IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Вчера фотоволтаиците в Германия са произвели 22000 MW електроенергия

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение
    Специално около фотоволтаичните централи и слънчевата енергия може да се счита, че числата, дадени от мене, са възможно най-верните в България. Аз живях с този бизнес последните 5 години, направих стотици слънчево-енергийни одити, стотици бизнес-планове за субсидии, построих стотици централи - мои и чужди, знам в най-големи подробности стотици аспекти, дори и такива, за които не подозирате и т.н и т.н. Произволно соларно или фотоволтаично число е в главата ми и мога да изнеса петчасова лекция само за него. Комуникирам от първа ръка със стотици инвеститори или соларни фирми, така че и клюките и слуховете също минават през мене. Би могло да се каже, че аз съм един от изворите на соларната и фотоволтаичната информация в България. Просто задайте произволен соларен въпрос и ще получите възможно най-верния отговор.

    По-долу ще дам набор от първична информация за тези, които искат сами да си направят сметките по тяхната си методология.

    1. Средногодишното електропроизводство на 1 kWp инсталирана мощност за региона на България е около 1200 kWh. Разброса на това число е много малък. В най-лошите региони (София, Видин) трудно пада под 1150, а в най-добрите (Русе, Силистра) трудно стига 1300. Масовите централи в България са в региона Пловдив-Ямбол-Бургас и за тях смело можете да смятате с 1250 kWh/kWp.

    2. Пълната цена на една инвестиция във фотоволтаична електроцентрала през годините се движеше от 4.3 EUR/Wp и постепенно намаляваше, като през последната година стигна и се закова на 2.0 EUR/Wp без ДДС. Това е днешната цена, с която трябва да смятате. Разброса на тази цена се движи в диапазона от 1.8 до 2.5 EUR/Wp в зависимост от това дали централата е малка или голяма и какви дадености има терена, разстоянието до далекопровода и т.н. Ако сложим и подкупите, с които държавните служители и служителите на ЕОН, ЕВН, ЧЕЗ и НЕК изнудват инвеститорите, бих казал, че цена под 2.5 EUR/Wp си е направо невъзможна. По-ниска цена в бъдещето едва ли е възможна, дори и панелите да започнат да ги правят с фотоволтаични клетки, напечатани на лазерен принтер. Има си инвертори, окабеляване, табла, присъединителни съоръжения и доста труд, който в бъдещето ще става все по-скъп. Бих казал че 2.0 EUR/Wp е едно дъно, което едва ли някога ще бъде пробито. Смятайте с него и няма да сбъркате. Ако обаче искате да си правите централа, смятайте с 2.5 EUR/Wp, защото ще трябва да нахраните и корумпираните олигофрени на всички нива и то не по ваше желание, а по ЗАДЪЛЖЕНИЕ. Побелелите си коси и разклатеното си психическо здраве не знам как ще оцените, но бъдете сигурни, че и това ще ви се случи.

    3. Нивото от около 40 стотинки е една справедлива изкупна цена, която би събласнила един инвеститор да даде пари за фотоволтаична централа. Ако някой от вас не знае - БИЗНЕСМЕНИТЕ СИ ПРАВЯТ БИЗНЕС-ПЛАНОВЕ на бъдещите си инвестиции. Ако човек има свободни пари, винаги тъси по-изгодна алтернатива за тях. И най-лошата алтернатива в момента са депозитите по банките. И докато в България все още има банки, които дават 8 или 9% лихви по депозитите, бизнесмените ще са в правото си да търсят инвестиции с доходност 10, 12, или 15%. Нима и вие не правите така. Защо тогава вярвате на олигофрените от ДКЕВР с тяхната "справедлива" норма на възвръщаемост от 7%?

    4. За живота на панелите нямаме много информация просто защото все още не са изминали толкова много години. Знаем само откъслеччни факти, като например че в космоса спокойно издържат повече от 50 години. У дома имам панели, работещи вече 6 години, имам и нови панели. Едните са неразличими от другите на визуален оглед. Ясно е, че поне от физическа гледна точка панелите наистина ще издържат 50, 100 или повече години. От електрическа гледна точка има повече теоретични и по-малко практични наблюдения. Фотоволтаичната клетка е кристал, което означава че атомите и молекулите са твърдо закрепени в кристалната решетка и там ще си останат дори и след 1000 години. При производството на ток не се губят електрони или каквато и да било друга маса или вечество. Теоретично една клетка би работила и след 1000 години, ако успеем да я съхраним дотогава. Все пак има дифузия дори и при стайна температура и тази дифузия изтънява PN-прехода и рано или късно ще се окъси, но пак говорим за стотици или хиляди ходини. Тази дифузия я има и в PN-преходите на транзисторите. Та когато транзисторите на вашия компютър започнат да се скапват, тогава ще започнат и панелите. На фона на всичко това бих казал, че 100 години си е един напълно разумен срок на експлоатация, като за този период ще оживеят поне 99% от панелите и като мощност ще са деградирали не повече от 10%-20% и то не клетките, а промяната на прозрачността на стъклото и EVA-филма, с който са вакумирани самите клетки (виждали сте стари коли с пожъктели стъкла заради същия този EVA-филм вътре в тях).

    Кажете какво друго число ви интересува, за да ви го дам или кажете кой аспект ви е интересен, за да ви го разясня или просто изчетете хилядите страници на този форум: http://solar.sts.bg/forum
    Този форум е единствения информационен център в България за всички соларни аспекти. В него пишат и него го четат всички прослойки, заинтересувани от соларните технологии, включая и представители на електроразпределителните предприятия, ДКЕВР, министерствата и Държавен фонд земеделие. Други форуми няма или дори и да има, информацията е оскъдна. Разровете архивите на форума, за да намерите извора на всяка една техническа или соларна информация. Всеки един аспект е обсъждан многократно. А напоследък се обсъжда и простотията и късогледството на управлявашите. Нея можете да я прескочите, ако ви интересува само техническата и финансовата страна на въпроса.
    Благодаря Mateev! С тoзи си и с другите постове доказваш, че си човек, който разбира нещата. С това ставате двама в този форум. Ти и netware5, който пък разбира от ядрена енергетика.
    Извинявам се за малко предизвикателното си поведение, но исках да те провокирам да дадеш данни. И успях.
    Не спори с идиот! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

    Коментар


    • Първоначално изпратено от Бате Пешо Разгледай мнение
      Не Бойко направи поразиите.Поразиийте ги направиха Костов и крадливия ментраджия цар и тройните айдуци.Бойко е изправен пред дилемата или вдигаме цените или НЕК фалира.
      Поразиите ги правят всички управници. Това е базов принцип на обществото, в което живеем. За да стане един човек тесен специалист в дадена област, трябва години наред да натрупва знания и опит в тази област.

      Та дайте да видим какво натрупва един политик в актива си по време на неговия живот:
      1. Популизъм
      2. Удари под кръста
      3. Лъжа и измама
      4. Познания по теорията за управление на стадото
      5. Повтаряне на чужди думички, които някой му е сложил в устата
      6. Самоувереност
      7. Дебелокожие

      Та това са хората, които се издигат по върховете на политическите партии и в един момент им се налага да вземат икономически решения и да управляват икономиката на някоя държава. Сами можете да се досетите какво се случва с тази икономика.

      Коментар


      • Първоначално изпратено от nezaetoime Разгледай мнение
        Ето тук един соларен "специалист". Като обясниш на хората, че ФЕЦ в България спокойно може да се правят на цените които се правят в Германия и САЩ, че дори и доста по-евтино няма да има нужда да философстваш толкова нашироко. Ама нали скапахте този бизнес като направихте за 6 месеца 600МВ мощности на двойни цени, сега се чудете как да се оправяте с хората. ДКЕВР били виновни. Виновни са, че ви разрешиха да окрадете милиарди от България само за 6 месеца, а сега ви наказват с някакви дребни таксички да замажат мърсотията.
        ВСЕКИ ЗНАЕ КАКВО ЗНАЕ, НО НИКОЙ НЕ ЗНАЕ КАКВО НЕ ЗНАЕ !!!

        ЗНАЕЩИЯ ЗНАЕ колко безнадеждно е изостанал НЕЗНАЕЩИЯ в познанията си за даден аспект от живота.
        ЗНАЕЩИЯ ЗНАЕ защо незнаещия взема такива глупави решения и има такава детинска представа за събитията и процесите в даден аспект.

        НЕЗНАЕЩИЯ НЕ ЗНАЕ колко много има още да учи.
        НЕЗНАЕЩИЯ НЕ ЗНАЕ колко глупави и смешни са неговите разсъждения и неговите изказвания във форума.

        Аз си мислех, че този форум се посещава от инвеститори и че те имат поне някакви базови инвестиционни и математически познания. На тази база построих и постингите си. Ако обаче трябва да започвам от АБ и да обяснявам азбучни истини на някои хора с детски разсъждения - това няма да го бъде. Нека да си тънат в невежество и да си търсят виновнци за собствените си несгоди.

        Лошото обаче не е това. Лошото е, че незнаещите са мнозинство и като избиратели избират други незнаещи, които да ги управляват. Знаете поговорката, че ВСЕКИ НАРОД СИ ЗАСЛУЖАВА УПРАВНИЦИТЕ и че ВСЕКИ НАРОД СИ ЗАСЛУЖАВА УЧАСТТА, КОЯТО САМ СИ Е ИЗБРАЛ.

        И още няколко велики истини, които знам че незнаещите няма да ги разберат и оценят, но това си е техен проблем.

        ЖИВОТА Е ИГРА в която всички ние сме задължени да я играем.
        Всеки лев, влязъл в нашия джоб е излязъл от някой друг. Именно заради това живота е игра.
        За да се спечели тази игра, трябва да се разработи колкото се може по-добра стратегия.
        Който има такава стратегия - успява.
        Който няма - лута се хаотично и се оставя вълните на съдбата да го подхвърлят насам-натам.

        Успешните играчи търсят и НАМИРАТ решение на всеки един проблем.
        Неуспешните играчи търсят и намират ОПРАВДАНИЕ за собствената си некадърност. Държавата им виновна, мафията, слънцето, небето или киселите краставички.

        Успешните играчи ТРУПАТ ИНВЕСТИЦИИ.
        Неуспешните играчи ТРУПАТ ОПРАВДАНИЯ и дори сами си вярват.

        Успешните игграчи се стараят да изучават околната действителност (правилата на играта), за да си подобрят стратегията.
        Неуспешните играчи живеят в един измислен от тях свят, в който те са център на вселената и всеки от останалите им е длъжен с нещо.

        Успешните играчи сами си решават проблемите.
        Неуспешните чакат някой друг да им ги реши.

        Успешните играчи отделят много време за натрупване на познания.
        Неуспешните играчи отделят много време за удоволствия (хобита, почивки, напивания, секс и т.н.).

        Успешните играчи вече са проанализирали ситуацията в този форум и вече са взели решение да го напуснат.
        Неуспешните още дълго ще има да ме оплюват и да изливат простотии по мой адрес (те друго не могат и не знаят).

        Е хайде чао и успех на неуспешните играчи.

        За довиждане обаче ще изредя няколко изключително важни думички, осъзнаването на които и сглобката на които може да измъкне от блатото и да изстреля във висините тези от вас, които решат да използват поне за малко мозъка си.

        Игра
        Стратегия
        Решение
        Информация
        Ресурс
        Време
        Риск
        ПМО
        Критерий
        Формула
        Воля
        Цел
        Маршрут
        Организация
        Фактор
        Емоция
        Стадо
        Психология
        Баланс
        Прогноза
        Бъдеще
        Самодисциплина

        Ще сложа в списъка и думата "пари", за да не разочаровам тези от блатото. Истината обаче е, че вярната думичка е "Успех" и съвсем не е задължително измерителя да бъде паричен.

        Хайде сбогом на всички. Можете да започвате да ме оплювате. А ако някой все пак иска да ме намери, за да му кажа нещо повече за сглобката на тези думички и за всички логични следствия от тях, ще намери начин.

        Коментар


        • http://bulgarian.ruvr.ru/2011/08/31/55454335.html не знам колко може да му се вярва

          Коментар


          • Първоначално изпратено от nezaetoime Разгледай мнение
            Ти забележи че си дал графика за панели на покрив и то до 100КВ, което е доста по-скъпо. Въпреки че при всички панелни изпълнения кривата е с такава форма, където "специалистта" е видял безусловно дъно. За наземни големи ФЕЦ в Германия цената е малко над евро, а според "специалистта" у нас трябва да е 2.50 евро, при по-евтина земя, труд и повече слънце в България.
            Ама ти наистина не си много умен.

            Коментар


            • Първоначално изпратено от fairfax Разгледай мнение
              Като гледам долната графика не бих казал, че 2.0 €/Wp е дъното. За Q3/2012 цената е вече 1.70 €/Wp.
              Нищо чудно до 5 години да поевтинеят толкова, че инвестицията в PV за собствено потребление да се избива за 4-5 години. Тогава ще стане интересно.
              Ти забележи че си дал графика за панели на покрив и то до 100КВ, което е доста по-скъпо. Въпреки че при всички панелни изпълнения кривата е с такава форма, където "специалистта" е видял безусловно дъно. За наземни големи ФЕЦ в Германия цената е малко над евро, а според "специалистта" у нас трябва да е 2.50 евро, при по-евтина земя, труд и повече слънце в България.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение
                Бих казал че 2.0 EUR/Wp е едно дъно, което едва ли някога ще бъде пробито.
                Като гледам долната графика не бих казал, че 2.0 €/Wp е дъното. За Q3/2012 цената е вече 1.70 €/Wp.
                Нищо чудно до 5 години да поевтинеят толкова, че инвестицията в PV за собствено потребление да се избива за 4-5 години. Тогава ще стане интересно.

                Коментар


                • Бате Пешо, мисля, че си доста прав в темата. Каква ни е файдата на всичките "специалисти". От слънчевите домати и веяната луканка по-Юбаво нема. Аз съм планирал известна дейност в тази посока. Ама къде са тия хубави сортове домати - измряха ли бабите дето ги садяха.
                  Той тока се яде само във вицовете за Иванчо.. Как беше "Гаси тока и го ..пай".
                  Хайде по-весело. И по-леко го карайте.
                  Пък , ако оцелее енергосистемата - още по-гот.
                  Last edited by verimg; 21.09.2012, 11:16.

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение
                    Бих казал че 2.0 EUR/Wp е едно дъно, което едва ли някога ще бъде пробито. Смятайте с него и няма да сбъркате. Ако обаче искате да си правите централа, смятайте с 2.5 EUR/Wp, защото ще трябва да нахраните и корумпираните олигофрени на всички нива и то не по ваше желание, а по ЗАДЪЛЖЕНИЕ.
                    Един от проблемите тук е, че соларния бизнес у нас се прави от абсолютни Ганьовци.

                    Написаното по-горе вероятно трябва да се чете като "Трябва да фиксираме едно хубаво дъно за цената пред хората, за да не изтичат печалбите на соларните специалисти. Ако цената падне, ще е много добре, печалбите ни ще растат. Също така, добре би било корупцията да се плаща от потребителите, а не от нас. Както и да настроим хората против бюрократите дето все ни пречат да правим неограничени печалби"

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение
                      Всъщност това е голата истина, казана с няколко думи. Инвеститорите винаги търсят подходящо капиталовложение за парите си, а държавата посредством закони и наредби се опитва да пренасочи инвеститорския интерес в една или друга посока. Има един единствен виновник за цялата история с фотоволтаичните централи и това е БОЙКИ БОРИСОВ и неговото НЕКАДЪРНО УПРАВЛЕНИЕ. Той направи пререгулирането в сектора и той предизвика целия този хаос с некадърните си решения. Сега пък се мята в другата крайност - ПРОТИВОЗАКОННО затвори кранчето на 100%. Неговите действия приличат на действията на малко дете, което е пуснато само в контролната зала на атомна централа. Та това дете натиска едно или друго копче и се радва как мигат червени или зелени лампички и как звънят едни или други звънчета и сирени. А реактора вече набира температура и всеки един момент ще се взриви.

                      Между другото всичко това, което се случва, беше предвидено още преди 2 или 3 години. Вижте форума от линка по-долу и прочетете темата "Национално предателство". Още 2009-та година вече беше ясно какви ще са последиците, ако Бойко Борисов вземе грешното решение - десетки милиарди загуба за България. От тогава до ден днешен десетки пъти различните асоциации са му изпращали писма с разумни алтернативи по един или друг повод. Това си е една цяла история стил "Война и мир" в 10 тома от по 500 листа. И на всеки един етап го предупреждавахме каква глупост може да се направи и защо не трябва да се прави и му предлагахме добри алтернативи за България и за Българския бизнес. И на всеки един етап Бойко Борисов вземаше възможно най-глупавото решение, което да нанесе възможно най-много щети на дребния български бизнес, на българския народ и на икономиката като цяло. Ако и в другите сфери на бизнеса е вземал подобни решения, горко и на тази държавица, наречена България, и на този народ, излъган и измамен за пореден път.
                      Не Бойко направи поразиите.Поразиийте ги направиха Костов и крадливия ментраджия цар и тройните айдуци.Бойко е изправен пред дилемата или вдигаме цените или НЕК фалира.

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение
                        Гигов,

                        може би най-върлия полит-агитатор в тази тема си ТИ! Ако познаваше Матеев и знаеше къда са интересите и бизнесът му нямаше да си толкова убеден, че лъже.

                        Виж колко е струвало изграждането на мегават мощност със соларни панели 2005-та примерно и колко с ако е АЕЦ.
                        Виж колко струват сега...., а колко биха стрували след 5 години, а след 10


                        Иначе всички червени са ясни - Белене та Белене, а като стане дума колко реално ще струва това, можем ли да си го позволим, има ли кой да ни финансира и на каква цена....почват лъжите. С тази 'политика' там се загробиха луди пари и бандата около Людмил Стойков и сие фенове на Гоце и БСП изкараха доса милиони докато такива баламурници като теб вярват във вечната дружба със СССР

                        Фундаменталната грешка , която се прави в момента е, че се прави аналог с цената на тока добиван от АЕЦ Козлодуй с евентуална бъдеща цена от нова АЕЦ, НО никой от крадливото енергийно плене не казва, че условията при които се построи Козлодуй никога повече няма да се върнат по нашите ширини и руснаците са последните хора, които ще ни пуснат нещо изгодно.

                        Понеже всички ревете какви били американците лоши и ни работели, а руснаците били най-добрите приятели на България ...да ми кажете тогава

                        КОЙ ни цака 20 години с цена на ГАЗ и Петрол. Кои фирми точат печалбите от Лукойл навън и Нефтохима е сигурно единствената рафинерия в района дето бачка системно на загуба при положение,че е монополист.

                        Писна ми вече от прости управляващи (сегашните), нагли лъжци (бсп и сие) и прост народ дето им вярва.
                        Бертрам не съм против фотоволтаиците и перките.Управлението и планирането на режимите на ЕЕС е едно много трудно нещо.А трябва да се прави за години напред за да не се озовем без ток.Най добре е да имаме ЕЕС с много вецове перки и панели и по малко ТЕЦ и АЕЦ.Но дали е възможна?Възниква и въпроса какво ще правим когато няма вода вятър и слънце.Енергетиката е политика тя засяга живота на всеки от нас.Има големи консуматори които не могат да бъдат оставяни без ток дори за секунди заради екологични катастрофи.Ако ще правим икономика от шивашки цехове сески къщи за гости и градини с домати и картофи няма проблем.Съгласен съм че с течение на времето цената на перкопанелите ще пада а на АЕЦ ще расте.Не мога да разбера как така ядрената енергетика е вредна в Белене и безвредна за седми блок в Козлодуй?Проблема тук е кой да лапне парите японците от Тошиба или руснаците.И съотвено герберите или комунягите.Костов лапа от американците в Марица Изток. Да не би да искаш да ми кажеш че японците ще дойдат ей така щото сме хубави!!!!!!!!!!И те идват за пари и то за повече пари от руснаците.Политиката не ме вълнува.Всичко може да се планира но трябва политиците да определят бъдещето на страната за период от поне 30-50г.Когато това стане ясно ще разберем и какви къде и колко мощности ще са ни необходими за да вържем баланса.Политиката и енергетиката са неразривно свързани и са в основата на съвременния живот.Това трябва да се проумее от всеки.не става на парче днес да оправим интереса на тоя утре на другия силен на деня.

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение
                          Накратко:
                          1. Най-евтината електроенергия е фотоволтаичната, защото има нулеви разходи за суровини и почти нулеви за поддръжка, а съоръженията нямат механични части и не се износват. Има някаква електрическа деградация (според гаранциите на производителите), но на практика изследванията показват че тя е с 1 порядък по-ниска.
                          2. Най-екологичната енергия е фотоволтаичната
                          3. На земята има колосален запас (потенциал) от тази енергия, който стотици пъти надхвърля нуждите на човечеството
                          4. Енергията (панелите) са там, където са и потребителите. Няма нужда от огромни разходи и загуби по време на преноса. Далекопроводите могат да изпълняват само балансираща роля и съществуващите съоръжения да се разтоварят поне 2-3 пъти
                          5. Няма нужда от огромни и мощни енергийни обекти (язовири, тецове, ядрени и т.н.) защото освен всичко друго тези обекти се явяват и военна и/или терористична цел. А милионите панели, разпръснати по покривите няма кой да ги стреля, защото бомбата или ракетата е по-скъпа от тях.
                          Ето тук един соларен "специалист". Като обясниш на хората, че ФЕЦ в България спокойно може да се правят на цените които се правят в Германия и САЩ, че дори и доста по-евтино няма да има нужда да философстваш толкова нашироко. Ама нали скапахте този бизнес като направихте за 6 месеца 600МВ мощности на двойни цени, сега се чудете как да се оправяте с хората. ДКЕВР били виновни. Виновни са, че ви разрешиха да окрадете милиарди от България само за 6 месеца, а сега ви наказват с някакви дребни таксички да замажат мърсотията.

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от verimg Разгледай мнение
                            Публична тайна е обаче, че инвеститори в баничарници се юрнаха да инвестират във ФЕЦ-ове и никой не ги спря навреме и не им обясни какво следва. После настана рев. Ами - системата не може да поеме над определен процент ФЕЦ-ове. .................
                            Всъщност това е голата истина, казана с няколко думи. Инвеститорите винаги търсят подходящо капиталовложение за парите си, а държавата посредством закони и наредби се опитва да пренасочи инвеститорския интерес в една или друга посока. Има един единствен виновник за цялата история с фотоволтаичните централи и това е БОЙКИ БОРИСОВ и неговото НЕКАДЪРНО УПРАВЛЕНИЕ. Той направи пререгулирането в сектора и той предизвика целия този хаос с некадърните си решения. Сега пък се мята в другата крайност - ПРОТИВОЗАКОННО затвори кранчето на 100%. Неговите действия приличат на действията на малко дете, което е пуснато само в контролната зала на атомна централа. Та това дете натиска едно или друго копче и се радва как мигат червени или зелени лампички и как звънят едни или други звънчета и сирени. А реактора вече набира температура и всеки един момент ще се взриви.

                            Между другото всичко това, което се случва, беше предвидено още преди 2 или 3 години. Вижте форума от линка по-долу и прочетете темата "Национално предателство". Още 2009-та година вече беше ясно какви ще са последиците, ако Бойко Борисов вземе грешното решение - десетки милиарди загуба за България. От тогава до ден днешен десетки пъти различните асоциации са му изпращали писма с разумни алтернативи по един или друг повод. Това си е една цяла история стил "Война и мир" в 10 тома от по 500 листа. И на всеки един етап го предупреждавахме каква глупост може да се направи и защо не трябва да се прави и му предлагахме добри алтернативи за България и за Българския бизнес. И на всеки един етап Бойко Борисов вземаше възможно най-глупавото решение, което да нанесе възможно най-много щети на дребния български бизнес, на българския народ и на икономиката като цяло. Ако и в другите сфери на бизнеса е вземал подобни решения, горко и на тази държавица, наречена България, и на този народ, излъган и измамен за пореден път.

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение
                              Специално около фотоволтаичните централи и слънчевата енергия може да се счита, че числата, дадени от мене, са възможно най-верните в България. Аз живях с този бизнес последните 5 години, направих стотици слънчево-енергийни одити, стотици бизнес-планове за субсидии, построих стотици централи - мои и чужди, знам в най-големи подробности стотици аспекти, дори и такива, за които не подозирате и т.н и т.н. Произволно соларно или фотоволтаично число е в главата ми и мога да изнеса петчасова лекция само за него. Комуникирам от първа ръка със стотици инвеститори или соларни фирми, така че и клюките и слуховете също минават през мене. Би могло да се каже, че аз съм един от изворите на соларната и фотоволтаичната информация в България. Просто задайте произволен соларен въпрос и ще получите възможно най-верния отговор.

                              По-долу ще дам набор от първична информация за тези, които искат сами да си направят сметките по тяхната си методология.

                              1. Средногодишното електропроизводство на 1 kWp инсталирана мощност за региона на България е около 1200 kWh. Разброса на това число е много малък. В най-лошите региони (София, Видин) трудно пада под 1150, а в най-добрите (Русе, Силистра) трудно стига 1300. Масовите централи в България са в региона Пловдив-Ямбол-Бургас и за тях смело можете да смятате с 1250 kWh/kWp.

                              2. Пълната цена на една инвестиция във фотоволтаична електроцентрала през годините се движеше от 4.3 EUR/Wp и постепенно намаляваше, като през последната година стигна и се закова на 2.0 EUR/Wp без ДДС. Това е днешната цена, с която трябва да смятате. Разброса на тази цена се движи в диапазона от 1.8 до 2.5 EUR/Wp в зависимост от това дали централата е малка или голяма и какви дадености има терена, разстоянието до далекопровода и т.н. Ако сложим и подкупите, с които държавните служители и служителите на ЕОН, ЕВН, ЧЕЗ и НЕК изнудват инвеститорите, бих казал, че цена под 2.5 EUR/Wp си е направо невъзможна. По-ниска цена в бъдещето едва ли е възможна, дори и панелите да започнат да ги правят с фотоволтаични клетки, напечатани на лазерен принтер. Има си инвертори, окабеляване, табла, присъединителни съоръжения и доста труд, който в бъдещето ще става все по-скъп. Бих казал че 2.0 EUR/Wp е едно дъно, което едва ли някога ще бъде пробито. Смятайте с него и няма да сбъркате. Ако обаче искате да си правите централа, смятайте с 2.5 EUR/Wp, защото ще трябва да нахраните и корумпираните олигофрени на всички нива и то не по ваше желание, а по ЗАДЪЛЖЕНИЕ. Побелелите си коси и разклатеното си психическо здраве не знам как ще оцените, но бъдете сигурни, че и това ще ви се случи.

                              3. Нивото от около 40 стотинки е една справедлива изкупна цена, която би събласнила един инвеститор да даде пари за фотоволтаична централа. Ако някой от вас не знае - БИЗНЕСМЕНИТЕ СИ ПРАВЯТ БИЗНЕС-ПЛАНОВЕ на бъдещите си инвестиции. Ако човек има свободни пари, винаги тъси по-изгодна алтернатива за тях. И най-лошата алтернатива в момента са депозитите по банките. И докато в България все още има банки, които дават 8 или 9% лихви по депозитите, бизнесмените ще са в правото си да търсят инвестиции с доходност 10, 12, или 15%. Нима и вие не правите така. Защо тогава вярвате на олигофрените от ДКЕВР с тяхната "справедлива" норма на възвръщаемост от 7%?

                              4. За живота на панелите нямаме много информация просто защото все още не са изминали толкова много години. Знаем само откъслеччни факти, като например че в космоса спокойно издържат повече от 50 години. У дома имам панели, работещи вече 6 години, имам и нови панели. Едните са неразличими от другите на визуален оглед. Ясно е, че поне от физическа гледна точка панелите наистина ще издържат 50, 100 или повече години. От електрическа гледна точка има повече теоретични и по-малко практични наблюдения. Фотоволтаичната клетка е кристал, което означава че атомите и молекулите са твърдо закрепени в кристалната решетка и там ще си останат дори и след 1000 години. При производството на ток не се губят електрони или каквато и да било друга маса или вечество. Теоретично една клетка би работила и след 1000 години, ако успеем да я съхраним дотогава. Все пак има дифузия дори и при стайна температура и тази дифузия изтънява PN-прехода и рано или късно ще се окъси, но пак говорим за стотици или хиляди ходини. Тази дифузия я има и в PN-преходите на транзисторите. Та когато транзисторите на вашия компютър започнат да се скапват, тогава ще започнат и панелите. На фона на всичко това бих казал, че 100 години си е един напълно разумен срок на експлоатация, като за този период ще оживеят поне 99% от панелите и като мощност ще са деградирали не повече от 10%-20% и то не клетките, а промяната на прозрачността на стъклото и EVA-филма, с който са вакумирани самите клетки (виждали сте стари коли с пожъктели стъкла заради същия този EVA-филм вътре в тях).

                              Кажете какво друго число ви интересува, за да ви го дам или кажете кой аспект ви е интересен, за да ви го разясня или просто изчетете хилядите страници на този форум: http://solar.sts.bg/forum
                              Този форум е единствения информационен център в България за всички соларни аспекти. В него пишат и него го четат всички прослойки, заинтересувани от соларните технологии, включая и представители на електроразпределителните предприятия, ДКЕВР, министерствата и Държавен фонд земеделие. Други форуми няма или дори и да има, информацията е оскъдна. Разровете архивите на форума, за да намерите извора на всяка една техническа или соларна информация. Всеки един аспект е обсъждан многократно. А напоследък се обсъжда и простотията и късогледството на управлявашите. Нея можете да я прескочите, ако ви интересува само техническата и финансовата страна на въпроса.
                              Матеев какво става във фотоволтаичния парк когато се окаже че захранва примерно еднофазно късо съединение по електропровода към който е вързан.В смисъл става късо релейната защита изключва следва включване от АПВ и после пак изключване при положение че в парка има собствена защита но тя не се управлява по оптика или в.ч.канал от насрещните подстанции.При положение че трансформатора в парка е с директно заземена неутрала ще протече ли ток на еднофазно късо през прекъсвача към свързващия електропровод.

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение
                                , а енерговъзвращаемостта е повече от 50 пъти (с енергията, получена от 1 панел през времето на неговия живот могат да се произведат други 50 панела). В момента имаме технологиите и възможността да отидат група хора в Сахара само с един единствен панел и ползвайки неговата енергия и пясъка за 100 години да покрият цялата сахара с панели.
                                ееее.. и аз си знаех, че законът за запазване на енергията не е валиден.
                                Знаех си.
                                Иначе - поздравления, колега за оптимистичния и алтруистичен пост.

                                Коментар

                                Working...
                                X