IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Покупка с ипотека и след това наем

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• ."..Имам една идея, която ми се върти в главата от известно време.......".

За твое добро е, тази идея да си остане там, където се е родила.....Въпреки родилните мъки и секциото....

Коментар

• Еиииии,много сте гадни.Човека чак стила на писане си е променил а вие го разкривате.
      За българина идеалното място за живот е държава с железни закони спазвани от всички но не и от него

Коментар

• Има интересна възможност: www.drujbapark.com.

Коментар

• re

Един съвет от мен, който също имам опит с тези неща.

Помисли какъв е дохода на семейството ти, имаш ли половинка, колко ви е чистия доход на месец?

По принцип не е зле да купиш нещо за инвестиция, ама не едностайно, поне 60 кв.м. да е, може и старо строителство (тухла).

Няма смисъл да правиш луксозни ремонти. Важното е да е чисто и да купуиш мебели и техника втора употреба, за да ти е евтино. Гледай да е до метро или с по-нормална локация.

И после може да му вземеш наем 200-250 лв.
          Дори сега има обяви за 250 лв дето така си стоят.

Хората нямат пари и всеки лев им е ценен.

Коментар

• Къде са тия 50 кв. за 40К лв. ?
            Ходя по въже.Не ръкопляскайте, това е моят път.С костюм на клоун съм, да ми се смеете, когато падна

Коментар

• Изглежда авторът прави леки намеци. Въпросите са следните:

- купуването на имот и отдаването му под наем дали не е по-добра инвестиция от депозит например?
              - плащането на ипотека дали не е по-добро решение от плащането на наеми, защото накрая имаш собственост?

Почна от далеч, но го докара до същото място.

Коментар

• Първоначално изпратено от Legioner Разгледай мнение
                Имам една идея, която ми се върти в главата от известно време. Става въпрос за покупка на едностайно жилище за около 50к лв с ипотечен кредит. Което след това да бъде отдадено под наем и една част от ипотеката да се изплати с наем. Горе долу нещата след като огледах как стоят нещата с финасирането ги виждам така.
                Кредитата да 40к лв. за 10 години.
                Вноската е около 420лв (такива цифри горе долу ми извади уеб калкулатора)
                Ако за наем мога да взема 300 и след данъци остават поне 260лв и 200 от мене.

Ако тегля за 5 години вноските стават на около 720 лв., но пестя от лихви. Кварталите който съм набелязъл наемите за едностаен вървят по 140-170 евро. Колко време ще е най подходящо за ипотечния кредит за да е най изгодно?
                това 420 е при 5% лихва за ипотеката ама тя е поне 7 за първокласен длъжник.за 50 к панелна или ЕПК гарсониера в не особено елитен квартал. аз съм в Дружба 1 и съседа плаща 200 за не особено добра гарсониерка. един друг плаща 300 за луксозна ма според мен го дерат ама той си има план да ги запали с сметката на теца. та за да земеш 300 требе да вложиш 10-15к за ремонти и мебели. прав е колегата като се бъзика че това е перпетум мобилие некво ново ама как ли друг не се е сетил. дохода от наем средно за България е 4.66% лихвите средно 8% така че перпетум мобилето не работи
                Last edited by nradev; 05.06.2014, 05:49.

Коментар

Имам една идея, която ми се върти в главата от известно време. Става въпрос за покупка на едностайно жилище за около 50к лв с ипотечен кредит. Което след това да бъде отдадено под наем и една част от ипотеката да се изплати с наем. Горе долу нещата след като огледах как стоят нещата с финасирането ги виждам така.
                  Кредитата да 40к лв. за 10 години.
                  Вноската е около 420лв (такива цифри горе долу ми извади уеб калкулатора)
                  Ако за наем мога да взема 300 и след данъци остават поне 260лв и 200 от мене.

Ако тегля за 5 години вноските стават на около 720 лв., но пестя от лихви. Кварталите който съм набелязъл наемите за едностаен вървят по 140-170 евро. Колко време ще е най подходящо за ипотечния кредит за да е най изгодно?
                  направо перпетуум-мобиле ми изглеждат нещата .................. как никой друг не се е сетил

лорде, защо не започнеш бизнеса на едро с поне 5 или направо с 10 гарсониерки?
                  fuск the bеаr - give me the bееr

Коментар

Принципно да наема е другото решение на този въпрос, но точно от хора живели дълги години под наем съм чувал, че ако са имали ипотека веча са щели да я изплатят.
                    И отново да видим двата варианта. Вариант едно 5-10 години плащаш някаква маломерна дупка, която ти изтисква почти целия свободен кеш за удоволствия. И накрая имаш маломерна дупка в която дори и сам да живееш ще ти е тясно.

Вариант две 5-10 години си живееш живота и реално ще можеш да си позволиш това дори в двойно по-голямо жилище. При по-ниски разходи.

Коментар

• Принципно да наема е другото решение на този въпрос, но точно от хора живели дълги години под наем съм чувал, че ако са имали ипотека веча са щели да я изплатят.

Коментар

Съгласен съм, че работите едва ли са толкова розови, но тук има и един друг аспект - собственост на жилище и независимост от родители, баби, дядовци и лели, което за един млад човек е важно. Тоест дори нарая, като се тегли чертата да си 0 на 0 или да си се овътрил малко за отрицателно време си самостоятелен.
                        300 лева под наем ти осигурява същата самостоятелност в същото жилище, само където си имаш 10 бона + 440 лева за жени на месец

Коментар

• Съгласен съм, че работите едва ли са толкова розови, но тук има и един друг аспект - собственост на жилище и независимост от родители, баби, дядовци и лели, което за един млад човек е важно. Тоест дори нарая, като се тегли чертата да си 0 на 0 или да си се овътрил малко за отрицателно време си самостоятелен.

Коментар

• ".......Кварталите, които съм набелязал, наемите за едностаен вървят по 140-170 евро."

Това, как "вървят" наемите по обяви на посредници в даден квартал - е едно, а съвсем друго - действителната цена, която прибират наемодателите.

Горните съображения са при положение, че търсенето е намалено.

В тоя ред на мисли, за подобен на предвидения наем - съвсем реално е - да се намерят по-големи жилища от въпросното - в проекта.

Като цяло - няма гаранции, че апартаментът ще бъде веднага зает от наематели, както няма да има гаранция - и че няма да напуснат след втория месец, защото са намерили нещо по-изгодно.

Не поставям въпроса, че подобен наем, за такъв апартамент - изисква безупречно обзавеждане /ремонт/, което би надхвърлило сумата на предвидените спестявания: "приблизително едни 12к се спестяват".

Не говоря и за изгубеното време и неприятностите. Неангажиращо мнение.

Коментар

Направих по подробна сметка на това което искам да направя
                              Ако изтегля 40к лв от общо 50к стойност на имота за пет години трябва да върна 48 к лв.

За тези 60 месеца трябва да се плаща по приблизително 770 лв. на банката на месец.
                              Наем приблизително 340 лв х 60м= 20 400лв
                              Аз 460 лв. х 60м = 27 600

Общо плащам 58к (10к лични +48к за банката)
                              Аз давам 27 600 лв. + 10 000 лв (начални)=37 600 лв.

Тоест по приблизително едни 12к се спестяват, което е около 25% от стойността на жилището, а кокто каза колегата ако се увеличи кеша и се намали срока на ипотекта може да нарасне.

Но има и много условности - изгодно жилище, простоии по ипотеката, наемател...
                              Лихви които губиш и на 10 бона и на последващите вноски. за сравнение само лихвите по 10 бона за пет години са 2100 лева при 4% лихва. По вноските отново при 4% лихва губиш 4850лева. Общо загубени лихви почти 7 бона. Спестяването пада на 6 бона. При 5% загубени което е по вероятно - общата загуба от лихви става 2700 да 10 бона и още 6100 на вноските или 8800 лева.

Отделно всичките данъци, ремонти, поправки и така нат. които за 10 години все ще ударят 5 бона

Така ако имаш две алтернативи - спестяваш по 770 лева на месец на 5% + още 10 000 бона в началото на края на периода ще имаш 65100 лева. Ако си купиш жилище за 50000 ще имаш жилище за 50000 - някакви текущи разходи които ще си направил - да кажем 5 бона. Сега въпроса е след 10 години това жилище ще струва ли 65100 всъщност 70100 заедно с разходите или не. Ако няма да струва нещата са елементарни. Ако си мислиш че ще струва поемаш и целия риск това да не се случи и да сбъркаш.
                              Last edited by ravnovesie; 05.06.2014, 00:47.

Коментар

• Направих по подробна сметка на това което искам да направя
                                Ако изтегля 40к лв от общо 50к стойност на имота за пет години трябва да върна 48 к лв.

За тези 60 месеца трябва да се плаща по приблизително 770 лв. на банката на месец.
                                Наем приблизително 340 лв х 60м= 20 400лв
                                Аз 460 лв. х 60м = 27 600

Общо плащам 58к (10к лични +48к за банката)
                                Аз давам 27 600 лв. + 10 000 лв (начални)=37 600 лв.

Тоест по приблизително едни 12к се спестяват, което е около 25% от стойността на жилището, а кокто каза колегата ако се увеличи кеша и се намали срока на ипотекта може да нарасне.

Но има и много условности - изгодно жилище, простоии по ипотеката, наемател...

Коментар

Working...
                                X