Първоначално изпратено от Императорът
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
NYSE
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение... макар че откак следя пазарите (отскоро) направо се плаша от мене си как ги нюхам един вид.
.
Не знам как ги нюхаш, ма откак се появи - само ги сриваш.
Засега си ми ок, че откога ги чакаме тия готини корекции и суркания, ма глей да не се оливаш - инък къмто Коледа ще те гоним..
Пичове, много хубава дискусия, дано по често да е така.
Винаги има какво да научи човек от различни гледни точки.
Продължавайте в тоя дух !
Коментар
-
Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение+1
Не случайно ника ти е толкова могъщ.Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнениеАз това ли?
Не твърдя, че разбирам - ного имам да уча и: благодарен на постовете на хора като Ив-макс и Равновесиев... макар че откак следя пазарите (отскоро) направо се плаша от мене си как ги нюхам един вид.
Иначе не е различно отколкото инвестиция у нас - проучваш компанията, бизнесът, отчетите, дивидентната политика, графиките с ценовото движение... а и навън изборът е по-голям, дума да няма.
Ама със спекулки не бих си играл, не мисля, че ми достига ловкост. Ще гледам да избирам могъщи компании и да инвестирам дългосрочно... както правя това и туканка.
Не случайно ника ти е толкова могъщ.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнениеМале мале мале.
А казваш че не разбираш от външни борси
Не твърдя, че разбирам - ного имам да уча и: благодарен на постовете на хора като Ив-макс и Равновесиев... макар че откак следя пазарите (отскоро) направо се плаша от мене си как ги нюхам един вид.
Иначе не е различно отколкото инвестиция у нас - проучваш компанията, бизнесът, отчетите, дивидентната политика, графиките с ценовото движение... а и навън изборът е по-голям, дума да няма.
Ама със спекулки не бих си играл, не мисля, че ми достига ловкост. Ще гледам да избирам могъщи компании и да инвестирам дългосрочно... както правя това и туканка.Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнениеДобре, че Императора спомена за изборите. Пропуснах ги като важен фактор в писанията. Винаги има риск някой републикански лумпен като Тръмп да вземе властта и да съсипе държавата и от там целият свят. По принцип са умни хора и рядко бърка с избора си. Като се махне Буш младши не са се случвали сериозни извращения.
И трудно мога да си представя по-тежки извращения от тия, станали при управлението на Обонго.Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Добре, че Императора спомена за изборите. Пропуснах ги като важен фактор в писанията. Винаги има риск някой републикански лумпен като Тръмп да вземе властта и да съсипе държавата и от там целият свят. По принцип са умни хора и рядко бърка с избора си. Като се махне Буш младши не са се случвали сериозни извращения.
Коментар
-
Първоначално изпратено от acen1975 Разгледай мнениеиграй фучърите,
ако са ти скъпи, използвай USO ETFa.
там имаш най добра ликвидност,а за опшъните тва си е от голямо значение.
и използвай само опшъни-ако играеш ъндърлайна,само ше ти бият стоповете.та дори и да познаеш,голям е шанса па да загубиш.
при опциите,внимавай с имплайт волатилити-вече е 55,което меко казано е брутално.при първо забавяне на движенията,един срив на ИВ ще ти изяде примиума за отрицателно време.
при ИВ над 50 ,използвай ОТМ бътърфлаи за търесене на посока,при ИВ между 40 и 50,използвай вертикални спредове,а вече под 40 може да си позволиш да търсиш движение с голи лонг опции,вместо спредове.
ако нямаш платформа,която да ти показва изменението на ИВ,ше ти дам един тикър,който да следиш:
^OVX
само да знаеш,че ако гледаш из йахоо или гугле,го пускат с около 15 минути закъснение.
Коментар
-
dddd, отчасти аз съгласен с твоят анализ, отчасти: не. За мен в Европа нещата не са цветя и рози, макар икономиката могъща да е - и то по политически причини - пуделщината към Обонго и ордите диваци, заливащи континентът, както и заради законодателството, толериращо паразитството, бюрократщината в ЕС и още ного други неща. В един момент нещата може да станат ного грозни.
В щатите най-интересно ще стане след година и малко - тогава - крайно решителни избори, в които ще се види дали Америка отново ще стане това, което бе някога и всички искаме да е отново - световен флагман или ще си остане световен бандит - тоест дали американците ще имат решимостта да изберат Доналдът или ще турят в Белият дом поредният смешник или смешничка, който ще прави мръсно на целият свят, само и само да крепи щатите най-отгоре. Китайските хора трудно ще се научат да наблягат повече на потребителството - те не са с такова мислене просто.
Развовесиев - така е. Дългасрочно пазарите винаги са рационални, рационалството винаги печели рано или късно - но краткосрочно се ръководят ного повече от емоциите.Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Забележете кои сектори са най-скъпите според форуърд ПЕ Енергията с форуърд ПЕ от 21 - а тук масово се мисли че нефтените са евтини защото са паднали много на тях и печалбата им пада най-много с . И кои правят най-добрите растежи на печалбата Хелткеър с 15,4% къде има най-много позитивни изненади - хелткеър.
къде има най-голям спад на печалбите - енергия, къде има най-много негативни изненади телекоми и ютилис.
И да видим как се преставят секторите от началото на годината
Хелкеър ръст от 2,6% само цикличните потребителски стоки ги бият с 5,7%
Най-голям спад Енергия - 15,2 Ютилити- 11,8
Телекомите имат лоши изненади но пък са и най-евтиния сектор. С форуърд ПЕ от 11,9 и съответно спад от 3,08% от началото на годината
Коментар
-
dddd Само дребните спекуланти очакват криза. И то не заради нещо друго а защото си нямат идея как всъщност се оценяват компании.
Нещата са елементарни. Пазарът вкарва цялата налична информация. Най-важната информация за пазара като цяло са очакванията за печалбите на компаниите. В цените са вкарани дадени очаквания. Допускането е че пазарът е рационален. Всеки който иска може да залага че пазара е ирационален, ама тази позиция се отплаща само ако имаш способностите на Сорос. за нормалния средностатически спекулант допускането че пазара не знае какво прави води до огромни загуби.
та приемаме че пазара е рационален - в него са вкарани очакванията за дадени компании. това което движи пазара нагоре са ревизии нагоре на очакванията - т.е. нещо което пазара преди не го е знаел се оказва че е по-добро от очакваното и това бута пазара нагоре. И изненади нагоре в резултатите на компаниите.
От време на време обаче пазара е оптимитсичен и залага че дадени компании ще бият пазара. В дадени моменти е песимистичен и залага че дадени компании няма да оправдаят очакванията - това е което създава волатилността. Особено когато дадени очаквания за очаквания бързо се променят и се движат като стадо. което всъщност е доста често срещано явление.
След това излизат отчети на компании - неяснотата около очакванията за очакванията се намалява, пазарът намалява волатилността си и поема в дадена посока. Ако наистина компаниите се справят по-зле и то по-зле от очакванията да бъде по-зле пазара ще тръгне надолу. Ако не е това ситуацията ще тръгне нагоре.
Ръста на очаквананата печалба определя коефициентите, несигурността около нея определя рисковата премия.
И каква е ситуацията към момента с очакванията
http://www.factset.com/websitefiles/...nsight_8.28.15
това напълно оправдава корекция - горе долу точно до там до където паднаха индексите, но не и мечи пазар.
Коментар
-
Когато листнаха FB,на борсата,моя български бъкет не даваше ден два да се търгува, и аз реших,че ZNGA е идеалния вариянт-нали бяха дупе и гащи тогава.
Накупих доволно акции на загубените игрички,и последва спад при тях от 18$ до около 2,5$ .
Не питайте колко пъти усредних по пътя надолу,успях да изляза от позицията,след повече от година, устисквайки 5 цифрен минус ,на абсолютна нула,обаче ми скъсаха нервите тия znga.
От тогава съм се зарекъл акции да не търгувам.
Няма как да знаем нещата от кухнята им,а само това което искат да знаем за тях
Има си индекси за игра,на които всичкото говедар е фен,и дават мило и драго за ръст там.
Не случайно се радват като борсите им райзват,и плачат като падат.
Ако се направи в процентно отношение времето на ръст,спрямо времето на спад на пазарите, мисля беше около 70/30.
Така,че бай дъ дипс и тва е!!!Ако един проблем може да се реши с пари,той не е проблем-той е разход.
Коментар
-
Аз пак виждам нещата по малко по-различен начин. На първо място връзката на борсата в щатите с тяхната икономика е слаба. Компании като Гугъл, Кока кола, Фейсбук и така нататък са международни и доста често над половината от продажбите им се реализират извън САЩ. Реално погледнато те се влияят колкото от американската толкова и от световната икономика. Затова според мен в даден момент ще се получи някаква дивергенция между икономиката и борсата им.
За да стане ясна теорията ми ще започна по-отдалеч. Според мен американската икономика си мина цикличната криза в периода 2000-2011 година и вече е във възходящ бизнес цикъл. Предходният възходящ започнал около 1980 приключи с дотком балона, избирането на Буш младши за президент и взривяването на кулите близнаци. От 2000-2001 влязоха в структурна криза. някъде там долара беше регистрирал абсолютен връх от 2,37 и после в продължение на години само падаше. Поради обратната корелация със суровините и продължителната липса на инвестиции те поскъпнаха за периода 2000-2011 в пъти. Това доведе до ръст на суровинни доларизирани икономики, които получиха конюнктурен стимул едновременно по три фактора. Поради обезценката на долара, техният износ се стимулира. Поради покачването на суровините се повишиха приходите им, което доведе и до мощна вълна на спекулативни капитали към тях. В резултат на това хилави икономики като тези на Бразилия, Русия и Китай поучиха мощен стимул. Някъде през 2011 година американската икономика си мина цикличното дъно. Имахме ясно изразени маркери, които обръщат тренда. Сваляне на кредитният им рейтинг, абсолютен връх на златото и швейцарският франк. Индекса на блумбърг, който следи къмодитис зависна и започна плавно да пада. В този момент започнаха да се проявяват слабостите на развиващите се пазари. Някъде през лятото на 2014 година, когато стана ясно, че американската икономика се е възстановила напълно хората осъзнаха, че в даден момент ще има качване на лихвите. Това отприщи вълна от цунами, която удари развиващите се пазари. Какъв е механизма. Създава се очакване за качване на лихвите. Това води до качване на долара. Поради обратната му корелация със суровините те падат. Понеже приходите на доларизирани държави изнасящи суровини ще паднат, то спекулантите започват да си теглят вкараните от тях пари. Това води до втори удар. Веднъж пострадва текущата сметка през спадналият износ и втори път пострадва финансовата през отлив на капитали. Това декапитализиране на икономиките води до спад на икономиката и девалвация на валутите. Реално погледнато спекулантите получават потвърждение на очакванията си и правят нова серия от тегления, които само задълбочават процеса. Някъде бях чел статия, че за периода 2009-2014 към емърджинг маркетс са се излели 2 трилиона долара а за последната година са се изтеглили обратно само един трилион. Всички тези движения водят до самоподдържащ се процес, който още е далеч от край. Изтеглянето на пари от ЕМ качва долара и им удря икономиките им. Новото качване на долара води до спад на цените на суровините и пак им скапва икономиките. Процеса според мен ще се ускори в следващите месеци, защото до сега страдаха само очеизвадно измислени икономики като Бразилия, Русия и някои засегнати от конюнктурата като Австралия например. Сякаш вълната ще засегне много тежко и Китай. Според мен там имат тежки проблеми със модела на растеж. Производителността на труда расте пъти по-бавно от колкото в САЩ и ако не се девалвира юана то половината им производство ще се върне в западният свят а другата половина в околните туземци като Виетнам, Филипини, Индонезия и други подобни места където хората още бачкат за една купичка ориз на ден. Проблема им е, че девалвацията на юана чрез която се свалят разходите за труд може да удари потреблението. Голямата им задача е как да минат плавно към консуматорско общество без да успеят да спукат балона от предходният бизнес цикъл. За мен е направо непосилна задача, но ще наблюдавам с интерес.
В ЕС нещата са доста по-добре. Сякаш структурната криза е към края си и до няколко години нещата ще изглеждат много по-добре. Девалвацията на еврото съживи индустриалния сектор. Остава да имаме и промяна в психиката, за да видим това силно вътрешно потребление, което виждаме в САЩ. Като цяло съм голям оптимист за Европа. Меркел продължава да отправя вредни послания към потребителите, но и това ще мине.
За мен най-интересно е в САЩ. Видимо икономиката им се движи много добре, но се появява проблема с дефлацията. Силният долар е силно дефлационен фактор. Ниските цени на суровините, включително петрола, също. Едно покачване на лихвите също е дефлационно. Това би било фактор, който може да убеди Йелън да забави за известно време покачването на лихвите. Същевременно забавянето крие други проблеми. Ако приемем, че има дълъг период от време, когато имаме ниска инфлация и лихви, то икономиката може неусетно да прегрее и да създаде балони. Подобен период на измамно ниска инфлация, поради сходни причини имахме и през деветдесетте. Отделно ако кризата те хване с нулеви лихви, то имаш по-малки възможности за маневриране.
Долу горе се получава следното нещо. Излизат хубави данни за американската икономика и се натрупват очаквания за качване на лихвите. Това качва долара и имаме шест месеца застой. Хората се съмняват в състоянието на икономиката и точно тогава забавящото действие на скъпият долар е преодоляно и следва нова серия от силни данни, което води до повтаряне на цикъла с очаквания за повишение на лихви и скъп долар. При тази ситуация спечелят европейските износители и мултинационални компании по две линии. Първо голяма част от разходите им са в евро, което ги прави по-конкурентни и им дава възможност да печелят пазарен дял. При консолидация на печалби от доларови пазари то тяхната печалба в евро расте. Тъй като тези цикли на валутите обикновенно продължават по-дълго, то аз харесвам европейски износители. На този етап съм най-много в Свилоза, но имам нищожни трохички и на западните пазари.
Американските мултинационални компании страдат по обратният ред. Скъпият долар води до по-малки продажби в чужбина и по-ниска печалба при консолидация на пазара. Това беше причината, която спря ръста на корпоративните печалби въпреки отличното състояние на американската икономика.
Всички очаквате голяма криза на запад и срив на пазарите, но според мен ще има само корекция. След нея САЩ ще се движат в рейнж с волатилност, защото всяко влошаване на тяхната икономика ще сваля долара и ще надува междунардните печалби. Европа след корекцията ще продължи да расте. Развиващите се пазари ще са зле още доста време. Лично аз предполагам, че големият срив там ще е в рамките на година. После ще имаме здрава основа за да могат да се влачат по корем 5-6 години преди да могат отново да почнат да растат здраво. Не вярвам в срив на западните пазари. Вижте колко много страх има във форума и новините. Отделно всяка американска криза е ставала световна, но нито една чужда не е ставала американска. Това, което се случва в момента ми напомня на азиатската криза от 1998 и дълговата криза в латинска америка от 80те години.
Не разбирам какво толкова се радвате на петрола. В дългосрочен план е свършен. Game over. В момента има структурен дисбалан от свръх предлагане. Имаме влияние на нови технологии в добива и повишени стандарти за разход на гориво. След пет години ще се появи мощното влияние върху търсенето от страна на електроавтомобилите и водородните двигатели. Това ще е унищожително за цялата индустрия. Виждате тези дни какво е влиянието на ВЕИ върху RWE. Направо ги убиват. Реално погледнато в скоро време ще имаме срив в използването на въглища в енергетиката. Поради подобни структурни причини бягах от доста време от суровини и по-специално въглища и петрол. Не разбирам и защо някои хора продължават да се набиват зверски във VALE и да играят срещу бизнес цикъла. За разлика от петрола на желязото ще му дойде времето, но според мен е много рано.
Така виждам нещата. Малко е хаотично, но няма как. Знаете, че не е препоръка за нищо.
Коментар
Коментар