IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Р. Кийосаки: Жилището е пасив, а не актив

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от val/she
    Съжалявам, че ще кажа нещо лично, но аз съм най-голямото от три деца в семейството ми и майка ми имаше и ИМА КАРИЕРА, която много малко жени в БГ имат. Това по никакъв начин НЕ Е ОЩЕТИЛО семейството. Подобни феминстки изхвърляния по скоро са оправдание за някои житейски неудачи.
    Е, майка ти е живяла по тошово време - времето на тъкачките многомашиннички и на седмичните детски градини. Не във времето на дивия капитализъм и второ първоначално натрупване на капитала в БГ.

Съжалявам, че и аз ще кажа нещо лично за теб - ама ти се похвали ако ТИ имаш 3 деца, не майка ти. А ти самата каза, че си от тези, отложили раждането на първо дете за след трийстетте - помниш ли

А аз няма да кажа нищо лично Това, което написах, са резултати от проучвания на сериозни организации в течение на десетки години. А не са личните спомени и наблюдения на този и онзи. Не мисля повече да се занимавам с тази тема, защото наистина навлезе твърде много в лична територия.

Коментар

• Първоначално изпратено от Bobi75
      Първоначално изпратено от Joan

Начи, жилишето с ипотека е актив по текушата си пазарна стойност и пасив в размера за дълга за него (outstanding debt). Т'ва е.
      Добре, имота е актив по текушата си пазарна стойност от да кажем 100 000 лева и пасив за дълга за него, който е 80 000 лева

Да предположим, че по едно време през годината пазарната стойност стане 50 000 лева.

Дълга обаче за него си остава 80 000 лева, защото такъв е договорът с банката.

В такъв случай имотът пасив ли е, след като ни докарва 30 000 лева загуба
      Bobi,

Обяснили са ти го - пак си остава и актив, и пасив Просто в единия случай стойността на актива е по-голяма от тази на пасива (и отива в графа "печалби" - грубо казано), а в другия е обратното.

В горния случай става въпрос само за капиталовата печалба или загуба, а междувременно ти живееш в него и пестиш наем (тоест по този начин имаш спестяване на изходящи потоци, което може да се приравни на входящи парични потоци), или пък го даваш под наем и си имаш входящи парични потоци. Ако пък нито живееш в него, нито го даваш под наем, нямаш входщи парични потоци, само изходящи. Също така изходящи парични потоци са разходите по данъци и такси и поддръжка. Просто и лесно Можеш да си направиш DCF модел и да си вкараш всички горни параметри и условия заеднмо с прогноза за години напред (вероятностна, разбира се) и да видиш накрая какво излиза

Коментар

• Нямах в предвид инвестиции в акции, а по скоро инвестиции в бизнес - покупка на машини, съоръжения,сгради и т.н.

Инвеститора търси такава печалба, от която да амортизира актива, а не очаква самия актив да поскъпне, че да има печалба.

Например инвестирам пари в нещо и очаквам такива печалби, че за 3-4 години само от печалбите да възвърна вложеното, пък актива или продаваме на остатъчната му цена , или продължава да носи още приходи.

Инвестицията в акции си е чисто спекулантство .

Първоначално изпратено от kritelin
        SStoilov не съм много съгласен Разликата между инвеститор и спекулант може да идва и от времевия хоризонт.Когато инвеститор изгражда портфолио в акции той не се интересува само от дивидента им,а и от бъдещата им стойност т.е очаква цените им да се повишават да кажем над средната годишна стойност на инфлацията изчислена за X периода в бъдещето

Коментар

• Първоначално изпратено от acen1975

не съм чел дадената книга на киосаки,но съм съгласен с него,че имота не е актив.
          не може нещо,което носи повече разходи от приходи,независимо дали от ипотека или обезценка,да се брои за актив.
          не казвам,че имота не актив,а пасив!
          може да е или едното,или другото в зависимост от това носи ли доход ,или носи разход.
          а ако е само един имот-той за мен е нужност-нито актив,нито пасив.
          Аз все още мисля че нещата трябва да са разделени.
          Жилище - актив
          Заем / ипотека към него - пасив (заемът е пасив, не жилището)
          Наем от него - актив (наемът, не имота)
          данъци и подобни - пасиви.

Отделно - дали актива си повишава или понижава стойността - depreciating asset или appreciating asset (не знам Бг терминология).

А за цялостна картина - net worth. След като си теглиш чертата - това което имаш минус това което дължиш - оставаш с положителен или отрицателен баланс.
          Може жилището ти да е струвало 100К миналата година, и сега да е 50К. То пак си е актив, който си е понижил стойността. Или обратно. Иначе - ако то се смята за пасив и струва примерно 50К, и данъците ти са пасив, и заемът ти е пасив (и дължиш да речем 10К), - ако всичко това са ти пасиви - как се стига до положително състояние от около 40К (стойността на жилището минус задълженията по него) ??
          life is simple and clear when you make the right choices

Коментар

• SStoilov не съм много съгласен Разликата между инвеститор и спекулант може да идва и от времевия хоризонт.Когато инвеститор изгражда портфолио в акции той не се интересува само от дивидента им,а и от бъдещата им стойност т.е очаква цените им да се повишават да кажем над средната годишна стойност на инфлацията изчислена за X периода в бъдещето

Коментар

• лелеле , що инвеститори , що чудо

1. кола купена за лични нужди е пасив , обаче купена кола(и) и направена такси(та) е актив.

2. Жилището е пасив , освен ако не се дава под наем. Тогава може да е актив, дори да е купено с ипотека - въпроса е всеки месец да остава печалба за собственика.

3. И т.н. . Всичко, което носи ежемесечна печалба, независимо дали е финансирано със собстен капитал или със заеми е актив. Всичко, което иска разходи е пасив .

Стратегиите на спекуланта и инвеститора са различни. Инвеститора търси активи, които носят регулярен доход и не се интересува много от бъдещата цена на актива , очаква тя да намалява (амортизация) , докато спекуланта залага на печалба от бъдещата цена на актива - очаква той да поскъпне.

Спекулантите понякога гризват дървото, за разлика от инвеститорите.

Коментар

• нещо което не носи приходи е котва.пасивно стоящи пари

Коментар

• Асене,
                  Това твое изречение се явява объркващо:

"ако е само един имот-той за мен е нужност-нито актив,нито пасив."

Защото от необходимост, до необходимост има голяма разлика, в зависимост от представите на индивида за нужност. Може да е необходима среден клас кола, но може да реши, че му е необходима висок клас. Така и с жилището, среден, висок клас, локация и т.н. Така от необходимост се превръща в сериозен пасив.

Коментар

• Първоначално изпратено от Manov
                    Първоначално изпратено от Muza

Аз също не съм я чела. Разказваха ми я. Идеята му е как, като имаш едни пари, можеш да ги накараш да работят за теб, а не срещу теб. Например, вместо кола,
                    която е разход, отделно обезценяване, да си купи актив, който да му носи приходи. Общо взето, много актуално, като за нас, или беше....
                    Е сега ми става интересно :
                    Колата актив ли е ? Или пасив?
                    А мобилния телефон?
                    Зависи за какво ги използваш. Ако правиш пари с тях са актив, ако не - пасив.

Коментар

• Първоначално изпратено от Manov

Аз също не съм я чела. Разказваха ми я. Идеята му е как, като имаш едни пари, можеш да ги накараш да работят за теб, а не срещу теб. Например, вместо кола,
                      която е разход, отделно обезценяване, да си купи актив, който да му носи приходи. Общо взето, много актуално, като за нас, или беше....
                      А мобилния телефон?
                      Ти счетоводство учил ли си?
                      "Only when the dusk starts to fall does the owl of Minerva spread its wings and fly."

Коментар

• Първоначално изпратено от Muza

А мобилния телефон?

Коментар

• Първоначално изпратено от acen1975
                          Здравей Начев,
                          Аз съм оставила счетоводството за счетоводителите, да вкарват и изкарват едни и същи пари в различни сметки, колкото си искат.
                          Погледни от друг ъгъл. Имаш средства. Купуваш нещо, което или ти носи приходи, или разходи. Когато ти носи приход е актив, когато имаш разход е пасив. Това най-опростения начин. По друг начин. Когато, приход-разход е положителен, е актив.
                          Ако имаш 100хил:
                          1. Купуваш жилище за 50хил., останалите 50хил. ги влагаш в нещо, с доходност на годишна база 10% -5хил. Жилището ти носи разход(данъци, ремонт...), напр. -1000лв.Т.е. приход +4хил.
                          2. Купуваш жилище за 100хил.лв и имаш единствено и само разход, напр. -1500лв.

много правилно казано Муза.
                          по принцип имота се смята за актив,но това нев значи,че е правилно!
                          това заблуждение идва от факта,че имотите по принцип са най безрисковата инвестиция в нормален маркет-или постоянно се качват по малко или,ако не се качват,то поне не падат.
                          точно на тази база бяха създадени и токсичния американски ипотечен СИВ.
                          на базата,че имота е актив.и ако наистиона беше актив,никога нямаше да има проблем с тези ипотечни инструменти.някой не си плаща ипотеката-имота се продава и готово.
                          но ето кво стана,когато имотите почнаха да падат-тези инструменти станаха неликвидни,защото са губещи.
                          не съм чел дадената книга на киосаки,но съм съгласен с него,че имота не е актив.
                          не може нещо,което носи повече разходи от приходи,независимо дали от ипотека или обезценка,да се брои за актив.
                          може да е или едното,или другото в зависимост от това носи ли доход ,или носи разход.

Коментар

• Първоначално изпратено от Muza
                            Здравей Начев,
                            Аз съм оставила счетоводството за счетоводителите, да вкарват и изкарват едни и същи пари в различни сметки, колкото си искат.
                            Погледни от друг ъгъл. Имаш средства. Купуваш нещо, което или ти носи приходи, или разходи. Когато ти носи приход е актив, когато имаш разход е пасив. Това най-опростения начин. По друг начин. Когато, приход-разход е положителен, е актив.
                            Ако имаш 100хил:
                            1. Купуваш жилище за 50хил., останалите 50хил. ги влагаш в нещо, с доходност на годишна база 10% -5хил. Жилището ти носи разход(данъци, ремонт...), напр. -1000лв.Т.е. приход +4хил.

много правилно казано Муза.
                            по принцип имота се смята за актив,но това нев значи,че е правилно!
                            това заблуждение идва от факта,че имотите по принцип са най безрисковата инвестиция в нормален маркет-или постоянно се качват по малко или,ако не се качват,то поне не падат.
                            точно на тази база бяха създадени и токсичния американски ипотечен СИВ.
                            на базата,че имота е актив.и ако наистиона беше актив,никога нямаше да има проблем с тези ипотечни инструменти.някой не си плаща ипотеката-имота се продава и готово.
                            но ето кво стана,когато имотите почнаха да падат-тези инструменти станаха неликвидни,защото са губещи.

Коментар

• Здравей Начев,
                              Ако имаш 100хил:

Коментар

• Първоначално изпратено от nacheff
                                Първоначално изпратено от acen1975
                                Първоначално изпратено от trader1
                                Първоначално изпратено от acen1975
                                Първоначално изпратено от trader1
                                Жилището е актив - ако има цена, прикачена към него... повечето жилища струват нещо.
                                От друга страна - ако имаш ипотека или жилишен заем към него - това си е пасив. От едното вадиш другото - и готово - виждаш дали си на червено или на зелено (което от своя страна няма нищо общо с това дали жилището е актив или пасив..)
                                Това е погледа на не-икономиста, това става и като дойде момент да си определиш net worth-a ...

Асен ??

няма значение има ли заем или не.
                                аком има заем,но наема избива разходите по заема,е актив.
                                а дори и да е изплатено-реално да не плащаш никакви пари по него,пак не е актив,ако цената му пада.
                                българономистите казват актив на екуитито.интересно ми е как ще преведат думата пасив?
                                какъв е еквивалента на думата пасив на английски?
                                asset vs. liability ??

ами тогава следва,че всеки актив,който е закупен на кредит,реално е пасив.
                                върху му имаш лаябилити.
                                Абе Асене, толкова ли е труно ра се разбере.
                                Купил си нещо на кредит. Долу имаше някакво питане за имот. Какво толкова сложно, та не го разабирате.
                                Имотът си има НА, може да е съпроводен с фактура и други документи. Оссчетоводява се в активите. С/ка 101 Дълготрайни Материални активи. Ежегодно се амортизира по план в съответствие със закониви изисквания и на основание решения на оправомощеното управително тяло (орган).

В пасива се осчетоводява един ф. пасив - договор за кредит с ф. институция. Задължение, по което се плащат главн. и лих.

счетоводната страна е лесна-черно на бяло е всичко.
                                тя не е интересна,никога не била,нито някога ще бъде.
                                икономически погледнато материята е съвсем различна.
                                ети ти заем-заема е пасив-дължиш пари за лихва.но ако реално инфлацията е по висока от лихвата?счетоводно погледнато е пасив,но икономически погледнато?
                                реално с върнал повече пари,отколкото си взел,но ако броиме и цената на парите и те са се обезценили повече от лихвата ти?
                                този заем актив ли е,или пасив?
                                примера с имота-имаш имот,изплатен.реален актив.но в края на годината имота е поевтинял със 10%.......това актив ли е?хем е предмет и може да се продаде,но хем носи разходи?
                                ако заема е пасив,след като в края на годината трябва да платиш 10% повече,тогава апартамента актив ли е,ако реално си загубил 10% от него също?
                                кое го прави актив или пасив?материялното,че може да се пипне,или натрупването или загубата на екуити в него?
                                за мен първия апартамент не е нито актив,нито пасив,а всеки следващ е или актив или пасив.
                                колата винаги е пасив,никога актив,нищо,че е предмет и може да се пипне или продаде.цената и пада постоянно.
                                пълна безмислица е да се брои за актив,след като носи по големи загуби,дори и от пасивите.
                                счетоводно активите са доста разтегливи.
                                да речем банка може да напише,че притежава 1000 апартамента в софия,за по 3000евро на кв всеки.
                                никой не може да каже копче,докато реално актива не се продаде.
                                тогава се вижда икономическата разлика спрямо счетоводната-реален ли е актива,или не.
                                актив носещ разходи е пасив.за да се превърне отново в актив,трябва да се премине през райт даунс-да се намали загубата и преоцени.
                                няма значение апартамент ли е,движимо или недвижимо имущество,интелектуална собственост ,къмодити или валута.
                                нещо,носещо загуби се превръща от асет в лаябилити,поради негатив екуити.

Коментар

Working...
                                X