Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Скъп ли е наистина ядрения ток
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от sosi Разгледай мнение
Ще препръчам цехът в планината да се свърже към мрежата, подава се заявление по стандартни процедури. Никой в което и да е ЕСО по света, а в доста държави има и по няколко ЕСО не се вълнува от примери каквито даваш с твоя приятел и разваления му акумулатор. Доста неприятно се получава когато ядрен реактор изключи аварийно, цената на тока в този район може да се вдигне 10 пъти, а има случаи да се е вдигала и по над 100 пъти. При ВЕИ-та това не може да се случи, надявам се сещаш защо. Всеки източник си има и плюсове и минуси. ВЕИ-та изискват по-ителегинтно и компютърно управление, но няма никакъв проблем ВЕИ-та, които според Богомил Манчев не са "базови мощности" да осигуряват "базовия товар" - изцяло, че и отгоре, при което ще ти се налага или да изхвърляш ток или да го съхраниш, ако си се подготвил.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Моабет да става Разгледай мнение
Няма да се разберем защото за някой от нещата които пишеш не си прав.
Първо. При АЕЦ не може да се намали мощноста. Не е вярно. Може и се нарича маневриране. Това може да стане в рамките на часове. /например лятото писаха за финландският Олкилоуто намали мощноста заради дефект в турбина./ Французите често маневрират техните АЕЦ. При нас не се прави без сериозна причина защото намалява качествата на горивото и като краен резултат получаваш по-малко пари в края на горивният цикъл. Има и друга причина. Когато имаш излишна генерация която можеш да компенсираш с изключването на два източника. Единят произвежда киловат за 20ст другият за 80 ст кой ще предпочетеш да изключиш?
Второ. Балансира се недостига на мрежата. Това от къде го измисли? Ако имаш недостиг на мрежата почват веерни изклювания и ситуациата става много зле. За да си застрахован винаги трябва да имаш излишък желателно малък и резервни мощтности които да се включат в случай на авария. Затова има дневни седмични и сезонни графици които се стремят да предвидят нуждите предварително. При недостатъчна генерация искаш помощ от съседите. Ако сравним генерацията с домашният бюджет винаги трябва да имаш пари в наличност. Може на края на месеца да вземеш 10 кинта от комшията. Но да караш този месец на 100 лева бърз кредит другият 200 лева това не е бюджет а катастрофа. Същото е с енергетиката.
Трето не можеш да ползваш фотоволтаиците като базова генерация просто защото не са. /ти можеш да ги наричаш както си искаш/. Това че някой държави провеждат политики с които подкрепят ВЕИ не ги прави базова генерация. Защо е така мога да ти покажа в друг пост. Защо държави провеждат такива политики това е тема по която аз имам свое мнение, но за момента няма да го споделя.
Коментар
-
Има едни идиоти комундета в България, дето измислиха лозунга "Няма АЕЦ в света на загуба!". Това не почива на абсолютно никакви данни. В в света е пълно с изоставени АЕЦ, други довършвани с десетиления, има такива като в Австрия завършени напълно и неработили и един ден, работили само дни или месеци и т.н.
Но нека погледнем тук
https://en.wikipedia.org/wiki/List_o...PP)_per_capita
Япония вече е по-бедна държава от Чехия по ППП, вижда се на 36-то място. Е това ако не е загуба, не знам кое е. Разбира се има и други причини, но сещате ли се какво ще стане с България при авария. То и без авария, като почнем два блока за 80 милиарда лева, които няма как да завършим е ясно, че скоро ще започнем да емигрираме в Албания. А има един проф.Захариев, виден русофил, повтаряше докато лобираше за руските реактори, че в Япония вече се строят активно нови ядрени реактори. Двата му сина са на запад, а той се върти тук из квартала с нов джип и млада любовница.
Коментар
-
На мене ме е ясно защо делят на 6. Това е защото слънчевата светлина я има за определено време през деня и е с различна интензивност също така зависи от времето облаци, мъгла, дъжд, сняг. Ти ми обясни защо делиш на 6, а не на 5 или на 8?
В един район ефективноста на панелите през годината е 16%, а в съседна държава е 12% в Сахара може да е и 20%.
Делиш на 6 е за да можеш да казжеш инсталирах 6 МГв пикова мощнотс значи е равно на 1 МГв от друг вид централа. Да ама не е.
Базов товар казваш. Добре имаш консуматор 100 КВ някакъв малък цех в планината. Какво ще препоръчаш инсталираме фотоволтаици 600 КВ? И пей сърце.
И още един подобен случай. Имам един приятел голям фен на фотоволтаиците. "Инсталирал съм си инсталация 10КВ на вилата и съм отсвирил енергото. Ела да видиш." Отивам май месец един уикенд. Слънцето пече здраво стана жега - няма проблем пусна климатика. Студени напитки от хладилника. Приятно. Привечер обаче заваля дъжд подухна вятър и стана хладно. Викам му да пусне климатика да стопли. "Бе нещо акумолатора прави проблеми и няма да има за осветлението и лаптопа. Ще взема да напаля камината". Тази му инсталация се ползва само събота и неделя. Той трябва да дели не на 6, а на 20 за излезе сметката колко ефективно ползва генерацията.
Панелите не са решение за проблемите в енергетиката. Има места където са много подходящи и такива където въобще не стават.
Коментар
-
На мене ме е ясно защо делят на 6. Това е защото слънчевата светлина я има за определено време през деня и е с различна интензивност също така зависи от времето облаци, мъгла, дъжд, сняг. Ти ми обясни защо делиш на 6, а не на 5 или на 8?
В един район ефективноста на панелите през годината е 16%, а в съседна държава е 12% в Сахара може да е и 20%.
Делиш на 6 е за да можеш да казжеш инсталирах 6 МГв пикова мощнотс значи е равно на 1 МГв от друг вид централа. Да ама не е.
Базов товар казваш. Добре имаш консуматор 100 КВ някакъв малък цех в планината. Какво ще препоръчаш инсталираме фотоволтаици 600 КВ? И пей сърце.
И още един подобен случай. Имам един приятел голям фен на фотоволтаиците. "Инсталирал съм си инсталация 10КВ на вилата и съм отсвирил енергото. Ела да видиш." Отивам май месец един уикенд. Слънцето пече здраво стана жега - няма проблем пусна климатика. Студени напитки от хладилника. Приятно. Привечер обаче заваля дъжд подухна вятър и стана хладно. Викам му да пусне климатика да стопли. "Бе нещо акумолатора прави проблеми и няма да има за осветлението и лаптопа. Ще взема да напаля камината". Тази му инсталация се ползва само събота и неделя. Той трябва да дели не на 6, а на 20 за излезе сметката колко ефективно ползва генерацията.
Панелите не са решение за проблемите в енергетиката. Има места където са много подходящи и такива където въобще не стават.
Коментар
-
А бе на тебе не ти е ясно защо деля на 6, тръгнал си да се правиш на знаещ и философстващ в енергетиката. Имало маневриране. На тебе не ти е ясно, дори че има огромна разлика в това да изключиш аварийно генератор на ТЕЦ и АЕЦ и да го правиш за балансиране. Едва ли подозираш какви глупости пишеш.
Извън България се говори само за "базов товар" и никакви "базови мощности". Правиш ли поне разлика между двете? Няма пазар на ток в света, който да осигурява продажбата на ток от АЕЦ изцяло, колкото и на Богомил Манчев да му се иска това и на разни нашенски папагали дето повтарят думите му без дори да се усещат как ги подвежда.
Щял да балансира фотоволтаици. Ти да не си някакъв земледелец на село, та си ги представяш така нещата?
Ако знаех какво да препоръчам щях да съм по-богат
- 1 like
Коментар
-
Стига бе. Тия вече направо къртят мивки. Разбирачите стигнаха дотам, че да твърдят, че базов товар и базови мощности е едно и също нещо. Който имал акъл, така считал.
Коментар
-
Първоначално изпратено от pinoccio Разгледай мнение
Ако имаше малко акъл, щеше да знаеш, че става въпрос за едно и също нещо. Въпрос на отчет.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от pinoccio Разгледай мнение
Ако имаше малко акъл, щеше да знаеш, че става въпрос за едно и също нещо. Въпрос на отчет.
.
- 1 like
Коментар
-
Технически решения на по големите проблеми като преобразуване на тока който се изхвърля - отпада, няма да се появят. Причината е че който го намери решението - изгаря. Няма един откривател на дори по дребни решения който да не са изпратили на онзи свят, дори наблюдателни хора са установили че се случва чрез откритията им, убиват ги с тях.D.Y.F-091066
Коментар
-
А бе на тебе не ти е ясно защо деля на 6, тръгнал си да се правиш на знаещ и философстващ в енергетиката. Имало маневриране. На тебе не ти е ясно, дори че има огромна разлика в това да изключиш аварийно генератор на ТЕЦ и АЕЦ и да го правиш за балансиране. Едва ли подозираш какви глупости пишеш.
Извън България се говори само за "базов товар" и никакви "базови мощности". Правиш ли поне разлика между двете? Няма пазар на ток в света, който да осигурява продажбата на ток от АЕЦ изцяло, колкото и на Богомил Манчев да му се иска това и на разни нашенски папагали дето повтарят думите му без дори да се усещат как ги подвежда.
Щял да балансира фотоволтаици. Ти да не си някакъв земледелец на село, та си ги представяш така нещата?
- 1 like
Коментар
-
Моабет да става, проблема с изхвърляне, непроизвеждане на енергия го има и при генераторите, те се задвижват с парни турбини и АЕЦ също е ТЕЦ. Когато непремерено заявиха че могат да направят батерии в които тази енергия да се акумулира първи на опашката за батерии се наредиха ТЕЦ. Не съм наясно защо АЕЦ да не могат да се спират, поне да не подават ток в мрежата би трябвало да може, самите турбини могат да ги вкарват в режим да похабяват енергията на прегрятата пара, парата минава през турбината, тя и оказва съпротивление но не се развърта от енергията на парата, после парата и се кондензира, цикъла си върви но енергия не се произвежда. Според мен така както са описани в техническата литература няма проблем с регулиране на мощноста, но има лаг. За АЕЦ реактора може да не го намалят бързо и да произвежда топлинна енергия, но тя да не се превръща в механична и в крайна сметка в ток.
Фец би трябвало да не могат да вкарват ток в мрежата с високо напрежение ефективно, за тях трансформацията трябва да работи в обратна посока от ниско към високо напрежение, а трансформаторите в мрежата не са такива, такъв трансформатор се прави с други феромагнитни свойства на магнитопровода различни от тези на понижаващите трансформатори. Въобще проблемите са много и не са един, или толкова че да можем да ги изброим. Един високо ефективен инвертор за малка мощност с голям трансформатор тежи килограми които са много, за фотоволтаиците при големите мощности едва ли правят високоефективни инвертори с ефективност 95% да кажем, а такива за няколко киловата мощност всеки може да провери в интернет се продават и цената им е много сериозна, но не изгарят лесно и издържат на претоварване докато другите са меки и не може да го претовариш. Как работят фотоволтаиците в мрежата ? Предполагам че са добри в локалното захранване, а ток от тях за далекопроводите е трудна работа - с големи загуби ще може. Вярно е че реагират мигновенно ако могат да произвеждат в дадения момент ток който е необходим на мрежовия оператор, особенно да покриват локално битово потребление. Става въпрос за резерв все пак, мощности които не се натоварват и чакат, а при тях за резерв да стоиш не им плащат докато при централите не е така и въпроса е уреден. Това е джунгла в която добросъвестен инвеститор може да загуби средствата си. Отношенията трябва да са справедливи защото те не са лош източник на енергия, полезни са, но кой ще инвестира в тях когато инвеститори инкасират загуби и няма да си изплащат и заемите, това в крайна сметка ще стигне до банките. Преди години съм виждал цяло село сяха метли защото един засял целия си двор, те работеха земеделие хората на село и то земеделие от което изкарваха пари, та един засял метли и ги продал по 1.20лв. Като засяха всички метли, влизаш в селото и във всеки двор метли и станаха по 5 ст., научиха се всички да ги връзват, направиха си сами машини с електромотор да се почиства семето. Предната година операцията по произвоството е вървяла по 30ст. на метла, само производството. Фотоволтаиците сега са нещо такова и Матеев ми се нахвърля сигурно го ядосах дето написах някои неща, а той имал централи от които изкарва сега някакви добри пари, но тази стихия да се скочи масово на фотоволтаици него ще го удари. Наистина е по добре тецовете да стоят резерв и да не горят въглища, да купуваме евтин ток от съседите, а когато е скъп ги пускат.D.Y.F-091066
Коментар
-
Няма да се разберем защото за някой от нещата които пишеш не си прав.
Last edited by sosi; 28.10.2024, 00:46.
- 1 like
Коментар
-
Фотоволтаици не се балансират. Балансира се недостига на ток в мрежата. Може да ти се наложи и да изхвърлиш ток, което при фотоволтаиците става много лесно. При АЕЦ не можеш да намалиш мощността за дни, пускаш примерно осветлението денем и съвестни граждани ти звънят, че харчиш ценен ток. Или предлагаш ток на отрицателни цени, някой да ти помогне. И при ТЕЦ е същото, но там е най-често между 6 и 7 сутринта, за да си развъртиш генераторите.
Първо. При АЕЦ не може да се намали мощноста. Не е вярно. Може и се нарича маневриране. Това може да стане в рамките на часове. /например лятото писаха за финландският Олкилоуто намали мощноста заради дефект в турбина./ Французите често маневрират техните АЕЦ. При нас не се прави без сериозна причина защото намалява качествата на горивото и като краен резултат получаваш по-малко пари в края на горивният цикъл. Има и друга причина. Когато имаш излишна генерация която можеш да компенсираш с изключването на два източника. Единят произвежда киловат за 20ст другият за 80 ст кой ще предпочетеш да изключиш?
Второ. Балансира се недостига на мрежата. Това от къде го измисли? Ако имаш недостиг на мрежата почват веерни изклювания и ситуациата става много зле. За да си застрахован винаги трябва да имаш излишък желателно малък и резервни мощтности които да се включат в случай на авария. Затова има дневни седмични и сезонни графици които се стремят да предвидят нуждите предварително. При недостатъчна генерация искаш помощ от съседите. Ако сравним генерацията с домашният бюджет винаги трябва да имаш пари в наличност. Може на края на месеца да вземеш 10 кинта от комшията. Но да караш този месец на 100 лева бърз кредит другият 200 лева това не е бюджет а катастрофа. Същото е с енергетиката.
Трето не можеш да ползваш фотоволтаиците като базова генерация просто защото не са. /ти можеш да ги наричаш както си искаш/. Това че някой държави провеждат политики с които подкрепят ВЕИ не ги прави базова генерация. Защо е така мога да ти покажа в друг пост. Защо държави провеждат такива политики това е тема по която аз имам свое мнение, но за момента няма да го споделя.
Ако знаех какво да препоръчам щях да съм по-богат
Коментар
Коментар