IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от ejonny2376 Разгледай мнение

В Плевенските села (където има останало нещо) са 100% римляни. Ситуацията в Северна България е вече тотално извън контрол. Караш през населените места и гледаш пълна разруха.
    Ай стига и ти. Преувеличаваш. Трябва да знаеш къде караш. Враца я виж къв град стана и как живна.
    Останете си гладни, останете си глупави - Стив Джобс

Коментар

• Първоначално изпратено от rverb Разгледай мнение

Тези хора дори да не са били наематели, сега ще излязат на пазара и ще свалят заплатите защото ще конкурират наемателите за работните им места. Доколкото разбрах Леони са наемали 4-5% от работната ръка в Плевен. Няма ли да се отрази на пазара ако изведнъж безработицата се увеличи от 8-10% на 13-15%? Отделно , че много ме съмнява че всички работещи са от селата. Вие давате ли си сметка как се превозват 1000-2000 души с рейсове всеки ден ? А и от години потока е от селата към големия град и от големия град към София. Съдейки по това че Плевен е намалял с поне 20% за последните 20 години, селата вероятно са на изчезване.
      Около 1000 или малко отгоре са работили в Леони. Спира се поетапно. Не всички са ги извозвали с рейсове, има и със собствен транспорт. Но знам и съм виждал надписите на автобусите на Леони.
      Плевен загуби за 35 години промишленост за милиарди. Национално значими заводи и рафинерия. Целенасочено унищожение на работещи предприятия. По тази логика трябваше да е изчезнал. Но изчезна Ловеч. За всичко ходят в Плевен, даже магазини свестни и болница де факто няма този град.
      Селата са напротив живи, онзи ден бях в Подем на гости на мой приятел. Оказа се че само аз имам трима познати които са си купили парцели и строят къщи там, нови. Защо, не знам. Аз не бих налял толкова пари за къща в селата. Което и село да е. Независимо че някои са много добри откъм тишина и спокойствие. Има път, железница, не е зле. Роми няма в няколко от селата и това ги прави добри, така да се каже. Но живота на село е за хора отишли или да почиват през част от времето, или пенсионери, но млади пенсионери. Училища и болници нема. Така че...всеки да си преценява.
      Останете си гладни, останете си глупави - Стив Джобс

Коментар

• Първоначално изпратено от ratten Разгледай мнение

от кога четеш форума, бетерчо?
        тук големото мяу с дискаунтите го чакаме от 2017 ..поне
        Хубу, че тогава не съм го чел.

Коментар

• Първоначално изпратено от better Разгледай мнение

Сега може да са на връо, но до 2020 г. не беше така.
          от кога четеш форума, бетерчо?
          тук големото мяу с дискаунтите го чакаме от 2017 ..поне
          препоръка е

Коментар

• Първоначално изпратено от Bad_Bear Разгледай мнение

Бетерчо, на връО ли да купи? Ако чете форума, горе-долу от толкова време, не сме слизали от там. Сигурно човека си пести парите и чака дискаунтите.
            Сега може да са на връо, но до 2020 г. не беше така.

Коментар

ИнжИнер дет живее 10 год на квартира, не ми го фали.
              добре, няма вече.
              препоръка е

Коментар

Чипове не ни трябват. Както сам спомена - можем да наблегнем на логистиката. Територията ни е на стратегическо място, от което трябва да се възползваме.

В земеделието и животновъдството също имаме солидни традиции, но се иска яко бачкане. Истински работещия човек беднотия не познава. Лошото е, че много народ иска да седне на бюро и да бездейства. Зарязаха се къщи и земи за една гола заплата. Крайно време е народа да проумее, че ако сами не се оправим, няма кой.
                Мисля че не се разбираме. Логистика не е да превозиш 2 тира обувки от Турция до Германия. Логистика е да осигуриш доставки на суровини, консумативи, машини, части , място за съхранение, работна ръка за да произведеш краен продукт и да го транспортираш до крайния клиент. Аз не съм много в час, но съм имал лекции за системи като six sigma и макар да не е ставало дума за детайли , бях потресен за какво ниво на синхрон става дума. В България , дори всички проблеми свързани с корупция , липса на работна ръка, пътища, железопътни превози и т.н. да бъдат решени факта че един товар може да прекара 3 дни докато мине шенгенска граница убива всичко. Затова произвеждаме фаянс и шишета. Ако можем да станем хъб за чипове ще е страхотно, но засега съм чувал само за една компания да е успяла да направи производство в България и те май се мъчат основно заради развойната дейност.

ПП Като казах никога няма да имаме външни инвеститори за чипове, не бях прав, имаме поне един, но една птичка пролет не прави. Мъчат се нещо , оплакват се точно от логистиката, но работят.
                Last edited by rverb; 16.09.2024, 22:42.

Коментар

По-скоро себестойността е на и над средно-европейско ниво. Труда е само една от променливите които преди сваляха себестойността , но вече и разходите за труд се повишиха и макар все още да не са стигнали тези в Централна Европа вече не помагат да се компенсират, ниската производителност, високите цени на енергия, бавната администрация и лошата инфраструктура. Лошата инфраструктура е основния проблем при логистиката, защото за да се произведе нещо , първо трябва да се докарат материалите , после трябва да се извози готовата продукция до клиента и всичко трябва да стане в синхрон за да са ниски разходите. Ние може да участваме само в производството на субпродукти с ниска добавена стойност, кабели, бутилки и подобни. Никога няма да имаме външни инвеститори които да инвестират в завод за чипове, електроника, батерии или нещо с висока добавена стойност защото не можем да осигурим логистиката. Преди години бяха попитали хора от Фокскон защо не произвеждат в Тайван или дори в САЩ след като там са основната част от клиентите а в Китай само разходите за труд са по-ниски и са малък % от себестойността. Те казаха , че чипове, дисплеи, платки, кабели и т.н., всичко се произвежда в район от няколкостоин километра в Китай и логистиката е основната причина поради която стоят. Та от тази гледна точка, за съжаление, господин еджони е прав че инвеститорите ще подминават България. Просто след като и разходите за труд се вдигнаха, вече не можем да им предложим конкурентно предимство. Бързината с която се изтеглят също показва че още от самото начало те са били наясно че вероятно няма да останат за дълго и са действали така че инвестициите сравнително лесно да могат бъдат пренасочени.
                  Чипове не ни трябват. Както сам спомена - можем да наблегнем на логистиката. Територията ни е на стратегическо място, от което трябва да се възползваме.

В земеделието и животновъдството също имаме солидни традиции, но се иска яко бачкане. Истински работещия човек беднотия не познава. Лошото е, че много народ иска да седне на бюро и да бездейства. Зарязаха се къщи и земи за една гола заплата. Крайно време е народа да проумее, че ако сами не се оправим, няма кой.

Коментар

Тези хора дори да не са били наематели, сега ще излязат на пазара и ще свалят заплатите защото ще конкурират наемателите за работните им места. Доколкото разбрах Леони са наемали 4-5% от работната ръка в Плевен. Няма ли да се отрази на пазара ако изведнъж безработицата се увеличи от 8-10% на 13-15%? Отделно , че много ме съмнява че всички работещи са от селата. Вие давате ли си сметка как се превозват 1000-2000 души с рейсове всеки ден ? А и от години потока е от селата към големия град и от големия град към София. Съдейки по това че Плевен е намалял с поне 20% за последните 20 години, селата вероятно са на изчезване.
                    В Плевенските села (където има останало нещо) са 100% римляни. Ситуацията в Северна България е вече тотално извън контрол. Караш през населените места и гледаш пълна разруха.

Коментар

По-скоро себестойността е на и над средно-европейско ниво. Труда е само една от променливите които преди сваляха себестойността , но вече и разходите за труд се повишиха и макар все още да не са стигнали тези в Централна Европа вече не помагат да се компенсират, ниската производителност, високите цени на енергия, бавната администрация и лошата инфраструктура. Лошата инфраструктура е основния проблем при логистиката, защото за да се произведе нещо , първо трябва да се докарат материалите , после трябва да се извози готовата продукция до клиента и всичко трябва да стане в синхрон за да са ниски разходите. Ние може да участваме само в производството на субпродукти с ниска добавена стойност, кабели, бутилки и подобни. Никога няма да имаме външни инвеститори които да изнвестират в завод за чипове, електроника, батерии или нещо с висока добавена стойност защото не можем да осигурим логистиката. Преди години бяха попитали хора от Фокскон защо не произвеждат в Тайван или дори в САЩ след като там са основната част от клиентите а в Китай само разходите за труд са по-ниски и са малък % от себестойността. Те казаха , че чипове, дисплеи, платки, кабели ... всичко се произвежда в район от няколкостоин километра в Китай и логистиката е основната причина поради която стоят. Та от тази гледна точка, за съжаление, господин еджони е прав че инвеститорите ще подминават България. Просто след като и разходите за труд се вдигнаха, вече не можем да им предложим конкурентно предимство. Бързината с която се изтеглят също показва че още от самото начало те са били наясно че вероятно няма да останат за дълго и са действали така че инвестициите сравнително лесно да могат бъдат пренасочени.
                      Последните няколко години имаше високо търсене на кадри и ниско предлагане - инвеститорите бяха повече отколкото капацитетът на държавата можеше да поеме. Процесите започнаха след финансовата криза 2008. България беше безобразно евтина дестинация с ниски данъци и много бяха готови да поемат риска. Последваха няколко наистина добри години, понеже тези компании наистина създаваха работни места, но маймунките на клона станаха много. В един момент равновесната точка беше премината. Когато си навлязъл на един пазар е трудно изведнъж да се оттеглиш и много компании плащаха наистина безумни заплати на разни разглезени (и често със съмнителна квалификация) хора, само и само да бутат по малко. Всичко това е до време. Особено говорим за прословутия ИТ-сектор, но не само. Отделно изкуствено завишаване на заплати в държавния сектор изцяло с предизборна цел - учители, военни, чиновници...Сега на военните щели да вдигат с 30%...Пенсиите с не знам колко си...На всекиго е ясно, че сметката ще бъде платена с лихвите от всички и че няколко годинки гуляй ще струват твърде много.

Коментар

• Първоначално изпратено от bulgarian lev Разгледай мнение

Leoni в Плевен беше наел работници от селата и имаха транспорт до завода. Тези хора няма да повлияят на наемния пазар. А и заплащането не е било кой знае какво.

Коментар

Пак съм изтървал шоуто.

Гледам, че Жонката се е включил, че труда бил стигнал средноевропейски нива. Пак да питам, кой труд - висококвалифицирания. Всичко останало е много под дъната на европейците. Затова пада и такова плюене от тези, които не са успели да се реализират успешно. Същите ако ги питаш, залитат към комунизма с двата крака.
                          По-скоро себестойността е на и над средно-европейско ниво. Труда е само една от променливите които преди сваляха себестойността , но вече и разходите за труд се повишиха и макар все още да не са стигнали тези в Централна Европа вече не помагат да се компенсират, ниската производителност, високите цени на енергия, бавната администрация и лошата инфраструктура. Лошата инфраструктура е основния проблем при логистиката, защото за да се произведе нещо , първо трябва да се докарат материалите , после трябва да се извози готовата продукция до клиента и всичко трябва да стане в синхрон за да са ниски разходите. Ние може да участваме само в производството на субпродукти с ниска добавена стойност, кабели, бутилки и подобни. Никога няма да имаме външни инвеститори които да инвестират в завод за чипове, електроника, батерии или нещо с висока добавена стойност защото не можем да осигурим логистиката. Преди години бяха попитали хора от Фокскон защо не произвеждат в Тайван или дори в САЩ след като там са основната част от клиентите а в Китай само разходите за труд са по-ниски и са малък % от себестойността. Те казаха , че чипове, дисплеи, платки, кабели и т.н., всичко се произвежда в район от няколкостоин километра в Китай и логистиката е основната причина поради която стоят. Та от тази гледна точка, за съжаление, господин еджони е прав че инвеститорите ще подминават България. Просто след като и разходите за труд се вдигнаха, вече не можем да им предложим конкурентно предимство. Бързината с която се изтеглят също показва че още от самото начало те са били наясно че вероятно няма да останат за дълго и са действали така че инвестициите сравнително лесно да могат бъдат пренасочени.
                          Last edited by rverb; 16.09.2024, 21:45.

Коментар

• Първоначално изпратено от BONI Разгледай мнение

Няма как да не се съглася. Срамота е инженери, лекари, програмисти, финансисти, юристи, зъболекари итн да не могат да си купят собствен дом. Или са некадърни да изкарат минималните за професията си доходи, или хвърлят парите си за глупости (депозит например).
                            Като кажеш "собствен дом" и ми се насълзяват очите.
                            Всеки от гореизброените, вместо да живее под наем и да плаща всеки месец 1/5 от заплатата за този неприятен но неизбежен разход, мечтае да даде 40-50 ГОДИШНИ наема накуп на някой тарикат-строител или на прошляка-наследник на някоя баба, отделно лихвите за разните паразити по веригата (банкстери, брокерази, нотариуси)....И всичкото това защото щели видиш ли да напишат в някаква тетрадка, че това било "негов дом"...

Безценно.

Коментар

Няма как да не се съглася. Срамота е инженери, лекари, програмисти, финансисти, юристи, зъболекари итн да не могат да си купят собствен дом. Или са некадърни да изкарат минималните за професията си доходи, или хвърлят парите си за глупости (депозит например).

Коментар

Бетерчо, на връО ли да купи? Ако чете форума, горе-долу от толкова време, не сме слизали от там. Сигурно човека си пести парите и чака дискаунтите.

Коментар

Working...
                                X