IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Владислав Панев: "Обявяването на форсмажор крие огромни рискове при неясни ползи. Вижте Полша с близо 2 млн бежанци и доста по-сериозни стопански и всякакви други отношения с Украйна. Там форсмажор няма. Това може да отвори огромна порта за злоупотреби и в крайна сметка е риск за пазарната икономика. Представете си, че сте купил апартамент на зелено, платили сте половината от цената и чакате строителя да го завърши. Ами той може да се позове на форсмажора и да ви поиска с 30% повече, защото заради войната цената на арматурното желязо и на алуминия е скочила. Това е страхотен риск за доверието в стопанските отношения. А ако няма доверие, няма и икономика, няма и доходи."

Коментар

• Инфлацията се оказа не толкова преходна и Федералният резерв извади оръжията си в борбата срещу ръста на цените.

Повишаването на лихвените проценти – основният инструмент на централната банка на САЩ за ограничаване на нестабилните цени – в най-добрия случай е тъп инструмент и досега председателят на Фед Джером Пауъл не е склонен да посегне към него, камо ли да го използва.

Дейвид Розенберг очаква атаката на Фед срещу инфлацията, която започна в сряда с първото от очакваната серия от увеличения на лихвените проценти, да убие дракона на инфлацията в САЩ - на висока цена.

Инвеститорите, свикнали с лесни пари и стремителни печалби в акции, недвижими имоти и други чувствителни към лихвите активи, разбираемо се надяват и дори очакват Фед да създаде меко кацане на американската икономика, подобно на Златокоска.

Но Розенберг, широко следваният президент и главен икономист и стратег на базираната в Торонто Rosenberg Research & Associates Inc., е убеден, че Фед ще победи инфлацията толкова силно, че икономиката на САЩ ще изпадне в рецесия още това лято.

Всъщност Розенберг вече вижда доказателства за забавяне на икономиката, което за него прави времето на Фед под въпрос и само засилва неговия призив за рецесия – цикъл, който може да не приключи само с една рецесия. Бяха необходими две болезнени рецесии, през 1981 и 1982 г., на тогавашния председател на Фед Пол Волкър – покровителят на борците с инфлацията и модел за подражание на Пауъл – за да погребе инфлацията от десетилетие и да възкреси икономиката и фондовия пазар на САЩ.

Скоростта увеличава потискането на търсенето, но когато отидете твърде далеч, го смазвате. Произтичащата рецесия е отрицателна за цените на жилищата, дискреционните акции на потребителите и хубавите за ползване стоки и услуги и положителна за държавните облигации и производителите и доставчиците на основни потребителски стоки, здравеопазване и лекарства, енергия, храна и други неща, от които хората се нуждаят винаги.

Инвестирането при такива условия е предизвикателно и избирателно, но инвеститорите трябва да играят ръката, която им се разпределя.

Не е изненадващо, че икономическите и пазарни перспективи на Розенберг не се споделят популярно в момента. Но както обичат хората да закват: „Предупредението е въоръжение“.

„Пауъл каза, че [бившият председател на Фед] Пол Волкър е „най-великият държавен служител“. Това е всичко, което трябва да чуете. Как този най-великият от тях уби инфлацията? Чрез последователни рецесии в началото на 80-те години. На Волкър се приписва началото на светски двудесетилетия дълъг бичи пазар и икономическа експанзия, но само чрез унищожаване на инфлацията чрез последователни рецесии“, каза Розенберг в специално интервю за финансовото издание Market Watch.

Би било чудесно, ако Фед беше умел в отглеждането на храни и изпомпването на петрол и възкресяването на нарушените вериги за доставки, но единственият начин Фед да бъде в състояние да ограничи инфлацията, като натиска разходите, която имаме в момента, е чрез рецесия. Ще е необходимо унищожаване на търсенето, за да се намали инфлацията, смята още Розенберг.

„Пазарът на жилища е в поне толкова голям балон, колкото и фондовия пазар. Когато погледнете ценовото действие, това е абсолютно невероятно. Тенденцията на годишния ръст в цените на жилищата в страната е 19%. Вече сме преминали предишни пикове на балон в края на 70-те, средата на 80-те и средата на 2000-те. Ще имаме от 20% до 30% мечи пазар на жилищни имоти и това е благотворително. Спрямо общата инфлация жилищата са надценени с 35% и с 27% спрямо заплатите. Цените на жилищата спрямо жилищните наеми са с 25% надценени по стандартите от миналото. Еднофамилната къща сега поглъща повече от осем години лични доходи на американците, което е почти 50% по-високо от средното от 1968 г. На нормален пазар са необходими пет години доход, за да се купи еднофамилно жилище.“, допълва експертът.

Жилищата, подобно на акциите, които са дълготраен актив и се облагодетелстват от години на акомодационна парична политика, отново са впримчени в бъркотия от ценови балон. Коефициентът на съотношение цена-приход е точно там, където беше през 2006 и 2007 г. Тогава никой не искаше да повярва и като говорим за жилищата, които днес са в балон, сякаш казах на някого, че детето им е грозно.
      Last edited by nkavrakov1982; 18.03.2022, 10:56.

Коментар

• Първоначално изпратено от ceco666 Разгледай мнение
        Изглежда няма да има “форсмажор” за строителите.
        Една грешка по-малко.

Коментар

• https://www.infostock.bg/infostock/c...ite-i-aktsiite
          Д. Розенберг: Предстои спад при цените на имотите и акциите

18 Март 2022 10:00

Коментар

• Изглежда няма да има “форсмажор” за строителите.
            Дневник - Най-важното и най-новото, Избрано съдържание от България и света, Новини, Анализи, Видео, Фотографии.

Коментар

• Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение
              песи и левчо,

вие двамата от 5 години само говорите за свикване и повишение и тн... и накрая какво се оказа сега се юрнахте... само не казвайте, че аз съм ви виновен.
              Ами нямах възможност без кредит до миналата година лятото....
              Last edited by pesimist4o na kvadrat; 18.03.2022, 00:43.

Коментар

песи и левчо,

вие двамата от 5 години само говорите за свикване и повишение и тн... и накрая какво се оказа сега се юрнахте... само не казвайте, че аз съм ви виновен.
                Не, Берти. Сори, никога не съм твърдял че си виновен. Войната пък и ковида никой не очакваше, това са събития които стават веднъж за век или два.
                А че свикнахме, свикнахме. Софийски цени и то в прилични квартали от 2016-2017 година сега са факт в Плевен. И то за куци имоти. Квартал, улици, достъпност, сграда, общи части, етажи и всичко от сорта кофти. Свестни имоти се покриха. Строители завършиха сгради и не продават забележи!!! Защо? Кътат. Един твърди че е продал всико, друг също. Трети също. Друг пък иска цялата сума за половин вдигната сграда. Шаш и паника.
                Last edited by bulgarian lev; 18.03.2022, 00:28.
                Останете си гладни, останете си глупави - Стив Джобс

Коментар

• Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнение

Още преди войната и аз опитах на няколко места по-сериозно, като на едното мислех да отида и на яка бройка. Всичко беше с проблеми и рискове дето не ми харесват. Сега след войната съм радостен, че не се включих никъде.... В крайна сметка може да взема от моят инвеститор просто за да похарча парите , но е на място дето не е за наем , а за живеене не търся....- в полите на Витоша.... Да направя преобразуване от кеш в тъмен прозорец....Безизходица....:-)
                  В момента риск никакъв. Захлупвам и чакам. Просто под стряхата малко кеш. Никакви инвестиции в него. Минимални за освежаване и точка. 38 кинта всеки месец за такси дялово разпределение и от сорта измишльотини за парно и данъка. Това е неизбежно. Но говорили сме, по-малката загуба, не печалбата е целта. И отдаваме този който досега не анонсирах дори. Има си момент за всичко.
                  Last edited by bulgarian lev; 18.03.2022, 00:25.

Коментар

• песи и левчо,

Last edited by bertram; 18.03.2022, 00:12.
                    това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

Коментар

• Първоначално изпратено от bulgarian lev Разгледай мнение

Ще ти кажа като завърша още един цикъл. . Със земята и рентата си прав за момента някъде се ослушват все още, но има лекарство, само малко търпение. Водата никога не потича директно...първо сълзи.
                      Опитах със зелено. Нервни са и един даже ми отправи черта - за да искаш 950€ ми плащаш цялата цена и ти прехвърлям правото на строеж при нотариус. Вдигнал е 3 етажа, има още 3 да вдига. Казах му да ме потърси когато цената му меняща се всеки ден се покачи още а той ми покаже акт 16. Цената в тези времена е на второ място. Вкарваш в имот само ако го виждаш.
                      Още преди войната и аз опитах на няколко места по-сериозно, като на едното мислех да отида и на яка бройка. Всичко беше с проблеми и рискове дето не ми харесват. Сега след войната съм радостен, че не се включих никъде.... В крайна сметка може да взема от моят инвеститор просто за да похарча парите , но е на място дето не е за наем , а за живеене не търся....- в полите на Витоша.... Да направя преобразуване от кеш в тъмен прозорец....Безизходица....:-)

Коментар

Ами без вируса и аз очаквах да има успокоение на цените, ама той разбишка всичко. И не само напечатените пари, а хората се усетиха , че парите са нищо и то в цял свят. Сега с тази война съвсем се омазаха нещата. Знаеш ,, че и от кръчмата ми подочувам разни неща предварително и са много притеснителни от инфлационна гледна точка. Например / Ледчо и Номчето не пишат вече/ , но транспорта от Китай е все още безумно и безпричинно скъп при това без войната да е отразена засега.
                        Много са нещата.
                        Уви имотите също не ги харесвам в момента защото аз искам тъмно зелено, а то е макс риск в момента и неоправдано нито като цена, нито като риск. Готово не искам защото ако не е наследствен апарт , то той е обикновено имот с някакъв проблем / 90% вероятност/... Така че съм малко в безизходица.
                        Чакам акциите да паднат с 30% и ще ходя Радев да ме учи )))
                        Ще ти кажа като завърша още един цикъл. . Със земята и рентата си прав за момента някъде се ослушват все още, но има лекарство, само малко търпение. Водата никога не потича директно...първо сълзи.
                        Опитах със зелено. Нервни са и един даже ми отправи черта - за да искаш 950€ ми плащаш цялата цена и ти прехвърлям правото на строеж при нотариус. Вдигнал е 3 етажа, има още 3 да вдига. Казах му да ме потърси когато цената му меняща се всеки ден се покачи още а той ми покаже акт 16. Цената в тези времена е на второ място. Вкарваш в имот само ако го виждаш.
                        Last edited by bulgarian lev; 17.03.2022, 23:58.

Коментар

говориш на изуст...
                          нито от злато разбираш нито от ЗЗ, а за технологични акции да не говорим.

давай в тули .. виж да не изтървеш промоцията на колегата за люлин 3, че утре ще вдига цената.
                          Защо ми е да разбирам от злато след като се представя с пъти по-лошо от имотите ? Иначе в тази тема написаха, че е имало ''дребни'' проблеми у нас с покупко-продажбите. Знам че сте приятели, но фактите са си факти.... нула надеждност когато трябва да я има.....
                          От ЗЗ какво да разбирам ? Искаш ли заедно да отидем до посочените от мен арендатори в Радомирско да видим дали ще си взема обещаното, което е смешно без насилие ?

Кажи за картинката че не мога да я позная ?

Коментар

• Първоначално изпратено от nkavrakov1982 Разгледай мнение

В първата част имаш театър,във втората вече реалност и истинска криза ,ако си забелязъл вече няма обещания за подпомагане ,ключов фактор.Какво направиха банките сега ,когато наистина има криза ?
                            Те подчертаха -изтегляме се ,партито приключи .
                            Когато затвориха света и наляха трилионите криза нямаше ,всичко пееше и си свиркаше ,но сега ,както виждаш това не е така и ми отговори къде си чул и видял в момента да се говори за подпомагане ,за програми както през Ковид ? .Никъде
                            Дойде времето да се види кой е бил без гащи и това беше ясно казано .
                            Икономиката е силна дори при война - това и ЕЦБ го обяви официално ,до няколко месеца ще започнат да вдигат и те просто винаги са след ФЕД .
                            Да, така е. Но на общия фон със спрелия достъп до желязо, горива, хляб в небесата, енергиини доставки - газ, ток, петрол, несигурност...бих държал 15 хилядарки или даже 50 за покриване на на нждите. Но я остави по банките 250-450К€ и дишай дълбоко. Ще псуваш още повече. Ти искаш да добуташ един имот до нива 100К€ и да е на Джони в локацията. Е сори, ама това са мокри пожелания...или по Лодра и Радев - хиперполюции.

Коментар

Златото го разбрахме предната седмица у нас как е.... Не искат да ти го продават....:-)))) А като ти се наложи да го продадеш / тип Украйна ситуация/ гледай на колко ще ти го купят :-))) Разбира се доходността от него е пъти по-малко от имотите , а риска до небето от различно естество.
                              ЗЗ е ок само в твоят вариант - бизнес. При рента е ходене по мъките за 1000 лева на година... - още ми се крие 1 арендатор за 50 лева от миналата година, а друг има да ми дава 10 чувала жито и пак се крие ...нямал бил миналата година бил го продал, ама и пари нямал.... Да нося ли ловната пушка ? И не, няма алтернативни арендатори / онзи с 50-те лева е алтернативата/
                              Стартъпи има купища особено в дот ком ерата. Върха са.
                              Металите / особените / са като златото... ама по-зле. Виртуално през посредници аре по-добре не....

Кажи за картинката какво е ?
                              говориш на изуст...
                              нито от злато разбираш нито от ЗЗ, а за технологични акции да не говорим.

давай в тули .. виж да не изтървеш промоцията на колегата за люлин 3, че утре ще вдига цената.
                              това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

Коментар

• Първоначално изпратено от bulgarian lev Разгледай мнение

Хватката е бързо да стопляш с оглед новите обстоятелства. Евтиното вече 7 години не дойде. Анализи, прогнози...йок. Тъкмо мислех за счупване и сериозна корекция и да отбележа - Ковид паниката и икономическите показатели изобщо не ме разколебаха. И тъкмо щях да приема анализи и прогнози за изчерпване и драматичен донякъде спад (имаше логика в известен смисъл и сме го коментирали в лични контакти) и дойде хаоса и несигурността с войната и определено парализа на доставки на метали, горива, шок, инфлация...без край и анализ. . Тоест, захлупвам с пълни сили и не се колебая. После ако греша ще се идентифицирам.
                                Ами без вируса и аз очаквах да има успокоение на цените, ама той разбишка всичко. И не само напечатените пари, а хората се усетиха , че парите са нищо и то в цял свят. Сега с тази война съвсем се омазаха нещата. Знаеш ,, че и от кръчмата ми подочувам разни неща предварително и са много притеснителни от инфлационна гледна точка. Например / Ледчо и Номчето не пишат вече/ , но транспорта от Китай е все още безумно и безпричинно скъп при това без войната да е отразена засега.
                                Много са нещата.
                                Уви имотите също не ги харесвам в момента защото аз искам тъмно зелено, а то е макс риск в момента и неоправдано нито като цена, нито като риск. Готово не искам защото ако не е наследствен апарт , то той е обикновено имот с някакъв проблем / 90% вероятност/... Така че съм малко в безизходица.
                                Чакам акциите да паднат с 30% и ще ходя Радев да ме учи )))

Коментар

Working...
                                X