Първоначално изпратено от Имхотеп
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Скъп ли е наистина ядрения ток
Collapse
X
-
По темата:
НЕ Е НАЙ-СКЪП.
Най-евтин, Е ядреният ток. В България. Сега. Тук. И на борсата.
Колко ще бъде после, ще видим после. Вероятно, ще поскъпне осезаемо. В нетно изражение. В относително, сигурно, също. Донякъде. Следват, обаче, трудно (точно) предвидими и изчислими бъдещи тенденции и стойности по всички останали. Текат и нови развития по реактори и горивен цикъл. Оттам, равновероятно е запазване днешното положение пак да е най-евтин. Ако ще, с една десета от стотинката. Ей на, швейцарците пак преосмислят ядреното си бъдеще.Last edited by RUBLA; 26.06.2019, 22:04.
Коментар
-
https://www.youtube.com/watch?time_c...&v=-tAsHGFA-74 How I built a nuclear reactor at the age of 13 | Jamie Edwards | TEDxCERN
Коментар
-
Ето как, най-просто, като за уонаби инджинери:
Фотоните избиват електрони в масата на клетката.
Тя е конструирана така (най-вече с избора на двата граничещи си
полупроводника), че разделя пространствено електроните от дупките.
Остава за подобряване проводимостта на слоя, обогатен с електрони, да има по-висока електронна проводимост, за да стигнат електроните до електронния електрод, а слоят, набогатен с дупки, да има по-висока дупчеста проводимост - съответно до електрода на дупките.
Става въпрос за управление на вероятността за рекомбинация.
Last edited by RUBLA; 26.06.2019, 19:02.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Тъпо парче Разгледай мнение
Изкараха 386, но с вносни платки...абе май само български останаха кутиите и мониторитеНа всички предприятия от този сектор им сецнаха доларЕте, за да има за Правци.
Това за мен си остава най-големия недостатък на комунизма (разбирай "Развит социализъм" по нашенски) - няма стимул за развитие на технологиите, щото и да работим и да не работим - все си взимаме заплатката. Тук-таме някой ентусиаст направи нещо хубаво, след което го смачкват.
Но те сега китайците "правят" така компютри - особено тоя на пауа грид.
Разликата идва от начина на функциониране на бизнеса. Е това почти половината българи не могат да разберат.
Не спори с идиот (мурзилка)! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Тъпо парче Разгледай мнениеТук-таме някой ентусиаст направи нещо хубаво, след което го смачкват.
Коментар
-
Първоначално изпратено от satz Разгледай мнениеИма двигатели работещи при разлика 20гр.
почти всеки може да си направи.
Но 100гр. да се ловят от лъчение ще е неефикасно.
На мене ми е интересно друго - казах, че в тази област не съм работил и поне 4-5 пъти "не знам". Не съм произвеждал нито диоди нито фотоволтаици. Но тия коплексари като скочиха като диви кучета "Не ти е ЯСНО, много си тъп, и осми клас не си завършил, не си инженер ...". Не знам дали ако им бях казал, че живея на село и работя в пекарната нямаше да можем да разговаряме по-нормално. В крайна сметка, народ който счита все още, че "ядреният ток е евтин" може би трябва да мине по пътя начертан от Дарвин и да построи още 2, пък дето вика дедо Пешо и още 4 ли, 6 ли реактора не разбрах точно. 50-те години на миналия век и американците са си мислили, че ядрения ток ще е евтин. Значи, още 3-4 поколения и мненията и у нас ще постигнат едно разумно равновесие по въпроса.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Имхотеп Разгледай мнение
Ха-ха-ха-хаааааа!
И каква специалност си завършил?
Озапти го, ще ти сложа плюс.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Имхотеп Разгледай мнение
+
Ще те плюсирам. 386 май се появи '92-3, преди беше 286. Май там запецнаха.
Идеята ми беше че в този период, края на '80те технологиите вече бяха претърпели голям скок, и традиционното краднене вече не работеше. И кво - купуваха за долари, а продаваха за рубли.
Ще се повторя, но това е то икономика на каскетите.На всички предприятия от този сектор им сецнаха доларЕте, за да има за Правци.
Това за мен си остава най-големия недостатък на комунизма (разбирай "Развит социализъм" по нашенски) - няма стимул за развитие на технологиите, щото и да работим и да не работим - все си взимаме заплатката. Тук-таме някой ентусиаст направи нещо хубаво, след което го смачкват.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Имхотеп Разгледай мнениеЩе те плюсирам. 386 май се появи '92-3, преди беше 286.
Коментар
-
Първоначално изпратено от v_tin Разгледай мнение
Хубави работи пишеш, ама е още по хубаво първо да мислиш. Предполагаме че всичко е еднакво в мариците, работят с еднакви въглища- едната държаВНАта продава на 70 лв частните на 130лв- ако и трите марици са с еднакво оборудване и едната продава на по ниска цена коя ще затъне по бързо- ами тази с по ниската цена- и коя е тя- ами държавната. Тоест ако обърнем нещата - частната да продава на 70лв, а държавната на 130лв и гарантирано да им се изкупува тока коя ще бъде по добре- бравооооо позна от първият път- държавната. Това е приятел капитализма- за обществото загубите, за капиталиста- печалбите. Вчера пуснах статия- в нея точно се казва че е такава цената/ висока/ заради инвестицията направена от частника в дадената марица. Е да де но това изкривява пазара- все едно Била да кажат- ами това е чисто нов магазин и всички клиенти трябва да плащат двойна цена на стоките за да си избием парите
Коментар
-
Фараоне, на фотоелектричната клетка, температурата влияе основно по 2 параметъра - напрежение и ток. Тока расте с температурата, но напрежението пада. Сумарния ефект в мощността (P=U*I, за фон) е намаление с нарастването на температурата.
Сега стоплих и фон за какво избиване на електрони бълнува - младежо, в соларите се използва фотоволтаичния ефект, не фотоелектричния - четеш грешните статии в ГугълСега пак трябва да се напънеш и да прочетеш какво е фотоволтаична клетка...
Първоначално изпратено от fonПолупроводника е изключително просто нещо - материал, който има проводимост само в една посока:или тук след 15-ти Септември.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Тъпо парче Разгледай мнениеПравец 8 = Епъл II - там е и българския МОС6502. ДОС-а беше побългарен СР/М (както и всичките 'баби' на мс-дос). Правец 16 вече е с 8088 и 8086 - но там си беше вносен процесор, поради драмата, която описаА филма на правец продължи до опитите да се изкопира 386, обаче многослойните платки се оказаха прекалено сложни - легнахме и там на вноса.
Ще те плюсирам. 386 май се появи '92-3, преди беше 286. Май там запецнаха.
Идеята ми беше че в този период, края на '80те технологиите вече бяха претърпели голям скок, и традиционното краднене вече не работеше. И кво - купуваха за долари, а продаваха за рубли.
Ще се повторя, но това е то икономика на каскетите.
Не спори с идиот (мурзилка)! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.
Коментар
Коментар