Вход

Потребителско име:

 Запомни ме на това устройство
Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Инвестиции Peer to Peer

Collapse
X
 • Филтър
 • Време
 • Покажи
Clear All
new posts

 • Първоначално изпратено от ford_perfekt Разгледай мнение

  Статията е добра. Всъщност досега не съм срещал по изчерпателна. За разлика от тази на Янакиеви, която е доста вяла. За съжаление Klear дават най-жалките лихви. Аз ползвам Iuvo i Twino, а процентът ми и в двете е над 11. И двете платформи си имат плюсове и минуси, но смятам, че са по-добри от Klear.
  Само се чудя дали това, че процента в iuvo е над 11 е по техни сметки или по реална доходност и какък преиод, тъй като при мен за 2 години реалната доходност е около е малко над 8%. Вярно е, че ползвам консервативна стратегия, но все пак разликата е значителна?
  www.wavetrader.eu

  Коментар


  • Първоначално изпратено от needtoknowmore Разгледай мнение
   Интересно и качествено инфо има тук:
   http://forumfinansi.com/threads/%D0%...%BC%D0%B0.237/
   Статията е добра. Всъщност досега не съм срещал по изчерпателна. За разлика от тази на Янакиеви, която е доста вяла. За съжаление Klear дават най-жалките лихви. Аз ползвам Iuvo i Twino, а процентът ми и в двете е над 11. И двете платформи си имат плюсове и минуси, но смятам, че са по-добри от Klear.

   Коментар


   • Интересно и качествено инфо има тук:
    http://forumfinansi.com/threads/%D0%...%BC%D0%B0.237/
    Мнението не е препоръка за ПП на ЦК!

    Коментар


    • Първоначално изпратено от kurta007 Разгледай мнение
     Колеги,
     Тези сайтове предлагащи Р2Р лицензирани ли са ,и къде?
     Как гарантират "buy-back"-а ,имат някакъв специален фонд ли?
     Какво става ако някой слънчев ден като искам да заредя сайта ми изпише "ERROR 404" Пия една студена вода или?
     Специално iuvo е регистриран в централната банка на Естония като кредитна институция. Bay-back го гарантира оригаторът. Получава абсолютно безлихвен кредит, а хвърля едни мизерни проценти лихва на инвеститорите. От 5 до 15, а знаете, че бърз кредит с под 40% лихва няма. Мисля, че им излиза сметката. А и те си събират вземанията рано или късно, по един или друг начин.
     А ако гръмне платформата, предполагам се гърми здраво, макар че се предполага, че парите не са в платформата, а в оригатора.

     Коментар


     • Колеги,
      Тези сайтове предлагащи Р2Р лицензирани ли са ,и къде?
      Как гарантират "buy-back"-а ,имат някакъв специален фонд ли?
      Какво става ако някой слънчев ден като искам да заредя сайта ми изпише "ERROR 404" Пия една студена вода или?

      Коментар


      • Първоначално изпратено от NCD Разгледай мнение
       До p2pinvester,
       Бихте ли споделили как стоят нещата с плащането на данъци в Бг? Облагаеми ли са тези доходи?
       да с 10%

       Коментар


       • Статията я изтриват постоянно, тъй като считат, че е реклама. За съжаление не мога да я постна цялата, тъй като е твърде голяма.

        Коментар


        • Първоначално изпратено от georgi.yanakiev Разгледай мнение
         Все повече започва да се пише, обсъжда и говори за т.нар.споделена икономика и споделеното кредитиране или p2p кредитиране. Този бизнес модел набира популярност и у нас. Аз вече 12 месеца се интересувам и както се шегуваме с приятели активно инвестирам или активно се обучавам. Целта на статията е единствено да споделя моето мнение, опита и резултатите натрупани/със снимки актуални към май 2018г./ за тези 12 месеца като клиент на платформите за p2p кредитиране и как работят конкретно две от тези платформи.
         А къде е статията?

         Коментар


         • Все повече започва да се пише, обсъжда и говори за т.нар.споделена икономика и споделеното кредитиране или p2p кредитиране. Този бизнес модел набира популярност и у нас. Аз вече 12 месеца се интересувам и както се шегуваме с приятели активно инвестирам или активно се обучавам. Целта на статията е единствено да споделя моето мнение, опита и резултатите натрупани/със снимки актуални към май 2018г./ за тези 12 месеца като клиент на платформите за p2p кредитиране и как работят конкретно две от тези платформи.
          Новини, анализи и интервюта от света на икономиката, икономическата политика, бизнеса и финансите. Всичко за пазара на недвижими имоти и фондовата борса, валутните и стоковите пазари. Новини за реклама, медии, пиар и технологии, лайфстайл и бизнес етикет. Материали за обучение и начинаещи инвеститори
          Last edited by mibova; 20.05.2018, 15:04.

          Коментар


          • До p2pinvester,
           Бихте ли споделили как стоят нещата с плащането на данъци в Бг? Облагаеми ли са тези доходи?

           Коментар


           • В Mintos в момента експериментирам основно с invoice financing. Те са с много кратък срок (между 7 дена и 1 месец) и лихвите са около 10%, има и с buy-back.
            В Twino е пълно с грузински, всеки ден добавят десетки нови. По едно време се бяха наводнили с едномесечни грузински с buy-back, но доходността ми от тях за момента не е впечатляваща. Лихвите са прилични (10-13%).

            Коментар


            • до p2pinvester.
             Видях че ползваш минтос, и изглежда ти харесва. И аз имам акаунт там, но напоследък нещо заемите които предлагат намаляха. Поне тези които ме интересуват. Например грузинските мисля че ги спряха, не виждам никакви.
             Другото което ми прави впечатление, че започнаха да предлагат заеми със почти изтичащи срокове. Говоря за заем на примерно 5 месеца, и падеж 5 дена. Изглежда че останаха само заемите за автомобили, които нещо не ме привличат, и заеми за бизнес.

             Как е във твино? Подготвил съм се да вляза там, но още се колебая. Видях че и там доста ограничиха лихвите.
             Last edited by dzk; 26.09.2016, 21:11.

             Коментар


             • Здравей,

              В iuvo (и другите marketplace сайтове) първо депозираш дадена сума в акаунта си. След това си избираш заеми и инвестираш в тях. От даден заем на месечна/седмична база получаваш плащания, като от всяко плащане процент е лихва (interest) и процент главница (principal), т.е ако инвестираш 10лв и след това получиш плащане от 1лв с лихва 20ст и главница 80ст, то печалбата ти е 20ст. Тези плащания постъпват отново в акаунта ти, а получените средства можеш отново да инвестираш. Ако решиш да изтеглиш пари от акаунта си, те ще бъдат преведени по банковата сметка, от която правиш депозитите.
              Основният риск в p2p е заемът да не default-не, т.е този, който е изтеглил заема, да не може да си покрие вноските. В такива случаи, ако заемът няма buy-back гаранция, е силно вероятно парите, които си инвестирал в него, да изгорят.
              В какви заеми инвестираш зависи от твоята стратегия. Естествено, заемите с по-високи лихви са по-рискови и имат по-голям шанс за default. Какво при всички видове инвестиции, тук основното правило е да диверсифицираш: инвестирай в различни заеми (различни като % лихва, като продължителност, тип на заема, държава и т.н.), дори в различни сайтове.
              В прибалтийските държави и UK този тип инвестиране е доста развит и има немалко сайтове, в които можеш да инвестираш. Аз лично използвам Mintos, Twino, Viventor и Bondora. Mintos и Twino са лесни за използване и предлагат добра доходност, във Viventor лихвите са една идея по-ниски, но всички заеми имат buy-back, а и сайтът е сравнително нов и тепърва се развива. В Bondora заемите обикновено са по-дългосрочни и с по-високи лихви, но и процентът на default е по-висок в сравнение с останалите. Освен това и е по-труден за използване (поне за мен ). Ако инвестираш в чуждестранни сайтове трябва да имаш предвид, че се правят валутни преводи, а в нашите банки таксите не са малки. Първият трансфер сайтовете винаги искат да е от твоя акаунт, след това може да използваш и сайтове за парични преводи (като този, който споменах по-надолу), където таксите са значително по-ниски.
              Дали си струва - това всеки си преценява. Можеш да си докараш между 5% и 10% доходност и нагоре. В България този тип инвестиране не е толкова познат и хората са скептични, аз самият имам доста малък опит в p2p (около 3 месеца), iuvo все още го пробвам и съм инвестирал малка сума там.
              Като линкове мога да ти дам следните ресурси, които аз съм намерил за полезни:
              http://www.lendacademy.com/p2p-lendi...tor-resources/
              http://www.p2pindependentforum.com/
              http://www.p2p-banking.com/category/p2p-banking-review/
              Referral за Mintos
              Referral за Bondora

              Коментар


              • Здравейте,

               Нов съм в това начинание peer-to peer и попрочетох горе-долу на какъв принцип работи iuvo. Но може ли да ми кажете струва ли си и какви са рисковете, подводните камъни? Какви заеми да търся и за какво да внимавам? Къде постъпва възръщаемостта, откъдето да я изтегля? Ако може да ме насочите какво да прочета по подобни въпроси, ще съм ви благодарен.
               Правилното е това, което ще ти донесе дългосрочна радост, макар и да струва краткосрочно усилие.

               Коментар


               • Първоначално изпратено от dzk Разгледай мнение
                По темата има малко и в съседната тема за спестяванията. И аз се интересувам напоследък от това, но работа с Бондората и ще пробвам (вероятно) с твиното.

                При бондората има по-дългосрочни заеми, докато при твиното има доста едномесечни, които ме заинтересуваха. Твиното има гарантирани заеми с обратно изкупуване което е много добре.

                Въобще и двете платформи за сега ми харесват. Но имам малко проблеми с преводите на суми към платформите. Оказа се че доста трудно (с големи такси) може да се превежда във евро. Вземат ми по 10-20 евро за превод. Ти как действаш с преводите? През коя банка? Или по-друг начин?
                Може да използваш сайта TransferWise. Използват реалния курс за трансфер и таксите са ниски (около 3лв за 500лв трансфер). Линк за безплатен трансфер до 500 паунда

                Коментар

                Working...
                X