IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Скъп ли е наистина ядрения ток

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от Мачу Пикчър Разгледай мнение

    Газът водород както го познаваме на земята е молекула от два атома H2.
    Този в космоса за който говоря е атомарен, един атом H.
    Ако един атом водород се сблъска с втори непременно ще образува молекула от два атома.
    Toва ми се струва абсолютна глупост. Валентността на водорода е (-1), +1.
    Ми ако е Н2 то валентността му ще е като на хелия, 0.

    ПП
    Сега прочетох че е вярно. Наричат го Н-Н, което го прави не агресивен.
    Интересна история,

    Last edited by Имхотеп; 12.07.2020, 02:55.
    Не спори с идиот (мурзилка)! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

    Коментар


    • Първоначално изпратено от Имхотеп Разгледай мнение
      Ама водорода не може да образува молекула със себе си...
      Газът водород както го познаваме на земята е молекула от два атома H2.
      Този в космоса за който говоря е атомарен, един атом H.
      Ако един атом водород се сблъска с втори непременно ще образува молекула от два атома.

      Коментар


      • Прочее, да пояторя въпроса си към Пешеро, дали.има магнитно поле вътре в атома от тока по орбитата му?

        Коментар


        • Ама водорода не може да образува молекула със себе си...
          Не спори с идиот (мурзилка)! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

          Коментар


          • Международната среда в галактиките се оказва с плътност 1000 атома на кубичен сантиметър
            https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9C...B5%D0%B4%D0%B0

            99% са газови атоми, основно водород от който се образуват звезди и 1 процент звезден прах, от който сме се образували ние.

            Частица звезден прах

            https://en.wikipedia.org/wiki/Cosmic_dust

            Беше ми останал спомен, че плътността в космоса е един атом водород на един кубичен километър, но това сигурно се отнася за международното пространство между галактиките.
            Интересното е, че е атом водород, а не молекула, може би от създаването си не е имал още случай да се сблъска с втори и да образува молекула.

            Коментар


            • Да, по-леките от желязо се образуват без да е нужна експлозия на свръхнова. Тя избухва когато започне да прави желязо.
              Разбира се това са масивни звезди. Тези с размер на слънцето стават бели джуджета. Те не могат да достигнат до създаването на желязо. Последните наблюдения за които четох, е че звезди с размер 1.5 по-големи от слънцето могат да избухнат като супернова. Някъде до пет пъти по-големи образуват неутронна звезда. По-нагоре стават черни дупки. Колкото е по-голяма една звезда, толкова повече елементи може да създаде.
              Другото което четох е че тези големи звезди нямат достъп до целия водород. Този във външните слоеве е блокиран от топлината. Оттам се получава че тези звезди бързо изгарят водорода, а оттам насетне дните им са преброени. Е, многото години де,
              Не спори с идиот (мурзилка)! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

              Коментар


              • Ето открих още един интересен текст: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1...BE%D0%B2%D0%B0

                "Експлозиите на свръхнови са източник на практически всички елементи във Вселената, по-тежки от кислорода, и са единственият източник на елементи по-тежки от желязото."

                От тука става ясно, че по-леките от желязото елементи могат да се образуват и без избухване на свръхнова. По-нататък в текста се споменава, че в една звезда се извършват всички видове реакции на ядрен синтез на всички елементи чак до желязото, но това го описват в раздела за МАСИВНИТЕ ЗВЕЗДИ. Слънцето не знам дали спада към тях, но е факт, че тези елементи се получават посредством ЯДРЕН СИНТЕЗ вътре в някои от звездите много преди те да са експлоадирали

                Нещо повече - с изключение на желязото всичките тези елементи се намират в повърхностния слой на дадената звезда, и така лесно могат да бъдат отнесени от слънчевия вятър, от изригвания или от сблъсъци с други космически тела. Желязото, като най-тежко, пада към центъра на звездата и се натрупва там.
                Last edited by Mateev; 11.07.2020, 19:34.

                Коментар


                • Виж какво прочетох във Википедия: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C...80%D0%B0%D0%BB

                  "Значителната част от земната кора е изградена само от осем химични елемента, което определя и основния състав на минералите. Това са елементите (със съответния си масов процент) кислород (46,60%), силиций (27,72%), алуминий (8,13%), желязо (5,00%), калций (3,63%), натрий (2,83%), калий (2,59%) и магнезий (2,09%). Четири други елемента се срещат в количества между 1% и 0,1% – титан, фосфор, водород и манган."

                  Внимателно проследих в Менделеевата таблица и установих, че всичките тези 12 елемента, съставящи земната кора, са с атомен номер, по-малък от този на желязото. Няма нито едно изключение.

                  Тоест има някаква логика те да са създадени от слънцето посредством синтез, защото са в огромни количества (99.5%), а останалия 0.5% по-тежки от желязото елементи да са дошли от избухнали свръхнови.

                  Търся накакъв линк, за да си изясня този аспект, но нещо не мога да намеря такъв.
                  Last edited by Mateev; 11.07.2020, 19:15.

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от Имхотеп Разгледай мнение
                    Няма да споря, но за всичко след хелий, (до следващия елемент, въглерод), просто няма просто няма необходимата температура и налягане.
                    Иначе в Слънцето има почти всички елементи, но те са си били там, отпреди. Най-вероятно голямо парче скала е попаднала на подходящото място където има много водород, и така се е започнало.
                    Човек - самото име ТЕОРИЯ означава ИЗМИСЛИЦА, която не може да бъде доказана. Ако можеше, щеше да се нарича ЗАКОН. От една теория се изисква по възможност да обяснява всички наши наблюдения, но може да има и необяснени, които пък се наричат ПАРАДОКСИ.

                    Та съвременната наука е пълна с теории, повечето от които имат по много парадокси в тях. И затова учените обикновено се разделят на лагери, които спорят един с друг, и които поддържат една или друга версия на дадената теория. Ние тука във форума не сме учени, а лаици, и само можем да четем един или друг линк в интернет, без разбира се да знаем дали в него е описана истината или не. То въобще има ли истина, след като и самите учени спорят по въпроса.

                    Та исках да кажа, че ако нещо не ти харесва в тази теория, измисли си друга, или потърси инфо в интернет. Мене обаче ме устройва едно такова описание, което звучи доста правдоподобно, и което обяснява голяма част от явленията, които наблюдаваме днес.

                    Между другото дори и дадена теория да обяснява на 100% всички известни наблюдения, дори и тогава тя не може да се приеме за вярна просто защото няма фундаментални доказателства, на които да се базира. Такъв е случая с Теорията за големия взрив. При нея няма парадокси (необяснени явления), и дори болшинството от учените са склонни да я приемат за вярна, но това не означава, че тя е голата истина. И докато не създадем машина на времето и не отидем да проверим какво в действителност се е случило, тази теория ще си остане теория, на която не може на 100% да и се вярва.
                    Last edited by Mateev; 11.07.2020, 18:39.

                    Коментар


                    • Няма да споря, но за всичко след хелий, (до следващия елемент, въглерод), просто няма просто няма необходимата температура и налягане.
                      Иначе в Слънцето има почти всички елементи, но те са си били там, отпреди. Най-вероятно голямо парче скала е попаднала на подходящото място където има много водород, и така се е започнало.
                      Не спори с идиот (мурзилка)! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от Имхотеп Разгледай мнение
                        Ако им е вярна теорията Матеев Слънцето не може да е създало всички елементи до желязото......
                        Когато се е създавало слънцето, на територията на слънчевата система вече е имало прах и астероиди с всички възможни химически елементи от цялата менделеева таблица. И тъй като слънцето притежава 99,86% от масата на слънчевата система, смело можем да кажем, че вътре в него ги има всичките тези елементи от менделеевата таблица, разбира се в различно процентно съотношение.

                        Да, нестабилните от тях са се разпаднали, но има и стабилни, които до ден днешен си ги има в слънцето, и които могат да бъдат засечени посредством спектрален анализ по време на изригвания. Иначе и в самото слънце има условия за създаване на елементи, по-леки от желязото, и то наистина ги създава. И след това посредством периодични мощни изригвания ги разпилява в цялата слънчева система.

                        Разбира се в миналото е имало и огромно количество тела, които са се сблъсквали с него. Как иначе щеше да събере 99,86% от масата на всичко, намиращо се в слънчевата система. И при някои от тези сблъсъци в космоса са били изстрелвани големи маси материя, която е имала достатъчна скорост да попадне в орбита и никога повече да не се върне на слънцето. Така пък са се образували планетите и част от астероидите, и затова никак не е чудно защо в тях преобладават елементите с по-малък номер от желязото.

                        Та това е механизма - слънцето създава всичко до желязото, и го разпилява в слънчевата система, а свръхновите създават цялата менделеева таблица, и пак я разпръскват, но вече на милиарди светлинни години в много слънчеви системи.
                        Last edited by Mateev; 11.07.2020, 17:50.

                        Коментар


                        • Всичко е точно така. Визирах мнението че Слънцето е създало повечето елементи до желязото. А то е още на фаза хелий, а и е малко за да прескочи въглерода.
                          Не спори с идиот (мурзилка)! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от Имхотеп Разгледай мнение

                            Желязна звезда няма.
                            А и какво общо има възрастта на Слънцето със... за каквото и да говориш там?
                            Слънчевата система и самото слънце са се образували преди около 4.6 милиарда години. Какво се е случвало обаче в предишните 9 милиарда години? Ами че тя материята си е била някъде тука около нас (нашата система) и не се знае колко милиарда сблъсъка е имало на различни по големина камъни и небесни тела, Тези сблъсъци са продължили дори и след изгряването на слънцето. Всеки един сблъсък е отделял колосални количества кинетична енергия, която пък е създавала колосални налягания и температури, някои от които по-големи дори и от тези в самото слънце.

                            Разбира се всичко това е теоретизиране, защото не сме били там, но да, на теория тук или там е имало подходящи условия за създаване на елементи, по-тежки от водород. Самият голям взрив може също да е създал такива елементи. Свръхнови също са избухвали далече преди слънцето да се създаде като такова. Въобще в този първичен хаос, в който са се вихрели колосални енергии. температури и налягане, е било възможно да се създаде всеки един химичен елемент от цялата менделеева таблица, и след това астероиди с него да се разпръснат в цялата вселена.

                            Следователно още докато земята е била една огнена топка от течна лава, в нея са присъствали всички химически елементи от цялата менделеева таблица. Да, ама по-тежките от тях са потънали надолу в лавата, и кората се е образувала само от по-леките. След това вулканичната дейност от време на време е изваждала нещо ценно от земните недра, и го е изливала на повърхноста. И затова са се образували слоеве с различни природни богатства в тях. Това е и причината някои ценни метали да ги има под формата на жили от чист метал (напр. златото).

                            След като земната кора е станала достатъчно дебела, новите астероиди вече не са били в състояние да я пробият и тежките елементи да потънат в нея. И затова полезните изкопаеми, идващи с астероидите, вече са оставали в земната кора на сравнително малка дълбочина, където ние вече можем да ги намерим и експлоатираме.

                            Когато казваме, че нашите полезни изкопаеми са образувани от свръхнови преди 6-7 милиарда години, го казваме не защото по-рано не е имало свръхнови, а защото всичко дошло от по-старите свръхнови е потънало в течната тогава земя. Останало на повърхноста е само това, което е от по-новите свръхнови.
                            Last edited by Mateev; 11.07.2020, 17:02.

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение

                              Пак по същите науки, Слънцето е по-младо с над 50% от Галактиката, т.е., то и няма как. Самият прах за акреционния диск, явно, е възникнал в резултат от взрив на гигантска, желязна Звезда...или даже, по-яка. Уж. Бил съм, казват, там...ама не помня. Уффф.
                              Желязна звезда няма.
                              А и какво общо има възрастта на Слънцето със... за каквото и да говориш там?
                              Не спори с идиот (мурзилка)! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от Имхотеп Разгледай мнение
                                Ако им е вярна теорията Матеев Слънцето не може да е създало всички елементи до желязото.
                                Слънцето все още е на фаза хелий. Няма толкова висока температура за да създаде следващия от поредицата въглерод. А и тези процеси са за звезди по-големи от слънцето. Казват, че слънцето ще стане бяло джудже. Тоест, като изгори хелия и се превърне във въглерод, няма необходимата маса за да продължи да колабира. Тоест ще стане една голяма въглеродна топка, която ще остане стабилна за много, много време. Казват трилиони години...
                                За мен има доста неясноти по тези въпроси, например ясно е че газовия облак трябва да се охлади за да колабира, но от друга страна при сгъстяването температурата се покачва, което би предизвикало разширяване, съответно би предотвратило създаването на звезди... Има обаче прогрес в развитието, признават вече че т.нар. газови гиганти всъщност не са изцяло газови, ами има "супер земя" в центъра...

                                Пак по същите науки, Слънцето е по-младо с над 50% от Галактиката, т.е., то и няма как. Самият прах за акреционния диск, явно, е възникнал в резултат от взрив на гигантска, желязна Звезда...или даже, по-яка. Уж. Бил съм, казват, там...ама не помня. Уффф.

                                Коментар

                                Working...
                                X