Първоначално изпратено от nradev
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от nradev Разгледай мнение
Ако е за собствена употреба няма продажба.
Може ли инвеститора да стартира без да казва какво ще ги прави тези апарти - Може
Коментар
-
Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение
ако направиш оборот в един ден и 5 000 000пак си задължен от следващия ден - продаваш яко но в един ден.
някои използват това и не съм чел дали с последните разпоредби се промени.За тая цел требе да си укрил продажбите на зелено който са без нот.акт.
Last edited by nradev; 18.12.2021, 13:06.
Коментар
-
Я пак за облагаемите сделки?И не е 5 години след сделката а 5 години след акт 16.В голяма мъгла си.
Ето тук е написано кога право на строеж е необлагаемо.
https://www.tita.bg/free/taxes/558
Инвеститора съвсем спокойно може да не се регистрира по ддс и да им продаде отстъпено право на строеж преди акт14
Коментар
-
Първоначално изпратено от ledosvetlenie Разгледай мнение
Тук не си прав
Спокойно може да се направи малък обект и без да е регистриран по ДДС или да трябва да се регистрира по ДДС ако успее да разпродаде на зелено
Да не говорим ако е за собствено употреба да кажем малък хотел
Коментар
-
Кат навърти 50 000 лв. е по здължение. То като прдаде 1 апарт и е готов.Някой предпочитат и и без оборот да се региситрират веднага след откриването на фирмата. Закона вече позволява. Преди беше голяма мъка.Искаш да се региситрираш ама 75К оборот преди това.Става дума за други бизнеси не за строители.пак си задължен от следващия ден - продаваш яко но в един ден.
някои използват това и не съм чел дали с последните разпоредби се промени.това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции
- 1 like
Коментар
-
Не е по задължение според мен поне
Ще попадне ако надхвърли определени обороти от продажби - които обороти лесно се прехвърлят още с първото продадено готово жилище - но ако продава отстъпено право на строеж преди акт14 мисля че може да го направи на доста по ниска сума и така да направи няколко апарта без да се регистрира отдено че зеленото не попада в облагаемите сделки
Отделно ми се мота нещо във връзка с един от имотите които купих че дори и да си регистриран ако не си възстановяваш ДДС за направените ремонти и ако не продаваш в следващите 5 години след това не си длъжен да начислиш ДДС на продаденото жилище. Или пък ако си ползвал ДДС за ремонтите да го възстановишИ не е 5 години след сделката а 5 години след акт 16.В голяма мъгла си.
Ето тук е написано кога право на строеж е необлагаемо.
https://www.tita.bg/free/taxes/558
Last edited by nradev; 18.12.2021, 12:59.
Коментар
-
Ако имаш предвид предприемача в 99% от случаите да. Има 1 % начинаещи дето не са регисиртрирани ама им предстои.То прага е само 50 000 лв.
Спокойно може да се направи малък обект и без да е регистриран по ДДС или да трябва да се регистрира по ДДС ако успее да разпродаде на зелено
Да не говорим ако е за собствено употреба да кажем малък хотел
Коментар
-
Първоначално изпратено от ratten Разгледай мнение
а не попада ли в регистрираните по задължениеLast edited by nradev; 18.12.2021, 20:29.
Коментар
-
Ако се е регистрирал е регистрираноLast edited by nradev; 18.12.2021, 20:24.
Коментар
-
радев, инвеститора регистрирано лице ли е?Last edited by nradev; 18.12.2021, 15:55.
Коментар
-
а не попада ли в регистрираните по задължение
Ще попадне ако надхвърли определени обороти от продажби - които обороти лесно се прехвърлят още с първото продадено готово жилище - но ако продава отстъпено право на строеж преди акт14 мисля че може да го направи на доста по ниска сума и така да направи няколко апарта без да се регистрира отдено че зеленото не попада в облагаемите сделки
Отделно ми се мота нещо във връзка с един от имотите които купих че дори и да си регистриран ако не си възстановяваш ДДС за направените ремонти и ако не продаваш в следващите 5 години след това не си длъжен да начислиш ДДС на продаденото жилище. Или пък ако си ползвал ДДС за ремонтите да го възстановишLast edited by ledosvetlenie; 18.12.2021, 12:46.
Коментар
-
Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение
доста схеми се правят по темата, но не от големите имена в строителния бизнес.
Но за голям обект не мисля че може да мине
Коментар
-
Ако се е регистрирал е регистриранопрепоръка е
Коментар
-
радев, инвеститора регистрирано лице ли е?
това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции
- 1 like
Коментар
Коментар