IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от troika Разгледай мнение
    Айде сега 40%, лихвата да кажем е колкото главницата, от 2,5% отишло на 3%, това е повишение с 20% а на цялата вноска с 10%. От 1000 станала 1100лв. Засега. За 40% трябва да е 4,5% лихвата. Колко точно са ги вдигнали лихвите напоследък, че не съм наясно?
    Не гледаме напоследък,гледаме за близките 6/12 месеца.
    Прогнозно над 6%

Коментар

• Първоначално изпратено от Meandmy Разгледай мнение
      Тъй като виждам изключително компетентни и богати хора с опит и сериозни бизнеси, които казват, че кеша е цар, смятам да продам всички кофтори и да държа кеша в банка на 2 процента лихва за 6 години. Добре ли е
      Как 2% за имотни мултимилонери-макроикономисти, купи си ДЦК и като пуснат печатницата след месец-два си направил 40-50%, после пак в имоти за следващите 400-500%

Коментар

• НСИ отчете 18,7 на сто инфлация през септември спрямо същия месец на 2021 г.

Коментар

• Първоначално изпратено от exxs Разгледай мнение

Не мисля, че си разбрал нещо.

Не смятам за "новонапечатани" само новите пари в обращение. По-скоро не мисля, че ти разбираш какво са банковите резерви и каква роля изпълняват.

Това с тегленето на кредит без да купуваш нищо, а просто ей така да си стоят парите в банката - аз бих го изтрил, защото дори мен ме кара да се чувствам неловко.

Но все пак да ти отговоря - ако изтеглиш кредит и просто парите си го държиш в сметката без да купуваш нищо, а само си връщаш кредита с лихвите за спорта, не създаваш пари и теоретично не допринасяш за инфлацията - сега трябва да преизчислянаме отново заради стотиците милиарди, изтеглени по този начин
          Точно защото много ги разбираш, виждам как си противоречиш.
          Айде сега да кажеш, ако изтегля кредит с фиксирана лихва на 2% в текущия момент на ниски лихви и ги сложа на депозит, който след година ще ми носи 4%. Ще те накара ли да се чувстваш още по-неловко?

Затова ти удебелявах, цитати с които не бях съгласен, както виждаш и друг колега те коригира. Инфлацията в момента не е в пряка корелация с печатането на пари и кредитирането, затова увеличенито на лихвения процент не работи.

Коментар

• Искам да попитам, тъй като вече е есен, защо не падат цените, както беше обещано тук?
            В смисъл, казахте, че ще има спад със 70 процента. за пролетта ли се отлага, или?
            Тъй като виждам изключително компетентни и богати хора с опит и сериозни бизнеси, които казват, че кеша е цар, смятам да продам всички кофтори и да държа кеша в банка на 2 процента лихва за 6 години. Добре ли е
            Last edited by Meandmy; 17.10.2022, 12:59.

Коментар

• Първоначално изпратено от mitko2848 Разгледай мнение

10 % по ипотеките ще рече 15% по потребителските, а за бързите кредити да не говорим....Гаранция няма да ги видим тия проценти- ще има масови фалити на фирми, безработица, бунтове и т.н. Да не говорим и как PIGS държавите от Южна Европа ще си плащат дълговете..... За мен пролетта или максимум лятото догодина лихвите ще тръгнат в обратна посока.
              Естествено, че ще има фалити, безработица и бунтове, то всеки път има и светът не свършва от това. После ако инфлацията е прекършена ще има спад на лихвите/добрият вариант/, ако не е- ще има ръст на лихвите и финансиране на държавните дефицити от централните банки и постоянно обедняване.

Коментар

• Първоначално изпратено от ceco666 Разгледай мнение

2009-та една колежка ми се оплака, че преди кризата са плащали 2к за ипотеката (1к за главница + 1к за лихва), но в един момент само лихвата става 2к и за късмет мъжът и остава без работа. Имат и две деца хората. Оправиха се в крайна сметка, но на висока цена. Нещо като бърз кредит: "Вземи хладилник, плати два!"
                Нормално, когато се вдигат лихвите, много хора остават без работа.

Коментар

• Опаааа
                  БНБ прогнозира силен скок на лихвите по кредитите и депозитите до края на годинатаБНБ прогнозира силен скок на лихвите по кредитите и депозитите до края на годината

https://mobile.frognews.bg/article/255575/

Коментар

• Първоначално изпратено от kubrat Разгледай мнение

Ипотеките бяха 2.5% при 0% на 5-10 годишният държавен дълг. До края на годината дългът ще е на нива 5-6%, а предвид това, което се задава ще трябва да вдигат и рисковата премия на ипотеките, така че 10% вече не изглеждат невъзможни. За 20 годишните ипотеки това прави над 80% ръст на вноската.
                    10 % по ипотеките ще рече 15% по потребителските, а за бързите кредити да не говорим....Гаранция няма да ги видим тия проценти- ще има масови фалити на фирми, безработица, бунтове и т.н. Да не говорим и как PIGS държавите от Южна Европа ще си плащат дълговете..... За мен пролетта или максимум лятото догодина лихвите ще тръгнат в обратна посока.

Коментар

• Първоначално изпратено от Bad_Bear Разгледай мнение

Сега разбрах откъде ти идва грешката. Ти смяташ за напечатани парите, когато вече са в обращение, а не в резервите. Така, че това което описваш, че парите се появяват в икономиката в момента на теглене на кредит, само по себе си е оксиморон. Ако изтегля кредит и оставя парите в банката, без да купувам нищо, пак ли ги вкарвам в икономиката?
                      Не мисля, че си разбрал нещо.

Не смятам за "новонапечатани" само новите пари в обращение. По-скоро не мисля, че ти разбираш какво са банковите резерви и каква роля изпълняват.

Това с тегленето на кредит без да купуваш нищо, а просто ей така да си стоят парите в банката - аз бих го изтрил, защото дори мен ме кара да се чувствам неловко.

Но все пак да ти отговоря - ако изтеглиш кредит и просто парите си го държиш в сметката без да купуваш нищо, а само си връщаш кредита с лихвите за спорта, не създаваш пари и теоретично не допринасяш за инфлацията - сега трябва да преизчислянаме отново заради стотиците милиарди, изтеглени по този начин

Коментар

• Първоначално изпратено от mirodes Разгледай мнение

Изключваш от уравнението два основни компонента -брой население и брой жилища.През 2006г населението на София е било 1,154 милиона през 2021г 1,184 милиона. Увеличение с 30 хиляди души. Същевременно броят жилища през 2006г е бил 524 хиляди при 741 хиляди през 2021.Увеличение с 217 хиляди. Като средно в жилище живеят по 2,3 души.
                        Което означава че жилищата в София за 15 години са се увеличили 16 ПЪТИ ПОВЕЧЕ отколкото потенциалните им обитатели.
                        А цените са рекордни.Всеки сам да си прави изводите.
                        Така е, но:
                        1) сградният фонд е ~40% панел, който освен застаряващ е и непривлекатен
                        2) с най-много на брой жители сме под един покрив, сравнено със средното от ЕС, които догонваме
                        3) най-късно "децата" се отделят от дома, сравнено със средното от ЕС, които догонваме
                        4) с най-малка квадратура на човек сме, сравнено със средното от ЕС, които догонваме

Очаквам калъчът, който наблюдавахме през 21-ва в парламента да се почетвърти през 22-ра. Парламент, който от първия си ден работи в предизборен режим. Всички раздават чуждите пари. Очаквам догонването на средното от ЕС да бъде приоритет в краткия живот и на този парламент.
                        Големите дефицити имат и риск - забавяне/отлагане на приемането на еврото. Надявам се решението да е политическо, каквото беше и за Хърватия

Коментар

• Първоначално изпратено от ceco666 Разгледай мнение

Много изчерпателно! Благодаря, че върнахте темата към нейната същина! Имам въпрос и моля за снизхождение от ваша страна, защото съм финансов невежа Защо очаквате сега при (потенциално) вгигане на лихвата до 6-7% значително забавяне/замръзване на сделките с НИ, след като през декември 2006:
                          1) лихвата за жилище е била 8.5% [1] , т.е. много по-висока от днес
                          2) коефициентът работна заплата към цена на квадратен метър жилищна площ [2] е бил много по-нисък от днес
                          3) цените на имотите са били по-ниски [3] от днес
                          4) инфлацията на годишна база е била 6.5% [4] , т.е. много по-ниска от днешните 17.7% (данни към август 21/22)
                          5) депозитите на домакинствата са били 14,6 млрд лева [5] , т.е. много по-малко от днешните 67,6 млрд лева (данни към юни 22)
                          ? (край на въпросът ми)

Моята интуиция ми казва да продавам всичките си НИ. Както инвестиционните, които отдавам под наем, така и личните, които обитавам постоянно и сезонно. Кредити нямам.
                          Здравият разум в мен, обаче ми казва, че 1) + 2) + 3) + 4) + 5) е още равно на още по-голям балон.

Липсва ми финансова култура, но мисля, че съм посредствено умен и бих успял да разбера, ако обясните.
                          Вярвам, че ще бъде полезно и за останалите лаици като мен тук.

П.П. Може да съм лаик, но за сметка на това често греша. Ако има несъответствия и посочените от мен данни, е плод само на греха ми, но не е опит за манипулация.

[1]
                          https://www.bnb.bg/bnbweb/groups/pub...es_aa07_bg.xls

[2]
                          https://profit.bg/imoti/analizi/zhil...po-nedostapni/

[3]

Вярвайки, че посочените изравнени цени в долари не са индексирани, т.е. не са същите, а днес са много по-ниски, тъй като доларът за тези 15 години се е обезценил.

[4]
                          https://www.nsi.bg/bg/content/2539/%...8F%D1%82%D0%B0

[5]
                          https://www.bnb.bg/bnbweb/groups/pub...ct_2008_bg.xls
                          и
                          https://www.bnb.bg/bnbweb/groups/pub...ep_qty_bg.xlsx
                          Изключваш от уравнението два основни компонента -брой население и брой жилища.През 2006г населението на София е било 1,154 милиона през 2021г 1,184 милиона. Увеличение с 30 хиляди души. Същевременно броят жилища през 2006г е бил 524 хиляди при 741 хиляди през 2021.Увеличение с 217 хиляди. Като средно в жилище живеят по 2,3 души.
                          Което означава че жилищата в София за 15 години са се увеличили 16 ПЪТИ ПОВЕЧЕ отколкото потенциалните им обитатели.
                          А цените са рекордни.Всеки сам да си прави изводите.

Коментар

Мисля, че трябва да прочетеш пак.

Аз казах, че QE води до намаляване на лихвените проценти, което би могло да стимулира кредитирането - което вече е нещото, което създава пари. Но когато лихвените проценти достигнат нива от и близки до 0, тогава амунициите са изчерпани и инфлация основно може да дойде от бюджетни дефицити.

И това, до което води QE е увеличаване на банковите резерви, които най-общо казано са "парите на банките" и просто ги правят свръх ликвидни, но нямат нищо общо със създаването на пари, които да се завъртят в икономиката- това се доказва и емперично именно от факта, че 2010-2020 меко казано не е особено инфлационно десетилетие въпреки всички QE-та, които започват още от 2009-та.
                            Принципно си прав, бъркаш само в часта дето QE не било печатене на пари, привидно не е но всъщност е точно това

Моменти като този в който наистина прича на QE са много кратки и са само за замазване на очите

Когато партиите могат да си гласуват всяка година таван на дефицита и после могат също така безнаказано да си го увеличават, а централната банка винаги изпълнява това което те са поискали си е чисто печатене на пари, а иначе може да му виката както си искате
                            Last edited by 6000; 17.10.2022, 12:21.

Коментар

• Първоначално изпратено от better Разгледай мнение

10% по ипотеки? Недей! Някой хора тук ще получат хИнфарк.
                              2009-та една колежка ми се оплака, че преди кризата са плащали 2к за ипотеката (1к за главница + 1к за лихва), но в един момент само лихвата става 2к и за късмет мъжът и остава без работа. Имат и две деца хората. Оправиха се в крайна сметка, но на висока цена. Нещо като бърз кредит: "Вземи хладилник, плати два!"

Коментар

Мисля, че трябва да прочетеш пак.

Аз казах, че QE води до намаляване на лихвените проценти, което би могло да стимулира кредитирането - което вече е нещото, което създава пари. Но когато лихвените проценти достигнат нива от и близки до 0, тогава амунициите са изчерпани и инфлация основно може да дойде от бюджетни дефицити.

И това, до което води QE е увеличаване на банковите резерви, които най-общо казано са "парите на банките" и просто ги правят свръх ликвидни, но нямат нищо общо със създаването на пари, които да се завъртят в икономиката- това се доказва и емперично именно от факта, че 2010-2020 меко казано не е особено инфлационно десетилетие въпреки всички QE-та, които започват още от 2009-та.
                                Сега разбрах откъде ти идва грешката. Ти смяташ за напечатани парите, когато вече са в обращение, а не в резервите. Така, че това което описваш, че парите се появяват в икономиката в момента на теглене на кредит, само по себе си е оксиморон. Ако изтегля кредит и оставя парите в банката, без да купувам нищо, пак ли ги вкарвам в икономиката?

Коментар

Working...
                                X