IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Вчера фотоволтаиците в Германия са произвели 22000 MW електроенергия

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от НАИВHИК Разгледай мнение
    Не че нещо, ама мое ли тук някой да ми сметне един покриФ безплатно.

    Да речем 1500кв.м. Мога да добавя още няколко пъти по толкова Но нека за него да видим.
    Местоположение София, нисък район, мъглив през зимата. Консумация около 200-250Квт главно в диапазона 8-16 часа.
    Мое ли ми се вържат панелките?
    Думата безплатно ли е проблем?

    Коментар


    • Всъщност, изобщо не пия. Приведох ви едни сметки, които едва ли дори Незаетото, като го знам какъв е "инженерин", може да опровергае. Тези 20 милиарда евро аз ги сложих основна цена ПЛЮС ЛИХВИ. И, какво излезе? Че, тези 18-19 стотинки са за първите 20 годинки. тоест, ДО ТУК, няма особени различия с твърденията незаети. По-долу показвах , отново с цифри, обезценката на левчетата и т.н., няма да се повтаряме. Твърденията на supertrader-а, който ми е личен приятел и когото много уважавам, смятам за прекалено емоционални /има причини човека, не мога да отрека/ но, в сериозни дългосрочни неща да се намесваш с емоционални решения, без фактическа основа под тях, е смешно, глупаво и безотговорно. Има тук едни търсачи на "свободна" енергия, но, не съм още видял реалните достижения, които да са излъгали ЗЗЕ, ЗЗМ Закона на Кирхоф и т.н. Не виждам "в метал" реализирани способите за съхраняване, а басните за 70% загуби до потребителя също с цифри, са оборими за 20-30 мин. та...
      Добро ви утро отново и доскоро, че търча по задачи

      Коментар


      • Пирамиде, май доста си се наквасил, аааа?

        Коментар


        • БВП на България за 2011 е 75 млрд. лева. Което не означава, че проект "само" за 20 млрд. лева не може да срине тотално държавата.

          Белене е малко над 20 млрд лв по разчетите на HSBC. Това е, ако бъде построен по разчет и в срок, което не се случва почти за никой АЕЦ. Да се правят сметки за проекти строеж+експлоатация над 70 години без лихви е безпредметно.

          Коментар


          • АЕЦ Белене, ДОРИ И ДА СТРУВА (с лихвите, които да трябва да връщаме) цели 20 милиарда Евро /в което силно се съмнявам/,
            Първо, тя НЕ СТРУВА "35% от БВП".
            Най-малкото, защото това "струване" се разпределя върху годините експлоатация, ако някой не е забелязал. Второ, получава се по-малко от 350 милиона Евро годишно /при експлоатация 60 години/, произвеждайки средно по 16 милиарда kWh годишно, или 3,5*10^8/1,6*10^10=2,1875*10^(-2) Eur/kWh
            Ако дори съкратим срока на експлоатация тройно, имаме 2,1875*3=6,5625 Еur/kWh тежест на инвестицията. Вземи го с 30% променливи разходи /експлоатация, поддръжка, заплащане и т.н/, имаме 6,5625/(1-0,3)=9,375 цента /kWh ПРИ ТРОЙНО ПО-КРАТКА ЕКСПЛОАТАЦИЯ.
            Та....дали при нормална експлоатация, 5-6 цента са това, което ни срива? Тук се лъже, та се не трае.

            Вярно, следва който лъже на въже но, нали уж тук бяха "великите постижения" на настоящото правителство? По-скоро, наблюдаваме патологичният страх от поемане на отговорност, заменен от страст към рязане на лентички

            Коментар


            • Отиваш в Козлодуй и се връзваш директно и тока , ще ти е евтин..много е евтин тока от АЕЦ ! Ако нещо не ти е ясно, питай за повече пояснения радетелите за евтина енергия от атомни централи , дупки и гьолове.
              D.Y.F-091066

              Коментар


              • Цена на тока

                Не знам колко от вас си плащат тока директно от банкова сметка и колко ходят да го плащат.
                Аз го платих вчера на каса на изи пей. Консумираният ток е 500кВтч дневна и 125кВтч нощна. Цената е 51.84лв. След като се сложат всичките таксички ( за зелена енергия е 7лв, а за пренос 25лв ) и ДДС, общата цена е... 123.28. Не знам колко е цената на Козлодуй или ТЕЦ и на какви цени излиза. Това което виждам,е че дневната енергия е 10ст. Като махна нощната( 3лв), цената на киловат идва РЕАЛНО 24ст.
                Къде ли по пътя се е изгубил евтиният ток от АЕЦ

                Коментар


                • dddd

                  Няма начин но те правят референдум с надеждата, че ще им се даде карт бланш да заемат пари. Тя работата е за търсене на отговорност по съдебен път, защото кражбата е престъпление..Не може за толкова пари да има само дупка - гьол , обаче те са гьон безочливи. И ни остава да се радваме представи си , че няма пари !
                  D.Y.F-091066

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от Flanker Разгледай мнение
                    Сега те разбрах.
                    Виж,нямам нищо против никого,но това,че там нещата са така и работят,това не значи,че и при нас е същото.За мен Белене е без алтернатива на този етап,защо-първо сме вложили страхотно много пари в него,и второ-ами като започне извеждането на ТЕЦ-ове и АЕЦ Козлодуй,с какво ще ги заменим ?
                    С монтирани на покриви фотоволтаици. По този начин потреблението и производството се събират на едно място. Отпада необходимостта от такса пренос. Това са 110 лева на мегават или 11 стотинки на киловат. Преференциалните цени за покривните системи паднаха за 4 години от 800 на 250 лева на мегават. След още 4 ще се изравнят с таксата, която взема енергопреносното дружество за да ти достави енергията до теб. Следователно всеки производител ще бъде на практика неконкурентен на твоето собствено производство. Тогава хората ще започнат масово да си монтират собствени фотоволтаици и за 3-4 години без никакви субсидии и държавно участие ще се построят повече мощности от някакъв АЕЦ. Естествено ще отпаднат доста ТЕЦ, в по-късен период дори и АЕЦ Козлодуй. Фалитите в една държава не са лошо нещо. Те прочистват системата от негодното и икономиката продължава напред. По отношение на Белене въпроса е дали да преглътнем една загуба или продължавайки проекта да преглътнем по-голяма. Ясно е, че дори и да се построи централата не може да продаде дори и един киловат на свободния пазар. Освен еднократния разход от 20 милиарда лева по строителството би трябвало да предвидим и разход по демонтажа. Естествено това е в най-лошия възможен сценарий при който реактора по някаква случайност е работил на голяма загуба около година. Тогава трябва да добавим допълнителни еднократни разходи от няколко милиарда лева. Накратко проекта е без алтернатива само за енергийната мафия. Ако имаше вариант да се построи централата без да фалира държавата отдавна щеше да е построена. Уви няма начин.

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от Flanker Разгледай мнение
                      Сега те разбрах.
                      Виж,нямам нищо против никого,но това,че там нещата са така и работят,това не значи,че и при нас е същото.За мен Белене е без алтернатива на този етап,защо-първо сме вложили страхотно много пари в него,и второ-ами като започне извеждането на ТЕЦ-ове и АЕЦ Козлодуй,с какво ще ги заменим ?
                      Ами точно в тази таблица ( бях я постнал преди месеци) пише че до 2030 г. в България ще има излишък на ел.енергия. Т.е. има капацитет да изнася. А сега е 2012 година.
                      А белене го строят от 1985, нищо не пречи да почака 10 години за преценка на тогавашната ситуация. Време има. И друго важно нещо - това са страшно много пари за България - 35% от бвп! Никой който има право да подпише такова нещо, няма да го направи, дори и при най-малйото съмнение.
                      Не знам дали е по- евтино да поставят новия реактор в козлодуй. Ше излезе оценка, и ще видим.
                      Но най-важното е да се разбие енергийния монопол. Например преносната мрежа остава под кобтрола на нек, и ВСЕКИ да има право да търгува енергия. Точно както в САЩ. Ето тогава нещата ще си дойдат на мястото. Но на кадиевци жените са много силни, ще се борят до смърт дс запазят статуквото.
                      Това който направи - паметник трябва да му се издигне, наравно с Ботев и Левски.

                      Коментар


                      • Flanker

                        Те няма да построят централа дори да им се плати. Вече сме пили една студена вода за толкова много пари , че би трябвало там да има почти една централа - А НЯМА НИЩО , което да прилича на централа. Този проект не е неизбежен, той е невъзможен и не ни остава друго освен да си пожелаем да ни провърви вече.Вземете се събудете !!!
                        D.Y.F-091066

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от Факушкa Разгледай мнение
                          Ами зависи в коя посока гледаме. Например аз бих предпочел да гледаме на запад...
                          Пример - живея в САЩ, ню йорк, под наем, и мога да избирам измежду десетина доставчици. Също имам приятел в делауер който миналата година сложи фотоволтаик за около 5-10кв. Не че ме е интересувало кой знае колйо, но питах като ги видях на покрива. Та през лятото е получавал чек за по $10-15 на месец. Но забрави тези пари. По-важното е че не плаща $300 заклиматика.
                          Зимата е получавал сметки за $15-20.
                          Разликата е огромна.
                          Ся, ако отпадне монопола, и можеш да избираш доставчици, ще се икаже че доста хора ще го направят това. А тогава какво ще се случи с аец?
                          Откъде ще внасяме не знам, има си хора на които това им е работата.
                          Но! Според дайта на дкевр в сегашната ситуация в България ще има излишък на ел.енергия до 2030 година. Е за какво ни е белене тогава?
                          ...
                          Което за мен означава, че цялата пушилка е да се вземат едни пари.
                          Аз не съм против нищо, което ще донесе полза. Но в случая не виждам такава а наобратно - опит да се откраднат едни пари с цената на загробването на държавата.
                          Сега те разбрах.
                          Виж,нямам нищо против никого,но това,че там нещата са така и работят,това не значи,че и при нас е същото.За мен Белене е без алтернатива на този етап,защо-първо сме вложили страхотно много пари в него,и второ-ами като започне извеждането на ТЕЦ-ове и АЕЦ Козлодуй,с какво ще ги заменим ?

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от Flanker Разгледай мнение
                            Не те разбрах за мрежата,монопола и откъде ще внасяме,а и на какви цени ?
                            За другото си прав.
                            Ами зависи в коя посока гледаме. Например аз бих предпочел да гледаме на запад...
                            Пример - живея в САЩ, ню йорк, под наем, и мога да избирам измежду десетина доставчици. Също имам приятел в делауер който миналата година сложи фотоволтаик за около 5-10кв. Не че ме е интересувало кой знае колйо, но питах като ги видях на покрива. Та през лятото е получавал чек за по $10-15 на месец. Но забрави тези пари. По-важното е че не плаща $300 заклиматика.
                            Зимата е получавал сметки за $15-20.
                            Разликата е огромна.
                            Ся, ако отпадне монопола, и можеш да избираш доставчици, ще се икаже че доста хора ще го направят това. А тогава какво ще се случи с аец?
                            Откъде ще внасяме не знам, има си хора на които това им е работата.
                            Но! Според дайта на дкевр в сегашната ситуация в България ще има излишък на ел.енергия до 2030 година. Е за какво ни е белене тогава?
                            ...
                            Което за мен означава, че цялата пушилка е да се вземат едни пари.
                            Аз не съм против нищо, което ще донесе полза. Но в случая не виждам такава а наобратно - опит да се откраднат едни пари с цената на загробването на държавата.

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
                              Фотоволтаик на куково лято, като дойде буря и ви прекъсне тока..аз пак ще имам ток.Мрежата не е надеждна , пълен боклук е.
                              В Карлуково сме така.
                              Защо не пресметна лихвите ? Много неприятно нали , но е факт че от финансова гледна точка този проект изгрежда точно така. Не ми обяснявай как няма да се дадат тези пари изведнъж, защото при пуска на централата тя трябва да е платена нали?
                              От финансова гледна точка,вече ти обясних,че си абсолютно бос,а бате Пешо ти обясни и за енергетиката. Айде со здраве !

                              Коментар


                              • Flanker

                                Фотоволтаик на куково лято, като дойде буря и ви прекъсне тока..аз пак ще имам ток.Мрежата не е надеждна , пълен боклук е.
                                В Карлуково сме така.
                                Защо не пресметна лихвите ? Много неприятно нали , но е факт че от финансова гледна точка този проект изгрежда точно така. Не ми обяснявай как няма да се дадат тези пари изведнъж, защото при пуска на централата тя трябва да е платена нали?
                                D.Y.F-091066

                                Коментар

                                Working...
                                X