IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

NYSE

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Най-големият проблем за инвестирането в полски акции е ликвидността. Някой да вкара/изкара 100 млн. гущера и ще настане паника. Тези 500 млрд. гущера капитализация са малко кухи. Самата държава Полша има убийствен проблем с демографията. Най-добре откъм риск според мен е борсата в Лондон, ако и там да управляват съвсем луди и опасността от размирици да е сериозна.

Иначе няма лошо, от всичко се печели. Просто печалбата от дадена акция изобщо не означава положително развитие на икономическия субект под нея. Ако сравняваш със САЩ, всичко е евтино.

Коментар

• Аз само го поздравих човека - не е препоръка за полски акции. Но все пак са си 24% до сега, а колко да са боклук не мога да знам а и не се виждам да отделя и едно евро за нищо излизащо от Източна Европа ако ще и да е чудесно и като представяне и показатели. Имам си мойте преубеждения че ни е твърде кратка капиталистическата история че да можем да счетеме който и да пазар в източна европа като достатъчно ценящ малките акционерите като племе.

Най-добрия ми приятел е поляк, Варшава особено в момента е леко нереално чист и уреден град на фона на налазването на столиците на Европа от тарамбуки. Имам прекрасни спомени, но и трябва да отчета факта че средата в която се движа когато съм там е на образовани и културни хора.

Като манталитет, местоположение и бройка в едно с факторите като геополитика ми се струва че ще се развиват успешно като държава ама да видим.

Коментар

• Първоначално изпратено от Assen123 Разгледай мнение
        https://www.investor.bg/a/593-sigurn...e-na-otbranata

Не че от 2003 не живеем все в извънредна ситуация, обаче нещо позачестиха тези извънредни ситуации. Рейнметал взеха да помпат П/Е като на технологична компания...

Имаше преди години един филм нещо с Дани Девито и един култов цитат който беше нещо като "Повече от парите обичам само чуждите пари"

Наздраве и поздрави на който спомена че паркира в полските акции - тия за Януари направиха чудо + 20%. Като се замисля явно факта че едно 1/3 от украйнските бежанци там ще станат постоянни а че и физически цялото възстановяване на каквото остане от Украйна ще мине през Полша явно има резон.
        Нищо специално. Айде, за Москва изобщо няма да споменавам, но то ytd DAX-a е +15%, китайският kweb е +21%, ewz е +17 Полша е боклук и като всеки боклук е евтина. Това, че съм живял там, поназнайвам езика и песимизма на аборигените ми влияе естествено. Разбира се може да се развърти някаква медийна шашма и държавните компании ще лапат като за последно https://businessinsider.com.pl/gield...mld-zl/c255mdp Но просто ми идва 50/50 и в най-добрия случай x3, което за мен е твърдо не.

Друго е, че имат контрол върху валутата си, което за икономиката може да е супер, но за чуждите спекуланти може да се окаже страшно дърва. Иначе бих взел Grupa Azoty на тия цени. Хем военно, хем гражданско приложение. И внимавай с медийните публикации, защото Тъск е соросоид и докато е на власт ще четеш за "полското чудо". Ако падне, на следващия ден ще четеш как страната е пред разпод.

Коментар

• https://www.investor.bg/a/593-sigurn...e-na-otbranata

Не че от 2003 не живеем все в извънредна ситуация, обаче нещо позачестиха тези извънредни ситуации. Рейнметал взеха да помпат П/Е като на технологична компания...

Имаше преди години един филм нещо с Дани Девито и един култов цитат който беше нещо като "Повече от парите обичам само чуждите пари"

Наздраве и поздрави на който спомена че паркира в полските акции - тия за Януари направиха чудо + 20%. Като се замисля явно факта че едно 1/3 от украйнските бежанци там ще станат постоянни а че и физически цялото възстановяване на каквото остане от Украйна ще мине през Полша явно има резон.

Коментар

• Абе днеска работен ден ли е за пазарите в УСА?
            Мнението ми не представлява съвет за покупко-продажба на акции, облигации и други видове ценни книжа

Коментар

• Another US representative bought Palantir $PLTR This time it's Marjorie Taylor Greene (R) who also sits on the Homeland Security Committee She's the fourth politician to have filed a buy for Palantir Two weeks ago, no politician had bought $PLTR ever
              Гнусно ми е леко да ги пазарувам тия, ама все пак пари трябва да се изкарват.

Коментар

• Тръмпи така изкусно върти ду**ца, че чак прецака Elliott.

И сигурно някъде някой проучва Талеб и развива нова концепция - за "Черната патка"...

Коментар

• Тръмпича, ако верно размрази руските акции, ще му дигна паметник неръкотворен.

Коментар

• The easy money will be driven by Trump and the dollar, not AI, say Big Short investors

Seawolf Capital co-founders place bets on Brazil and Chinese stocks
                    Фен съм на тия пичуви и се радвам, че мислим сходно. Е, нямам топки за Китай, но Бразилия и златото ги покривам.
                    Прочетете и ще видите, как не е толкова странно, че МИТАТА СА БИЧИ.

https://www.morningstar.com/news/mar...hort-investors
                    Last edited by terziеv; 11.02.2025, 23:09.

Коментар

• Първоначално изпратено от terziеv Разгледай мнение
                      Имаш ли още RR? Аз го хванах на 70 пенса някъде и го разкарах към 1,20. Сега е х10.

То Асен с ракетите утепа рибата. Имах предвид точно определен тип компании.

добавка: иначе сега гледам да разтоварвам, че много излетяха нещата. Ако бях на вълна купуване, можеше да добавя малко Glencore. Може и още 20-30% надолу да има, но и така е на сгодна цена.
                      Rолс-а го стискам от 2020-та, взет на 84 пенса. При него ми пише 634% уп. Съвсем честно си признавам, че ако не ми беше комисионната 12 паунда по онова време, отдавна шях да съм го продал.

Коментар

• Имаш ли още RR? Аз го хванах на 70 пенса някъде и го разкарах към 1,20. Сега е х10.

Първоначално изпратено от Никола20 Разгледай мнение

Ааа, тоя път имам две по-добри точно от същия период.
                        То Асен с ракетите утепа рибата. Имах предвид точно определен тип компании.

добавка: иначе сега гледам да разтоварвам, че много излетяха нещата. Ако бях на вълна купуване, можеше да добавя малко Glencore. Може и още 20-30% надолу да има, но и така е на сгодна цена.
                        Last edited by terziеv; 11.02.2025, 18:00.

Коментар

• Първоначално изпратено от terziеv Разгледай мнение
                          [ATTACH=CONFIG]n4247172[/ATTACH]

За периода 12 септември - 10 февруари Бритиш петролката бие с много сериозна разлика spy, qqq, asml, appl, googl, oxy, xom, cvx... С дивидента още повече. Добър пример, че кога играеш с големите компании, алфата идва, когато се пазарува на ангебот.

Безплатно!
                          Ааа, тоя път имам две по-добри точно от същия период.

Click image for larger version

Name:	bought-brby-10-09-2024.jpg
Views:	1
Size:	47.5 КБ
ID:	4247474

Click image for larger version

Name:	bought-hsba-16-09-2024.jpg
Size:	39.9 КБ
ID:	4247475

Към момента на писане Бърбъри са със 102.9% нагоре, а банката - с 32.6 %.

Коментар

• Click image for larger version

Name:	Screenshot 2025-02-10 172320.jpg
Size:	49.5 КБ
ID:	4247172

За периода 12 септември - 10 февруари Бритиш петролката бие с много сериозна разлика spy, qqq, asml, appl, googl, oxy, xom, cvx... С дивидента още повече. Добър пример, че кога играеш с големите компании, алфата идва, когато се пазарува на ангебот.

Безплатно!

Коментар

• Първоначално изпратено от Assen123 Разгледай мнение
                              Панда преди време беше направил много хубав трейд с Нексанс, покрай него си я сложих на радара. Сега гледам че сектора е направил корекция - НКТ и Присмиян също. Какво ти е мнението за Нексанс към днешна дата?

Доколкото аз се запознах ми се струва че имат фундамент да се движат в едно със тенденцията за по нататъшна урбанизация, смарт сити и прочие.

Ще се радвам ако споделиш твоето мнение, а и всеки друг който е запознат с бизнеса и компанията.
                              Дау пак в киреча

Коментар

• Панда преди време беше направил много хубав трейд с Нексанс, покрай него си я сложих на радара. Сега гледам че сектора е направил корекция - НКТ и Присмиян също. Какво ти е мнението за Нексанс към днешна дата?

Доколкото аз се запознах ми се струва че имат фундамент да се движат в едно със тенденцията за по нататъшна урбанизация, смарт сити и прочие.

Ще се радвам ако споделиш твоето мнение, а и всеки друг който е запознат с бизнеса и компанията.

Коментар

Working...
                                X