IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Вчера фотоволтаиците в Германия са произвели 22000 MW електроенергия

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от ОК Разгледай мнение
    През нощта като няма слънце консумацията на енергия е много по-ниска. Тогава останалите мощности биха свършили прекрасна работа. А и както Бертрам ти е посочил, чрез енергийна ефективност ще се получат чудеса, тоест, консумацията на енергия може да падне много. Особено през нощта. И тогава ВЕЦ, ПАВЕЦ, заводи за изгаряне на боклук, вятърни перки (ако има вятър) биха свършили чудесна работа. Разбира се в микса може да има и от "традиционните" източници на енергия.
    Няколко човека вече я лансират тази теза в защита на ВЕИ, реално обаче нещата стоят доста по-различно... Ето по-долу типичните криви на консумация лятото и зимата. Около 60% от консумацията е налична винаги. За тези 60 няма как да се задоволяват от ВЕИ понеже те трябва да бъдат гарантирани на 100%. Отделно тези 60% има възможност да се добиват на ниска цена от скъпи съоръжения като АЕЦ или евентуално ТЕЦ и тези съоръжения да се амортизират максимално за да се сваля средната зена на енергията. По отношение на променливата компонента, лятото ВЕИ не изглеждат много трагична алтернатива, пика на консумацията съвпада горе-долу с пика на добива от ФЕЦ в средата на деня. Вятъра не го споменаваме защото той пък е съвсем оскъден и непредвидим по нашите географски ширини. Зимата обаче, пика на консумацията е в тъмната част на деня 18-22 часа. Там ФЕЦ няма, вятър - само един господ знае... Колко от вас искат всеки ден да стискат палци за вятър, че да могат да си светнат лампата и жена им да може да им стопли манджата в къщи? Така че ТЕЦ на въглища или още по добре на газ за момента е единствената реална по мащабна алтернатива. За съжаление квотите за въглеродни емисии ще правят тези алтернативи все по-скъпи. Енергията не е картофи, да си оставиш малко в мазето когато имаш в повече. Може би най важното и качество е да бъде налична когато има търсене и точно в това ВЕИ за момента нямат какво да предложат освен голи обещания.
    Last edited by Luck; 25.09.2012, 21:43.

    Коментар


    • Първоначално изпратено от prodigal Разгледай мнение
      Тук, имам чувството че две лобита спорят по една друга тема, различна от солари, с хъс все едно в тази тема ще се реши въпросът

      А по темата, според мен трябва да се направи една постоянна Комисия, която да следи кои инвеститори са си позволили да изкарват повече от лихвите към банките и да им се налагат такси: оставане, присъединяване, що си без шапка и други, според случая.

      Това неминуемо ще ни сложи на картата за турбо рисковите инвеститори, обичащи сериозни предизвикателства!
      +1

      някакви гадни спекуланти и капиталисти ще ми се уповават на законова рамка за да взимат инвестиционно решение....айде у лево всички бизнесмени !

      ПП спонсорите на властта не са бизнесмени ...те са патриоти и не бива да се пипат!
      това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

      Коментар


      • Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение
        Да приемем, че АЕЦ ще ни струва 20 милиарда лв. (минимум имайки предвид как се краде без значение от ниво и партия)

        ако 5 милиарда се инвестират в подобряване на жилища, офиси, администрация... при това не като директна помощ от държавата, по линия на програми със самоучастие. - това би свалило драстично потреблението на ток и зимата и лятото за охлаждане.

        ако още 5 милиарда се инвестират поетапно в развитие на ВЕЦ, ВЕИ и тн.. пак под формата на някакви фондове....

        за 10 милиарда ще имаме съвсем различна картиина на потреблението на ел енергия в БГ... реално като казвам 10 може да са 3 от държавата и 7 от частния сектор или 50/50 , но като цяло ефекта ще е много голям

        неслучайно в развитите държави се набляга на енергийната ефективност много повече отколкото на пускането на нови мощности.

        поздрави
        Като познавам манталитета на народа мога да ти кажа какво ще се случи с тази енергийна ефктивност.Сульо и Пульо от село горно уйно заедно с всякакви тарикати ще почнат да санират сгради.Ще лепят токсичен стиропор та пушек ще се вдига.Няма да остане ненашарена сграда.Стиропор 5 сантима не е никаква топлоизолация да не говорим че след няколко години всичко отива по дяволите.Така че парите ще се откраднат никаква ефективност няма да има няма да има и АЕЦ.

        Коментар


        • Първоначално изпратено от gigow Разгледай мнение
          Аха, пак празни неподкрепени от нищо твърдения. Токът от АЕЦ щял да бъде скъп.Ти ТВЪРДИШ така, пък аз съм ти ИЗЧИСЛИЛ, че не е така.

          Нощно време, като няма консумация ще изключваме реактора. Става за секунди. Имам приятел инженер в АЕЦа от 25 години. С това се занимава. Изключва се за секунди без проблем, така каза.

          Ама ти не ми каза какво става, ако нямаме реактор в студената и безветрена зимна нощ?

          Впрочем този въпрос е към всички агитатори за "зелена" енергия.
          Какво ще правим зимата и нощно време, когато няма слънце?
          А на вятър в България да разчиташ е "вятър" работа. Изразът "вятър работа" не е от вчера.
          Тоя твоя приятел да не е пожарникар или да работи в хигиената на АЕЦ.Гигов моля те спри щото ще паднеш под нивото на инженера от борсата в САЩ

          Коментар


          • Какви перки ви въртят, бе хора...!!!
            Връщам се от Дания.....Още ми трепери душичката от вятъра там.....ПОСТОЯНЕН ГАДЕН ВЯТЪР....Къде го има в БГ това чудо ? Около Сливен , до Шабла и то в пъти по слаб...
            За друго място не се сещам .....С тази енергия ще мигаме на парцали....
            Може би това е целта....

            Коментар


            • Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
              Гитов ето тази технология ще види сметката на мрежите и централите- http://www.horizonfuelcell.com/store/minipak.htm. Знам, че ще кажеш че е скъпо и не е достатъчно мощно , но и фотоволтаичните клетки тръгнаха по калкулаторчетата..А преди това твърдяха че стават за употреба само в космоса да захранват спътници.
              Само информативно - възможностите на технологията в момента са такива че може да се направи абсорбиращ съд с живот - 27 години, ако той се зарежда и използва напълно по един път на ден. Но много скъпа технология , защото не е комерсиализирана и това устройство е просто максимално поевтенено като стойност и съответно и възможности.
              Забрави за централи и мрежа в следващите десетилетия, фотоволтаичните клетки наистина са много добри вече и ще станат още много по добри и ефективни. А на тази технология възможностите за съхранение на енергия са до обем в който да се захрани космически кораб.
              Човешката глупост просто е неунищожима и безкрайна както е казал Айнщайн.Трейдър не ти ли омръзна да се излагаш?

              Коментар


              • Първоначално изпратено от gigow Разгледай мнение
                Естествено, че са строили нашите родители, а не бай Тошо. Неговата политика за създаване на огромна тежка индустрия беше огромна глупост. За това спор няма. И за това задлъжняхме много. Глупостта "Кремиковци", глупостта "Радомир", глупостта "Комбинат за тежко машиностроене- Русе". Това са огромни глупости.

                Обаче това, което е направено в онези години в енергетиката цена няма. Ами че единствената нова мощност след падането на комунизма е "Цанков камък". То и той е започнат от бай Тошо, ама нейсе. Заради далновидната политика в областта на енергетиката сега имаме най-евтиния ток в Европа.
                Гигов това не е вярно.Никаква далновидна политика никакви пет лева.Ако драгалевския циганин не беше съсипал и окрал промишлеността и днес да сме на режим.Нима забрави филма четири часа има ток два няма.Няма ги заводите затова няма режим.Не мога да разбера и защо спориш с "инженера от американската борса"Какво искащ да му докажеш?

                Коментар


                • Добре де, какво ще стане ако сега спрат козлодуй?

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от Факушкa Разгледай мнение
                    Мдааа, даже в момента май козлодуй може да не работи през нощта.
                    Тази "енергийна програма 2025г" на Незаетия показва защо е незает. Защо е уволнен от митичната енергийна борса, дето уж бил работил...
                    50% стари мощности от 2012г
                    Мноооого стари мощности. Не са от 2012г, ами са от разцвета на соца. Към 2025г ще са на умиране. АЕЦът вече ще е умрял.

                    20% перки
                    Перките са премесени с птичи кости. Да не говорим, че са скъпи. Казано накратко: Енергия от вятър в България е "вятър работа".

                    20% перки
                    И ток с изкупна цена от 35 стотинки за киловатчас. Само през слънчев ден естествено. Нощем и при облачност ще "ядем бахура".

                    20% енергийна ефективност
                    20% добри пожелания!

                    20% резерви, нови ТЕЦ и ВЕЦ
                    20% фантастика, мечтания и прескъпи съновидения

                    5% газ
                    Ненаучна фантастика, ако става въпрос за газотурбинна централа. Ако е обикновен ТЕЦ на газ, е просто скъпо.

                    Х% нови технологии
                    Х% мистика. Дето се надява ОК, ще станат чудеса!
                    Не спори с идиот! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

                    Коментар


                    • Тук, имам чувството че две лобита спорят по една друга тема, различна от солари, с хъс все едно в тази тема ще се реши въпросът

                      А по темата, според мен трябва да се направи една постоянна Комисия, която да следи кои инвеститори са си позволили да изкарват повече от лихвите към банките и да им се налагат такси: оставане, присъединяване, що си без шапка и други, според случая.

                      Това неминуемо ще ни сложи на картата за турбо рисковите инвеститори, обичащи сериозни предизвикателства!

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от nezaetoime Разгледай мнение
                        Каквото и досега, няма да стоим на свещи. Между другото някой ВЕЦ-ове имат капацитет само 20%, което е по-малко и от перките, но никой не ги плюе.
                        Ето една "енергиина програма" за 2025г
                        50% стари мощности от 2012г
                        20% перки
                        20% панели
                        20% енергийна ефективност
                        20% резерви, нови ТЕЦ и ВЕЦ
                        5% газ
                        Х% нови технологии

                        Не виждам никакви проблеми, ако няма слънце, вятър и Белене. За какво се раздухват толкова тези проблеми. Не е ли по-важно, че по това време токът от Белене ще струва 200лв/МВч, ще е по-скъп от тока на нови перки, панели и ТЕЦ и ще е трудно продаваем. Всички загуби ще са за народа. Р.Овч. дрънка че това няма да струва и лев на бюджета, ама изпуска да каже "ако Белене е печеливш"
                        Мдааа, даже в момента май козлодуй може да не работи през нощта.

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от nezaetoime Разгледай мнение
                          Каквото и досега, няма да стоим на свещи. Между другото някой ВЕЦ-ове имат капацитет само 20%, което е по-малко и от перките, но никой не ги плюе.
                          Ето една "енергиина програма" за 2025г
                          50% стари мощности от 2012г
                          20% перки
                          20% панели
                          20% енергийна ефективност
                          20% резерви, нови ТЕЦ и ВЕЦ
                          5% газ
                          Х% нови технологии

                          Не виждам никакви проблеми, ако няма слънце, вятър и Белене. За какво се раздухват толкова тези проблеми. Не е ли по-важно, че по това време токът от Белене ще струва 200лв/МВч, ще е по-скъп от тока на нови перки, панели и ТЕЦ и ще е трудно продаваем. Всички загуби ще са за народа. Р.Овч. дрънка че това няма да струва и лев на бюджета, ама изпуска да каже "ако Белене е печеливш"
                          Напротив! Ще стоиш на тъмно и на студено и няма да тролиш. Щото и интернет доставчика ти няма да има ток.
                          Впрочем какво имаш предвид, като казваш че ВЕЦ имат само 20% капацитет?
                          Не спори с идиот! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от ОК Разгледай мнение
                            Бай Тошо ги е построил, колкото и ББ сега строи. С парите на всички нас. Колко дълг остави Бай Тошо 1989? Не беше ли около 100% от тогавашния БВП? Както и колко пари ще изхарчи Бойчето за сегашния си мандат? Пак колосална сума. Не си ли разбрал, че правителствата преразпределят, а не печелят пари. Независимо от обществения строй.
                            Естествено, че са строили нашите родители, а не бай Тошо. Неговата политика за създаване на огромна тежка индустрия беше огромна глупост. За това спор няма. И за това задлъжняхме много. Глупостта "Кремиковци", глупостта "Радомир", глупостта "Комбинат за тежко машиностроене- Русе". Това са огромни глупости.

                            Обаче това, което е направено в онези години в енергетиката цена няма. Ами че единствената нова мощност след падането на комунизма е "Цанков камък". То и той е започнат от бай Тошо, ама нейсе. Заради далновидната политика в областта на енергетиката сега имаме най-евтиния ток в Европа.
                            Не спори с идиот! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от gigow Разгледай мнение
                              Какво ще правим зимата и нощно време, когато няма слънце?
                              Каквото и досега, няма да стоим на свещи. Между другото някой ВЕЦ-ове имат капацитет само 20%, което е по-малко и от перките, но никой не ги плюе.
                              Ето една "енергиина програма" за 2025г
                              50% стари мощности от 2012г
                              20% перки
                              20% панели
                              20% енергийна ефективност
                              20% резерви, нови ТЕЦ и ВЕЦ
                              5% газ
                              Х% нови технологии

                              Не виждам никакви проблеми, ако няма слънце, вятър и Белене. За какво се раздухват толкова тези проблеми. Не е ли по-важно, че по това време токът от Белене ще струва 200лв/МВч, ще е по-скъп от тока на нови перки, панели и ТЕЦ и ще е трудно продаваем. Всички загуби ще са за народа. Р.Овч. дрънка че това няма да струва и лев на бюджета, ама изпуска да каже "ако Белене е печеливш"
                              Last edited by nezaetoime; 25.09.2012, 15:39.

                              Коментар


                              • Бай Тошо ги е построил, колкото и ББ сега строи. С парите на всички нас. Колко дълг остави Бай Тошо 1989? Не беше ли около 100% от тогавашния БВП? Както и колко пари ще изхарчи Бойчето за сегашния си мандат? Пак колосална сума. Не си ли разбрал, че правителствата преразпределят, а не печелят пари. Независимо от обществения строй.



                                Първоначално изпратено от gigow Разгледай мнение
                                Добре че бай Тошо не чакаше да се случат чудеса, та ви построи и АЕЦ, и ТЕЦ, и ВЕЦ, и ПАВЕЦ, та сега имате най-евтиния ток в Европа и можете да тролите на воля.

                                Токът през нощта щял да дойде от ЧУДЕСА! И нямало да ни трябва....
                                А да се сещаш, че има непрекъснати производства? Които произвеждат и след 16 часа, когато зиме няма да имаш ток? Та чак и до 8ч сутринта!
                                Попитах, като се изключат 35% от енергосистемата (АЕЦ Козлодуй след 10 години) от къде ток? Когато и голяма част от ТЕЦ ще са амортизирани.
                                Щяло да стане чудо!

                                Коментар

                                Working...
                                X