IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Банките върнали крепостничеството у нас

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от temida Разгледай мнение
    Хора, хора, осъзнайте се малко. Естествено, че държавата трябва да се намеси. Стига да иска да запази някакви хора в собстевните си граници, най-вече малдите, защото според мен именно те са най-потърпевши в момента. Млади, образовани, с добри доходи, с намерение да създадат семейство, но в един момент какво се получава. Нагоре, нагоре и само нагореу, съгласете се, но това което се случва с лихвите просто е ненормално и неморално. Та нали именно младите са тези, които ще оставят следващото поколение ... Ами ако го няма - за какво са ни и банки и т.н., та то няма да има държава. Помислете върху това и нека моля икономистчетата тук да не наливат акъл от типа Георги Ангелов, че не са прави въобще. Въпросът е България дали е моята държава или държава на банките?! Живи и здрави.
    на младите щеше да им е много по лесно ако не се беше надувал балон... щото за много по малко пари щяха да си купуват жилища... ама на никои не му пукаше за това докато имотите растяха щото бяха на печалба... само се пускаха едни теми от рода с колко са спечелили след като са купили ... сега ще си носят последствията...
    mWPCloud.com

Коментар

• Първоначално изпратено от al64ad Разгледай мнение
      Цена на кредита се определя от ПАЗАРА.За трудните ситуации си има ЗАСТРАХОВКИ.
      и понеже в българия реален пазар няма ( т.е. няма реална конкуренция ) цената на кредита се определя от банката , която като "коректна" страна по договора стриже наред ... не мога да разбера част от пишещите защо упрекват изцяло и само кредитополучателя като виновната страна в процеса , а за банките нито дума. Съгласен съм че по договор банката може да променя лихвен процент , но промяна с 30 до 100 % от където и да погледне човек е стригане и то зверско...Нито имаме хипер инфлация , нито толкова драматични промени за това им действие.... В крайна сметка ако се замислим банките надуха балона ,а сега искат друг да поеме отговорността за създалата се ситуация.

Коментар

• Първоначално изпратено от gogogogo Разгледай мнение
        Прочетох горе долу темата та се извинявам ако повтарям някого.Не мога да разбера защо като се говори за кредити основно се говори преобладаващо за омразните "ипотекари".Мисля че е доста по-важно какво се случва с кредитите на бизнеса.И по- точно с възможностите на бизнеса да набира ресурс.Смятам че малодушната държава и БНБ проведоха геноцид над бизнеса последните две години.Защо?Заради прословутото гарантиране на депозитите.Банките са поставени в привилегировано положение спрямо другите субекти в икономиката,защото могат да набират ресурс(който съм убеден че им е нужен колкото на всички останали)с държавни гаранции.И то напълно безплатно.Когато аз отида при Левон да искам гаранция той ми иска да речем 2% и обезпечение.Много ми е любопитно ако аз като данъкоплатец си поискам от него цената на гаранцията която съм му дал за да може да работи дали ще дава толкова много умни интервюта.
        Не стига че са гарантирани безплатно ами и се състезават за депозити.Цената на тези депозити се увеличава,което увеличава и цената на кредита.А тук вече дървото е двойно.От една страна бизнеса започва да се декапитализира,което не е толкова страшно.По-лошото е че заради ликвидните си проблеми и защото са оставени на спокойствие банките се превърнаха в мощен обществен преразпределител-прехвърлят ресурса от ръцете на тези които работят в ръцете на тези които не работят.Подчертавам че нямам нищо против пестеливостта и разумното поведение.Просто имам приятели с големи бизнеси,които просто разпределиха сериозни суми в десетина банки и си лапкат.А после имало безработица и спад в приходите...
        Първо "ипотекарите" не са "омразни -просто са за съжаление и съчувствие.
        За бизнеса:
        1.Какво направиха мажоритарите например за да привлекат парите на хората?Къде са техните "лихви" ?
        2.За "гаранцията" банките правят отчисления във фонда-тоест те сами си плащат "застраховката"-е дали ще стигнат парите е друг въпрос........
        3.Проблема ,че парите не стигат по предназначение е в целия свят все още -даже и там където наляха трилион
        4.Нормално е в криза този който се е измъкнал овреме да се свива и да се стреми да опази това което има-този проблем също е не е само тук.
        5.Банките вече намалиха доста лихвите по депозити /но вдигнаха даже тези по кредитите/ и предлагат кредити .Но нещо няма мераклии.Защо ли?

п.п мнението ми май е пристрастно щот май и аз ДОСКОРО бях от "лапачите" таа не ми обръщайте внимание...
        Last edited by al64ad; 12.06.2010, 15:11.

Коментар

• Първоначално изпратено от winner Разгледай мнение
          Не съм финансист и не мога да предложа някаква точна формула за изчисляване на една нормална лихва, може би ОЛП + инфлацията + 5% примерно или нещо такова. Държавата, във всеки случай, не следва да губи пари от това, че помага. Прав си, че такава помощ трябва да бъде обвързана с ред условия, така че да се помага само на хора, които действително са изпаднали в лоша ситуация по независещи от тях причини и не биха могли да се справят иначе – примерно болест, инвалидност, овдовяване и т.н. Аз нямам нищо против с парите от моите данъци да се помогне на такива хора в труден момент, отколкото да бъдат оставени на произвола и да се лумпенизират. Трябва да им се даде шанс да си стъпят отново на краката и пак да работят и да плащат данъци. Другото би ни излязло много скъпо.
          Цена на кредита се определя от ПАЗАРА.За трудните ситуации си има ЗАСТРАХОВКИ.
          За помагане-пари НЯМА и ПЕЧАТНИЦА няма.

и лекарства срещу глупост и лакомия още не са открити.
          Истината е ,че на базата на ориенталския си манталитет обикновения българин не възприема имотЯ ,като стока чиято цена може да се движи в две посоки.Отделно никога не е виждал лесно кредитиране.Е как чуждите банки да не се възползват от липсата на какъвто е да е опит и финансова култура и да не острижат до кръв "балъците".
          Просто сега го направиха по финно.
          Сега вероятно следва и преразпределение на единствения останал в българина реален актив..........

Коментар

• Прочетох горе долу темата та се извинявам ако повтарям някого.Не мога да разбера защо като се говори за кредити основно се говори преобладаващо за омразните "ипотекари".Мисля че е доста по-важно какво се случва с кредитите на бизнеса.И по- точно с възможностите на бизнеса да набира ресурс.Смятам че малодушната държава и БНБ проведоха геноцид над бизнеса последните две години.Защо?Заради прословутото гарантиране на депозитите.Банките са поставени в привилегировано положение спрямо другите субекти в икономиката,защото могат да набират ресурс(който съм убеден че им е нужен колкото на всички останали)с държавни гаранции.И то напълно безплатно.Когато аз отида при Левон да искам гаранция той ми иска да речем 2% и обезпечение.Много ми е любопитно ако аз като данъкоплатец си поискам от него цената на гаранцията която съм му дал за да може да работи дали ще дава толкова много умни интервюта.
            Не стига че са гарантирани безплатно ами и се състезават за депозити.Цената на тези депозити се увеличава,което увеличава и цената на кредита.А тук вече дървото е двойно.От една страна бизнеса започва да се декапитализира,което не е толкова страшно.По-лошото е че заради ликвидните си проблеми и защото са оставени на спокойствие банките се превърнаха в мощен обществен преразпределител-прехвърлят ресурса от ръцете на тези които работят в ръцете на тези които не работят.Подчертавам че нямам нищо против пестеливостта и разумното поведение.Просто имам приятели с големи бизнеси,които просто разпределиха сериозни суми в десетина банки и си лапкат.А после имало безработица и спад в приходите...

Коментар

• Всичко, което си пишеме за банките е кауза пердута- тия вече си имат цяло тяхно правителство!!!!!!! Забравете и избягвайте да теглите кредити!!!!!

Коментар

• отговора на спора е закон за фалит на физически лица-ако имаше такъв закон щеше ли да има реклама па-па и подобни-съмнявам се.Просто целия процес на отпускане на кредити щеше да е доста по консервативен.
                http://milom.blog.bg/

Коментар

• Първоначално изпратено от all_trader Разгледай мнение
                  имаш някакъв проблем с думата глупост . явно се имаш за доста умен . гледам и подсписа ти такъв.
                  стига повтаря като папагал във всеки пост колко бил глупав еди кой си че е направо дразнещо . говорим тук ,че не е морално и правилно да се прави таков нещо , а не че Ганчо бил тъп и т.н.
                  В сравнение с теб очевидно съм доста по-умен. Ако поровиш назад из постовете ми, ще видиш, че от години обяснявам как жилищата са надценени, а условията по кредитие - заробващи. Доскоро такива като теб ми се присмиваха и високопарно обясняваха как който няма ипотека е дебил, защиото цените щели да растат с 10% годишно в обозримо бъдеще, заплатите - и те, лихвите щели да падат, а инфлацията ядяла кредита.
                  И да - който е теглил ипотека с плаваща лихва, за да си купи средностатистическо жилище на цена 1000 Евро квадрата, очевидно е пълен гупак. А глупостта никога не остава ненаказана.

Коментар

• Първоначално изпратено от yerdna Разгледай мнение
                    "нормална лихва, изчислена по почтен начин" е доста мъгляво понятие...
                    Освен това такава помощ ще може да се предоставя само за определен период - примерно за 6 месеца или една година, с презумпцията, че за тов време ипотекарят ще успее да си намери работа и пак ще почне да плаща. Ами че те самите баМки предлагат подобни облекчения за закъсали - гратисни периоди и подобни - а после трябва да връщаш още по-голяма сума.
                    Според мен, тръгнал ли е някой по спиралата надолу, няма спасение и всякакви опити за помощ от страна на държавата са все едно наливане в каца без дъно.
                    Не съм финансист и не мога да предложа някаква точна формула за изчисляване на една нормална лихва, може би ОЛП + инфлацията + 5% примерно или нещо такова. Държавата, във всеки случай, не следва да губи пари от това, че помага. Прав си, че такава помощ трябва да бъде обвързана с ред условия, така че да се помага само на хора, които действително са изпаднали в лоша ситуация по независещи от тях причини и не биха могли да се справят иначе – примерно болест, инвалидност, овдовяване и т.н. Аз нямам нищо против с парите от моите данъци да се помогне на такива хора в труден момент, отколкото да бъдат оставени на произвола и да се лумпенизират. Трябва да им се даде шанс да си стъпят отново на краката и пак да работят и да плащат данъци. Другото би ни излязло много скъпо.

Коментар

• Първоначално изпратено от yerdna Разгледай мнение
                      Не е вярно. Не е работа на държавата да пази Ганчо от собствената му глупост. Всеки е длъжен да си носи последствията от собствените си действия. Не е виновна държавата, че Ганчо като е подписвал ипотеката, не е чел какво подписва.
                      Незнанието не е оправдание - това е един от най-старите юридичеки постулати. Глупостта също не е.

имаш някакъв проблем с думата глупост . явно се имаш за доста умен . гледам и подсписа ти такъв.
                      стига повтаря като папагал във всеки пост колко бил глупав еди кой си че е направо дразнещо . говорим тук ,че не е морално и правилно да се прави таков нещо , а не че Ганчо бил тъп и т.н.

Коментар

• Първоначално изпратено от Repoman Разгледай мнение
                        Не може да има таван върху лихвите, при една инфлация от 20%, може ли да има лихва от 15%? Не може нали? Щото ако се сложи такъв таван банката няма да може да набере средства(депозити) за да ти ги даде на тази лихва.
                        Не разбирам нещо обаче, да не твърдиш че банката не си спазва и изпълнява договора който има подписан с теб?
                        стига си говорил фантасмагории . 20 % инфлация няма но 14-15% лихва има нали? говорите ей така наизуст разни неща . от къде ви ги съчинява главата тия глупости ми е чудно .

Коментар

• Първоначално изпратено от Phoenixheart Разгледай мнение
                          Оф я стига вече със златния стандарт. Не мислите ли, че като го няма от вече няколко десителитеия в нито една страна в света то има доста добра причина да е така? Fаce it, няма как да се върне златния стандарт.
                          ми то за тва света затъна . ето ти добрите причини - кризи , инфлации , трупане на колосални дългове , още да изброявам ли?

Коментар

• Първоначално изпратено от onufri Разгледай мнение
                            Аз няма какво да измислям,защото нещата са измислени много преди мен))
                            Вече писах по въпроса за някои от основните рискове ,които носят банките.Надявам се да си прочел и да си се опитал да вникнеш в същността на нещата без да влагаш ненужни емоции.Аз повече няма какво да кажа по темата.

Искам,преди наистина да приключа с писането по темата,само да вметна,че договарянето на фиксирана лихва ,дори и да се практикуваше от някои банки,щеше да е бая по-скъпо удоволствие от плаващата.Нали не си мислиш,че ако банка предлага (давам съвсем условен пример) БЛП 5%+ надбавка 4 %,демек 9% към момента на подписването,то ще ти предложи сходен фиксиран лихвен процент?Повярвай ми,че фиксираната лихва, ако се предлага такава,ще е значително по-висока. Така че нека когато пишем по такива теми,то да бъде подплатено с известни познания в областта,а не да е само плод на емоции.
                            онуфри наистина е добре да спреш да пишеш по тази тема както сам си заявил . всеки следващ пост ти е по-голяма простотия от предишния . спри се малко

Коментар

• Първоначално изпратено от Repoman Разгледай мнение
                              Не е работа на държавата да контролира лихвите. В момента сме в преход към свободна пазарна, а там какво всички знаем нещата се диктуват от пазара.
                              Преди 3-4г. когато лихвите бяха минимални, много по-ниски от инфлацията, защо тогава не се искаше регулиране на положението за да няма кредитен бум, а сега искате нереално ниски лихви?
                              А ако инфлацията у нас стане случайно 20%, тогава да не би да искате пак лихви от по 10%?
                              Това е пазар бе хора, нормално е да има промени.
                              пазар ама в България не е свободен пазар ,а картел . то това е проблемът в крайна сметка ,че нямаме свободен пазар. затова се получават подобни проблеми. ако не беше така тая тема нямаше да я има пичове.
                              Last edited by all_trader; 12.06.2010, 02:26.

Коментар

• Повечето "големи" инвеститори, които се подписват без да четат и без да ПОМИСЛЯТ, да очакват това.

http://www.youtube.com/watch?v=M5QGkOGZubQ

Коментар

Working...
                                X