! Който е 8.9%!
Нали не сме специалисти както ни обясниха, че не разбираме от футбол и нямаме право да коментираме последните ни места във футбола, та и аз ще покажа само с табличка как за инж.Ганев от българското ЕСО това което правят 24 държави пред нас се оказва "физически невъзможно" без да го коментирам.
.................................................. ......................
Много ли ти е сложно да разбереш, че НЕ САМО цитираните от теб 24 страни, но и още доста други страни ИМАТ УСЛОВИЯТА /ВЯТЪР, който да върти перките на ветрогенераторите!!!/, а НИЕ /в България НЯМАМЕ подобни условия /ВЯТЪР!/ ?
Схвана ли сега /при отчитане на липсващите условия - ВЯТЪР!/, че ветрогенераторите НЕ СА ТОТАЛНО приложими за България?
Приложими са за отделни райони на България /Калиакра и т.н.../
.................................................. .................................................. .
Отделно от написаното от мен, в твоята информация, на първо четене правят впечатление ОЩЕ и следните факти:
1. Между страните, които са "пред нас" - има и такива, които В МОМЕНТА ИЗГРАЖДАТ АЕЦ!
2. Други страни /Франция/ - отново "пред нас" - има в експлоатация НАД 50 АЕЦ!
.................................................. .................................................. ...
Накрая, не разбрах, с какво точно от онова, което сам ти научи от Бате Пешо - самият ти не си съгласен? Разбира се, че той няколко пъти ти обясни доста подробности от работата на една система по отношение на нейната обезпеченост за безаварийна експлоатация.
Защо ти, самият, след като научи тук толкова много подробности от Бате Пешо, отново МЕХАНИЧНО, без да отчиташ условията тук - твърдиш, че ветрогенераторите трябваЛО МАСОВО да се внедрят, защото - видиш ли 24 други страни били преди нас?
.................................................. .................................................. ........
Ще ти кажа отговорът на зададените от мен въпроси към теб. Единственото, което очаквам от теб, при условие, че можеш да разсъждаваш правилно логически - е да кажеш тук, че ТИ СИ ЛОБИСТ в полза на определени интереси.
Подобно признание - за твоят лобизъм - НЕ е трудно!
Коментар
-
Сигурно почти никой не забеляза в разговора ни с дедо Пешо, как той твърдеше, че много ВЕИ не може да има в една мрежа, питах го многократно точно какъв дял и намерих отговора в най-официалния документ на нашето ЕСО. При сегашния дял! Който е 8.9%!
Нали не сме специалисти както ни обясниха, че не разбираме от футбол и нямаме право да коментираме последните ни места във футбола, та и аз ще покажа само с табличка как за инж.Ганев от българското ЕСО това което правят 24 държави пред нас се оказва "физически невъзможно" без да го коментирам.
Country modern renewable % DK 58.00 DE 36.12 PT 31.33 IE 30.64 ES 24.62 GB 23.83 FI 21.21 GR 20.37 SE 19.70 IT 19.55 BE 18.05 EE 16.31 NL 15.06 RO 14.36 LT 13.78 LV 13.42 AT 12.69 TK 12.39 PL 11.40 HR 11.20 CZ 10.93 FR 9.59 BG 8.89 SK 7.86 HU 7.49 LU 5.77 CY 4.36 SI 2.70
Коментар
Коментар