IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Вчера фотоволтаиците в Германия са произвели 22000 MW електроенергия

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
    Прочее, ето още един начин да видим, дали управляващите наистина целят НАШЕТО благоденствие: Ако се слага нов реактор там, е време да се хванат за задълбочено проучване на проблема и, при констатирана /ОТ НЕЗАВИСИМ, ВЪНШЕН ОРГАН!/ икономическа изгода, да се хващаме да го строим. Докога ще си гледаме само под ноктите?
    Проекта Ви е много навременен и полезен.Преди 50 години в СССР е построен 110км тръбопровод за амоняк-от находище на газ до химически комбинат ,разположен до пристанище.При планова икономика е било възможно.Сега капиталите са разпръснати и е малко вероятно авангарден,но голям проект да стигне до реализация.Всеки 1000МW реактор[LIST][*]изхвърля
    [/LIST] в Дунав над 2000МW нископотенциялна топлина.Преди 1989 до Козлудуи имаше голяма оранжерия,ползваща част от тази топлина. PS "Сред първостепенните задачи пред Украйна е да задейства енергийната си система в пълния и обем. През територията на страната минават трансконтиненталният газопровод „Дружба”, газопроводите „Съюз”, Уренгой-Помари-Ужгород и тръбопроводът за амоняк Толиати-Одеса." http://geopolitica.eu/2008/broi42008...zitna-darzhava
    Last edited by Minavast; 11.10.2012, 12:42.

    Коментар


    • Pyramid

      Самата технология , ще е по скъпа като стойност от стойността на само един проект - изпълнението му. Ти много на известните параметри на материалите не разчитай ! Аз исках да правя нещо без прототип , в Тайван казаха една цена за прототип - 5 цифри. Тайванеца каза направи го ти, че тези са много скъпи. Доста се подразних , с параметри на материалите които припокриват условията в пъти да се занимавам да го дялам с тесла тоя прото..Дакато се получи , то не остана материал който да не подменя..всичките заложени бяха много зле и проблемчета.
      Еврофондовете стават да пуснеш производство на метални колци , ще те финансира банка и после наготово вече те ще платят и ще се включат. В кой Свят са тези ?
      D.Y.F-091066

      Коментар


      • Прочее, ето още един начин да видим, дали управляващите наистина целят НАШЕТО благоденствие: Ако се слага нов реактор там, е време да се хванат за задълбочено проучване на проблема и, при констатирана /ОТ НЕЗАВИСИМ, ВЪНШЕН ОРГАН!/ икономическа изгода, да се хващаме да го строим. Докога ще си гледаме само под ноктите?

        Коментар


        • Първоначално изпратено от Факушкa Разгледай мнение
          Пирамиде, аз се шегувам добронамерено. В смисъл не ти се подигравам, а и да припомня че сам разреши.
          Но пък бате пешо е прав за 4000 ампера...
          Аз което мога да кажа е че дори да са верни сметките, инвестицията е голема...
          Ми те след пед години козлодуй ще го затворят бре! Май ще трябва нов реактор там?
          Голема е инвестицията, ок 2,4 милиарда. но пък, енергията е на далавера-нали не се добива, рафинира, използва, изхвърля, заравя и преработва нов уран? Нали се използват готови, работещи съоръжения, и всичко е СЛЕД тях?
          Нали е радиационно сигурно предвид никакъв досег с радиоактивните контури?
          Нали е дублирано естествено а, ако сложат още един реактор...
          Нали уж щяха да удължават живота на централата? Беше правено с такъв разчет някога.
          Нали възобновява енергия от АЕЦ, за Бога?
          голяма била инвестицията.
          А това, че се връща по-голямата част да рециркулира в националната ни икономика през строителни, поддържащи и др. фирми? Та това е директна инжекция !
          В допълнение, ето ти шанс за РЯЗЪК СКОК В УСВОЯВАНЕ НА ЕВРОФОНДОВЕТЕ.
          - Или някой ще рече, че не става дума за енергийна ефективност? Ами, ако е така, си е цяло стадо зайци с един изстрел бе, хора!

          Коментар


          • Пирамиде, аз се шегувам добронамерено. В смисъл не ти се подигравам, а и да припомня че сам разреши.
            Но пък бате пешо е прав за 4000 ампера...
            Аз което мога да кажа е че дори да са верни сметките, инвестицията е голема...
            Ми те след пед години козлодуй ще го затворят бре! Май ще трябва нов реактор там?

            Коментар


            • Ха-ха-ха-ха-ха-хахахаххах!
              2 мм тефлон били малко при 20 kV
              При 20 kV амплитудата на напрежението е ок.29 kV, а диелектричната якост на тефлона минава 50 kV/mm. При това, при 60 С, всичко е напълно сухо, няма конденз, няма дявол. В допълнение, шините /при съответното оразмеряване/ с тефлона между тях и металната тръба, създават съответния кондензатор за капацитивна компенсация реактивността на товара тъй, щото, да се постига оптимален фактор на мощността. Все пак, говорим за общо 100 бр асинхронни агрегати с обща мощност от няколко десетки мегавата, разпределени по цялото трасе...
              LANDLORD 31, човече, будалкай се ти но, това дето ти сега го виждаш, е правено преди години и е обмисляно от доста страни, ПРЕДИ да бъде формулирано и - вярваш или не - е твърде реално.
              Факушката, ПРЕДИ да се реже така, нека си спомни, че основните индустриални ел.мрежи са трифазни, работещи при 50 Hz - няма основание нещата допълнително да се усложняват, едни тоци да се изправят или да се правят монофазни системи, а мощностите и аз знам как се смятат. Съдба, да го ева.
              supertrader, на тебе кой ти каза, че ВСИЧКИ тръби ще бъдат с елиптично сечение? Изобщо не си наясно, приятелю. ВСЕКИ ЕТАП на такъв тръбопровод се оптимизира като трасе, наклони, воден стълб и т.н., а ЕЛИПТИЧНО сечение, ама изобщо, дори не е обмисляно. Друго нещо е сечение на прерязан кръг /с липсващ горен сегмент/, да речем така. В него, водата тече САМО НАДОЛУ, под оптимизиран наклон, така, щото над нея има слой от няколко сантиметра газ. Така, снижаването на топлозагубите през този участък става с в пъти по-тънка външна изолация, всеки запознат може да го провери. Отделно, че загубите са изчисляване при допускане на цилиндрична тръба без въздушна възглавница сиреч, ще бъдат по-ниски.
              Пеци, тези киловолти не влизат в пряк досег с тръбата, какво остана с рибата . Обясних: конструкцията на токопроводите компенсира индуктивната съставка ...ама кой да слуша ? Тръбата го раздава общата плоча на кондензатор, през който текат капацитивни токове между трите фази, колеги. Тези токове, протичайки през стоманата, също греят водата.
              Незаетото, не говорим за геотермална вода, а за подгрята с термопомпи. Температурата е такава с цел по-висок КОП на ТП и по-малка консумация на електричество. А ти, ако мислиш, че е хладка, изкъпи се направо с 60 С и после, ако още можеш да говориш ела, да се чуем
              Last edited by Pyramid; 11.10.2012, 00:24.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
                Между 55 и 60 С тръгва оттам. По пътя, водата се доподгрява от:
                1.Загубите от триене вътре между стени и течност
                2.Загубите от пренос на тока НН /към 4000 А ток на 20 kV/ , защото проводниците, във вид на шини, лягат върху ел.изолация с прилична топлопроводност /1-2 мм тефлон стигат/ , положена върху тръбата, която води водата, а отвън са топлоизолирани - така, топлината се пренасочва и, вместо да се губи, грее пренасяната вода. Това означава, че енергията за целта се купува на място без такса пренос, енергоснабдяването върви по самата тръба и загубите от охлаждане от въздуха значително се снижават и се трансформират в полезна работа /нагряване на водата в тръбата/
                3.Загубите от охлаждане на помпените агрегати, защото водата преминава през техните охладителни системи, вместо да ги обдухва въздух.
                4.Изолацията на тръбата е разчетена 10 см. пяна или вата
                5.Топлоотдаването навън се модулира чрез увеличаване контактната повърхност на водата в тръбата с парната фаза/въздуха, които са над 1000 пъти по-малко топлоемки и с по-ниска плътност, което позволява самоизолиране донякъде. как се увеличава тази повърхност? С тръби с некръгла форма, съвсем накратко, като проточното сечение е малко по-голямо от необходимото-над течната фаза се формира газова възглавница, много добър топлоизолатор.
                Има и други по-дребни мерки но, помагат. Черпиш, да речем, 120 /май толкова бяха/ мегавата по 4-5 цента, на място доставяш към 592, ако не се лъжа, губят се някъде около 34 MW но, нали 500-те са от отпадното топло.
                Нещо такова, накратко. Разрешавам да се смееш, Факи.

                P.S.
                Разчетите за всички загуби са правени при външна температура не - 20, а при - 30 С.Подобни ниски загуби не биха били възможни, ако се пренасяше вода или пара над 80-100 С, просто, защото изолацията много се напряга. Ама това го вижда, който се замисля...
                Защо си се натаралянкал така до безпаметност бре човек!!!!!

                Коментар


                • Това с тръбите от Козлодуй до София ме развесели. Да вземем седми блок в Дружба да си го вдигнем?Разширение на ТЕЦа? Вчера в ДКЕВР цена защитавах. Но докато чаках реда си си мислех. Защо зърнарите от 10 години житото по скъпо от Чикагската борса ни продават, макар хляба да е най социалното, защо Лукоил горива над средно Европейските ни продава, пак от толкова време, пък това ни е движението. Ма ние сме се вкопчили, зомбирани идиоти, че енергия електро и топло държавата евтина ни дължи.Ми тя се старае, защото все още работещи инвестиции от социализма наследство има, Ми когато те умрат? То аз от правилната страна и вероятно тогава, пари доста ще спечеля, но радост няма да имам, като съм наблюдавал, как се някой самоубива. )))))))))

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
                    Да то е ясно, че параметрите са жестоки - напрежение , стойност на тока , изборът на материали защото условията при които работят са сериозни. Тези тръби със сечение елипса и въздушната възглавница при положение, че ще има налягане и наклони.Така изглежда опита да се улови загубената ел. енергия при пренос.
                    Не си сам и ти...
                    Подсказвам - потърси един закон, където p=ui, и тогава кажи пак за параметрите.

                    Коментар


                    • Да то е ясно, че параметрите са жестоки - напрежение , стойност на тока , изборът на материали защото условията при които работят са сериозни. Тези тръби със сечение елипса и въздушната възглавница при положение, че ще има налягане и наклони.Така изглежда опита да се улови загубената ел. енергия при пренос.
                      D.Y.F-091066

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от Бате Пешо Разгледай мнение
                        Пирамидата тези 4000ампера на 20киловолта избиват рибата.Това не става дори за бисери и вицове

                        Имам чувството че пирамид в по-предишен живот е бил рибар.
                        А в по-блозко минало се е занимавал с пирамиди. Финансови.

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
                          Между 55 и 60 С тръгва оттам. По пътя, водата се доподгрява от:
                          1.Загубите от триене вътре между стени и течност
                          2.Загубите от пренос на тока НН /към 4000 А ток на 20 kV/ , защото проводниците, във вид на шини, лягат върху ел.изолация с прилична топлопроводност /1-2 мм тефлон стигат/ , положена върху тръбата, която води водата, а отвън са топлоизолирани - така, топлината се пренасочва и, вместо да се губи, грее пренасяната вода. Това означава, че енергията за целта се купува на място без такса пренос, енергоснабдяването върви по самата тръба и загубите от охлаждане от въздуха значително се снижават и се трансформират в полезна работа /нагряване на водата в тръбата/
                          3.Загубите от охлаждане на помпените агрегати, защото водата преминава през техните охладителни системи, вместо да ги обдухва въздух.
                          4.Изолацията на тръбата е разчетена 10 см. пяна или вата
                          5.Топлоотдаването навън се модулира чрез увеличаване контактната повърхност на водата в тръбата с парната фаза/въздуха, които са над 1000 пъти по-малко топлоемки и с по-ниска плътност, което позволява самоизолиране донякъде. как се увеличава тази повърхност? С тръби с некръгла форма, съвсем накратко, като проточното сечение е малко по-голямо от необходимото-над течната фаза се формира газова възглавница, много добър топлоизолатор.
                          Има и други по-дребни мерки но, помагат. Черпиш, да речем, 120 /май толкова бяха/ мегавата по 4-5 цента, на място доставяш към 592, ако не се лъжа, губят се някъде около 34 MW но, нали 500-те са от отпадното топло.
                          Нещо такова, накратко. Разрешавам да се смееш, Факи.

                          P.S.
                          Разчетите за всички загуби са правени при външна температура не - 20, а при - 30 С.Подобни ниски загуби не биха били възможни, ако се пренасяше вода или пара над 80-100 С, просто, защото изолацията много се напряга. Ама това го вижда, който се замисля...
                          Пирамидата тези 4000ампера на 20киловолта избиват рибата.Това не става дори за бисери и вицове

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от nezaetoime Разгледай мнение
                            Май-май не е зле да прочетеш как се развива технологията 2012г за да не дрънкаш глупости като за цените на панелите от преди 10 години. То не е необходимо да получиш картичка с гейзери за да решиш къде е уместно, а се дупчи дълбоко с нови технологии.

                            Не съм се занимавал с този въпрос, ама колкото по-дълбоко дупчиш, толкова е по-скъпо. Нещо да бъркам?
                            Не спори с идиот! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

                            Коментар


                            • Luck

                              В малки реактори няма желание да се инвестира от традиционните инвеститори в енергетиката. Малките реактори могат да раздробят мрежата и да се работи в условията на конкуренция.
                              Всички мечтаят да бъдат монополисти , тези които са успели няма да се откажат от сбъднатата мечта на мнозина..които ще си останат пък само с мечтата и трябва те да плащат на монопола печалбата.
                              Знаеш ли какви сме хората ? Ти ако даваш технология на производител , той ти излиза с претенции само той да я ползва
                              D.Y.F-091066

                              Коментар


                              • Pyramid

                                2 мм тефлон не е ли малко при 20 киловолта напрежение и не се ли увеличава загубата при пренос на ел.енергия така че да се превърне повече от нея в топлина , като се използва проводник загрят до 60 градуса, който ако е по студен ще е по проводим ? Имам впредвид в неотоплителен период да се произвежда топлина , всъщност може тръбите да се напълнят със студена вода и проводимостта да се подобри , до по добра от тази ако се охлаждат от въздуха.
                                Last edited by supertrader; 10.10.2012, 19:47.
                                D.Y.F-091066

                                Коментар

                                Working...
                                X