IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Вчера фотоволтаиците в Германия са произвели 22000 MW електроенергия

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • dddd, фотоволтаиците са нещо прекрасно и перспективно, но кражбите около тях у нас са безгранични. За тези 600МВ фотоволтаици, които дават скромен ток колкото 82МВ ТЕЦ и които пуснаха само за последните 6 месеца на цена по 485 лв/МВтч докато в Европа цената беше за същото 220лв/МВтч, ще плащаме по 360 милиона лева на годинa, което за 20 години е 7.2 милиарда лева. Говорим за милиарди, откраднати от нищото!

    Mr-crash, благодаря за връзката. Живо се интересувам от въпроса и съм пропуснал твойта новина "Със снаряд от гранатомет бе взривен модул за управление на огромен фотофолтаичен парк близо до с. Победа. "

    Станало е в понеделник и не се чу. Питам се в каква държава, с какви продажни медии живеем. Направо невероятно. Браво на този с гранатомета. Дано събуди някого.

    Коментар


    • Първоначално изпратено от verimg Разгледай мнение
      +
      Възможно е, възможно е наистина да останат паметници ВЕИ-тата. Вероятноста е 50%.И зависи от "политическата обстановка" да го кажем така най-общо.
      Вероятността е безкрайно малко число клонящо към нула. Пробелма е защо избързваме толкова. След няколко години технологията ще е рентабилна без субсидии и в този момент ще убие конвенционалната енергетика. Политическата обстановка наистина ще се промени в близък план. Субсидиите за ВЕИ ще отпаднат защото ще бъдат излишни. В този момент ЕС ще започне да се бори за интелигентни енергийни мрежи, пълна либерализация и свободна конкуренция на ниво общност.

      Коментар


      • Първоначално изпратено от Xman1 Разгледай мнение
        Една развита икономика не може да работи от дъжд на вятър и да зависи от това дали грее слънце или не.
        +
        Възможно е, възможно е наистина да останат паметници ВЕИ-тата. Вероятноста е 50%.И зависи от "политическата обстановка" да го кажем така най-общо.

        Коментар


        • http://www.novini.bg/news/74592-%D1%...%B5%D1%82.html


          Е те тва заслужават фотообирджийте!

          Коментар


          • Първоначално изпратено от market Разгледай мнение
            Не бой се Колега, сметката е вярна. Сега надбавката стана 11 лв./МВтч. С нея ще бъдат обложени според ДКЕВР 40 млн, МВтч. Пари даже на НЕК пак ще му останат от събраните. Освен това срещу онези 363 млн. лв. дето си сметнал по-долу стоят 750 000 МВтч електроенергия, която НЕК ще продаде по 79 лв. и стотинки за 60 млн. лева близо. Така и те ще останат бонус за НЕК. Бонус за държавата пък ще остане прихода от продажба на зелените сертификати на тези 750 000 МВтч. Щото с тези 11 лв./МВтч ние и тях сме платили.
            Да, от 440 млн.лв. ще могат да заделят 363, ако ти разбирам сметките правилно.
            Това, че НЕК ще продаде 750 000 МВч, супер скъпи, на нас за да си оправи сметките на хартия не ме радва много. В крайна сметка и НЕК и сметките за ток са в нашия джоб. Дори ако има с какво да затъмним слънцето за 20 години напред май няма да е зле, за да не продадат и един МВтч от тия. Тия 600МВч ФЕЦ си остават страхотно набутване. За мене е поносимо, нещо като по 50лв на човек се пада на 7 милионна България на година, ама като знам за някои това какви пари са.

            Имаш ли понятие зелените сертификати продаваме ли ги реално вече и на каква цена горе-долу, че какво ли не съм чел по общата преса. Те поне наистина могат да се приспаднат от обира.

            Коментар


            • Не бой се Колега, сметката е вярна. Сега надбавката стана 11 лв./МВтч. С нея ще бъдат обложени според ДКЕВР 40 млн, МВтч. Пари даже на НЕК пак ще му останат от събраните. Освен това срещу онези 363 млн. лв. дето си сметнал по-долу стоят 750 000 МВтч електроенергия, която НЕК ще продаде по 79 лв. и стотинки за 60 млн. лева близо. Така и те ще останат бонус за НЕК. Бонус за държавата пък ще остане прихода от продажба на зелените сертификати на тези 750 000 МВтч. Щото с тези 11 лв./МВтч ние и тях сме платили.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от MILOM Разгледай мнение
                Пак ще повторя-стремете се към електронезависимост-тока става луксозна стока
                Ако ще купувам от държавата ток на 485лв от ФЕЦ, по-добре да си сложа сам такъв на покрива дето ще ми е по 220лв.тока. Ама какво правя като няма слънце. Изходът е един - да изпотрошим сегашните ФЕЦ-ове, дето ще правят по 70% чиста печалба (как го сметнах - ами (485-220) + това, че и във Франция при 220лв цена и по-големи разходи пак правят печалба от ФЕЦ), а данъкоплатците ще броят стотинките си за хляб.

                Коментар


                • Първоначално изпратено от nezaetoime Разгледай мнение
                  Много ми харесва първото ти изречение. За второто не знам, да не е 250МВ и топлина, много ми се вижда, но на око. А сметна ли тези 600МВ колко ще струват на година
                  600 * 1250 *485 са 363 милиона лева на година
                  Тук пък сам да си отговоря, че видях нещо ново, така и така съм обявен за идиот. http://www.dnesbg.com/ikonomika/plas...z-i-parno.html
                  Пише: "С повишението на добавката за НЕК ще бъдат осигурени още около 120 млн. лв. за изкупуване на тока, произведен от новите мощности от ВЕИ."

                  Да ама за 600МВтч трябват 363 милиона, а не 120 милиона - значи те просто ще удължават с едни 240 милиона задължеията на НЕК, за да не ги изяде тълпата още сега. А бомбата цъка и може би ще гръмне след изборите.

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от gigow Разгледай мнение
                    За това КРАЙ. Аз спирам. Не мога да споря с човек, който ТОТАЛНО НИЩО НЕ РАЗБИРА.
                    Пази го, като пораснеш още, може да започнеш да разбираш всичко каквото съм писъл.
                    Също - с големи букви на интернет не се пише - нарича се "кряскане", основно и елементарно правило известно почти на всеки. Издава те колко стаж имаш - да знаеш ако ходиш някъде по интервюта и не ти кажат защо не те взимат.

                    Преди няколко месеца обяснявах, че цената на ток от ФЕИ трябва да е 220лв, а не 485лв що хора ме нарекоха идиот, та вече свикнах. До 5 телевизии писах и нищо. Въру факта ми спря вниманието приятел от Лондон, с който сме работили заедно. За 2 минути се възмутих и мислих, че всеки ще се възмути само щом го кажа. Нищо, подобно не се случи. Като общество нищо не струваме. Поне днес цената вече е 236лв.

                    Коментар


                    • В България има акциз в/у електричеството-само за стопански потребители
                      Отдавна предупреждавах,какво ще се случи с цените и прогнозата се оказа вярна
                      и това е и заради ВЕИ и заради сметките които трябва НЕК да плати за Белене.
                      А цените на тока ще растат постоянно,докато не станем с най-скъпия ток в Европа-само там не сме се оср...ли,защото цената се определя според разходите,които е направила централата или ЕРП-то-да не са луди да намалят разходите,напротив правят все по-големи и ДКЕВР одобрително кима с глава.
                      А за това извращение с "кафявата енергия" нямам думи-цялото население плаща да имат софиянци парно на поносими цени.
                      Пак ще повторя-стремете се към електронезависимост-тока става луксозна стока
                      http://milom.blog.bg/

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от nezaetoime Разгледай мнение
                        Да, извинявай надценил съм те. Пишеш в "google", "cost, price, electricity" и си правиш един reasearch за 2-3 часа - не за да се обориш, което явно много те обижда, а за да стигнеш до истината. Първото което намерих, за 2 минути е http://en.wikipedia.org/wiki/Cost_of...city_by_source
                        Виж по-надолу цените в UK за 2010. Изненада! 2010-та АЕЦ дава ток на цена на вятърните перки. Знам колко беше изненадан и за слънчевите панели. Ти поне едно изречение от това дето написах разбра ли. Искаш инфо на български. Е, трудно ми е да ти намеря. Като чух новата зам-министърка какво каза "В България сме много близко до пазара на ток, щото някои и сега се договарят директно", направо щях да падна. А са я пращали по западна европа, където сигурно е обикаляла само магазините. Към нейна статия или книга да те насоча? Ти занеш ли че по света, за милиони енергетици цената на тока от ФЕЦ, АЕЦ и ТЕЦ не е никакво табу, то е като добър ден. Нямаш си представа какво си мислят те за тебе.

                        Това за акциза съм го казал общо. В България няма акциз върху тока ( не енергетиката), но ти трябва да ми покажеш, че няма върху тока в Германия, след като ми даваш цена до потребител. За амортизацията - също съм го казал по-общо, виж го пак. Просто трябва да се сравняват нови централи и няма проблем (и как така амортизацията влиза в себестойността, първо се фиксира амортизацията и тогава се изчислява себестойността)
                        Ами цената 42лв, за АЕЦ, ДКЕВР може да си я тълкуваш 100% амортизация, но по-вероятно са зачеркнали директно инвестицията, като "социална съставка". Аз ще ти намеря поне 100 примера в света, където социалната съставка изкривява кайната цена до потребител. Дори ще ми е трудно да намеря държава, която да не манипулира крайната цена на тока от социална гледна точка. Просто си в 100% заблуда да гледаш крайни цени на потребители и цени на ДКЕВР. От цените на ДКЕВР може да съдиш само за корупцията в ДКЕВР и то след като си си направил домашното за световния опит.


                        Това ще го запазя за поколенията като паметник на глупостта!
                        И спирам да споря с теб.

                        Показателно е следното изречение:
                        Ами цената 42лв, за АЕЦ, ДКЕВР може да си я тълкуваш 100% амортизация, но по-вероятно са зачеркнали директно инвестицията, като "социална съставка"
                        Цената 42 лв можело да се тълкува като 100% амортизация?????? Как така бе?
                        Ами текущите разходи: стойността на ядреното гориво, заплатите на персонала, медицинските и социалните им осигуровки, транспортни разходи, административни разходи, разходите по поддръжката и ремонта на съоръженията, разходите за съхранение на отработеното ядрено гориво и т.н.
                        Ти имаш ли въобще идея какво е това амортизация и амортизационни отчисления? Очевидно НЕ! А втората част на изречението направо кърти миФки:
                        по-вероятно са зачеркнали директно инвестицията, като "социална съставка"
                        Това пък е само набор от думи, напълно лишено от смисъл.

                        Както е лишено от смисъл и мисъл това:
                        (и как така амортизацията влиза в себестойността, първо се фиксира амортизацията и тогава се изчислява себестойността)
                        Какво значи това да се "фиксира" амортизацията и след това се изчислява себестойността. Абсолютна простотия.

                        За това КРАЙ. Аз спирам. Не мога да споря с човек, който ТОТАЛНО НИЩО НЕ РАЗБИРА.
                        Не спори с идиот! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

                        Коментар


                        • Фотоволтаиците и вятърните перки са неизгодни поради друга причина......... не е заради мощноста или заради цената........ а защото зад тях трябва да стоят други мощности....... т.е. ако имаш 22 гигавата фотоволтаици, от другата страна трябва да имаш 22 гигавата други мощности........ при това резервните мощности трябва да могат да реагират бързо и без график...... т.е. когато е нужно. Това е много трудно постижимо както при големите ТЕЦ-ове така и при АЕЦ-ите.


                          Истинските проблеми пред ВЕИ тепърва предстоят. Аз подозирам, че големите ВЕИ проекти ще останат като паметници на човешката глупост.

                          По принцип най важното нещо при енергиините ресурси е постоянството, при ВЕИ то липсва. Една развита икономика не може да работи от дъжд на вятър и да зависи от това дали грее слънце или не.

                          Според мен усилията за ВЕИ трябва да бъдат при геотермалната енергия. За съжаление там няма далавера, защото законите са така ситуирани, че се изкупува преференциално само вятър и слънце. Геотермалната енергия е истинската алтернатива на ТЕЦ-овете........ и само тя може в един по общ план да се конкурира с ядрената.

                          Днешните технологии с малко доразвиване ще позволят използването на този огромен източник на енергия, който има всички предимства и нито един от недостатъците на традиционните източници на енергия.

                          Който първи развие масово геотермалната енергия, той ще бъде новата световна сила.

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от market Разгледай мнение
                            Момчета, война поведохте пък играта проста. 600 МВт солари при работа 1250 часа на пик е като 82 МВт ядрена или ТЕЦ мощност. Ми само ТЕЦ София е 250 МВт при 350 лв./МВтч. Май всички солари не могат забършат от гражданите колко Топлофикация София? Гадно а?
                            Много ми харесва първото ти изречение. За второто не знам, да не е 250МВ и топлина, много ми се вижда, но на око. А сметна ли тези 600МВ колко ще струват на година
                            600 * 1250 *485 са 363 милиона лева на година

                            Смяташ ли, че тези 13% повишение ще са достатъчни? Според мен, пак на око, ги е страх да вдигнат повече и примерно с 13% ще компесират половината, а половината ще увеличи просто сгашния дълг на НЕК от 150 милиона на 300 милиона. Рано или късно потребителите на ток ще платят всичко, примерно дори веднага след изборите и дори ще го плащат 20 години.

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от gigow Разгледай мнение
                              Аха, изчисленията ми са точни, ама изводите ми са идиотски. Би ли посочил по-точно КОЕ е идиотското и ЗАЩО? ЗАЩО?
                              и ми предлагаш да си ги намеря!! Ти сериозно ли ми предлагаш да си търся статистики, с които да оборя СОБСТВЕНИТЕ си тези? Това е за смях. Намери ги ти! ТИ, празнодумецо., твърдиш че ги има. Ами дай линк, ама на български. ЛЪЖЕЦ си ти.

                              Питам те защо в Германия с всичките и ВЕИ цените са два пъти по-скъпи от Франция, с нейните АЕЦ. Ти обаче само празнословиш за някакви акцизи????? Кви акцизи бе? Я дай достоверни данни за акцизите в Германия и във Франция! Да ги сравним.
                              Ето този ти пасаж показва абсолютното ти незнание, неразбиране и нежелание да се учиш.


                              -Какво изкривява в ПЪТИ акциза? Крайната цена? Какви са стойностите на "акцизите"? Дай числа и линк! Щото в България НЯМА акцизи в енергетиката.

                              -какви са данъците в Германия и какви във Франция-тези, които участват в ценообразуването? Какви? Дай числа и ги подкрепи с линк.

                              -глупостта за "съставката са социално подпомагане" няма да я коментирам. Това е идиотизъм. Написано да заема повече място...

                              - Колко е амортизацията в Германия, колко във Франция и как изкривява? Ама тя, амортизацията си влиза в себестойността. Защо твърдиш, че освен себестойността трябва да вземаме още веднъж предвид амортизацията, която си е там като ОСНОВНА съставка на себестойността? Идиотизъм на писач без всякаква мисъл.

                              - И ти твърдиш, че цената на тока в Германия е по-висока от френската, защото в Германия има корупция като в ДКЕВР, а във Франция няма такава.

                              Това е идиотизъм, а не логични доводи. Време е да спреш да пишеш по тази тема, защото показваш ПЪЛНО невежество и неразбиране!
                              Да, извинявай надценил съм те. Пишеш в "google", "cost, price, electricity" и си правиш един reasearch за 2-3 часа - не за да се обориш, което явно много те обижда, а за да стигнеш до истината. Първото което намерих, за 2 минути е http://en.wikipedia.org/wiki/Cost_of...city_by_source
                              Виж по-надолу цените в UK за 2010. Изненада! 2010-та АЕЦ дава ток на цена на вятърните перки. Знам колко беше изненадан и за слънчевите панели. Ти поне едно изречение от това дето написах разбра ли. Искаш инфо на български. Е, трудно ми е да ти намеря. Като чух новата зам-министърка какво каза "В България сме много близко до пазара на ток, щото някои и сега се договарят директно", направо щях да падна. А са я пращали по западна европа, където сигурно е обикаляла само магазините. Към нейна статия или книга да те насоча? Ти занеш ли че по света, за милиони енергетици цената на тока от ФЕЦ, АЕЦ и ТЕЦ не е никакво табу, то е като добър ден. Нямаш си представа какво си мислят те за тебе.

                              Това за акциза съм го казал общо. В България няма акциз върху тока ( не енергетиката), но ти трябва да ми покажеш, че няма върху тока в Германия, след като ми даваш цена до потребител. За амортизацията - също съм го казал по-общо, виж го пак. Просто трябва да се сравняват нови централи и няма проблем (и как така амортизацията влиза в себестойността, първо се фиксира амортизацията и тогава се изчислява себестойността)
                              Ами цената 42лв, за АЕЦ, ДКЕВР може да си я тълкуваш 100% амортизация, но по-вероятно са зачеркнали директно инвестицията, като "социална съставка". Аз ще ти намеря поне 100 примера в света, където социалната съставка изкривява кайната цена до потребител. Дори ще ми е трудно да намеря държава, която да не манипулира крайната цена на тока от социална гледна точка. Просто си в 100% заблуда да гледаш крайни цени на потребители и цени на ДКЕВР. От цените на ДКЕВР може да съдиш само за корупцията в ДКЕВР и то след като си си направил домашното за световния опит.

                              Коментар


                              • Ма нали поръчка политическа има.

                                Коментар

                                Working...
                                X