Съобщение
Collapse
No announcement yet.
NYSE
Collapse
X
-
Няма и нужда да се вдига до 5-6% - но те пак ще го вдигнат до там в даден момент. ФЕД може да влияе ограничено на очакванията. Инфлацията ще си се вдигне със сигурност и ако ФЕД приказва че няма да вдига лихвите ще загуби тотален контрол върху дългосрочните лихви. Каквото ще да правят ЕЦБ и БОЖ ако инфлацията удари 3% това ще вдигне яко дългосрочните лихви и ще вдигне съответно дискнтоните фактори в оценката на акциите - и акциите ще паднат
Напълно невероятно е да се намираме в подобен период - в момента се струпаха няколко фактора които свалят инфлацията
- деливъриджа на банките - който в САЩ приключи вече, в европа е към приключване
-високите нива на безработица - което в САЩ приключи, но още действа в европа.
-страхът на домакинствата и преминаването им към други модели на потребление - което ще отшуми в момента в който се появи инфлация
-дефлацията в Китай - която бързо ще отшуми ако почнат да си девалвират юана
- и петрола - където по определение ефекта е временен
Всичко това ще вдигне инфлацията със 100% вероятност ако централните банки действат за вдигане на инфлацията - а те така действат. С растежът нещата са по-сложни - може и да не се получи висок растеж при забавяне в Китай. Но това ограничава възможностите в дългосрочен период до два.
1,нормален растеж и нормална инфлация - което означава срив при облигации и съответно и при акциите за година две - докато се пренастроят.
2,нисък растеж и нормална инфлация - т.е. стагфлация - което е ужасно и за акции и за облигации и ще доведе до дългосрочен мечи пазар и при двата актива.
Ако има сериозни фискални стимули без КИ това пак ще увеличи държавните дългове и ще предизвика всъщност значителна инфлация. Може да е добре за акциите няколко години - но ефекта ще е намален от срива при облигациите, който ще последва.
Фактсет използват форуърд ПЕ в анализите си, не TTM TTM PE то си го слагат много назад в анализа, където се появява между другото че е 19,4 - при положение че навсякъде отгоре приказва за ПЕ от 16,7 . В САЩ в момента гледат това форуърд ПЕ защото са в бичи тренд - винаги при бичи тренд се гледа форуърд. Ако тренда обърне всички ще почнат да гледат TTM PE, което към момента в САЩ е 19,4 при средно за последните 100 години 15,61 и средно за последните 10 от 16.
но в общия случай това не е от голямо значение и през форуърд и през трейлинг към момента при връщане към средното СП ще падне до 1750-1800
Големия проблем ще се получи ако печалбите вземат да падат - а това не е толкова трудно да се получи при положение че маржа на печалбата е близо до рекордни стойности.
Да, маркет тайминга е трудно да се прави - просто за себе си съм открил че мога да го правя В даден момент може вече да не хващам пазара. Но докато го хващам ще правя и маркет тайминг.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Misho ILIEV Разгледай мнение
- Също така, не съм убеден и в това, че трябва да сравняваме сегашното TTM P/E със средното за последните десет години, както примерно прави FactSet. JPM взимат последните 25г. като референтен период и стигат до средно TTM P/E от 16. Също така ако се вземат други периоди пак може да се докара до около 16. И от там JPM казват, ами пазарът е надценен, ама не ужасно много.
- Знаеш и какво мисля за маркет тайминга: мисля, че е абсолютна игра на късмет и че в общия случай не води до биене на пазара.
it’s fine to assert that stocks are “fairly valued” relative to interest rates here, but only provided that “fair” is defined as an expected nominal total return for the S&P 500 averaging about 1.5% annually over the coming 12-year period.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнениеЗащо, най-рационалното поведение на най-в час инвеститор е да влезе ол ин в балон, ако смята че балона ще се надува повече. също как най-рационалното му действие е да излезе от балона и в последствие да го шорти, ако смята че балона вече почва да се пропуква.
не е рационално да се участва единствено в балони за които не знаеш кога ще гръмнат. но когато ФЕД ти казва че няма да вдига лихвите, ЕЦБ ти казва че ще изкупува до март догодина - поне. И BOJ ти казва ние сме най-смелите самурай и ще надуваме балона колкото трябва че да направим инфлация то кое е рационалното дествие - ол ин до като поне едно от тези неща не даде признаци на обръщане.
Аз за какво почнах да приказвам за сривове - според мен вече има признаци за пропукване - може би още е рано за големи къси, но определено е време човек да си плюе на петите.- Това че Фед ще вдигне малко лихвите не означава, че ще са върнем на 5.25% фед фъндс като 2006 или 6.5% като 2000г. Всъщност Федът очаква фед фъндс да се вдигнат най-много на 3%. И много наблюдатели на Феда смятат, че това е твърде оптимистично и че Фед най-вероятно ще смъкне очакванията си за дългосрочен фед фъндс.
- Оставам с впечатление, че не вярваш да сме в състояния на нисък растеж за дълго и съответно ниски лихви. Което обаче не е толкова невероятно да се окаже вярно и тогава акциите ще бъдат "дългосрочно" по-интересни от облигациите. Т.е. ако това се случи, балонът ще е дългосрочен и продиктуван от фундамента, което пък поставя въпроса дали изобщо можем да го наричаме балон.
- Икономиката ако дръпне яко нагоре (което може да стане ако има серозни фискални стимули) тогава лихвите ще се дигнат много по-бързо и по-нависоко от сегашните очаквания. Но мене този сценарий не ме притесява, защото дългосрочно това пак ще е добре за акциите.
- Остава сценарият стагфлация. Макар и да съм само дилетант икономист този сценарий ми се вижда много малко вероятен.
- Също така, не съм убеден и в това, че трябва да сравняваме сегашното TTM P/E със средното за последните десет години, както примерно прави FactSet. JPM взимат последните 25г. като референтен период и стигат до средно TTM P/E от 16. Също така ако се вземат други периоди пак може да се докара до около 16. И от там JPM казват, ами пазарът е надценен, ама не ужасно много.
- Знаеш и какво мисля за маркет тайминга: мисля, че е абсолютна игра на късмет и че в общия случай не води до биене на пазара.
Last edited by Misho ILIEV; 17.09.2016, 12:04.
Коментар
- Това че Фед ще вдигне малко лихвите не означава, че ще са върнем на 5.25% фед фъндс като 2006 или 6.5% като 2000г. Всъщност Федът очаква фед фъндс да се вдигнат най-много на 3%. И много наблюдатели на Феда смятат, че това е твърде оптимистично и че Фед най-вероятно ще смъкне очакванията си за дългосрочен фед фъндс.
-
Първоначално изпратено от pepe1234 Разгледай мнениетака е, обаче останат ли на склад в некоя сметчица става друго.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Misho ILIEV Разгледай мнениеБез да съм чел какво е написал Равновесие бих казал, че тия йени все някъде трябва да отидат. Едната страна по суапа ги взима и какво прави с тях?Last edited by pepe1234; 17.09.2016, 09:20.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Misho ILIEV Разгледай мнениеМи не е сигурно. То ако беше сигурно балонът нямаше да се надуе.
не е рационално да се участва единствено в балони за които не знаеш кога ще гръмнат. но когато ФЕД ти казва че няма да вдига лихвите, ЕЦБ ти казва че ще изкупува до март догодина - поне. И BOJ ти казва ние сме най-смелите самурай и ще надуваме балона колкото трябва че да направим инфлация то кое е рационалното дествие - ол ин до като поне едно от тези неща не даде признаци на обръщане.
Аз за какво почнах да приказвам за сривове - според мен вече има признаци за пропукване - може би още е рано за големи къси, но определено е време човек да си плюе на петите.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнениеТи представяш ли си какво ще стане ако ФЕД, ЕЦБ и BOJ почнат и да продават - не само да купуват ДЦК.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнениеЕ те няма да успеят. Няма нито един инструмент в арсенала на централните банки, който да позволява това.
Има един единствен вариант това да се случи и това е ако всички инвеститори са идиоти. А те не са. поне не всичките
Коментар
-
Първоначално изпратено от Misho ILIEV Разгледай мнениеOpen market operations е основаната операция, която Федът върши от десетилетия. Мисля, даже и по времето на златния станадарт.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Misho ILIEV Разгледай мнениеАко успеят да направят така, че балонът да издива бавно ще ги хвалят завинаги. Ако не - ще ги пляют.
Има един единствен вариант това да се случи и това е ако всички инвеститори са идиоти. А те не са. поне не всичките
Коментар
-
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнениеНе, не е нормална операция.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнениеНе, не е нормална операция. И си има причина да не е нормална - винаги предизвиква или инфлация или балони. А и двете неща са не само извън цалите на централните банки, а и са неща с които всъщност централните банки трябва да се борят.
Гледай сега както го хвалят КИ то - като се срине балона и ще почнат да го плюят - а балона ще се срине - по един или друг начин.
Грийнспън го хвалиха през цялото време до като бе шеф на ФЕД и като напусна го хвалеха - две години по късно се скъсаха да го плют и защо щото бил държал лихивите прекалено ниски прекалено дълго - ми тея сега какво правят - а те ги държат много по-ниски за много по-дълго и балонът е много по-голям
Коментар
-
Първоначално изпратено от Misho ILIEV Разгледай мнениеМисълта ми беше, че механизмът на КУ си е съвсем нормална операция за ЦБ - купуване на активи. Ненормалното е, че взеха да купуват 10 годишни облигации и други неща. Ненормално е и в какви количества го правят.
А как ще свърши? Не знам. Може и да не е толкова ужасен края. По времето на Втората световна война Федът изкупува огомно количество дълг и държи лихвения процент на 2%. След това полека, но много ловко връща нещата към нормалното им състояние, което връщане започва 1952 до към 1960.
Интересното е, че и тогава много хора са предвиждали срив...
Гледай сега както го хвалят КИ то - като се срине балона и ще почнат да го плюят - а балона ще се срине - по един или друг начин.
Грийнспън го хвалиха през цялото време до като бе шеф на ФЕД и като напусна го хвалеха - две години по късно се скъсаха да го плют и защо щото бил държал лихивите прекалено ниски прекалено дълго - ми тея сега какво правят - а те ги държат много по-ниски за много по-дълго и балонът е много по-голям
Коментар
-
Първоначално изпратено от Iv_max Разгледай мнениеА ти взе ли ги?)) Щото ако си ги взел...евала - имал си късмет ( не ъкъл ) - спечелил си...браво. Ако не си ги взел...снимай ги на телефона за спомен)))
Ако не - ще стана много дъргосрочен по принуда А лошото е, че не съм сигурен дали прайслайн ще прокопса дългосрочно.
С други думи трябва да продавам май. Но спекулирам, че може и по-нагоре
Коментар
Коментар