IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Скъп ли е наистина ядрения ток

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от bota156 Разгледай мнение

Интересно е че зимата сме имали 2500мв от фец а днес само 1500!?!?!
    цените от 10 до 17ч. са отрицателни, има и левчета такса към ЕСО за всеки мегаватчас.
    Който няма предварителен договор с клиенти не подава в мрежата

https://ibex.bg/%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d...-0/#blockprods

Батериите ще поизгладят екстремумите.
    https://www.ess-news.com/2025/04/25/...state-battery/

Коментар

виж eso.bg. мани го тоз ИИ той е 2 години назад. Интересно е че зимата сме имали 2500мв от фец а днес само 1500!?!?!
      Tам си има актуално колко в миска е от солари. В момента е 30%. Имаме още до 50, та тази година може би ще минем метър
      ...А може и метърът нас да мине. Тъй де, да не ни е скучно.

Коментар

• Първоначално изпратено от Selena2024 Разгледай мнение

12% ми казва ИИ
        виж eso.bg. мани го тоз ИИ той е 2 години назад. Интересно е че зимата сме имали 2500мв от фец а днес само 1500!?!?!
        Tам си има актуално колко в миска е от солари. В момента е 30%. Имаме още до 50, та тази година може би ще минем метър
        Last edited by bota156; 02.05.2025, 15:52.
        Нямам доверие в НИЩО и НИКОЙ

Коментар

А и де са знам. С точните цифри не разполагам, обаче, доскоро бях чел, имаше инсталирани мощности около 12 [GW], 4,4 [GW] от които - ФЕЦ.

Коментар

• Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение

Шегува се.
            Що колко да е?

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Sola...ce=chatgpt.com

Коментар

12% ми казва ИИ
              Шегува се.

Коментар

откак съм сложил соларите има 3 примигвания на тока и едно спиране за 5-6 мин. Не съм и разбрал, добре че има репорти за загуба на мрежа. Вече и слънце достатъчно пече там имам и по 20кв(100%) дневно излишък
                12% ми казва ИИ

Коментар

Е колко фотоволтаика сме направили процентно в бг?

Недей сега ми разваля сутрешното кафе с нова драма. Демек като се прибера - пак дубъл на същата ситуация. Викате абе много важно - тока спрял, ама не е баш така в по-големите градове.
                  откак съм сложил соларите има 3 примигвания на тока и едно спиране за 5-6 мин. Не съм и разбрал, добре че има репорти за загуба на мрежа. Вече и слънце достатъчно пече там имам и по 20кв(100%) дневно излишък
                  Нямам доверие в НИЩО и НИКОЙ

Коментар

• Първоначално изпратено от Моабет да става Разгледай мнение

Печатна грешка. Но много подходяща за много от написаното напоследък в темата. Случилото се в Испания дори и коствено да има връзка с цената на атомната енергия едва ли заслужаваше толкова много коментари в които пишещите да си мерят... знанията.
                    Напишете какво според вас е станало и точка. Който чете с разбиране ще реши сам дали да приеме или да игнорира написаноото.
                    Преди да се изходите в темата се запитайте дали действително това е полезно за читателите на форума или просто си почесвам голямото ЕГО?

Аз за себе си доста се замислих да добавя и моите минимални знания като инж. И аз съм завърши ВМЕИ и аз съм учил Виша математика и Теория на сигналите и аз знам за разлагането в ред на Фурие и теоремата на Котелников. И какво от това такива, като мен хиляди.

Следя темата и дори понякога пиша, но само когато смятам написаното от мен добавя стойност към дискусията.
                    А аз, съм забравил повечето формули. Знам къде да ги намеря, когато ми потрябват, и се справям. Тук е важно да са ти добре подредени нещата на тавана, както казва Шерлок Холмс, т.к.(вече лични наблюдения) оперативната ни памет и способността да вадим верните изводи на нейна база, са ограничени. Налага се, да се поддържа необходимия и достатъчен за решаване на задачите ресурс.

Коментар

• ...И, ако разрешиш, Матеев, още една забележка: ЗАЩИТА не означава регулиране. ТО може да е "аналогово", докато защитата задължително "изправя щит" пред оборудването, застрашено от АВАРИЯ, а не толкова от нерегулярна (извън стандарта) работа. Да се върнем към пиковете на напрежение от мълнии: ТЯХ, ги гсят, като отвеждат нелинейно в Земята свръхтокове и ползват свръхспад на напрежението по тоководещите жила но, няма още създадени толкова бързодействащи контакти, които, да прекъснат токовете през товарите за въпросните микросекунди. Високи са индуктивностите и на проводниците, И на всички бобини по пътя им, а и нормално товарни ТОКОВЕ в тях - само да искаш. Евентуален опит за тяхното разкъсване, по закона на комутацията i(-0)=i(+0) и e=(-L)*(id/it) ти дава такива свръхнапрежения по кабелите че, да НЕ си в същото помещение.

Коментар

• Първоначално изпратено от Моабет да става Разгледай мнение

Печатна грешка. Но много подходяща за много от написаното напоследък в темата. Случилото се в Испания дори и коствено да има връзка с цената на атомната енергия едва ли заслужаваше толкова много коментари в които пишещите да си мерят... знанията.
                        Напишете какво според вас е станало и точка. Който чете с разбиране ще реши сам дали да приеме или да игнорира написаноото.
                        Преди да се изходите в темата се запитайте дали действително това е полезно за читателите на форума или просто си почесвам голямото ЕГО?

Аз за себе си доста се замислих да добавя и моите минимални знания като инж. И аз съм завърши ВМЕИ и аз съм учил Виша математика и Теория на сигналите и аз знам за разлагането в ред на Фурие и теоремата на Котелников. И какво от това такива, като мен хиляди.

Следя темата и дори понякога пиша, но само когато смятам написаното от мен добавя стойност към дискусията.
                        Не знаех, че имаме нов модератор и то толкова образован.

За мен лично е интересно какво пишат всички.

Коментар

• Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение

Предлагаш идея, която е неработоспособна. Ако приемем, че мрежата се състоеше само от ел. машини и от нищо друго, дори и тогава този проблем с разпадането на мрежата нямаше да бъде избегнат. Пак щеше да се разпадне. Причината - прекалено голяма излишна генерираща мощност, появила се за по-малко от 1 секунда. В нормална ситуация това никога не може да се случи. Винаги промените с консуматори и генератори са ставали бавно, и затова оперативния персонал е имал време да вземе решение за включване/изключване на генерираща мощност. Когато обаче форсмажора дойде за по-малко от 1 секунда, тогава се разчита само и единствено на релейните защити, които в случая са си свършили работата - задействали са се и са разпаднали мрежата.

Усещаш ли къде е проблема?
                          Проблемът в е думичката РЕЛЕЙНИ - да, става въпрос за релета, контактори, силови прекъсвачи, които обаче имат само 2 състояния - включено и изключено. Докато защитите са такива, единственото разрешение на проблема е централизиран компютър, който за 1 милисекунда време да вземе решение кой да бъде изключен и кой - не.

Има обаче едно много по-елегантно решение, което запазва децентрализацията и което няма нужда от централен компютър, за да работи. Решението е защитата да не е релейна, а АНАЛОГОВА. И при гаф не да изключва генериращата мощност, а да я намали с определен процент. Ще дам пример с напрежения НН, но той примера важи и са по-високите напрежения.

Пример:
                          По стандарт напрежението трябва да е 230V. Също по стандарт е допустимо то да се променя +/-10%. Тоест от 207 до 253V.
                          Какво правят диспечерите?
                          Ами следят го това напрежение и ако нарастне например с 5%, изключват някоя генерираща мощност или се разпореждат тя да си намали мощността с един какъв си процент. Това става бавно, отнема няколко минути, но то и промяната с товаара става бавно, така че всичко е наред. Респективно при падане на нарежението например с 5% се прави обратното - включва се нова генерираща мощност.

И веднага възниква въпросът - ами какъв е проблема всички генериращи мощности сами да го правят това? Автоматиката им вижда, че напрежението се е вдигнало, и сама намалява мощността. Вижда, че е паднало, и сама вдига мощността. До тук добре, по-малко работа за диспечерите, но веднага се сдобихме с едно много важно качество - при форсмажор и огромни излишни мощности те сами ще се урегулират и сами ще се намалят до верните нива, и това ще се случи бързо (за 1-2 секунди). Няма да падне нито една защита, ако ще излишъка от мощности да е 50%, а не 10%.

Как се прави това при инверторите?
                          Ами много лесно. Пише се модификация на софтуера и се прави Firmware Update.

Как се прави при ел. машините - ами малко допълнителна електроника, която автоматично регулира възбуждането.

Тоест може да се направи и такива проблеми повече няма да възникват.
                          ...По-скоро, мисля, не идеята е неработоспособна а, към момента, няма наличните ресурси за нея или струват пари. Ти сам наскоро предложи допълнителни батерии и дам спомена, че това, ще оскъпи енергията. Така ли беше? - ТАКА беше. Струва ми се, може да се е случило и още нещо: Поради неравномерното разпределение на генериращите мощности и липсата на ПРЪСТЕН, способен да прехвърли разликата, разкъсването на едни участък, е довело до съответното неравномерно натоварване (ПРЕ - в единия участък и НЕДО-- в другия). Та, където имат НЕДОНАТОВАРВАНЕ, почват и изключват, заради високите стойности на напреженията (ама.нещо ме е гъдел, напреже пва защита да сработва тъй бързо, пък и нали уж инверторните лесно се изключват (даваш накъсо входа по = и- готово) докато там, дето са претоварени, почват МТЗ да щракат...и пак, И там дори, претоварване е НЕ Е КС, и би трябвало да има по-забележимо забавяне. Т.е., пак до структура на мрежата опираме и до "настройките", като потенциална слаба точка. Нямат ли батерии, където е по-рехава генерацията - също, просто нямат наличен мигновен резерв. И изключват.
                          Last edited by Pyramid; 02.05.2025, 10:53.

Коментар

• Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
                            Selena2024, ... В общи линии тези които са пикали тук всички са прави, независимо че се карат кой разбира повече...

Ако знаех какво да препоръчам щях да съм по-богат

Коментар

• Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение

Мисля, че грешиш. Работата е там че, тези качества...НИКОГА НЕНСА БИЛИ ЗАЛАГАНИ, ЧЕМПОСЛЕ, ДА МОЖЕ ДА СЕ ВЛОШАТ. Т.е.инертността на синхронизация просто отсъства. Трябва да имат, явно, модули като акумулатори (за осигуряване на резерва мощност към момента "А" <от "Авария">). Тези акумулатори, ДЕЙСТВАТ ПРИ НУЖДА и, нормално, са заредени с ПОЛОВИН КАПАЦИТЕТ.
                              Модул "ФОРМИРАНЕ И НАСТРОЙКА НА РЕГУЛИРАЩИ ХАРАКТЕРИСТИКИ". Малка платка, програмирана при инсталиране и пускане в експлоатация, смчиято помощ, ОТВЪН, СИСТЕМАТА ДА ВИЖДА у този инвертор електромашинен генератор с напр.10 тона ротор при 3000 об/мин. И зададена скорост на изменение на ток, напрежение И ЧЕСТОТА в зависимост от тези на мрежата. Така, при настъпване.на подобен казус, ОТВЪН, инверторът СЕ ДЪРЖИ КАТО ЕЛ.МАШИНА.
                              И -край, подобни инциденти, ще се разредят допълнително.
                              Усложняване?
                              - Да.
                              Оскъпяване?
                              - Определено.
                              Заслужава ли си?
                              - Ами, ако може да се избегнат такива случаи....
                              Предлагаш идея, която е неработоспособна. Ако приемем, че мрежата се състоеше само от ел. машини и от нищо друго, дори и тогава този проблем с разпадането на мрежата нямаше да бъде избегнат. Пак щеше да се разпадне. Причината - прекалено голяма излишна генерираща мощност, появила се за по-малко от 1 секунда. В нормална ситуация това никога не може да се случи. Винаги промените с консуматори и генератори са ставали бавно, и затова оперативния персонал е имал време да вземе решение за включване/изключване на генерираща мощност. Когато обаче форсмажора дойде за по-малко от 1 секунда, тогава се разчита само и единствено на релейните защити, които в случая са си свършили работата - задействали са се и са разпаднали мрежата.

Усещаш ли къде е проблема?
                              Проблемът в е думичката РЕЛЕЙНИ - да, става въпрос за релета, контактори, силови прекъсвачи, които обаче имат само 2 състояния - включено и изключено. Докато защитите са такива, единственото разрешение на проблема е централизиран компютър, който за 1 милисекунда време да вземе решение кой да бъде изключен и кой - не.

Има обаче едно много по-елегантно решение, което запазва децентрализацията и което няма нужда от централен компютър, за да работи. Решението е защитата да не е релейна, а АНАЛОГОВА. И при гаф не да изключва генериращата мощност, а да я намали с определен процент. Ще дам пример с напрежения НН, но той примера важи и са по-високите напрежения.

Пример:
                              По стандарт напрежението трябва да е 230V. Също по стандарт е допустимо то да се променя +/-10%. Тоест от 207 до 253V.
                              Какво правят диспечерите?
                              Ами следят го това напрежение и ако нарастне например с 5%, изключват някоя генерираща мощност или се разпореждат тя да си намали мощността с един какъв си процент. Това става бавно, отнема няколко минути, но то и промяната с товаара става бавно, така че всичко е наред. Респективно при падане на нарежението например с 5% се прави обратното - включва се нова генерираща мощност.

И веднага възниква въпросът - ами какъв е проблема всички генериращи мощности сами да го правят това? Автоматиката им вижда, че напрежението се е вдигнало, и сама намалява мощността. Вижда, че е паднало, и сама вдига мощността. До тук добре, по-малко работа за диспечерите, но веднага се сдобихме с едно много важно качество - при форсмажор и огромни излишни мощности те сами ще се урегулират и сами ще се намалят до верните нива, и това ще се случи бързо (за 1-2 секунди). Няма да падне нито една защита, ако ще излишъка от мощности да е 50%, а не 10%.

Как се прави това при инверторите?
                              Ами много лесно. Пише се модификация на софтуера и се прави Firmware Update.

Как се прави при ел. машините - ами малко допълнителна електроника, която автоматично регулира възбуждането.

Тоест може да се направи и такива проблеми повече няма да възникват.
                              Last edited by Mateev; 02.05.2025, 09:44.

Коментар

боли ма за иберията. Въпроса е че в БГ е също толкова плачевно положението и въпрос на месеци(ако не и дни) е да се оакаме курталански и тука
                                Е колко фотоволтаика сме направили процентно в бг?

Недей сега ми разваля сутрешното кафе с нова драма. Демек като се прибера - пак дубъл на същата ситуация. Викате абе много важно - тока спрял, ама не е баш така в по-големите градове.

Коментар

Working...
                                X