IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ПИБ и кредитите ОЛП + надбавка

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• А бе ти хем не си експерт, хем с доста термини си се налапал. Мисля че се досещам защо така си се изцепил тука ама все едно. Другия път пробвай с повече инфо - вноската ти е фиксирана и не мърда спрямо промените в ОЛП, БЛП и каквото и да е там. Представи си софтуер на НАСА, който изчислява подобни промени всеки месец за всички клиенти т.е. всеки ден за всяка вноска . Промяната в лихвата се отразява накрая в изражение на удължен или намален период (още някоя друга месечна вноска, но пак същата; а може и да се окажат по малко) или изравнение на момента ако е незначително.
    Горното е мнение от запознат, нали си влязъл да търсиш експерти. Няма нужда повече да се моташ - трудно скалъпено като за първо мнение

Коментар

• Здравйте,
      Ще споделя и моя опит с банката.
      Получих абсолютно съсщото запитжане от същата банка. Спирали да работят с ОЛП и минавали към БЛП.
      Отидох в банката от интерес да видя какво ще ми предложат. Очаквах да ми предложат по-добри от сегашните ми условия, за да може да се съглася да мина на новия БЛП(който се определя от банката). Тъй като когато ми се обадиха ОЛП беше 2.54% очаквах да ми предложат БЛП примерно 2% + старата надбавка.
      Но когато отидох в банката бях направо потресен от предложението им. Само за информация кредита ми е на 6.9% лихва (когато го теглих беше ОЛП = 3.6% + надбавка = 3.3 %, приблизително защото договора ми не е пред мен).
      Нещото което те ми предложиха беше БЛП = 8.09% + надбавка 3%. Както и да го погледна това си е два пъти увеличение. Стана ми смешно и казах на госпожата, че директно мога да и кажа на момента че отговорът ми е НЕ, условията в сегашния договор ме устройват.
      Посъветвах се и с познати, които имат познания в областта и също ми казаха, че не може да ми сменят ОЛП с БЛП без мое съгласие.

Нещото което ме озадачи е този месец, като видях сумата която ми е взета, като лихва. Тъй като ОЛП от известно време насам пада, съответно и предните месеци лихвата която плщах по кредита падаше. Този месец (август) ОЛП е паднало с 0.5% спрямо миналия и очаквах и лихвата по заема ми да падне още. Но се оказа че е увеличена. Обадих се в банката да ми обяснят защо се е получило така. Там ми казаха, че управителния съвет е взел решение, че лихвения процент по кредита не може да падне под това, на което е подписан договора. И тъй като аз съм бил от хората, които не са подписали новите условия на банката за мен се прилага това. Дори и това 6.9 % за мен е по-добре от тяхното предложение, но все пак се чудя дали имат такова право, тъй като в договора ми е ясно записано че лихвата се определя като ОЛП + надбавка. Сами може да си направите сметка че при сегашен ОЛП 1.7 % моята лихва е понамаляла на около 5%. Разбирам, че банката не печели, колкото и се иска от мен, но така се е получило. Имаше период, в който ОЛП се покачи и общата ми лихва беше 9% и тогава си плащах високите лихви и даже подписах анекс, тъй като се получи, че вноската ми не покриваше дори лихвата. Тогава на банката и беше добре. Сега нещата се обарнаха в моя полза и започнаха цигански номера.
      Не съм експерт в областта и не мога да преценя дали няма някакви вратички в договора, но ще се посъветвам и ако се окаже, че никъде няма клауза, че може да променят така условията по кредита без мое съгласие ще си търся правата и в съда.
      За момента съм изпратил жалба до КЗП, но не знам дали е в тяхната област банковата сфера.

Коментар

• Първоначално изпратено от rover
        Тази кредитополучателка нещо много ги усуква. И сега по обратния път. БЛП на ПИБ сега според нея е 8,9%. Не съм сигурен. Май цялата лихва е толкова и в тези проценти влиза добавката. А и ОЛП е 2,24 към 01.07.2009.Значи от8,9 вадиме хайде 6,1= 1,9. Значи това е добавката.
        Или 2,24 +1,9= 4,14 % лихва плащана в момента. Дори може да е по-малка, защото и добавката може да е по-малка. Е, като търси съвет и подкрепа, не можа ли да каже така и така, толкова и толкова, а трябва с интеграли и диференциали да и смятаме лихвите. Явно лихвата е под 4% и сега изпада в ужас. Това е кеф за онези, дето не са яли кюфтета.
        Нещо много си се сбъркал. Потребителски кредит с лихва 4% никога не е имало. То и ипотечни нямаше. Най ниската надбавка на ПИБ беше 5%. Така че, въпросният кредит е с лихва 7+%. В момента БЛПто им е 8% и минималната надбавка е 6.5% което прави 14.5% минимум. Тъй че увеличението на лихвата е двойно.

Коментар

• Четат си хората, но ако искат кредита, подписват и се надяват да минат между капките. Те искат да получат кредит на всяка цена, понеже ала-бала, дрън-дрън, тра-ла-ла. Или подписваш, или кинти йок. И понеже желанието е по-силно от разума, сега ревем..

Коментар

• Без да сме чели конкретния договор всичко тук е просто чесане на езиците. Ами ако в договора пише, че "при промяна на пазарните условия банката Х в ролята си на кредитор има право да промени начина на образуване на лихвения процент"? Тогава какво? Или пък има клауза, че "при промяна на пазарните условия банката Х в ролята си на кредитор има право да поиска предсрочно погасяване на остатъка по главницата или кредитополучателят да предостави допълнителна гаранция по ипотечния си кредит". Ами в тоя случай какво правим? Отказваш да подпишеш при новите условия и банката ХОП! те принуждава или да подпишеш, или да върнеш накуп остатъка от кредита в едномесечен срок!
            Пак ще повторя: ЧЕТЕТЕ, преди да подписвате!

Коментар

• Да кажа и аз какво мисля по такъв въпрос - ако в договора, който си подписала няма клаузи, че могат едностранно да променят лихвените ти условия и в общите им условия по времето на подписването на договора не е имало подобни клаузи, не би трябвало да се съгласяваш да плащаш по-високи лихви. Да, те могат да започнат да ти начисляват и най-вероятно ако не я плащаш, ще започнат да те тормозят - с обезпечения, с отнасяне в просрочие, но мисля че има възможности за борба - аз на твое място, ако направят това, бих писал официални писма до БНБ (нали им е надзорен орган), до Комисията за защита на потребителите (нали сме потребители), пък дори и до медии (те сигурно си търсят теми). Като крайна мярка - консултация с добър юрист и завеждане на дело. Човек трябва да си защитава правата, според мен това е начина, защото ако се съгласяваме мълчалива, те наистина ще правят това, което си искат..... Успех!

Коментар

• Лихвата ми не е висока, все пак ОЛП е само 2.34 сега.Става въпрос за потребителски заем. Но БЛП на ПИБ сега е около 8.9%, не мисля че е нормално да ти вдигнат лихвата с повече от 6 % и то едностранно.Иначе съм си плащала всичко редовно вече няколко години и разбира се че ще си плащам пак редовно.
                Благодаря на всички за отговорите, исках да знам дали някой е успял да намери изход от този проблем, но явно никой не е успял.

================================================== ===
                Тази кредитополучателка нещо много ги усуква. И сега по обратния път. БЛП на ПИБ сега според нея е 8,9%. Не съм сигурен. Май цялата лихва е толкова и в тези проценти влиза добавката. А и ОЛП е 2,24 към 01.07.2009.Значи от8,9 вадиме хайде 6,1= 1,9. Значи това е добавката.
                Или 2,24 +1,9= 4,14 % лихва плащана в момента. Дори може да е по-малка, защото и добавката може да е по-малка. Е, като търси съвет и подкрепа, не можа ли да каже така и така, толкова и толкова, а трябва с интеграли и диференциали да и смятаме лихвите. Явно лихвата е под 4% и сега изпада в ужас. Това е кеф за онези, дето не са яли кюфтета.
                Партия была, есть и будет есть!

Коментар

• Първоначално изпратено от fant0mas
                  Дидичка, това ти ли си?
                  НЕ, това е пеньо с поредния си нов ник
                  fuск the bеаr - give me the bееr

Коментар

• НЯМА НАЧИН да ти заменят ОЛР с БЛП ако не подпишеш анекс и си изрядна - говоря от личен опит.......
                    стадо..

Коментар

• Дидичка, това ти ли си?

Коментар

• Първоначално изпратено от fant0mas
                        Kreditopoluchatel,
                        НАПРОТИВ, няколко човека ти казаха вече, че може да не подписваш нов договор стига да си плащаш навреме!
                        Това е някакво дежа вю имаше една неориентирана кредитополучателка преди една година...
                        Освен това откъде знаеш колко е БЛП то им - те ли ти казаха?
                        Да, те ми казаха по телефона.
                        Като бивш кредитен служител ми е трудно да се нарека неориентирана кредитополучателка, просто намерих тази тема и реших да попитам за мнение, защото вече не работя отдавна в тази сфера
                        Не смятам да подписвам нов договор, но те така или иначе ще ми начисляват по-високата лихва и аз ще трябва да си я плащам
                        както и да е, благодаря на всички , които спеделиха мнение, било то продуктивно или не

Коментар

• Първоначално изпратено от Kreditopoluchatel
                          Първоначално изпратено от Инертен
                          Първоначално изпратено от Kreditopoluchatel
                          Първоначално изпратено от rover
                          "Базов лихвен процент" е променлив лихвен индекс,определян от Банката за различни валути на база съотношението между планираната стойност на пасива на Банката и пазарните лихвени индекси за съответната валута, прилаган при определяне размера на лихвата по кредити, предоставяни от Банката в национална и чуждестранна валута. Коментирайте.

Та този БЛП трябва да замени ОЛП в договорите. Плюс договорената надбавка.
                          Или от под 4% лихвата става над 8,5%.Има и други начини за принуда, освен горенаписания. Например преоценка на имота, или натиск, ако си банков служител... Не става дума само за това, че не могат да ви накарат. Достатъчно е, че ви тормозят.
                          Още преди два дни ви ги написах тези неща. И още нещо - банкерчетата да не се опитват да плашат, няма да стреснат никого. Да не се изживяват като КДС на тема "секретност".
                          Е да , но какво може да направим- казаха ми че дори да не се съглася, те ще си променят лихвата. Освен да ги съдя, да подам жалба и тн. друго не мога да направя. Но като ги знам българските съдилища, сигурно 2-3 години ще отнеме
                          Хайде бе! Не могат да ти променят лихвата ако си изряден платец по кредитите си. Така, че плащай се и си натискай парцалите. Та колко каза , че ти е лихвата в момента? Ипотечен ли е или потребителски?
                          Тука няколко човека вече те питаха колко ти е лихвата - ама не казваш...
                          Лихвата ми не е висока, все пак ОЛП е само 2.34 сега.Става въпрос за потребителски заем. Но БЛП на ПИБ сега е около 8.9%, не мисля че е нормално да ти вдигнат лихвата с повече от 6 % и то едностранно.Иначе съм си плащала всичко редовно вече няколко години и разбира се че ще си плащам пак редовно.
                          Благодаря на всички за отговорите, исках да знам дали някой е успял да намери изход от този проблем, но явно никой не е успял.
                          Щом след толкова приказки, ти не намери "изход от този проблем" отивай в банката при кредитния да ти разясни случая по-обстойно. Не вярвам да хапе, сигурно и там хора работят, да....! Отиваш и разговаряш, преценяващ, взимаш решение и действаш; никой не те притиска на 100%. Мислиш ли че ако размахват така ятагана въобще ще звънят на някой.

Коментар

• Kreditopoluchatel

Изход има , в рецесия сме и по точно дори сме на ръба да влезем в рецесия и не е ясно ще влезем ли.Изхода е да се спре да се сее паника , хората да си държат спокойно парите в банките и да не се притесняват , а банките да поискат закона за гарантиране на депозитите да се промени и да има лихвен процент до който депозитите са гарантирани за да не могат да се надпреварват с вдигане на лихви. Така както стоят нещата в момента се фантазира риск и за тези фантазии се плащат пари. Също и фантазията че лева бил надценен и някой си при фиксиран курс както е в момента можел да пресметне или прецени че това е така. Ако беше да затварят пазарите по света и той да казва кое колко струва ! Тази работа много хубаво ще се оправи с едни яки загуби за тези които твърдят тези глупости когато ни пуснат в режима ЕРRM1 за предприсъединяване към еврото БНБ ще се направят на луди и ще изкупят левчетата от пазара и ще ги скрият пък после ще им ги продадат по скъпо да им държи влага на познавачите и изчислители на валутни курсове.Иначе е ясно че от тези неща сега страдат всички и включително и ти.
                            D.Y.F-091066

Коментар

• Kreditopoluchatel,
                              НАПРОТИВ, няколко човека ти казаха вече, че може да не подписваш нов договор стига да си плащаш навреме!
                              Това е някакво дежа вю имаше една неориентирана кредитополучателка преди една година...
                              Освен това откъде знаеш колко е БЛП то им - те ли ти казаха?

Коментар

• Първоначално изпратено от Инертен
                                Първоначално изпратено от Kreditopoluchatel
                                Първоначално изпратено от rover
                                "Базов лихвен процент" е променлив лихвен индекс,определян от Банката за различни валути на база съотношението между планираната стойност на пасива на Банката и пазарните лихвени индекси за съответната валута, прилаган при определяне размера на лихвата по кредити, предоставяни от Банката в национална и чуждестранна валута. Коментирайте.

Та този БЛП трябва да замени ОЛП в договорите. Плюс договорената надбавка.
                                Или от под 4% лихвата става над 8,5%.Има и други начини за принуда, освен горенаписания. Например преоценка на имота, или натиск, ако си банков служител... Не става дума само за това, че не могат да ви накарат. Достатъчно е, че ви тормозят.
                                Още преди два дни ви ги написах тези неща. И още нещо - банкерчетата да не се опитват да плашат, няма да стреснат никого. Да не се изживяват като КДС на тема "секретност".
                                Е да , но какво може да направим- казаха ми че дори да не се съглася, те ще си променят лихвата. Освен да ги съдя, да подам жалба и тн. друго не мога да направя. Но като ги знам българските съдилища, сигурно 2-3 години ще отнеме
                                Хайде бе! Не могат да ти променят лихвата ако си изряден платец по кредитите си. Така, че плащай се и си натискай парцалите. Та колко каза , че ти е лихвата в момента? Ипотечен ли е или потребителски?
                                Тука няколко човека вече те питаха колко ти е лихвата - ама не казваш...
                                Лихвата ми не е висока, все пак ОЛП е само 2.34 сега.Става въпрос за потребителски заем. Но БЛП на ПИБ сега е около 8.9%, не мисля че е нормално да ти вдигнат лихвата с повече от 6 % и то едностранно.Иначе съм си плащала всичко редовно вече няколко години и разбира се че ще си плащам пак редовно.

Коментар

Working...
                                X