трудна работа е това, най-вече ниско платена, никой не цени труда на директния производител.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Търговия със зеленчуци
Collapse
X
-
Темата е малко замряла, Tr H може и да се е отказал от идеята, но ще я използвам за първия си пост във форума. От няколко години съм в този бизнес,които е и семеен търгуваме на дребно чрез няколко малки магазина. Той amam е казал как седят нещата, това което мога да добавя е че не ти трябва голямо помещение за тази дейност, то това е ясно де . Най-важното нещо е локацията, по-далече от големите веригите може да бъде и "+" и "-" там стоката рядко е хубава, а има голям човеко поток, това важи в особена сила летните месеци, тогава е и времето когато можеш да имаш най-голямо предимство. Естествено има и много други неща около мястото, които са ясни за всеки мислещ и няма да им обръщам внимание. Дневния оборот на един такъв магазин варира между 100-800 лв (има и изключения), от които м/у 10-50% са печалба зимата има много по-малко работа, но и цените са по-високи, като надценката е същата а стоката е по-трайна. Рисковано е продуктите са нетрайни, а и както каза amam на борсата всеки гледа да си пробута неговата стока, има също и фира, която ако не знаеш от къде да пазаруваш може да ти стопи печалбата че и назад да те върне. Цените всеки ден варират. В повечето случаи скъпото е хубаво, но не е задължително, трябва много добре да балансираш нещата, за да можеш да поддържаш добри цени в магазините, а стоката да е хубава и да кара клиентите да се връщат. . Голяма рядкост са клиентите които не гледат цените а само пълнят торбите(да не кажа че са изключение). Покупателната способност на населението е водеща. Началото на месеца е едно, края друго. Когато дойде време за заплати, в края на месеца касата се пълни стотинки до горе. Кризата се оказва голямо влияние на бизнеса. Не на последно място пазаруването от борсата става в ранните часове м/у 04:00-06:00 часа като там ти трябва мин 1 час а в 06:00 вече хубава стока почти няма и това е всеки ден(ако имаш работа разбира се).FinancialMarkets.Zone
Коментар
-
Първоначално изпратено от Avalaon Разгледай мнениенаистина ли искаш във форум да се научиш на занаят ?
търговият с плодове и зеленчуци се учи с години !!!!!!!!! и го казвам от опит !!!!!!!!Last edited by trophy_hunter1; 24.05.2012, 23:30.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Avalaon Разгледай мнениенаистина ли искаш във форум да се научиш на занаят ?
търговият с плодове и зеленчуци се учи с години !!!!!!!!! и го казвам от опит !!!!!!!!
Иначе извън шегата всичко се учи цял живот. Няма край.
Коментар
-
Занимавал съм се с търговия на плодове и зеленчуци на дребно и имам много добър приятел със склад на едро от който съм и зареждал. В момента съм спрял дейност понеже не ме удовлетворява,
Ако си решил да търгуваш в момента на дребно можеби ще се прехранваш, а на едро може да спечелиш доста но може и да се набуташ доста, особено ако си новак. В този бизнес всеки се опитва да те надцака и този от който купуваш и този на когото продаваш, така, че очите на 4.
Много зависи, къде ще търгуваш, ако си в магазин, добре е да си далече от големите вериги, заради които съм спрял и аз, но е добре това да ти е допълнение към останалия асортимент, защото трудно ще реализираш големи количества, а количеството е важно и за цената на която ще купуваш, освен това в магазина трудно си пробудваш брака, който понякога никак не е малко, понеже ще разчиташ на постоянни клиенти.
На пазара нещата са доста по различни. Можеш да реализираш много стока ( с тонове ), можеш да си пробуташ и брака (на нулева печалба или малка загуба), което е голямо предимство, понеже се случва да се набуташ и още при покупката да са ти пробутали бракувна стока-леко замаскирана. Но тук хамалогията е огромна, за разлика от магазина, товарене разтоварване и редене на сергията (с тонове по някога). На пазара по-често те застъпва и цена, което означава че може да имаш перфектна стока, но вероятността някой да е купил по-евтино от теб е голяма и съответно той продава по-евтино от теб, а ти или ще го чакаш да си продаде стоката или ще продаваш без печалба, защото стоката не трае. Затова винаги трябва да си в час с цените, често се променят и на горе и надолу, понякога поняколко пъти на ден и в зависимост дали си с много стока или с малко в дадена ситуация можеш да спечелиш много, но може и да се набуташ много.
За надценките, няма определен процент, може да продаваш и на +100% и на (-100%), отиваш да пазариш, знаеш вчерашните цени, преценяш тенденциата и пазариш, на сутринта, като се наредят сергиите и се сложат цените разбираш на колко ще продаваш и най-често това не е на колкото ти се иска. При цитрусите цените се порменят по-рядко и по-плавно и там надценката е около 30% и ако нямаш брак след фирата ти остват чисто около 20% .
Когато търгуваш на дребно, купувай от най-близкия склад, защото ако реализираш малки количества, горивото и времето ще ти изядът печалбата, не си мисли че от вносител ще купиш по-евтино, той просто няма да ти обърне внимание. Избери си по-оборотен склад, там цените ща са по-ниски, заради количествата които купува и стоката ще е по-прясна, заради това че я завърта по-бързо, Стани му постоянен клиент, за да не ти пробутва гадна стока, което в началото ще ти се случва често.
Надявам се, че съм ти бил полезен, ако имаш други въпроси, давай.
Коментар
-
проверете фирма Елис-М . едно време бяха едни от най-големите вносители на цитруси в БГ...............пък и на други неща покрай цитрусите
Първоначално изпратено от k_petrov Разгледай мнение....................знае ли някой фирми вносители на цитрусови плодове и изобщо ако някой има опит в тази област нека да сподели.
Благодаря.
Коментар
-
Първоначално изпратено от k_petrov Разгледай мнениеПривет на всички,
тъй като не видях раздел 'търговия' пускам темата тук.Смятам да започна да търгувам с зеленчуци имам,камион и средно голям склад.Разговарял съм няколко потенциални клиенти(средно големи магазини).Собственик съм на хранителен магазин,където очаквам да реализирам доста продажби т.е. имам някакви пазари,макар и малки.Та въпросъм ми е има ли фирми,които търгуват на едро или трябва да работя директно с производителите на пазарите в Плодовитово и Попово(аз съм от Смолян),знае ли някой фирми вносители на цитрусови плодове и изобщо ако някой има опит в тази област нека да сподели.
Благодаря.
Коментар
-
Че е хамалски хамалски бизнес е ама то има ли не6то лесно?Запознат ли си с надценки и др тънкости в този бизнес ?Ако иска6 ми пи6и на trophy_hunter1@abv.bg Приемам и др идеи.Поздрави
Коментар
-
От къде си? Колко учтиво? Днес би ли се наел пак сас този вид бизнес?Мен ме интересува по скоро да зареждам с бус не с тирове прекалено голям залък е за моята уста Тарся си алтернатива за нещо дребно колкото да си докарвам допълнителни пари в сободното време.Last edited by trophy_hunter1; 23.05.2012, 18:28.
Коментар
-
Първоначално изпратено от k_petrov Разгледай мнениеПривет на всички,
тъй като не видях раздел 'търговия' пускам темата тук.Смятам да започна да търгувам с зеленчуци имам,камион и средно голям склад.Разговарял съм няколко потенциални клиенти(средно големи магазини).Собственик съм на хранителен магазин,където очаквам да реализирам доста продажби т.е. имам някакви пазари,макар и малки.Та въпросъм ми е има ли фирми,които търгуват на едро или трябва да работя директно с производителите на пазарите в Плодовитово и Попово(аз съм от Смолян),знае ли някой фирми вносители на цитрусови плодове и изобщо ако някой има опит в тази област нека да сподели.
Благодаря.
Коментар
Коментар