Първоначално изпратено от НАИВHИК
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Вчера фотоволтаиците в Германия са произвели 22000 MW електроенергия
Collapse
X
-
Всъщност, изобщо не пия. Приведох ви едни сметки, които едва ли дори Незаетото, като го знам какъв е "инженерин", може да опровергае. Тези 20 милиарда евро аз ги сложих основна цена ПЛЮС ЛИХВИ. И, какво излезе? Че, тези 18-19 стотинки са за първите 20 годинки. тоест, ДО ТУК, няма особени различия с твърденията незаети. По-долу показвах , отново с цифри, обезценката на левчетата и т.н., няма да се повтаряме. Твърденията на supertrader-а, който ми е личен приятел и когото много уважавам, смятам за прекалено емоционални /има причини човека, не мога да отрека/ но, в сериозни дългосрочни неща да се намесваш с емоционални решения, без фактическа основа под тях, е смешно, глупаво и безотговорно. Има тук едни търсачи на "свободна" енергия, но, не съм още видял реалните достижения, които да са излъгали ЗЗЕ, ЗЗМ Закона на Кирхоф и т.н. Не виждам "в метал" реализирани способите за съхраняване, а басните за 70% загуби до потребителя също с цифри, са оборими за 20-30 мин. та...
Добро ви утро отново и доскоро, че търча по задачи
Коментар
-
БВП на България за 2011 е 75 млрд. лева. Което не означава, че проект "само" за 20 млрд. лева не може да срине тотално държавата.
Белене е малко над 20 млрд лв по разчетите на HSBC. Това е, ако бъде построен по разчет и в срок, което не се случва почти за никой АЕЦ. Да се правят сметки за проекти строеж+експлоатация над 70 години без лихви е безпредметно.
Коментар
-
АЕЦ Белене, ДОРИ И ДА СТРУВА (с лихвите, които да трябва да връщаме) цели 20 милиарда Евро /в което силно се съмнявам/,
Първо, тя НЕ СТРУВА "35% от БВП".
Най-малкото, защото това "струване" се разпределя върху годините експлоатация, ако някой не е забелязал. Второ, получава се по-малко от 350 милиона Евро годишно /при експлоатация 60 години/, произвеждайки средно по 16 милиарда kWh годишно, или 3,5*10^8/1,6*10^10=2,1875*10^(-2) Eur/kWh
Ако дори съкратим срока на експлоатация тройно, имаме 2,1875*3=6,5625 Еur/kWh тежест на инвестицията. Вземи го с 30% променливи разходи /експлоатация, поддръжка, заплащане и т.н/, имаме 6,5625/(1-0,3)=9,375 цента /kWh ПРИ ТРОЙНО ПО-КРАТКА ЕКСПЛОАТАЦИЯ.
Та....дали при нормална експлоатация, 5-6 цента са това, което ни срива? Тук се лъже, та се не трае.
Вярно, следва който лъже на въже но, нали уж тук бяха "великите постижения" на настоящото правителство? По-скоро, наблюдаваме патологичният страх от поемане на отговорност, заменен от страст към рязане на лентички
Коментар
-
Цена на тока
Не знам колко от вас си плащат тока директно от банкова сметка и колко ходят да го плащат.
Аз го платих вчера на каса на изи пей. Консумираният ток е 500кВтч дневна и 125кВтч нощна. Цената е 51.84лв. След като се сложат всичките таксички ( за зелена енергия е 7лв, а за пренос 25лв ) и ДДС, общата цена е... 123.28. Не знам колко е цената на Козлодуй или ТЕЦ и на какви цени излиза. Това което виждам,е че дневната енергия е 10ст. Като махна нощната( 3лв), цената на киловат идва РЕАЛНО 24ст.
Къде ли по пътя се е изгубил евтиният ток от АЕЦ
Коментар
-
dddd
Няма начин но те правят референдум с надеждата, че ще им се даде карт бланш да заемат пари. Тя работата е за търсене на отговорност по съдебен път, защото кражбата е престъпление..Не може за толкова пари да има само дупка - гьол , обаче те са гьон безочливи. И ни остава да се радваме представи си , че няма пари !D.Y.F-091066
Коментар
-
Първоначално изпратено от Flanker Разгледай мнениеСега те разбрах.
Виж,нямам нищо против никого,но това,че там нещата са така и работят,това не значи,че и при нас е същото.За мен Белене е без алтернатива на този етап,защо-първо сме вложили страхотно много пари в него,и второ-ами като започне извеждането на ТЕЦ-ове и АЕЦ Козлодуй,с какво ще ги заменим ?
Коментар
-
Първоначално изпратено от Flanker Разгледай мнениеСега те разбрах.
Виж,нямам нищо против никого,но това,че там нещата са така и работят,това не значи,че и при нас е същото.За мен Белене е без алтернатива на този етап,защо-първо сме вложили страхотно много пари в него,и второ-ами като започне извеждането на ТЕЦ-ове и АЕЦ Козлодуй,с какво ще ги заменим ?
А белене го строят от 1985, нищо не пречи да почака 10 години за преценка на тогавашната ситуация. Време има. И друго важно нещо - това са страшно много пари за България - 35% от бвп! Никой който има право да подпише такова нещо, няма да го направи, дори и при най-малйото съмнение.
Не знам дали е по- евтино да поставят новия реактор в козлодуй. Ше излезе оценка, и ще видим.
Но най-важното е да се разбие енергийния монопол. Например преносната мрежа остава под кобтрола на нек, и ВСЕКИ да има право да търгува енергия. Точно както в САЩ. Ето тогава нещата ще си дойдат на мястото. Но на кадиевци жените са много силни, ще се борят до смърт дс запазят статуквото.
Това който направи - паметник трябва да му се издигне, наравно с Ботев и Левски.
Коментар
-
Flanker
Те няма да построят централа дори да им се плати. Вече сме пили една студена вода за толкова много пари , че би трябвало там да има почти една централа - А НЯМА НИЩО , което да прилича на централа. Този проект не е неизбежен, той е невъзможен и не ни остава друго освен да си пожелаем да ни провърви вече.Вземете се събудете !!!D.Y.F-091066
Коментар
-
Първоначално изпратено от Факушкa Разгледай мнениеАми зависи в коя посока гледаме. Например аз бих предпочел да гледаме на запад...
Пример - живея в САЩ, ню йорк, под наем, и мога да избирам измежду десетина доставчици. Също имам приятел в делауер който миналата година сложи фотоволтаик за около 5-10кв. Не че ме е интересувало кой знае колйо, но питах като ги видях на покрива. Та през лятото е получавал чек за по $10-15 на месец. Но забрави тези пари. По-важното е че не плаща $300 заклиматика.
Зимата е получавал сметки за $15-20.
Разликата е огромна.
Ся, ако отпадне монопола, и можеш да избираш доставчици, ще се икаже че доста хора ще го направят това. А тогава какво ще се случи с аец?
Откъде ще внасяме не знам, има си хора на които това им е работата.
Но! Според дайта на дкевр в сегашната ситуация в България ще има излишък на ел.енергия до 2030 година. Е за какво ни е белене тогава?
...
Което за мен означава, че цялата пушилка е да се вземат едни пари.
Аз не съм против нищо, което ще донесе полза. Но в случая не виждам такава а наобратно - опит да се откраднат едни пари с цената на загробването на държавата.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Flanker Разгледай мнениеНе те разбрах за мрежата,монопола и откъде ще внасяме,а и на какви цени ?
За другото си прав.
Пример - живея в САЩ, ню йорк, под наем, и мога да избирам измежду десетина доставчици. Също имам приятел в делауер който миналата година сложи фотоволтаик за около 5-10кв. Не че ме е интересувало кой знае колйо, но питах като ги видях на покрива. Та през лятото е получавал чек за по $10-15 на месец. Но забрави тези пари. По-важното е че не плаща $300 заклиматика.
Зимата е получавал сметки за $15-20.
Разликата е огромна.
Ся, ако отпадне монопола, и можеш да избираш доставчици, ще се икаже че доста хора ще го направят това. А тогава какво ще се случи с аец?
Откъде ще внасяме не знам, има си хора на които това им е работата.
Но! Според дайта на дкевр в сегашната ситуация в България ще има излишък на ел.енергия до 2030 година. Е за какво ни е белене тогава?
...
Което за мен означава, че цялата пушилка е да се вземат едни пари.
Аз не съм против нищо, което ще донесе полза. Но в случая не виждам такава а наобратно - опит да се откраднат едни пари с цената на загробването на държавата.
Коментар
-
Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнениеФотоволтаик на куково лято, като дойде буря и ви прекъсне тока..аз пак ще имам ток.Мрежата не е надеждна , пълен боклук е.
В Карлуково сме така.
Защо не пресметна лихвите ? Много неприятно нали , но е факт че от финансова гледна точка този проект изгрежда точно така. Не ми обяснявай как няма да се дадат тези пари изведнъж, защото при пуска на централата тя трябва да е платена нали?
Коментар
-
Flanker
Фотоволтаик на куково лято, като дойде буря и ви прекъсне тока..аз пак ще имам ток.Мрежата не е надеждна , пълен боклук е.
В Карлуково сме така.
Защо не пресметна лихвите ? Много неприятно нали , но е факт че от финансова гледна точка този проект изгрежда точно така. Не ми обяснявай как няма да се дадат тези пари изведнъж, защото при пуска на централата тя трябва да е платена нали?D.Y.F-091066
Коментар
Коментар