IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Р. Кийосаки: Жилището е пасив, а не актив

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Otnovo:

Не би ли трябвало това да са отделни един от друг елементи - Ако имаш жилище, заем срещу него, и наем от него - аз бих казал че имащ жилище и наем в графа активи, и заем в графа пасиви. Какъв е баланса им - отделен въпрос
    life is simple and clear when you make the right choices

Коментар

• Какво счетоводство?! От много счетоводство и "балансирани" шмекерии стана целия тоя финансов и икономически цирк. Щатите даже имали идея да променят счетоводните си стандарти. А някои тук и децата обърнаха на част от баланса. Представям си накрая житейската им равносметка във формата на КФО.
      Имот на кредит е пасив. Имот на кредит на падащ пазар е бреме. Имот на дългосрочен кредит с произволно увеличаване на лихвата е въже около вратлето и столче под краката. Имот в България на дългосрочен кредит с произволно увеличаване на лихвата е въже около вратлето и търкулнато столче.

Коментар

• Първоначално изпратено от acen1975
        Първоначално изпратено от trader1
        Първоначално изпратено от acen1975
        Жилището е актив - ако има цена, прикачена към него... повечето жилища струват нещо.
        От друга страна - ако имаш ипотека или жилишен заем към него - това си е пасив. От едното вадиш другото - и готово - виждаш дали си на червено или на зелено (което от своя страна няма нищо общо с това дали жилището е актив или пасив..)
        Това е погледа на не-икономиста, това става и като дойде момент да си определиш net worth-a ...

Асен ??

няма значение има ли заем или не.
        аком има заем,но наема избива разходите по заема,е актив.
        а дори и да е изплатено-реално да не плащаш никакви пари по него,пак не е актив,ако цената му пада.
        българономистите казват актив на екуитито.интересно ми е как ще преведат думата пасив?
        какъв е еквивалента на думата пасив на английски?
        asset vs. liability ??

ами тогава следва,че всеки актив,който е закупен на кредит,реално е пасив.
        върху му имаш лаябилити.
        Абе Асене, толкова ли е труно ра се разбере.
        Купил си нещо на кредит. Долу имаше някакво питане за имот. Какво толкова сложно, та не го разабирате.
        Имотът си има НА, може да е съпроводен с фактура и други документи. Оссчетоводява се в активите. С/ка 101 Дълготрайни Материални активи. Ежегодно се амортизира по план в съответствие със закониви изисквания и на основание решения на оправомощеното управително тяло (орган).

В пасива се осчетоводява един ф. пасив - договор за кредит с ф. институция. Задължение, по което се плащат главн. и лих.

Коментар

Първоначално изпратено от nacheff
          Първоначално изпратено от kod123
          Заглавието на темата е абсолютна глупост за всеки, който поне малко разбира от счетоводство. Още в първия урок по счетоводство се учи, че всяко нещо , което може да се пипне е актив. Така, че всичко останало е излишно да се коментира п отза итма, ако разбираш счетоводството.
          Код123,
          Ама как по едно и също време сме решили да развенчаваме Р.К.
          Може и друг да е обяснявал. Не изчетох. Но тръгнах да си проверявам поста и ети ти изненада, изпреварил си ме.
          а на вас идвало ли ви е на акъла,че може да са ви учили грешно в УНСС?
          нещо,което може да се пипне е предмет,а не актив.
          има активи,които не могат да се пипнат,има пасиви,които могат да се пипнат.
          грешни са ви учебниците,а не киосаки.
          Споделих изненадата си с колегата Код, че след като цял ден е писано по темата, никой не е засегнал счетоводната страна на нещата.
          Нашите постове са с 3 минути време разлика, неговият е доста къс и бързо написан. Това значи, че буквално в един момент сме били обзети от мисълта да споделим сходни идеи и сме писали буквално едновременно.

Не коментирам и не съм имал намерение да коментирам съдържанието на написаното.

Иначе не съм счетоводител и в последствие много съжалявах, че не съм учил счетоводство повече, когато му е било времето. Много е полезно, особено ако не се налага да го правиш постоянно като основно занимание.

Да, активите са твърде многообразни и не е задължително да можеш да ги пипнеш за да бъдат активи. Има си класификатори и стандарти. То и Код не е твърдял това, а нещо друго.
          Предметите, за които отваряш дума са натурално веществени неща (спор няма), но след като преминат през акта осчетоводяване, стават нещо малко по-различно.
          Тук не споря с тебе. Доста често се натъквам на твои мнения, в които си измисляш дефиниции, правила и др. подобни. Както в икономиката, така и в математиката. Може и други да има - не чета много. Това е форум и е демократимно пространство. До момента, в който не искаш да купувам нещо от тебе, до момента, в които сметките ти са пълни и притежаваш активи с нарастваша цена, то и за мене и за тебе нещата са в пълен порядък.

Чел съм Р.К. и ми е било любопитно и интересно. Нямам сособен спор и с него. Той е гледал как да направи книгите четими за широка публика. За младежи стават, за счетоводители не.

Да, учил съм и в УНСС. Нямам притеснения от този факт. Не е задължително много добро място, но пък в едни времена нямаше алтернативи.
          Похвали се и ти с нещо по модерно :-)))

Коментар

• Първоначално изпратено от trader1
            Първоначално изпратено от acen1975
            Жилището е актив - ако има цена, прикачена към него... повечето жилища струват нещо.
            От друга страна - ако имаш ипотека или жилишен заем към него - това си е пасив. От едното вадиш другото - и готово - виждаш дали си на червено или на зелено (което от своя страна няма нищо общо с това дали жилището е актив или пасив..)
            Това е погледа на не-икономиста, това става и като дойде момент да си определиш net worth-a ...

Асен ??

а дори и да е изплатено-реално да не плащаш никакви пари по него,пак не е актив,ако цената му пада.
            българономистите казват актив на екуитито.интересно ми е как ще преведат думата пасив?
            asset vs. liability ??

ами тогава следва,че всеки актив,който е закупен на кредит,реално е пасив.
            върху му имаш лаябилити.

Коментар

Асен ??

asset vs. liability ??

Не би ли трябвало това да са отделни един от друг елементи - Ако имаш жилище, заем срещу него, и наем от него - аз бих казал че имащ жилище и наем в графа активи, и заем в графа пасиви. Какъв е баланса им - отделен въпрос
              Отново - не съм икономист, но това интуитивно най- ми мейква сенс...

Коментар

• Първоначално изпратено от trader1

Асен ??

Коментар

• Mnenie za Robert Kiyosaki

http://johntreed.com/Kiyosaki.html

Kioysaki e napravil parite si ot prodajbi na knigi.. Ne ot investirane v nedvijimo imushtestvo. Taka che zashto da go slushame?
                  http://www.dividendgrowthinvestor.com/

Коментар

• Абе пасив, пасив, ама като гледам как текат лигите на някои тук, че не им стигат парите за жилище - явно си е чист актив!

Дори жена ти си е актив - дори ако на практика е вече negative equity. То по тая логика всеки актив може в един момент да генерира пасиви - ама това е друга история. Питайте набуталите се с репа на БФБ от миналата есен насам.

Коментар

• да кажеш,че обезценяващ се актив е актив е същото,се едно да кажеш,че като си загубил от препродажба от акция,че си на отрицателна печалба.
                      колкото отрицателната печалба не е загуба,толкова и обезценящ се актив не е пасив.
                      надявам се с това да приключиме безсмисления спор и най накрая разберете,че професори по икономика,на които званията са им дадени от БАН,нямат нищо общо с професори.същите мижитурки са си-хора на ниво планова икономика.

подобно е недоразбирането и на лизинга-само в бг лизинг се брои за покупка на кредит.в никоя друга държава в целия свят.тва си е абсолютна олигуфрения,не е само актив-пасив недоумението.

Коментар

• Жилището е актив - ако има цена, прикачена към него... повечето жилища струват нещо.

Асен ??

Коментар

• Първоначално изпратено от wannarock
                          Първоначално изпратено от Императорът
                          От друга страна авторските права не могат да се пипнат, значи явно не са актив... чудно как тогаз Елвис и досега е сред най-добре печелещите музиканти в светът, нищо че е пукнал официално преди 30 години... ;-)
                          И моят ник явно се оказва актив - щото ми носи клиенти и реални доходи... :-)
                          Елвис не се е родил в бг
                          иначе знеш ли кога ще печели от авторски права???
                          Това едно на ръка.... ;-)
                          Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът
                            От друга страна авторските права не могат да се пипнат, значи явно не са актив... чудно как тогаз Елвис и досега е сред най-добре печелещите музиканти в светът, нищо че е пукнал официално преди 30 години... ;-)
                            Елвис не се е родил в бг
                            иначе знеш ли кога ще печели от авторски права???
                            Не е съвет за покупко-продажба на акции

Коментар

• От друга страна авторските права не могат да се пипнат, значи явно не са актив... чудно как тогаз Елвис и досега е сред най-добре печелещите музиканти в светът, нищо че е пукнал официално преди 30 години... ;-)
                              Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът
                                Кодов 123 - ами тогава професорите, които са те учили да си съдерат дипломите и да си ги напахат в изходящите отверстия !!! Боб е мултимегамилионерин - твоите професори богати ли са? И ако са все пак заможни - от нещо друго или от подкупи от студенти? Боб го знае целият свят - твоите професори кой ги е чувал?

Ако някой си купи сега дом, за да живее, и цените паднат (а те ще паднат), на всичко отгоре му плаща разходите - да си го пипа по всички стени наред - пак ще си е пасив !!!
                                Колата, дето още като я изкараш от магазинът и вече се води втора употреба и цената и пада с 20% - как се явява актив, я ми обясни - нали и нея я пипаш?

Ака така ви учат, по-добре следващото земетресение да срине УНСС - хич да го няма, щото файда от него няма... :-):-):-)
                                +1
                                Не е съвет за покупко-продажба на акции

Коментар

Working...
                                X