If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Айде сега 40%, лихвата да кажем е колкото главницата, от 2,5% отишло на 3%, това е повишение с 20% а на цялата вноска с 10%. От 1000 станала 1100лв. Засега. За 40% трябва да е 4,5% лихвата. Колко точно са ги вдигнали лихвите напоследък, че не съм наясно?
Не гледаме напоследък,гледаме за близките 6/12 месеца.
Прогнозно над 6%
Тъй като виждам изключително компетентни и богати хора с опит и сериозни бизнеси, които казват, че кеша е цар, смятам да продам всички кофтори и да държа кеша в банка на 2 процента лихва за 6 години. Добре ли е
Как 2% за имотни мултимилонери-макроикономисти, купи си ДЦК и като пуснат печатницата след месец-два си направил 40-50%, после пак в имоти за следващите 400-500%
Не смятам за "новонапечатани" само новите пари в обращение. По-скоро не мисля, че ти разбираш какво са банковите резерви и каква роля изпълняват.
Това с тегленето на кредит без да купуваш нищо, а просто ей така да си стоят парите в банката - аз бих го изтрил, защото дори мен ме кара да се чувствам неловко.
Но все пак да ти отговоря - ако изтеглиш кредит и просто парите си го държиш в сметката без да купуваш нищо, а само си връщаш кредита с лихвите за спорта, не създаваш пари и теоретично не допринасяш за инфлацията - сега трябва да преизчислянаме отново заради стотиците милиарди, изтеглени по този начин
Точно защото много ги разбираш, виждам как си противоречиш.
Айде сега да кажеш, ако изтегля кредит с фиксирана лихва на 2% в текущия момент на ниски лихви и ги сложа на депозит, който след година ще ми носи 4%. Ще те накара ли да се чувстваш още по-неловко?
Затова ти удебелявах, цитати с които не бях съгласен, както виждаш и друг колега те коригира. Инфлацията в момента не е в пряка корелация с печатането на пари и кредитирането, затова увеличенито на лихвения процент не работи.
Искам да попитам, тъй като вече е есен, защо не падат цените, както беше обещано тук?
В смисъл, казахте, че ще има спад със 70 процента. за пролетта ли се отлага, или?
Тъй като виждам изключително компетентни и богати хора с опит и сериозни бизнеси, които казват, че кеша е цар, смятам да продам всички кофтори и да държа кеша в банка на 2 процента лихва за 6 години. Добре ли е
10 % по ипотеките ще рече 15% по потребителските, а за бързите кредити да не говорим....Гаранция няма да ги видим тия проценти- ще има масови фалити на фирми, безработица, бунтове и т.н. Да не говорим и как PIGS държавите от Южна Европа ще си плащат дълговете..... За мен пролетта или максимум лятото догодина лихвите ще тръгнат в обратна посока.
Естествено, че ще има фалити, безработица и бунтове, то всеки път има и светът не свършва от това. После ако инфлацията е прекършена ще има спад на лихвите/добрият вариант/, ако не е- ще има ръст на лихвите и финансиране на държавните дефицити от централните банки и постоянно обедняване.
2009-та една колежка ми се оплака, че преди кризата са плащали 2к за ипотеката (1к за главница + 1к за лихва), но в един момент само лихвата става 2к и за късмет мъжът и остава без работа. Имат и две деца хората. Оправиха се в крайна сметка, но на висока цена. Нещо като бърз кредит: "Вземи хладилник, плати два!"
Нормално, когато се вдигат лихвите, много хора остават без работа.
Опаааа БНБ прогнозира силен скок на лихвите по кредитите и депозитите до края на годинатаБНБ прогнозира силен скок на лихвите по кредитите и депозитите до края на годината
Ипотеките бяха 2.5% при 0% на 5-10 годишният държавен дълг. До края на годината дългът ще е на нива 5-6%, а предвид това, което се задава ще трябва да вдигат и рисковата премия на ипотеките, така че 10% вече не изглеждат невъзможни. За 20 годишните ипотеки това прави над 80% ръст на вноската.
10 % по ипотеките ще рече 15% по потребителските, а за бързите кредити да не говорим....Гаранция няма да ги видим тия проценти- ще има масови фалити на фирми, безработица, бунтове и т.н. Да не говорим и как PIGS държавите от Южна Европа ще си плащат дълговете..... За мен пролетта или максимум лятото догодина лихвите ще тръгнат в обратна посока.
Сега разбрах откъде ти идва грешката. Ти смяташ за напечатани парите, когато вече са в обращение, а не в резервите. Така, че това което описваш, че парите се появяват в икономиката в момента на теглене на кредит, само по себе си е оксиморон. Ако изтегля кредит и оставя парите в банката, без да купувам нищо, пак ли ги вкарвам в икономиката?
Не мисля, че си разбрал нещо.
Не смятам за "новонапечатани" само новите пари в обращение. По-скоро не мисля, че ти разбираш какво са банковите резерви и каква роля изпълняват.
Това с тегленето на кредит без да купуваш нищо, а просто ей така да си стоят парите в банката - аз бих го изтрил, защото дори мен ме кара да се чувствам неловко.
Но все пак да ти отговоря - ако изтеглиш кредит и просто парите си го държиш в сметката без да купуваш нищо, а само си връщаш кредита с лихвите за спорта, не създаваш пари и теоретично не допринасяш за инфлацията - сега трябва да преизчислянаме отново заради стотиците милиарди, изтеглени по този начин
Изключваш от уравнението два основни компонента -брой население и брой жилища.През 2006г населението на София е било 1,154 милиона през 2021г 1,184 милиона. Увеличение с 30 хиляди души. Същевременно броят жилища през 2006г е бил 524 хиляди при 741 хиляди през 2021.Увеличение с 217 хиляди. Като средно в жилище живеят по 2,3 души.
Което означава че жилищата в София за 15 години са се увеличили 16 ПЪТИ ПОВЕЧЕ отколкото потенциалните им обитатели.
А цените са рекордни.Всеки сам да си прави изводите.
Така е, но:
1) сградният фонд е ~40% панел, който освен застаряващ е и непривлекатен
2) с най-много на брой жители сме под един покрив, сравнено със средното от ЕС, които догонваме
3) най-късно "децата" се отделят от дома, сравнено със средното от ЕС, които догонваме
4) с най-малка квадратура на човек сме, сравнено със средното от ЕС, които догонваме
Очаквам калъчът, който наблюдавахме през 21-ва в парламента да се почетвърти през 22-ра. Парламент, който от първия си ден работи в предизборен режим. Всички раздават чуждите пари. Очаквам догонването на средното от ЕС да бъде приоритет в краткия живот и на този парламент.
Големите дефицити имат и риск - забавяне/отлагане на приемането на еврото. Надявам се решението да е политическо, каквото беше и за Хърватия
Много изчерпателно! Благодаря, че върнахте темата към нейната същина! Имам въпрос и моля за снизхождение от ваша страна, защото съм финансов невежа Защо очаквате сега при (потенциално) вгигане на лихвата до 6-7% значително забавяне/замръзване на сделките с НИ, след като през декември 2006:
1) лихвата за жилище е била 8.5% [1] , т.е. много по-висока от днес
2) коефициентът работна заплата към цена на квадратен метър жилищна площ [2] е бил много по-нисък от днес
3) цените на имотите са били по-ниски [3] от днес
4) инфлацията на годишна база е била 6.5% [4] , т.е. много по-ниска от днешните 17.7% (данни към август 21/22)
5) депозитите на домакинствата са били 14,6 млрд лева [5] , т.е. много по-малко от днешните 67,6 млрд лева (данни към юни 22)
? (край на въпросът ми)
Моята интуиция ми казва да продавам всичките си НИ. Както инвестиционните, които отдавам под наем, така и личните, които обитавам постоянно и сезонно. Кредити нямам.
Здравият разум в мен, обаче ми казва, че 1) + 2) + 3) + 4) + 5) е още равно на още по-голям балон.
Липсва ми финансова култура, но мисля, че съм посредствено умен и бих успял да разбера, ако обясните.
Вярвам, че ще бъде полезно и за останалите лаици като мен тук.
П.П. Може да съм лаик, но за сметка на това често греша. Ако има несъответствия и посочените от мен данни, е плод само на греха ми, но не е опит за манипулация.
Вярвайки, че посочените изравнени цени в долари не са индексирани, т.е. не са същите, а днес са много по-ниски, тъй като доларът за тези 15 години се е обезценил.
Изключваш от уравнението два основни компонента -брой население и брой жилища.През 2006г населението на София е било 1,154 милиона през 2021г 1,184 милиона. Увеличение с 30 хиляди души. Същевременно броят жилища през 2006г е бил 524 хиляди при 741 хиляди през 2021.Увеличение с 217 хиляди. Като средно в жилище живеят по 2,3 души.
Което означава че жилищата в София за 15 години са се увеличили 16 ПЪТИ ПОВЕЧЕ отколкото потенциалните им обитатели.
А цените са рекордни.Всеки сам да си прави изводите.
Аз казах, че QE води до намаляване на лихвените проценти, което би могло да стимулира кредитирането - което вече е нещото, което създава пари. Но когато лихвените проценти достигнат нива от и близки до 0, тогава амунициите са изчерпани и инфлация основно може да дойде от бюджетни дефицити.
И това, до което води QE е увеличаване на банковите резерви, които най-общо казано са "парите на банките" и просто ги правят свръх ликвидни, но нямат нищо общо със създаването на пари, които да се завъртят в икономиката- това се доказва и емперично именно от факта, че 2010-2020 меко казано не е особено инфлационно десетилетие въпреки всички QE-та, които започват още от 2009-та.
Принципно си прав, бъркаш само в часта дето QE не било печатене на пари, привидно не е но всъщност е точно това
Моменти като този в който наистина прича на QE са много кратки и са само за замазване на очите
Когато партиите могат да си гласуват всяка година таван на дефицита и после могат също така безнаказано да си го увеличават, а централната банка винаги изпълнява това което те са поискали си е чисто печатене на пари, а иначе може да му виката както си искате
10% по ипотеки? Недей! Някой хора тук ще получат хИнфарк.
2009-та една колежка ми се оплака, че преди кризата са плащали 2к за ипотеката (1к за главница + 1к за лихва), но в един момент само лихвата става 2к и за късмет мъжът и остава без работа. Имат и две деца хората. Оправиха се в крайна сметка, но на висока цена. Нещо като бърз кредит: "Вземи хладилник, плати два!"
Аз казах, че QE води до намаляване на лихвените проценти, което би могло да стимулира кредитирането - което вече е нещото, което създава пари. Но когато лихвените проценти достигнат нива от и близки до 0, тогава амунициите са изчерпани и инфлация основно може да дойде от бюджетни дефицити.
И това, до което води QE е увеличаване на банковите резерви, които най-общо казано са "парите на банките" и просто ги правят свръх ликвидни, но нямат нищо общо със създаването на пари, които да се завъртят в икономиката- това се доказва и емперично именно от факта, че 2010-2020 меко казано не е особено инфлационно десетилетие въпреки всички QE-та, които започват още от 2009-та.
Сега разбрах откъде ти идва грешката. Ти смяташ за напечатани парите, когато вече са в обращение, а не в резервите. Така, че това което описваш, че парите се появяват в икономиката в момента на теглене на кредит, само по себе си е оксиморон. Ако изтегля кредит и оставя парите в банката, без да купувам нищо, пак ли ги вкарвам в икономиката?
Коментар