Първоначално изпратено от fl00d
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Съвет за дългосрочна пасивна инвестиция
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
Това - какво: фабрика за подводници ли?
Коментар
-
Първоначално изпратено от Misho ILIEV Разгледай мнение
Пробвай на тото с Nautilus Inc. (NLS). Но изчакай да паднат още 10%.Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Първоначално изпратено от fl00dЗдравейте отново. Според вас БФБ удачна ли е за дългосрочна инвестиция от порядъка на 30-40 години или е по-добре да се придържам към американски и западноевропейски акции?
30-40 години... ного.
Ако държиш на туй - направи си малка колекция от нумизматическо златце и сребърце.Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Равновесие, от тази книга ли черпиш вдъхновение?
https://www.amazon.co.uk/Strategic-A.../dp/0198296940
Коментар
-
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
Не съм гледал индекс, реших рпосто да пробвам още една стратегия с малки компании, които се представят по-добре от очакванията, относително евтини са и имат поле за още дълго развитие. Прегледах няколко десетки компании и не успях да намеря нито една която да е дори близо до евтина. По всичко останало си бяха ок, но оценките им бяпа раздути поне 100% при някой удряше и 300% над това което смятам за добро за вход. И не съм търсил някакви брутаални евтинии, той пазара обикновено ги изчиства тези работи бързо, но поне нещо акто 15-20 РЕ или пак някаде там към парични потоци. А намерих ПЕ та по 30, 40, 50 и нагоре.
Коментар
-
Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение
Като махнеш само думичката малък - kweb, emqq, cqqq ....maybe ?
Поне не мислиш отделните компании...
Айшеърс дават за IWM pe 21.12, трейлинг. Ако е вярно - на нивото на пазара е, без премия.
А е нормално да има някаква, особено след като мине такс плана смол капс ще са най печеливши от всички, в момента реално към 30 и няколко % плащат.
Коментар
-
Нито една не ме грабна, търся нещо което се е развивало добре последните години, очакванията са да продължава да се развива добре, и си има собствено конкурентно предимство. Не искам да играя хазарт, а просто да влеза в растящ по-добре от очакванията малък бизнес, който си е ок сам по себе си.
Поне не мислиш отделните компании...
Но в момента ми изглежда че има премия, което пак ми напомня последните балони
А е нормално да има някаква, особено след като мине такс плана смол капс ще са най печеливши от всички, в момента реално към 30 и няколко % плащат.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Minka Разгледай мнение
To да беше само в САЩ така, навсякъде е едно и също. Пасивното инвестиране, новите методи за оценки на компаниите, дисконтирането на паричните потоци, ниската волатилност, няма да продължавам, само изкривяват нещата. Важното е, че сме в нова ера, всичко е различно и светът е вече съвсем друг....да видим докога.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ED Разгледай мнение
Генерално ако погледнеш на пазара е нормално да е в определена степен НАДценен, като се има предвид, че сме вече в 8ма година на експанзия, но това не значи че няма интересни компании, които могат да докарат добра възвръщаемост следващата 1-2 години. На бърз поглед тези са привлекателни и могат да се проучат по-задълбочено:
ОSK; ICHR; WTW; SIFY; WTI; AEIS; MEOH; RRTS
WTW (малко е рискова, но ако пробие на $48.50 става интересна при добър трейд мениджмънт)
WTI (с покачването на инфлацията ще се качват суровините, включително и петрола)
AEIS (струва ми се че вече е направила голяма част от ръста, но спокойно може да качи още 20-30% преди да се изчерпи)
MEOH (над 51.70 става интерсна, макар че Debt/Equity може да е проблем при покачващи се лихви)
RRTS (от RISK/REWARD гледна точка може да е KILLER и спокойно да отлети до $20)
П.с. нямам експозиции в нито една от изброените компании, но ще се оглеждам за добро влизане.
Коментар
-
Първоначално изпратено от SoHo Разгледай мнение
Преди време ти писах че Ръсел 2000 изглежда яко балон и че това е индекса по подходящ за сравнение с нашият пазар но тогава го отсвири. А от тогава сигурно е още по набалончен. А при нас още не могат да се наканят да измислят нещо ново че да вдигнат тая ликвидност.
Колко изкара средно Р/Е, Р/B..... ?
Коментар
-
Вчера си играх да гледам малки компании в САЩ, такива с под 10 милиарда капитализация, които се представят по-добре от очакванията. Балонът при тях се оказа потресаващ. Тотално безумни оценки, които съм виждал само в България 2007.
Колко изкара средно Р/Е, Р/B..... ?
Коментар
-
Ако човек си намери хубави малки компании с голямо ROE, ROIC, растеж, високи норми на печалбата, ентусиазъм след потребителите и голям растеж, тези компании най-вероятно ще се търгуват на Ц/П от порядъка на 40-50 минимум. И това е съвсем логично.
Ако биха се търгували на по ниски Ц/П-та щяха да са подценини, защото един умел мениджър на активи би си направил портфейл от такива компанийки и с лекота би разбил пазара.
А малките, които са кофти - какво да ги коментираме.
Коментар
-
Вчера си играх да гледам малки компании в САЩ, такива с под 10 милиарда капитализация, които се представят по-добре от очакванията. Балонът при тях се оказа потресаващ. Тотално безумни оценки, които съм виждал само в България 2007.
ОSK; ICHR; WTW; SIFY; WTI; AEIS; MEOH; RRTS
WTW (малко е рискова, но ако пробие на $48.50 става интересна при добър трейд мениджмънт)
WTI (с покачването на инфлацията ще се качват суровините, включително и петрола)
AEIS (струва ми се че вече е направила голяма част от ръста, но спокойно може да качи още 20-30% преди да се изчерпи)
MEOH (над 51.70 става интерсна, макар че Debt/Equity може да е проблем при покачващи се лихви)
RRTS (от RISK/REWARD гледна точка може да е KILLER и спокойно да отлети до $20)
П.с. нямам експозиции в нито една от изброените компании, но ще се оглеждам за добро влизане.
Коментар
-
Коментар
Коментар