IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ПИБ и кредитите ОЛП + надбавка

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Абе, antea, всички дето имаме кредити имаме и погасителни планове към тях - ти имаш, нали? Е, колко ти пише вътре - има ли разлика между погасителния план и тва дет го плащаш. Накрая на периода ще ти приспаднат лихвата, ако са ти я надвзели. А стига с тея манипулации, бе! Това са пълни шуротии.
    Crash&Burn

Коментар

• Първоначално изпратено от antea
      Разбира се, че в договора НЕ пише, че във всеки един момент кредитът може да стане предсрочно изискуем. Може да стане такъв, при нарушаване на определени условия, което подлежи на доказване - още повече, че няма изрично изисквания за документално доказване как си си изхарчил кредита, който е обезпечен на 300% и се погасява абсолютно редовно. Изобщо не е в това въпросът. Просто става дума за тормоз под някаква форма и дребни номера, което неминуемо се отразява на репутацията на банката. Вместо да си гледат наистина лошите кредити, по които не получават никакви погашения, тръгнали да изнудват редовните платци, в съвсем краткото време когато пазарната среда е в тяхна полза. Според мен банките не са гарантирани със закон, който им обещава едни и същи големи печалби през цялото време, за да се дразнят толкова когато временно печелят по-малко и да действат по подобен некоректен начин.
      В такъв случай нищо не ти пречи да съдиш банката и най-вероятно ще спечелиш.

Коментар

• Първоначално изпратено от yerdna
        Първоначално изпратено от GotTTi
        Първоначално изпратено от yerdna
        Ако ти вдигнат лихвата или го направят предсрочно изискуем мисля няма да имаш проблем да ги осъдиш.
        Няма една нормална баМка в България.
        И как точно ще ги осъдиш, щом в договора пише, че банката може във всеки един момент да ти направи кредита предсрочно изискуем, а ти си се подписал под този договор?
        Ами как след като са те карали да подписваш анекси с очевадно не изгодни за теб условия, а след това го правят изискуем. Това не ти ли намерисва на нещо? Ако не си отвориш устата ще си правят с теб каквото искат.
        Институциите който трябва да се грижат за защита на потребителите са определено нефункциониращи.
        Ти май не разбираш. В ПЪРВОНАЧАЛНИЯ договор пише, че кредитът може да стане предсрочно изискуем по еднолично решение на банката. И под тоя договор кредитополучателят се е подписал. И ако впоследствие откаже да подпише анексите, банката просто активира клаузата за предсрочно погасяване. Нищо незаконно няма.
        Ти под много неща можеш да се подпишеш но въпроса е дали тези клаузи могат да се атакуват в съда. Да си чувал в една нормална държава за подобни неща, подобни изяви на банките. Един потребител не трябва да е с юридическо образование за да не могат да бъде прееб.н от всеки. Затова казвам че трябва комисията за защита на потребителите да действа както трябва.

Коментар

• Ооо, само не отваряйте темата за Булбанк, че кирливите им ризи край нямат, една позната на скоро си блъскаше главата с тях и се оплакваше, че й скъсали нервите с досадни номера – Булбанк пуснали система да събира вноските по кредитите от разплащателните сметки на клиентите, като обаче не спазват точно правилата на договора – не си спомням точно – може да бъркам, но имаше нещо за дърпане на пари два дни по-рано, но пък за сметка на това лихвата е начислена за цял месец. Така се оказва, че ако нямаш пари по сметката си ПОІРАНО отколкото трябва реално да ги имаш – ставаш нередовен!!!

Коментар

• Разбира се, че в договора НЕ пише, че във всеки един момент кредитът може да стане предсрочно изискуем. Може да стане такъв, при нарушаване на определени условия, което подлежи на доказване - още повече, че няма изрично изисквания за документално доказване как си си изхарчил кредита, който е обезпечен на 300% и се погасява абсолютно редовно. Изобщо не е в това въпросът. Просто става дума за тормоз под някаква форма и дребни номера, което неминуемо се отразява на репутацията на банката. Вместо да си гледат наистина лошите кредити, по които не получават никакви погашения, тръгнали да изнудват редовните платци, в съвсем краткото време когато пазарната среда е в тяхна полза. Според мен банките не са гарантирани със закон, който им обещава едни и същи големи печалби през цялото време, за да се дразнят толкова когато временно печелят по-малко и да действат по подобен некоректен начин.

Коментар

• Първоначално изпратено от GotTTi
              Първоначално изпратено от yerdna
              Ако ти вдигнат лихвата или го направят предсрочно изискуем мисля няма да имаш проблем да ги осъдиш.
              И как точно ще ги осъдиш, щом в договора пише, че банката може във всеки един момент да ти направи кредита предсрочно изискуем, а ти си се подписал под този договор?
              Ами как след като са те карали да подписваш анекси с очевадно не изгодни за теб условия, а след това го правят изискуем. Това не ти ли намерисва на нещо? Ако не си отвориш устата ще си правят с теб каквото искат.
              Институциите който трябва да се грижат за защита на потребителите са определено нефункциониращи.
              Ти май не разбираш. В ПЪРВОНАЧАЛНИЯ договор пише, че кредитът може да стане предсрочно изискуем по еднолично решение на банката. И под тоя договор кредитополучателят се е подписал. И ако впоследствие откаже да подпише анексите, банката просто активира клаузата за предсрочно погасяване. Нищо незаконно няма.

Коментар

• Първоначално изпратено от yerdna

Коментар

• Първоначално изпратено от GotTTi

Коментар

• Ето това е подвеждаща информация, където клиента дори и без да подписва има различни условия. Май само италианците никой не питат, за други случаи още не съм чул, как го правят без подпис незнам:

Неправомерно вдигната лихва по Ипотечен кредит в Уникредит Булбанк?

Имам ипотечен кредит в Уникредит Булбанк. Договора е от Юли 2006. Уж имаше фиксирана лихва за целия период и наистина до декември 2008ма не ми е мърдала вноската. И сега изведнъж от 6.48 стана 9.3 или 9.03 (не разбрах по телефона). Имам следните точки в договора и според мен няма как да ми мърдат лихвата:
                    Лихва за периода от 2006 до 2026: БЛП 3,304% и 3.176% надбавка.

По нататък за лихвата в договора пише че подлежи на следните условия:
                    Дългът по заемната сметка се олихвява с лихвен процент в размер, равен на шестмесечния/ тримесечния EURIBOR, наречен базов лихвен процент, плюс съответната надбавка в размер . на договорената в Раздел I, т.4, годишно. Приложимият шестмесечен/тримесечен EURIBOR се определя два работни дни преди началото на всяко шестмесечие/тримесечие от календарната година и е равен на средния лихвен процент за EURO за срок от 6/3 месеца, публикуван на страниците на EURIBOR 01 на REUTERS в 11.00 часа Брюкселско време, и влиза в сила от първо число на шестмесечието/тримесечието. До края на първия шестмесечен/тримесечен календарен период от сключването на Договора, за EURIBOR се приема средния лихвен процент за EURO /ЕВРО/ за шест/три месеца, публикуван на страница EURIBOR 01 на REUTERS в 11.00 часа Брюкселско време два работни дни преди датата на сключване на този договор и е определен в Раздел I, т.4.1. Към датата на настоящия Договор общият размер на лихвения процент се определя на размера, установен в Раздел I. т.4.1.
                    2. Договореният лихвен процент, формиран на база шестмесечен/тримесечен EURIBOR 01 не REUTERS ще се променя всяко календарно шестмесечие/тримесечие и считано от датата на промяната - /01.01. и 01.04/'01.01'J, общият лихвен процент по Кредита ще се променя автоматично в съогветствиесприегите изменения при запазване на размера на договорената надбавка, за което с подписването на настоящия договор КРЕДИТОПОЛУЧАТЕЛЯТ е уведомен н дава неотменяемото си и безусловно съгласие.

По надолу има още малко за лихвите което не ми е ясно:
                    За анюитетни вноски - начислявани при годишна база 360/360 дни, лихвата се определя в размера иа годишния лихвен процент равен на действащия и прилаган от Банката за периода на олихвяването • Базов лихвен процент на Булбанк (БЛПБ) визиран в лихвените условия на Булбанк АД за този лихвен период, увеличен със съответната надбавка за редовен дълг, така че за договорения лихвен период от лихвения план да се поддържа общ лихвен процент в размера, установен в т.4.1 а.
                    11.1.1.1. При кредити, изплащани чрез анюитетни вноски (еднакви всеки месец, включващи главница и лихви към падежа на задължението за плащане на съответната анюитетна вноска), обшият лихвен процент за съответния лихвен период от лихвения план се фиксира в размера по т.4.1а. и не се променя освен, когато пазарните условия водят до необходимост от увеличаването му най^галко с 2 (два) пункта.

И още нещо от погасителния план който е неразделна част от договора:
                    Период за промоционалната лихвена надбавка: Целият срок
                    Лихвен Индекс: 3.304%
                    Промоционален лихвен процент: 6.480%
                    Лихвен процент след промоционалния период: няма

План: Анюитетни Вноски

Тип: Несезонни Вноски

Месец, в който се отпуска кредита: Юли

Срок на кредита: 20 години

Гратисен период на лихвата: Без гратисен период

Гратисен период на главницата: Без гратисен период

И пак от погасителния може би едно от най-важните неща:

За кредити с анюитетни вноски: "Настоящият погасителен план е примерен и е изготвен при лихвен процент към дата 1.8.2006. Същият се формира като базисен лихвен процент (лихвен индекс) плюс надбавка съгласно член 4.1.а. от Договора за банков кредит и не се променя, освен когато пазарните условия водят до необходимост от увеличаването му най-малко с два процентни пункта. Изчисленията са направени при условието, че погашенията стартират на първата дата, посочена в плана, имат представената в него структура и кредита е усвоен на датата на изготвяне на погасителния план."

1.аз гледах euribor-a и единственото отместване с два процента е било октомври
                    източник:
                    http://www.lawsbg.com/forum/index.php?topic=122.0

Коментар

• Ако ти вдигнат лихвата или го направят предсрочно изискуем мисля няма да имаш проблем да ги осъдиш.

Коментар

• А, бе не сте видяли в другите банки какви тънки сметки си правят с таксите..наскоро имаше цяла тема по въпроса с Булбанк, досега може още някоя такса да са вдигнали тия http://forum.investor.bg/viewtopic.p...desc&start=150

Коментар

• И на мен ми се случи точно същото - минах на подобна среща, същите неща си казахме. В смисъл отказах за анексите, защото няма логика да се съгласявам доброволно на неизгодни за мен условия. Преди това си бях направила справка през електронното банкиране като сравнение между лихвите, които ми взимат от месечната равна вноска, и тези по погасителния план, и моментално забелязах, че лихвата вместо да пада, тя се увеличава, и то в период, когато ОЛП е по-нисък от този при подписване на договора.
                          Поисках обяснение за горното, служителката изчезна някъде уж да пита, върна се след малко и каза, че не може да даде обяснение, но питала колега, който имал подобен въпрос и на него му били отговорили преди време от Централата за същото това решение на УС, според което НЕ МОЖЕ ДА СЕ НАЧИСЛЯВА ПО-МАЛКА ЛИХВА ОТ ТАЗИ, ПРИ КОЯТО Е ПОДПИСАН ДОГОВОРЪТ. Пълно безумие....Значи хем базата ни е плаваща - ОЛП, хем като се вдига тя, вдигат лихвите, хем като пада тя - пак ни вдигат лихвите. Пълен потрес.

Както и да е, другата вълнуваща новина, която ми съобщиха, беше че ще докладват в централата кой не се е съгласил на анекс, и съответно да очакваме ответни мерки от типа "предизвикване на предсрочна пълна изискуемост" - например доказване с документи за какво е изхарчен кредита.

Доста мизерно притискане, и то от страна на институция, за която имиджът в обществото би трябвало да е актив, а го развалят за дребни стотинки, изнудвайки баш най-редовните си клиенти.
                          Сега чакам да се обадят пак да видим как ще продължат.

Коментар

• Първоначално изпратено от turandot
                            А бе ти хем не си експерт, хем с доста термини си се налапал. Мисля че се досещам защо така си се изцепил тука ама все едно. Другия път пробвай с повече инфо - вноската ти е фиксирана и не мърда спрямо промените в ОЛП, БЛП и каквото и да е там. Представи си софтуер на НАСА, който изчислява подобни промени всеки месец за всички клиенти т.е. всеки ден за всяка вноска . Промяната в лихвата се отразява накрая в изражение на удължен или намален период (още някоя друга месечна вноска, но пак същата; а може и да се окажат по малко) или изравнение на момента ако е незначително.
                            Горното е мнение от запознат, нали си влязъл да търсиш експерти. Няма нужда повече да се моташ - трудно скалъпено като за първо мнение
                            Напълно съм наясно че вноската си е фиксирана, аз и не искам да я намалят. Просто искам лихвата, която плащам да намаля. И това се случваше до скоро(следя си всички вноски чрез електронно банкиране, там си е много ясно написано колко отива за лихва и колко за главница от всяка вноска). При всяко падане на ОЛП намаляше лихвата, а се увеличаваше главницата, което е добре за мен, тъй като по-бързо ще си погася кредита.
                            Нещото което ме подразни този месец е че банката игнорира това, че общата лихва е паднала и си приемат някакво решение, ако има такъв случай да приемат като минимум това, на което съм подписал договора. Това не ми е ясно дали законно е позволено.

Коментар

• Първоначално изпратено от turandot
                              А бе ти хем не си експерт, хем с доста термини си се налапал. Мисля че се досещам защо така си се изцепил тука ама все едно. Другия път пробвай с повече инфо - вноската ти е фиксирана и не мърда спрямо промените в ОЛП, БЛП и каквото и да е там. Представи си софтуер на НАСА, който изчислява подобни промени всеки месец за всички клиенти т.е. всеки ден за всяка вноска . Промяната в лихвата се отразява накрая в изражение на удължен или намален период (още някоя друга месечна вноска, но пак същата; а може и да се окажат по малко) или изравнение на момента ако е незначително.
                              Горното е мнение от запознат, нали си влязъл да търсиш експерти. Няма нужда повече да се моташ - трудно скалъпено като за първо мнение
                              Вече преизчисляват реалната лихва всеки месец. А най-интересното е, че сумите за главница и лихва си ги прехвърлят на две отделни сметки. В epay справката за движение по сметка се вижда какво точно отива за лихва и какво за главница. Така може да се види разликата с погасителния план, който ти разпечатват. Преди не беше така.
                              А жокерчо по-добре пусни жалба да КФН. А мен още не ми е минала вноската за този месец и не знам какво става. Дали го има това, че лихвата не може да е по-малка от това на което си подписал първоначално.

Коментар

• Много ясно, че не могат да му сменят договора без да е подписал - аз имам и потребителски и ипотечен от ПИБ и съм доста добре запознат. Ясен е jokercho...другия път питай директно ако има нещо, а не с тия дълги фермани.
                                Вноската се променя ако изрично се договорите за което с банката!

Коментар

Working...
                                X