IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Идеи за инвестиции

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Здравейте на всички,

първо искам да благодаря на всички, които са писали по темата. Мисля че има интерес, разбира се идеята ми, наивна по принцип, беше някой да предложи конкретни примери, има и такива, знам че малцина биха споделили един източник на доходи с хора които даже непознава, но въпреки това ,ако се четат коментарите, може да се научат полезни неща.
    Харесват ми някои конкретни идеи съвети, за които много благодаря. Но въпреки това аз държа на идеята си, че ако сме заедно и си помагаме можем да постигнем конкретни резултати, всеки е полезен с нещо. А ако се направи и нещо конкретно под формата на реални действия какво по хубаво от това.Аз няма да споря кое е правилно и кое не, просто ще кажа какво мисля за някои конкретни идеи.Би било хубаво ако имаше някакъв начин смислените теми и идеи и коментари и статии във сайта и форума да са налични или организирани по някакъв по-добър начин , по който да се намират по-бързо. нещо като бърз справочник, както и да е.
    Като цяло и според мен, това да отдаваш дали апартаменти или офис площи или дори земя са добри и носят доходи, отглеждането на различни земеделски култури също. от тях винаги има нужда, ремонта на жилища и препродаването им после също ми харесва и мисля че е добър бизнес. принципа с едната ябълка, почва се от малко и полека се разрастваш.заведенията за хранене или лафките в новите офис сгради също. за курса на долара също, но както се казва който се е възползвал сега може да се радва.това с талоните за изтриване си е мания вече, но там май е доста трудно. Pyramid може да сподели , ако иска част от идейте за които никои не го чува , като най-активен според мен. Иначе формулата изобретение + кинти е правилна , трябва да мина през бан. Надявам се да продължите с добрите идеи.

Коментар

• Още,
      Храни,
      Горива,
      Технологии /know-how/
      , и още,
      know-what. Тоест, "фундаментални решения от типа "знам какво". Защото, технологии има много и добре развити но, ако не знаеш какво да правиш с тях, не можеш да ги използваш пълноценно и ред източници на блага /пари-включително/ ще остават заключени за непосветените.
      По последното, вече споменавах, има мноого яки полета за изява - ключ от едно държа и аз - само дето, недоразвитото мислене на родните "хинвестори" ги пропуска и, ако някой направи пачка от подобни, не ще да е измежду зяпалите. Преди около 30 години ми попадна една мисъл за ценността на смирението, която току се връща в съзнанието ми:
      "Изслушвай и глупака. Не се знае, дали няма да чуеш нещо, което да оправдае цялото му съществуване."

Коментар

• Първоначално изпратено от v_tin Разгледай мнение
        Звинявам се моля са се чете пак питам в кой отрасъл на науката да се инвестира, така щото да се подобри живота на народа. Разбирам че това е комплексно , но все от някъде трябва да се започне
        Тук може да ми се изсмеят мнозина но, далеч не е само клише "енергийната ефективност", примерно. И не е задължително, "само в наука". По-добре, в така наречените съпределни сфери. Търговията си е търговия и повечето възможности в нея са към изчерпване. Иновации. Всякакви. Не само в прочита на оперативните програми на ЕС. ТАМ има много тесни рамки и широкообхватна простотия която, вместо основно да помага, повече пречи.
        Ама темата би се изместила в друга плоскост.
        Last edited by Pyramid; 08.03.2015, 15:04.

Коментар

• Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
          ...?
          Звинявам се моля са се чете пак питам в кой отрасъл на науката да се инвестира, така щото да се подобри живота на народа. Разбирам че това е комплексно , но все от някъде трябва да се започне

Коментар

Като изключим другото остава това, за обикновената наука, спомням си навремето преди 4-5г имаше едно филмче за младите надежди в БАН, та там снимаха едно момче на около23г работещо в областа на конвенционалните акомулатори. Според всички това е безмислено, но то доказваше с опитна постановка и също с формули че обикновения акомулатор е все още жизнеспособен. ОСтаваше да се намери финансиране. Ето това е смисъла от инвестицията- учен + пари= пари'
            ...и Пка казвам в кой отрасъл да се инвестира
            ...?
            Ами тя, "обикновената" наука НЕ ИЗКЛЮЧВА "другото". Него не го поглеждат поне 80% от "инвеститорите". А, ако се вгледаш...Бил Гейтс, Едисон, Стив Джобс и др. от най-успешните, именно ТАМ са погледнали. И не са мислили по модела "НЕ, защото" а по другия, "ЗАЩО НЕ?"
            Процентът провали, и в двата случая, е почти еднакъв. Възнаграждението за спокойния и трезв поглед в неизпробваното, обаче, във втория случай, е в пътипо-щедро. А "сигурните играчи" да си говорят, каквото щат.
            Last edited by Pyramid; 08.03.2015, 14:59.

Коментар

Обикновената наука е поглед много надалеч и не се оценява от обикнавения еснаф. не можеш му я продаде на истинската и цена, пък и той няма толкава пари. Инвестирайте в срещи с различни хора и чувайте, какво ви говорят, вместо просто да ги слушате. ИМА разлика.
              -останалото или, каквото /и ако/ остане, разделено на броя им.
              Като изключим другото остава това, за обикновената наука, спомням си навремето преди 4-5г имаше едно филмче за младите надежди в БАН, та там снимаха едно момче на около23г работещо в областа на конвенционалните акомулатори. Според всички това е безмислено, но то доказваше с опитна постановка и също с формули че обикновения акомулатор е все още жизнеспособен. ОСтаваше да се намери финансиране. Ето това е смисъла от инвестицията- учен + пари= пари'
              и Пка казвам в кой отрасъл да се инвестира

Коментар

Дааааааааа, купувайте активи , а не пасиви, личният апартамент е пасив,данъци поддръжка, охрана, по добре живейте на квартира, няма тези разходи.
                Само че има едно но........
                Баджанака до момента е дал около 20000лв за квартира и има да дава още толкова-докато се пенсионира. Ако на времето ме беше послушал да си купи един пасив/ апартамент до момента щеше да го е изплатил наполовина , а не сега да си блъка главата, каква я мислех каква стана.
                Истината е в производството, което за жалост в Бг го няма, преди малко четох статия че 28% от БВП се създава от производство срещу 68 % услуги, ами за какво говорим тогава.
                Въпросът е обаче какво да е това производство, на времето ББ попита след като имаме толкова вятърни и слънчеви паркове, защо никой не инвестира в производството на тези неща. Отговор няма.
                Най добре да се инвестира в наука, но в кой сектор????????
                Обикновената наука е поглед много надалеч и не се оценява от обикнавения еснаф. не можеш му я продаде на истинската и цена, пък и той няма толкава пари. Инвестирайте в срещи с различни хора и чувайте, какво ви говорят, вместо просто да ги слушате. ИМА разлика.
                Относно купуването на активи и "освобождаването от пасиви", първо, човек трябва да се научи да ги различава. Да дефинира входно-изходните условия при решаването на задачите е най-важното умение, мен ако питаш. Другото е /сляпо/ прилагане на формули и методи със съответния резултат. В много случаи, реален но, като цяло, непълен. Ако биха гледали в пълнота, много повече двуноги биха живяли по-обезпечено, по-интересно и по- сигурно. Да, ама не. Вместо да се научат да виждат, ги учат да гледат и да следват. Сори за което. Естествено е лидерите да живеят по-пълноценно. За останалите-останалото или, каквото /и ако/ остане, разделено на броя им.

Коментар

• Първоначално изпратено от jenyna Разгледай мнение
                  В България, по официални данни на Евростат (добре, че инвеститор е да разбере разликата между активи и пасиви. Второто е да създава активи и да се избавя от пасивите.
                  Дааааааааа, купувайте активи , а не пасиви, личният апартамент е пасив,данъци поддръжка, охрана, по добре живейте на квартира, няма тези разходи.
                  Само че има едно но........
                  Баджанака до момента е дал около 20000лв за квартира и има да дава още толкова-докато се пенсионира. Ако на времето ме беше послушал да си купи един пасив/ апартамент до момента щеше да го е изплатил наполовина , а не сега да си блъка главата, каква я мислех каква стана.
                  Истината е в производството, което за жалост в Бг го няма, преди малко четох статия че 28% от БВП се създава от производство срещу 68 % услуги, ами за какво говорим тогава.
                  Въпросът е обаче какво да е това производство, на времето ББ попита след като имаме толкова вятърни и слънчеви паркове, защо никой не инвестира в производството на тези неща. Отговор няма.
                  Най добре да се инвестира в наука, но в кой сектор????????

Коментар

• Първоначално изпратено от jenyna Разгледай мнение
                    В България, по официални данни на Евростат (добре, че влязохме в ЕС, та да имаме обективна информация) живеят най-бедните хора в Европа и така е от 2007 година насам. В същото време сме на първо място по джипове и мерцедеси на глава от населението. Да, но джиповете не раждат доход, а разход. Има едно универсално правило в инвестициите - купувай АКТИВИ, а не ПАСИВИ. Актив е нещо, което носи реални пари в джоба ти. Пасив е нещо което постоянно изкарва пари от джоба ти. Е, джипа кое от двете е? Доста фирми водят да "активи" машини на склад, които си стоят там от 10 години. Това не са активи, а пасиви - трябва им поддръжка, охрана, похабяват се, а нищо не допринасят. Първото упражнение за всеки кандидат инвеститор е да разбере разликата между активи и пасиви. Второто е да създава активи и да се избавя от пасивите.
                    ...Или да превръщат пасиви в активи. Например, аз от години вече НЕ СЕ чудя, защо българинът е по-зле финансово, даже "богатите": Защото, това, че има 100 К, примерно, не му отваря очите, и той пропуска десетки възможности да си умножи парите и по-бързо, и по-надеждно от /някакви там/ купени на борсата акции и лихви, както в КТБ. Пред мен са налице, например, ПОНЕ 3 варианта, към момента: От единия вече съм се възползвал и последните две години, доходите ми се утроиха, другият стартира в момента, а третият е толкова голям и перспективен, а ресурс за него още нямам. Там се влиза по "нива". Там са яки подкрепи от ЕС, с новите програми. "За жалост", не иде реч за "усвояване" - как вече мразя тази дума - а за свършване на сериозен обем работа но, ударът е за милиарди. Участваш с 30% от милиони, получаваш 10-цифрен отзвук. Като коментирам отдавна тук и там - ама кой от умниците тук да чете? - иде реч за улеснен достъп до подземните богатства, който нито една компания, нито държава още, няма и, в момента, и да може да си позволи, не знае как. Защо? Ами, виждат нещата просто и плоско и, където гледат, наистина, няма. Който е чувал поне малко, обаче, за висша математика, сигурно е чувал и за комплексните числа и знае, как те присъстват навсякъде в реалния свят. Е, компании и държави, още, мислят с "реални" числа. Едномерно. Това означава, обаче, и "бедно". понеже, иде реч дори не за комплексни, а за - както аз ги наричам - ТРИПЛЕКСНИ числа. съставени от реална, имагинерна и бинарна съставка. И, който знае повечко ВМ, сигурно ще види, колко ОКТАНТА (ВСЕЛЕНИ) има координатната им система. Във всяка от тях, "по нещичко".
                    А тук ми говорят за стотинки. Не, че е лошо, ама е недостатъчно бе.
                    Last edited by Pyramid; 08.03.2015, 14:06.

Коментар

• Първоначално изпратено от Аlexander Разгледай мнение
                      Пирамид...ти почна като Горанов.Найденова го пита : ако си ти останали последните 400 лева (горе долу колкото е заплатата на редови българин в частния сектор),кое първо ще платиш ?
                      Горанов отговаря убедително - частните уроци по математика на детето.....
                      Е на това му се вика демагогия и гьонсуратлък.
                      Горанов като си плати тока ,водата,бензина на колата с всичките и режиини,с която ходи на работа,интернета и телефона няма да му останат пари от тия 400 лева за контрабандни цигари с които да се утешава,хляб няма да има с какво да си купи,камо ли да говорим за някакви честни уроци по 20 лева на час ..
                      А стига майстори...
                      Комшийчето нали завърши икомномика,сестра му също..единия е сервитьор,а сестра му е в МОЛ-а продавачка.
                      Писна ми да слушам идиотщините на Българина - ИНВЕСТИРАЛ В ОБРАЗОВАНИЕТО на децата си...хаха ,само и само да се вложи в отколещната догма и мечта на еснафа- учи мале за да не работиш...
                      Сега разбираемо е- приятел от министерството на икономиката взема по 20000 комисионна за одобрен европроект,но не всички можем да сме на кърмилката.
                      България остана без професионални училища,това е страшното.
                      Всички средни учебни заведения бълват само мениджъри и ръководители.
                      Човек няма къде да изучи детето си за дърводелец,заварчик,строител,автомонтьор,електрича р...поне в нашия окръжен град.
                      Където е глад за трактористи и шлосери и които са с по 1500 заплата поради дефицита на кадри.
                      Така че стига с това изхабено - инвестираме в образованието на децата.Ако всички го правим,кой ще меси хляба който ще ядем,и кой ще им поправя колите ?
                      Темата е в какво да инвестираме,а не да си разтягаме локуми.
                      Истината е,че никой не знае в какво да се инсвестира правилно.
                      Този който има информацията няма да ни я каже тук на всички във форума.
                      Конкретна идея не чакайте.
                      Защо когато ноември се питахме къде да вкараме кеша от КТБ никой не каза купувайте долари на 1,48 ?
                      На 100к $ сега за три месеца щехме да имаме по 30к лева печалба !
                      Когато долара стана 1,70,пак никой не беше сигурен.
                      Всеки пелтечеше - ще пада,ще става..Меркел отеглила подкрепа за Обама във Вашингтон..не знам си кво и що..
                      Ето долара вече е 1,80 - десет стотинки нагоре ,на 100к $ за месец 10к лева чисти пари
                      Вкарайте ги и сега ,долара може да стигне нива от 2002 !
                      Ама може и да стане така ,че да се срива и спо 15 стинки на месец като 2003 та и да изгорите
                      Темата е безсмислена,поради факта че тук се търси нещо,което е най ценно и пазено в света.Това е информацията.
                      Който я има - пичели.
                      Колкото по малко хора я имат - толкова повече печелчт.
                      За инфо ще кажа,че в сверата в която имах интереси декември месец пазара беше залят с продукт ,беше пренаситен ,цената беше ниска и предлагането голямо.
                      Тогава никой не се презапаси,поради факта че 4 години криза в сектора не е имало.
                      ОБАЧЕ ! Вносът на въпросния продукт от Нова Година спря ..Настъпи криза.
                      Ако някой знаеше че така ще стане - в момента със 100к лева вложени преди три месеца щеше да изкара най малко 50к чисти пари за отрицателно време и да си пие спокоен кафето две години напред без да му пука от нищо..
                      Но никой не предположи че така ще стане ..и сега всеки се вайка и тюхка,че не се е запасил,ама касно е чадо...
                      Сашко, некоректна е постановката с тези "последни 400 лв". Ако ми биха били ПОСЛЕДНИТЕ 400 лв, със сигурност, щях да взема храна, ток, вода, лекарства, гориво. Инвестира се, което е над непосредствената, жизнена потребност. Иначе, няма да има кой да инвестира. Готовата "информация" също е преходно явление: Днес едно е възможно най-, утре-друго, след седмица-трето и т.н. Пак бъркаш инвестицията с хазарта, ама така си научен, какво да те правя. Като казвам "в образование", съм на светлинни години далеч от това "...да НЕ работиш". Най-лесно НЕ СЕ РАБОТИ, ако си най-необразован. Такива кой ги иска? Идеше реч за развитието на умения, визия, навици за работа. Щото Образованието е именно ТОВА. "Професионалните" учебни заведения - аз също съм завършил техникум - освен някакъв непосредствени, начални изпълнителски тренинг, не учат изобщо на инвестиране. Да бърка хляб, вече може всеки, научен да натиска бутони и да следва дори не програма, а РЕЦЕПТА. Ама с тези УМЕНИЯ, по-далеч от прост бачкатор не се стига, трябват такива за учене, за самоусъвършенстване, за предвиждане и още много само...само, за да можеш да схванеш. За реализацията на инвестицията трябват още много - да работиш с хора, да водиш/ползваш/правни инструменти, да се договаряш, да увличаш...А ти ми излизаш с песни за долара. Това там си е само една от формите на прогнозиране на база /смляна или не съвсем/ информация и там ...анализ. А кой да учи на останалия, не по-маловажен СИНТЕЗ?
                      Ами, синтез почти не се преподава, драги. Затова, койтоа иска да инвестира /успешно/ би следвало да търси от кого да се научи да синтезира среди, планове, решения или...или да синтезира сам своите конкретно приложими похвати.
                      Затова, предлагам, да се успокоиш. По-долу го казах /вярно, с други думи/ но, ако в Америка са икономически по-напред, ако в Западът - ако щеш, да го смятат мнозина за "по-прост" от нас, дето сме били уж по-интелигентни - то, това им развитие е именно на база по-комплексното гледане на света и на традициите в това.
                      Мир, прочее: Дори велики спекуланти като Сорос, ако са велики, НЕ Е благодарение /само/ на аналитичните си способности и образованието си в средния курс, а на тренираните си синтетични умения.

Коментар

• Преди около две години купих акции на CPRX по 47 цента. В момента са по 4.17 долара. Очакванията са цената да се удвои до година година и половина. Отделно се говори за възможно поглъщане. Ето конкретна идея за инвестиране а не общи приказки.
                        Поздрави Емил

Коментар

• В България, по официални данни на Евростат (добре, че влязохме в ЕС, та да имаме обективна информация) живеят най-бедните хора в Европа и така е от 2007 година насам. В същото време сме на първо място по джипове и мерцедеси на глава от населението. Да, но джиповете не раждат доход, а разход. Има едно универсално правило в инвестициите - купувай АКТИВИ, а не ПАСИВИ. Актив е нещо, което носи реални пари в джоба ти. Пасив е нещо което постоянно изкарва пари от джоба ти. Е, джипа кое от двете е? Доста фирми водят да "активи" машини на склад, които си стоят там от 10 години. Това не са активи, а пасиви - трябва им поддръжка, охрана, похабяват се, а нищо не допринасят. Първото упражнение за всеки кандидат инвеститор е да разбере разликата между активи и пасиви. Второто е да създава активи и да се избавя от пасивите.
                          Не загребвай мед от празна делва!

Коментар

• Първоначално изпратено от Аlexander Разгледай мнение

Защо когато ноември се питахме къде да вкараме кеша от КТБ никой не каза купувайте долари на 1,48 ?
                            .
                            Пич, защо си кривиш душата.
                            Откога се дискутира тук във форума че $ и еврото отиват към паритет.
                            Ето и като питаш за ноември - моето мнение от началото на тоя месец на въпроса на съфорумник къде да си влагаме парите.
                            За справка - за 4 месеца оттогава имаш UUP + 12% EUO + 30% SCO над + 90%, a софармата е 25% на червено.
                            Ти или гледаш и не виждаш, или просто не ти достига смелост.
                            Но нeдей да обвиняваш форума за нерешителността си.

Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение
                            Дълъг $, къс злато, къс олио, а с профита отдоле пълниш силно дивидентни.
                            Системата е ОК и работи ! При това те и хеджира.

Ааа, да не забравя и друг добър плей - и къс чичо

Коментар

Без зла умисъл но, бих препоръчал инвестиция в поне едно-двугодишно обучение със съпътстващ спестовен елемент през въпросния период. Също, да инвестират време /не от пари/ за четене на съответната литература, в членство в инвестиционни общности по споделено финансиране /за снижаване индивидуалния риск/...
                              ...и в посещение на детската градина, за да се научат от децата да мечтаят и да задават въпроси.
                              Пирамид...ти почна като Горанов.Найденова го пита : ако си ти останали последните 400 лева (горе долу колкото е заплатата на редови българин в частния сектор),кое първо ще платиш ?
                              Горанов отговаря убедително - частните уроци по математика на детето.....
                              Е на това му се вика демагогия и гьонсуратлък.
                              Горанов като си плати тока ,водата,бензина на колата с всичките и режиини,с която ходи на работа,интернета и телефона няма да му останат пари от тия 400 лева за контрабандни цигари с които да се утешава,хляб няма да има с какво да си купи,камо ли да говорим за някакви честни уроци по 20 лева на час ..
                              А стига майстори...
                              Комшийчето нали завърши икомномика,сестра му също..единия е сервитьор,а сестра му е в МОЛ-а продавачка.
                              Писна ми да слушам идиотщините на Българина - ИНВЕСТИРАЛ В ОБРАЗОВАНИЕТО на децата си...хаха ,само и само да се вложи в отколещната догма и мечта на еснафа- учи мале за да не работиш...
                              Сега разбираемо е- приятел от министерството на икономиката взема по 20000 комисионна за одобрен европроект,но не всички можем да сме на кърмилката.
                              България остана без професионални училища,това е страшното.
                              Всички средни учебни заведения бълват само мениджъри и ръководители.
                              Човек няма къде да изучи детето си за дърводелец,заварчик,строител,автомонтьор,електрича р...поне в нашия окръжен град.
                              Където е глад за трактористи и шлосери и които са с по 1500 заплата поради дефицита на кадри.
                              Така че стига с това изхабено - инвестираме в образованието на децата.Ако всички го правим,кой ще меси хляба който ще ядем,и кой ще им поправя колите ?
                              Темата е в какво да инвестираме,а не да си разтягаме локуми.
                              Истината е,че никой не знае в какво да се инсвестира правилно.
                              Този който има информацията няма да ни я каже тук на всички във форума.
                              Всеки пелтечеше - ще пада,ще става..Меркел отеглила подкрепа за Обама във Вашингтон..не знам си кво и що..
                              Ето долара вече е 1,80 - десет стотинки нагоре ,на 100к $ за месец 10к лева чисти пари
                              Вкарайте ги и сега ,долара може да стигне нива от 2002 !
                              Ама може и да стане така ,че да се срива и спо 15 стинки на месец като 2003 та и да изгорите
                              Темата е безсмислена,поради факта че тук се търси нещо,което е най ценно и пазено в света.Това е информацията.
                              Който я има - пичели.
                              Колкото по малко хора я имат - толкова повече печелчт.
                              За инфо ще кажа,че в сверата в която имах интереси декември месец пазара беше залят с продукт ,беше пренаситен ,цената беше ниска и предлагането голямо.
                              Тогава никой не се презапаси,поради факта че 4 години криза в сектора не е имало.
                              ОБАЧЕ ! Вносът на въпросния продукт от Нова Година спря ..Настъпи криза.
                              Ако някой знаеше че така ще стане - в момента със 100к лева вложени преди три месеца щеше да изкара най малко 50к чисти пари за отрицателно време и да си пие спокоен кафето две години напред без да му пука от нищо..
                              Но никой не предположи че така ще стане ..и сега всеки се вайка и тюхка,че не се е запасил,ама касно е чадо...
                              Сметка може да ми държи само онзи,който е внесъл пари по нея !

Коментар

Без зла умисъл но, бих препоръчал инвестиция в поне едно-двугодишно обучение със съпътстващ спестовен елемент през въпросния период. Също, да инвестират време /не от пари/ за четене на съответната литература, в членство в инвестиционни общности по споделено финансиране /за снижаване индивидуалния риск/...
                                ...и в посещение на детската градина, за да се научат от децата да мечтаят и да задават въпроси.
                                За какъв вид инвестиция говорим тук, по конкретно? Споделеното финансиране като например mutual fund, или нещо друго?
                                #dagoduhatbednite

Коментар

Working...
                                X