IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от AMG2023 Разгледай мнение

Означава че балонът се спука и няма кой да дава тези пари.Сега следват съкращения за строители, брокери и цялата нагла пасмина която си помисли че пазарът е длъжен да се съобразява с нея.
    Когато брокера е останал без работа цената пада или се качва?
    Спукал ли се е? Хаха, я прочети какво пише в днес.бг:

Търсенето на имоти в Русе изпреварва предлагането на жилища, а купувачите са предимно млади хора с добри доходи. Това стана ясно по време на Real Estate Business Forum в региона на 17 юни, където експерти от бранша очертаха тенденциите за имотния пазар, кредитите по нови жилища и развитието на градоустройството.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/business/2024/06...ilishta.610926

Коментар

• Първоначално изпратено от AMG2023 Разгледай мнение

Означава че балонът се спука и няма кой да дава тези пари.Сега следват съкращения за строители, брокери и цялата нагла пасмина която си помисли че пазарът е длъжен да се съобразява с нея.
      Бърка причината и следствието.Инвсетициите намалява защото търсенето намалява а труда поскъпва и съответно не е рентабилно да се строи.Скоро ще паднат и ценитеДаже вече се свалят цените.Оня ден един познат купи ново с акт 16 на 1600 еуро в Цариградски Комплекс

Коментар

• China new home prices drop at fastest rate in nearly a decade

https://www.theguardian.com/business...20from%20April.

Коментар

• Първоначално изпратено от два_таралежа Разгледай мнение
          България е с най-голям спад на инвестициите в строителство в ЕС през 2023 г. - Investor.bg

Когато нещо вече не се произвежда:

1. Цената му се покачва?

или

2. Цената му спада?

===2079===

Питам, че се чудя да чекам ли или да не чекам?
          Чекай да паднат малко и вземи още една незаконна къща на село

Коментар

• Първоначално изпратено от Evgo Разгледай мнение

Няма еднозначен отговор кое е по-добро.

Има хора, които инвестират в скъп ремонт и после 5 г им се изплаща ремонта и обзавеждането от наеми. И им пада възвръщаемостта. А след 10-15 г ползване, обзавеждането и техниката заминават, защото квартирантите не пазят много.

Имам познати давали апартаменти под наем през 90-те години. Те си траеха и си харчеха наемчето за глезотии, обаче не забогатяха особено от това.

Имам и друг познат. Печели от наеми 10-15 г от 2 апартамента в СФ, но е уникално икономичен и си брои левчетата за всичко,
            Май с тухлена пенсия от 1000 лв не се живее богато.Нормално е да си брои левчетата. И аз имам един познат дето дава 2 апртамента и той се стиска.Даже от храна икономисва

Коментар

• Първоначално изпратено от Frosty Разгледай мнение
              Колкото и да ми е тъжно да го призная, макроикономическите анализи показват, че от 2011-та до 2020-та, българия завърши успешно прехода от пост-комунистическа икономика с наченки на свободен пазар към чисто комунистическа икономика.

Характерните качества присъщи на капитализма - свободен пазар, свободна конкуренция, заплащане зависещо от производителността на труда, развит частен сектор, неприкосновена частна собственост, икономика базирана на пазарни принципи, свобода на словото... всички тея изброени неща в българия липсват напълно.

има там някъкъв мизерен частен сектор, но той в по-голямата си част е смачкан е репресиран от всякакви държавни измислени ненужни и глупави регулации, тоест в една или друга степен всичко пак под контрол и зависимост на държавата и нейните партийни номенклатури...

В българия се вихри комунизъм от чист вид, точно както е описан по учебниците...
              При такива условия конкуренция не може да вирее, следователно и производителността на труда никаква я няма, а чужди инвеститори дори не щат и да чуват за бг-то...

Ако на някой емигрант от чужбина му се живее в комунизъм, в тоталитарен строй, и в държавна планова икономика - да идва...

Поредното доказателство - точно това, за което ви говорех днес - за едно десетилетие българия окончателно премина към комунистическа икономика с тоталитарно-комунистически модел на управление.

Едно към едно, както го пише в учебниците. По мои наблюдения този преход се извърши постепенно и незабелязано в годините от 2011-та докъм 2020-та, когато свободния икономически пазар и и свободата за икономическите субекти бяха премахнати напълно, и бяха заменени от централизирано държавно управление, с безброй глупави регулации и контрол. Който не слушка и не изпълнява - почват тормоз, рекет, репресии, конфискации на имущество и други подобни гадости измислени от комунистите за да държат на каишка непокорните.

НАП запорира имоти на Ивелин Михайлов от "Величие"

13 имота, сред които и бивш пионерски лагер с площ от 21 дка, които са собственост на идеолога на партия "Величие" Ивелин Михайлов, са запорирани от НАП. Това показват данните Имотния регистър, цитирани от сайта BIRD.bg.

https://www.dunavmost.com/novini/nap...ov-ot-velichie

Last edited by Frosty; 18.06.2024, 20:15.
              ( ! ) Мнението ми води до фалит и финансови загуби

Коментар

• Първоначално изпратено от ejonny2376 Разгледай мнение

Хаха, заровено злато. Напомняш ми за късните ученически години...хижа Добрила. Бяхме група от София. Водят ни едни учителки лелки, които не знаеха даже къде сме, повечето с прически и гримове насред Балкана, абе ужас. За краткия преход от лифта над Сопот бяха повечето с мазоли, момичетата мрънкат, момчетата изпонапити и повръщат...Кошмар.
                Аз понеже съм местен и познавам всички. Имаше един бай Иван Даков от с. Нешковци (днес Черни Осъм, стар иманяр), Васко Лукарски (голям наш алпинист, мой учител по осигуряване), двама военни от поделението в Карлово (не им помня имената, единият беше старши сержант, другият шофьор на ГАЗ-ка 66) и Христо (бивш хижар на Тъжа, бог да го прости). Христо разправяше за една пещера в местността Горни Поленици. Военните казват - от нас шашките, ти само води. Ще гърмят пещерата да търсят златото. Тръгваме към 6 часа сутринта на втория ден - всичко спи непробудно. Аз нарочно не съм пил вечерта и съм свежарка. От Добрила през Амбарица, Яворова Лъка и на Поленици. Малко след обед бяхме там. Не ги знам какво са правили, аз си слязох сам в кв. Видима и баща ми дойде да ме вземе. Обадихме се по радиостанцията. После разбрах как даскалиците издивяли, че ме нямало. Караха ми се яко. Но я запомних тази пещера, не е пипната, преди няколко години минах оттам. После разбрах, че въпросният Христо са го хванали на същото място 2-3 години по-късно, след сигнал от предатели и починал в ареста в Троян, били са го яко, но истината я знаят малко хора...

Балканът крие страшно много тайни. Жалко, че вече ги няма старите хора, които поназнайваха това-онова...
                Добре си направил, Джонка. Спасил си пещерата от взривяване, на твое място щях да им кажа чакайте тук за малко и щях да обера две-три от момичетата към Видима. Онез ги оставяй да чекат докато могат.
                Старият иманяр я е преслушал отдавна с металотърсач пещерата. Нищо няма в нея, бъди сигурен.
                Останете си гладни, останете си глупави - Стив Джобс

Коментар

• Първоначално изпратено от mitko2848 Разгледай мнение

То това е основният проблем на всички " финансови гурота" - съветите им са как да инвестираш няколко стотин и повече хиляди евра, никой обаче не казва как да ги изкараш
                  +100

Коментар

• Първоначално изпратено от nradev1111 Разгледай мнение

А ти колко имаш къде са и колко ти е нетния доход от тях?
                    То това е основният проблем на всички " финансови гурота" - съветите им са как да инвестираш няколко стотин и повече хиляди евра, никой обаче не казва как да ги изкараш

Коментар

• Първоначално изпратено от два_таралежа Разгледай мнение
                      България е с най-голям спад на инвестициите в строителство в ЕС през 2023 г. - Investor.bg

1. Цената му се покачва?

или

2. Цената му спада?

===2079===

Коментар

• България е с най-голям спад на инвестициите в строителство в ЕС през 2023 г. - Investor.bg

1. Цената му се покачва?

или

2. Цената му спада?

===2079===

Коментар

Който харчи, а не произвежда, нали знаеш как свършва?
                          Иначе дрехи и обувки има - произход Бангладеш и Турция, на петорни цени от производствените.
                          Дори в марковите магазини Евгич стоките, продавани в БГ, са 100% менте.
                          Хехе, а в немските магазини къде са шити?

Коментар

Иначе дрехи и обувки има - произход Бангладеш и Турция, на петорни цени от производствените.
                            Дори в чужбина марковите тениски и ризи по 80-100 евро за брой са произведени Бог знае къде и не са супер качество.

Коментар

• Първоначално изпратено от direkto4eto2 Разгледай мнение

Няма да разберета каква е фиксацията към апартаментите когато пропускате основни фундаменти на инвестирането в НИ.

1. Да се използва привлечен капитал: дори и да се купува в кеш за по-изгодна сделка, след това апартаментите се ипотекират и благодарение на тях се привлича евтин капитал, който може да се използва за закупуване на други апартаменти. Тоест, ливеридж. И без данъци.

Ако се ремонтира, и или имотите се преоценяват нагоре, то може да се рефинансира имота за сума по-голяма от началната покупна.

Примерно апартамент струва 60К евро и след 2 години рефинансирам ипотека към него за 130К евро, пари с които се закупуват други имоти или друг тип активи.

2. Имам чувството че правите съпоставката ВНОСКА vs. НАЕМ. Вноската в по-голямата си част (особено при дългосрочни кредити) е в по-голямата си част главница и в по-малка лихва. Само лихвата е невъзстановяем разход.
                              Главницата, която събирате евентуално може да се "извади" обратно като капитал за използване чрез рефинансиране. Всичко това без данъци, както казахме.

Дори и да имате големи приходи от другаде, НИ е добър актив за диверсификация и за използване на ливеридж. Това казано, аз в момента в БГ не бих инвестирал освен за лично ползване, но това е друг въпрос.
                              Вие обяснявате процеса , но не целта. Мога да ипотекирам апартамента който имам, но какъв е смисъла с парите да купя втори ? По добре да ги вложа в образование, ферма за миди или инсталация за обезсоляване на морска вода. Това наричам фиксация в имоти. Карате струвате, накрая пак до имоти опирате. Като купя втори апартамент за 300,000 и той носи наем 9000 какво ще спечеля ? Вноската по кредита ми ще е 11000 на година и ще трябва всяка година да давам по 2000 от джоба си. Дори да е 9000, това е безмислено местене на камъни от единия край на двора в другия.

Не сте следили дискусията. Господина нееднократно е говорил срещу кредитите така че ипотекиране и купуване не се разисква. Неговата теза е че можеш да обръщаш парите от наеми в злато и като се събере сума да се купи нов апартамент. В същото време за втори или трети път си позволява да говори за "малоумници" което на фона неговите теории повдига някои въпроси. Попитах го какво са учили и работят неговите синове защото в моето семейство инвестициите винаги са били в децата а останалото е диверсификация или задоволяване на нужди.
                              Last edited by rverb; 28.06.2024, 01:32.

Коментар

• Първоначално изпратено от Evgo Разгледай мнение

Това съвсем не е така.

Българите вече не са притеснени и харчат здраво - имаме богата гама от дрехи и обувки, нещо което преди 20 г го нямаше.

В блока ми тече пълно реновиране на входа и искат да бъде без забележки и да се подновят всички системи, не просто да се боядиса.

И ще излезе над 1000 лв на апартамент, както е тръгнало. Покривът и дограмата са сменяни преди.

Коментар

Working...
                                X